Οι σχολές Feng Shui

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε σχολής με ιστορική αναφορά

 

(από την Γιούλη Κιάφη, Σύμβουλο Feng Shui & 4 Pillars)

Τα τελευταία χρόνια το Feng Shui, η κινέζικη αυτή τέχνη της χωροθεσίας, έχει κυριολεκτικά κατακτήσει το ενδιαφέρον του κοινού στη Δύση.
Ως αποτέλεσμα, πληροφορίες καταφτάνουν συνεχώς χρησιμοποιώντας την λέξη Feng Shui χωρίς όμως στην πραγματικότητα να έχουν οτιδήποτε κοινό με το παραδοσιακό Feng Shui που εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ακούμε συνεχώς φράσεις όