ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet
 Απολογισμός της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο Μέλος για να αποστείλετε μία απάντηση.
Για να εγγραφείτε, κάντε click εδώ. Η Εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Ανάλυση Οθόνης:
Όνομα Μέλους:
Password:
Διαμόρφωση: Bold Πλάγια Υπογραμμισμένα Κεντρική Στοίχιση Εισαγωγή Υπερσυνδέσμου Εισαγωγή Email Εισαγωγή Εικόνας Εισαγωγή Κώδικα Εισαγωγή Αποσπάσματος Εισαγωγή Λίστας Εισαγωγή Smilie
   
Μήνυμα:

* HTML ΑΝΕΝΕΡΓΗ
* Κώδικας Forum ΕΝΕΡΓΟΣ

 
Μέθοδος:
Επιλέξτε για να συμπεριλάβετε την ψηφιακή Υπογραφή του Προφίλ σας.
     
Α Ν Α Σ Κ Ο Π Η Σ Η     Σ Υ Ζ Η Τ Η Σ Η Σ
Αρχική Τοποθέτηση
n/a Απεστάλη: 03/12/2002, 02:35:11
Απολογισμός της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την πενταετία 1996 - 2001

http://www.ydt.gr/apologismosthr.htm

1. Κάθε Κυριακή και μεγάλη εορτή τελείτε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών και το καλοκαίρι στις Παιδικές Εξοχές της Αστυνομίας.
Λατρευτικές εκδηλώσεις οργανώνονται επίσης στον Ναό της Αμυγδαλέζας και του Λαγονησίου καθώς και στη Σχολή Μετεκπαίδευσης Ν. Φιλαδέλφειας, Εθνικής Ασφάλειας Αμαρουσίου, Υπηρεσία Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης όπως και της Πυροσβεστικής στην Σχολή Αξιωματικών στην Κηφισιά και των Πυροσβεστών στα Βίλια.
Οργανώνονται οι πανηγύρεις του Αγίου Αρτεμίου, των Ταξιαρχών, της Αγίας Ειρήνης για τους αποστράτους και του Αγίου Λουκά για τους γιατρούς του Σώματος.
Τελούνται όλες οι Ακολουθίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα με ειδικό πρόγραμμα που εκδίδει η Θρησκευτική Υπηρεσία. Την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής.
Τελείτε σε όλες τις Αστυνομικές Σχολές της Αττικής το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

2. Σε κάθε λατρευτική εκδήλωση γίνεται Θ. Κήρυγμα, οργανώνονται ομιλίες και διαλέξεις καθώς και μαθήματα. Τα θέματα που θίγονται σχετίζονται με τις αιρέσεις, τη σχέση Αστυνομίας και Εκκλησίας, κοινωνικά θέματα, πνευματική ζωή και νεανικά προβλήματα. Προσκλήθηκαν επίσης διάφοροι ομιλητές, κληρικοί και λαϊκοί, που ανέπτυξαν επίκαιρα θέματα.

3. Εμπλουτίσθηκαν οι βιβλιοθήκες των Αστυνομικών Σχολών με δεκάδες βιβλία θρησκευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Ιδρύθηκε η Δανειστική Βιβλιοθήκη της Θρησκευτικής Υπηρεσίας, για τους Δοκίμους και τους υπολοίπους Αστυνομικούς, με βιβλία θρησκευτικού, ιστορικού, κοινωνικού και μορφωτικού περιεχομένου. Διατέθηκαν δωρεάν βιβλία, έντυπα και εικόνες κατά τις περιοδείες στις διάφορες υπηρεσίες.

Εκδόθηκε η ακολουθία των Χαιρετισμών σε κείμενο και μετάφραση για τους Δοκίμους. Στις εκδόσεις περιλαμβάνονται και διάφορα φυλλάδια με πνευματικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Ιδιαίτερη προσπάθεια έγινε για την εκτύπωση και ανάρτηση εικόνων του Προστάτη Αγίου στα γραφεία των Αστυνομικών Υπηρεσιών.

4. Στον τεχνικό τομέα έγιναν σημαντικά έργα όπως :
· Εξωτερικός ελαιοχρωματισμός του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
· Επίστρωση μαρμάρων στο δάπεδο του Ναού.
· Κατασκευή σολέα και σιδηρού κιγκλιδώματος στο εσωτερικό του Ναού.
· Αγορά νέων καθισμάτων του Ναού.
· Νέα εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης για τον Ναό, το Πνευματικό κέντρο και τα γραφεία της Θρησκευτικής Υπηρεσίας. · Αγορά νέων ταπήτων για το δάπεδο του Ναού.
· Αγορά ξυλόγλυπτου κουβουκλίου περιφοράς της Ιεράς εικόνας του Αγίου Αρτεμίου.
· Αγορά νέων Ιερών σκευών Ιερού, καλυμμάτων Αγίας Τραπέζης.
· Τοποθέτηση καινούργιας μικροφωνικής εγκατάστασης στο Ναό.
· Αντικατάσταση κατεστραμμένων βιτρό εισόδου του Ναού.
· Ανακαίνιση τοιχογραφιών.
· Αγορά ξυλογλύπτου λαβάρου Αναστάσεως.
· Αγορά ξυλογλύπτων προσκομιδών - σκευοφυλακίων και ξυλογλύπτου ντουλάπας Ιερού. · Γενική ανακαίνιση των γραφείων της Θρησκευτικής Υπηρεσίας, αγορά νέων επίπλων γραφείου, κομπιούτερ, φαξ, και κλιματιστικών. · Ανακαίνιση του Πνευματικού κέντρου, αγορά ξυλόγλυπτων καθισμάτων, τραπεζιών, ντουλάπας, ηλεκτρικής σκούπας και άλλων αναγκαίων ειδών. · Διαμορφώθηκε ο προαύλιος χώρος του Ναού, με την επίστρωση με πλάκες Καρύστου, δενδροφύτευση και κατασκευή παραδοσιακής βρύσης. · Εμπλουτίστηκαν με όλα τα απαραίτητα Ιερά σκεύη οι Ναοί των Παιδικών Εξοχών.
· Συνεχίστηκε η αγιογράφηση στους Ναούς της Αμυγδαλέζας και του Ρεθύμνου, ενώ ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση του Ι. Ν. Παναγίας Χελιδωνούς.
· Ανηγέρθησαν νέοι Ναοί στην Διεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών Νοτίου Ελλάδος, στην Κομοτηνή και τη Χίο με πρωτοβουλία Αστυνομικών, ενώ η Θρησκευτική Υπηρεσία πρότεινε την ανέγερση Ναών σε όλες τις Αστυνομικές Σχολές.

5. Το πνευματικό έργο γίνεται με ποιμαντικές επισκέψεις στις Αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής, τις Αστυνομικές Σχολές και τις Αστυνομικές Διευθύνσεις όλης της χώρας. Κάθε χρόνο γίνονται επισκέψεις σε όλες τις Αστυνομικές Σχολές, με σκοπό την επικοινωνία με τους Δοκίμους. Στις Σχολές Μετεκπαίδευσης και Εθνικής Ασφάλειας δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα. Μέχρι σήμερα έχουμε επισκεφθεί όλες τις κεντρικές Υπηρεσίες και τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πειραιώς, Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Φωκίδος, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Μυτιλήνης, Χίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Κορινθίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ιωαννίνων, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου. Το Μυστήριο της Εξομολογήσεως τελείται όλο το χρόνο ιδιαίτερα στις Σχολές και στις Παιδικές Εξοχές. Στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, λειτουργεί Σχολείο Βυζαντινής Μουσικής και Κατηχητικά για τα παιδιά των Αστυνομικών. Επίσης οργανώθηκαν ψυχαγωγικές, πνευματικές και μορφωτικές εκδηλώσεις με προβολές σλάϊτς, σύναξη μητέρων και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, καθώς και αιμοδοσία.

6. Καθιερώθηκαν ειδικές εκδηλώσεις για τους πρωτοετείς Δοκίμους Αξιωματικούς με αναμνηστικά και επαίνους καθώς και στους αποφοίτους νέους Υπαστυνόμους, στους οποίους δίνονται η Καινή Διαθήκη και αναμνηστικά. Καθιερώθηκε ημέρα μνήμης των Αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την άσκηση του καθήκοντος. Καθιερώθηκε ημέρα προσευχής για την ειρήνη στον κόσμο και ημέρα τιμής στην μητέρα Αστυνομικό. Προτάθηκε η καθιέρωση της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως εορτή για τις Αστυνομικές Σχολές. Καθιερώθηκε ημέρα προσευχής και τιμής για τις πολύτεκνες οικογένειες των Αστυνομικών και διαδόθηκε η ιδέα της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής, με αποτέλεσμα οι Αστυνομικοί να πρωτοστατούν στην ανέγερση ορφανοτροφείου στην Αφρική.

7. Οργανώθηκαν Ιερά προσκυνήματα για τους Αστυνομικούς και τα μέλη των οικογενειών τους, στο Άγιο Όρος, τους Αγίους Τόπους, τα Μοναστήρια της Κύπρου, την Κωνσταντινούπολη και άλλους ιερούς προσκυνηματικούς χώρους της Ορθοδοξίας.

8. Εκδόθηκε το νέο περιοδικό της Θρησκευτικής Υπηρεσίας, με την ονομασία «ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ», που αποστέλλεται σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες. Επίσης αρθρογραφούμε σε άλλα αστυνομικά και εκκλησιαστικά έντυπα.

9. Οργανώθηκαν ημερίδες συνεργατών, Θεολόγων Αστυνομικών και Ιεροψαλτών, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση της συνεργασίας Αστυνομίας και Εκκλησίας και της ποιμαντικής των Αστυνομικών.

10. Η ποιμαντική διακονία στις Παιδικές Εξοχές της Αστυνομίας κάθε καλοκαίρι περιλαμβάνει λατρευτικές εκδηλώσεις, ομιλίες στους κατασκηνωτές και τα στελέχη, διανομή βιβλίων και εντύπων, εμπλουτισμό της δανειστικής βιβλιοθήκης, εξομολόγηση κάθε περίοδο, προβολές διαφόρων ντοκιμαντέρ θρησκευτικού περιεχομένου. Με ευθύνη του ιερέως λειτουργούν κατηχητικά σχολεία και όμιλοι πνευματικού προβληματισμού. Οι δύο ναοί των Παιδικών Εξοχών εφοδιάστηκαν με τα απαραίτητα ιερά σκεύη, ενώ με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελούνται οι πανηγύρεις τους. Ζητήθηκε και η θεσμική παρουσία σε αυτό τον τομέα της θρησκευτικής παρουσίας.

11. Mετά από αίτημα αποστέλλεται από τα Κεντρικά Ιατρεία της Αστυνομίας κατάσταση νοσηλευομένων Αστυνομικών τους οποίους ο ιερέας επισκέπτεται και ενθαρρύνει ηθικά και πνευματικά και τους διανέμει έντυπα πνευματικού περιεχομένου. Στις μεγάλες εορτές οι επισκέψεις γίνονται περισσότερο οργανωμένες. Επίσης γίνονται επισκέψεις σε Αστυνομικούς και τις οικογένειές τους με ειδικά προβλήματα.

12. Η διάθεση της Καινής Διαθήκης στους Αστυνομικούς αποτελεί επιδίωξη της Υπηρεσίας. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια από την Αττική διαθέτοντας πέντε χιλιάδες αντίτυπα σε Αστυνομικούς, Δοκίμους και υπηρεσίες. Διαθέσαμε επίσης φυλλάδια κατά της βλασφημίας, το γάμο, τα ναρκωτικά, τις αιρέσεις και παραθρησκείες, ενημερωτικά για την προστασία της ζωής, για τις αμβλώσεις και άλλα.

13. Τελούνται από τον ιερέα του Σώματος όλες οι ορκωμοσίες και ονομασίες, όπως και οι αγιασμοί στις Αστυνομικές Σχολές της Αττικής.

14. Επιδίωξη ήταν να παρευρισκόμαστε σε κάθε ευχάριστο ή δυσάρεστο γεγονός των Αστυνομικών, τιμώντας έτσι την προσφορά τους στην Υπηρεσία και το κοινωνικό σύνολο.

15. Ο Ιερέας τελεί όλες τις επίσημες τελετές και καλύπτει τις θρησκευτικές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενώσεων αστυνομικών, των Ομίλων Φίλων Αστυνομίας, των Ενώσεων Αποστράτων και της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών (IPA).

16. Η Θρησκευτική Υπηρεσία επικοινωνεί με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Αστυνομιών των Ευρωπαϊκών χωρών, συνεργάζεται με διάφορους εκκλησιαστικούς και κοινωνικούς φορείς που ασχολούνται με ποιμαντικά θέματα που άπτονται του αντικειμένου της. Ο ιερέας συμμετέχει στις πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις για τις παραθρησκείες σε συνέδρια ποιμαντικού, μορφωτικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Με διάφορες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις παρουσιάζεται το κοινωνικό πρόσωπο της Αστυνομίας, όπως για παράδειγμα το θέμα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής που υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

17. Με παράλληλο αίτημα του Ιερέα προς την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας
και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ορίστηκαν συνεργάτες Ιερείς της Θρησκευτικής Υπηρεσίας, στις Αστυνομικές Σχολές Καρδίτσας, Γρεβενών, Νάουσας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμοτείχου, Ρεθύμνου και Σητείας, από τους τοπικούς Μητροπολίτες, προς τους οποίους δίδονται ειδικές οδηγίες και αξιολογούνται οι απολογισμοί τους.

18. Με την ιδιότητα του Καθηγητού στις Αστυνομικές Σχολές ο Ιερέας πρότεινε και διανεμήθηκε στους Δοκίμους Υπαστυνόμους το βιβλίο «Καταστροφικές Λατρείες» του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ Χριστόδουλου. Τέλος ζητήθηκε η θεσμική παρουσία της Θρησκευτικής Υπηρεσίας στο Συμβούλιο, για θέματα παιδείας της Αστυνομικής Ακαδημίας, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

19. Η Θρησκευτική Υπηρεσία κάνει την παρουσία στο Internet και συγκεκριμένα στη σελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, με την ιστορία και το έργο της.

20. Η Θρησκευτική Υπηρεσία παρακολουθεί και συμμετέχει στα προβλήματα των Αστυνομικών από την καθημερινή επικοινωνία μαζί τους και υποστηρίζει τα θέματα που τους αφορούν. Τελευταία απέστειλε υπόμνημα προς την ηγεσία με διαπιστώσεις αλλά και προτάσεις που αναφέρονται σε πνευματικά, κοινωνικά και ηθικά προβλήματα τα οποία επιδρούν άμεσα στην υπηρεσιακή και προσωπική τους ζωή. Για την δραστηριότητά μας αυτή δεχθήκαμε την ευαρέσκεια της Ιεράς Συνόδου.

Με την ευλογία του Θεού και τη βοήθεια πολλών συνεργατών μας Αστυνομικών, κληρικών και φίλων της Αστυνομίας συνεχίζουμε τη διακονία μας στην Ελληνική Αστυνομία. Επειδή η εποχή μας είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου, πολλές, η αγωνία μας πάντοτε είναι μεγάλη για να βρούμε καινούργιους τρόπους πνευματικής συμπαραστάσεως στους χιλιάδες Αστυνομικούς που πράγματι την έχουν ανάγκη. Στο δύσκολο αυτό έργο μας ζητούμε και την δική σας συμπαράσταση και συνεργασία.

Στόχος μας είναι η αναμόρφωση της Υπηρεσίας Θρησκευτικού και η διαμόρφωση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της εποχής μας και να ανταποκριθεί στα πνευματικά προβλήματα που απασχολούν ολόκληρο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.

----------------------------------------------------------------------
Τα σχολια περιττευουν. Και περι προσυλιτισμου ουδεις λογος. Κι εγω που νομιζα οτι το Συνταγμα κατοχυρωνει την ανεξιθρησκεια. Κι εγω το αφελες που νομιζα οτι η οποια Κρατικη Αρχη οφειλει να ειναι ανεξαρτητη της οποιας Θρησκευτικης. Τα βλεπουμε και στον Γιωργακη αλλωστε, υπουργος εξωτερικων σου λεει και παει πρωτα να ζητησει τη "γνωμη" του Χριστοδουλου για διπλωματικης φυσης θεματα...


ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΝ

Edited by - Πέρσεια Εκάτη on 03/12/2002 02:38:30

ΟΙ 7 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (** Από την Νεώτερη στην Παλαιότερη **)
n/a Απεστάλη: 03/12/2002, 02:46:21
Γρεκισταν, σημερα:

H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

1. Υπηρεσία Θρησκευτικού Ελληνικής Αστυνομίας

Έδρα : Αστυνομική Ακαδημία, Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Μεσογείων 96 Τ. Κ. 115 27 τηλ. 7788142, 7489293.

Στελέχωση:

Προϊστάμενος : Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος, Ιεροκήρυξ

Συνεργάτες : Γραμματέας Ανθυπαστυνόμος Οδυσσέας Ιακωβάκης, Δακτυλογράφος: Αστυφύλακας Κωνσταντίνος Καρατζάς,

Οδηγός : Αρχιφύλακας Νικόλαος Σαραντάκος.

Ποιμαντική Διακονία

Ο Ιερέας της Ελληνικής Αστυνομίας τελεί για τους Αστυνομικούς και τους Δοκίμους των Αστυνομικών Σχολών την Θεία Λειτουργία και κηρύττει τον Θείο Λόγο στα Παρεκκλήσια των Σχολών καθώς και τους Αγιασμούς και τις λοιπές τελετές της Εκκλησίας.

Επιμελείται τη επίσημων εορτή του Προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας " Αγίου Αρτεμίου " την 20ήν Οκτωβρίου στον Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Μεριμνά για τον ευπρεπισμό, συντήρηση και ανακαίνιση των Ναϋδρίων της Αστυνομίας και προτείνει την ίδρυση νέων, όπου υπάρχει ανάγκη.

Διδάσκει στις Αστυνομικές Σχολές θέματα της αρμοδιότητάς του, σχετιζόμενα με κοινωνικά ζητήματα ή την αντιαιρετική διακονία και διαλέγεται με τους Δοκίμους για πνευματικά θέματα.

Οργανώνει ποιμαντικές και Ιεραποστολικές περιοδείες στις Αστυνομικές Υπηρεσίες ολόκληρης της Ελλάδας, με ομιλίες, διανομή βιβλίων και εντύπων πνευματικού περιεχομένου.
Εκδίδει το περιοδικό " ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ " το οποίο διανέμεται δωρεάν σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.

Επισκέπτεται τους ασθενείς Αστυνομικούς στα Νοσοκομεία και αναπτύσσει κοινωνική δραστηριότητα αντιμετωπίζοντας προσωπικά τους προβλήματα.

Αναπτύσσει την Ποιμαντική διακονία των κατασκηνώσεων κατά τους θερινούς μήνες για τα παιδιά των Αστυνομικών, ενώ φροντίζει για την πνευματική διαπαιδαγώγηση των νηπίων στο Νηπιαγωγείο των Αστυνομικών Σχολών.

Κατά την Σαρακοστή των Χριστουγέννων και του Πάσχα εκδίδει πρόγραμμα καθημερινής πνευματικής διακονίας, με λατρευτικές εκδηλώσεις, ομιλίες και εξομολόγηση.

Οργανώνει Ιερά προσκυνήματα για τους Αστυνομικούς και τα μέλη των οικογενειών τους.

Στο Πνευματικό Κέντρο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας λειτουργούν:

α) Δανειστική Βιβλιοθήκη - αρχείο σλάϊτς

β) Κατηχητικά όλων των βαθμίδων

γ) Σχολείο Βυζαντινής Μουσικής

δ) Σύναξη Γονέων

ε) Σύναξη Θεολόγων Αστυνομικών

στ) Χορωδία Αστυνομικών " Ο Άγιος Αρτέμιος "

Την Ποιμαντική Διακονία του Ιερέως στις Αστυνομικές Σχολές της επαρχίας συνεπικουρούν συνεργάτες Ιερείς, εντεταλμένοι των τοπικών Μητροπολιτών, κατόπιν εισηγήσεώς του και απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ.


2. Θρησκευτικές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος

Τις καλύπτει ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος, ο οποίος επισκέπτεται τις Σχολές και τις άλλες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, τελεί τις ιερές ακολουθίες, εκφωνεί ομιλίες στους σπουδαστές, διανέμει έντυπα θρησκευτικού περιεχομένου και επικοινωνεί με το προσωπικό.

Τελεί τους καθιερωμένους αγιασμούς, τις ορκωμοσίες και συντονίζει το όλο πνευματικό έργο.


3. Επίσημες εορτές

Εορτή του Προστάτη του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας Μεγαλομάρτυρος Αγίου Αρτεμίου την 20η Οκτωβρίου κάθε έτους. Ο εορτασμός γίνεται στον κεντρικό ναό του Σώματος, Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών των Αστυνομικών Σχολών (Μεσογείων 96), με κάθε επισημότητα και την παράσταση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Σώματος, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της Εκκλησίας και της Στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Αναλόγως εορτάζεται στις έδρες των Αστυνομικών Διευθύνσεων όλης της χώρας.

Επίσημη εορτή του Πυροσβεστικού Σώματος έχει καθιερωθεί η εορτή των «Τριών Παίδων εν Καμίνω» την 17η Δεκεμβρίου και τελείται στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών με κάθε επισημότητα.


4. Ίδρυση Υπηρεσίας Θρησκευτικού

Πριν από μισό αιώνα περίπου, συστήθηκε οργανική θέση ιερέως για τη Σχολή Χωροφυλακής Αθηνών (νόμος 1421/1944). Στο χρονικό σημείο τοποθετείται η ίδρυση της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας. Σε αυτήν πρόσφεραν αλληλοδιαδόχως πολύτιμες υπηρεσίες οι ακόλουθοι ιεράρχες:

· Αρχιμανδρίτης Γερμανός Ψαλλιδάκης (1940 - 1950), μετέπειτα επίσκοπος Συνάδων. Στη δύσκολη αυτή περίοδο ο Ιερέας του Σώματος απέσπασε την αγάπη και την εκτίμηση των υπηρετούντων, επειδή τόνωσε το θρησκευτικό συναίσθημα

· Αρχιμανδρίτης Φρουμέντιος Νάσιος (1951 - 1967), μετέπειτα Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως (Κένυα). Προσωρινός αρχικά, μέχρι το 1954, ως στρατιωτικός ιερέας και μόνιμος κατόπιν με το βαθμό του Μοιράρχου, αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.

· Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Λενής (1968 - 1977), σημερινός Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλίας. Προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον αγιαστικό και τον ποιμαντικό τομέα. Παραιτήθηκε της θέσεως με την εκλογή του ως Μητροπολίτη.

· Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Πιστολής (1978 - 1995), υπηρετεί στο Σώμα από τον Δεκέμβριο του 1976 ως το Μάρτιο του 1978 κατ΄ απόσπαση από την οργανική εφημεριακή του θέση, από δε την 27η Μαρτίου 1978 διορίζεται στην οργανική θέση του ιερέως του Σώματος, με το βαθμό του Μοιράρχου. Επί των ημερών του η Θρησκευτική Υπηρεσία αναβαθμίζεται και υπάγεται διοικητικά στην Αστυνομική Ακαδημία με το Προεδρικό Διάταγμα 240/92 (ΦΕΚ 127α΄/31.7.92). Γεννήθηκε το 1949 στο Παλιό Καρλόβασι Σάμου, σπούδασε στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο της Ριζαρείου Σχολής και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1972 και Πρεσβύτερος το 1976. Υπηρέτησε ως Διάκονος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Υπήρξε υπεύθυνος του τομέα των Ιερατικών κλήσεων, πνευματικός και εξομολόγος της νεανικής προσπάθειας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και συνεργάτης του ραδιοφωνικού Σταθμού της «Πειραϊκής Εκκλησίας». Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας εξελέγη το 1995.

· Ο σημερινός Ιερέας της Ελληνικής Αστυνομίας Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας το καλοκαίρι του 1996, με το βαθμό του Υπαστυνόμου Α΄. Γεννήθηκε στο Μοναστηράκι Γορτυνίας, σπούδασε στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για δεκαπέντε έτη υπηρέτησε ως Καθηγητής Θεολόγος στη Μέση Εκπαίδευση και ειδικεύτηκε στην Ποιμαντική των νέων και την αντιμετώπιση των αιρέσεων ως συνεργάτης του Γραφείου Αιρέσεων της Ιεράς Συνόδου. Χειροτονείται κληρικός στην Αθήνα και αναπτύσσει μεγάλη ποιμαντική δραστηριότητα στην ενορία Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε πολλά εκκλησιαστικά περιοδικά και συνεργάζεται με εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πρόσφατα σε σύγκληση της ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με σχετική ψηφοφορία και απόφαση εντάχθηκε στον κατάλογο των υποψηφίων προς Αρχιερατεία.


5. Ο Προστάτης Άγιος του Σώματος

Κατά την ευλαβή παράδοση στο χώρο της Ορθοδοξίας, όλες οι οργανωμένες ομάδες επαγγελματιών έχουν τον προστάτη Άγιό τους. Έτσι και στα Σώματα Ασφαλείας η μεν Χωροφυλακή είχε ως προστάτιδα την Αγία Ειρήνη η δε Αστυνομία Πόλεων είχε ως προστάτη τον Άγιο Μηνά. Μετά την ενοποίηση των δύο Σωμάτων και την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, με εισήγηση της Θρησκευτικής Υπηρεσίας εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 398/1987 αναγνωρίστηκε ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Αρτέμιος προστάτης του Σώματος, η δε 20ή Οκτωβρίου η ημέρα που τιμάται η μνήμη του, ως επίσημη εορτή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο προστάτης Άγιος εορτάζεται πανηγυρικά και με λαμπρότητα στο Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Αστυνομικές Σχολές, Μεσογείων 96) με την παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, της πολιτικής ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, της φυσική ηγεσία του Σώματος, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, Αξιωματικών και ανδρών του Σώματος, ενώ στις έδρες των Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας, τελείται επίσημη Δοξολογία. Την παραμονή τελείται πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Μεγαλομάρτυρα, ενώ την 20ή Οκτωβρίου, Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επίσημη Δοξολογία.


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος ΚΙΟΥΛΟΣ
Υπαστυνόμος Α'ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΝ

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.0625
Maintained by Digital Alchemy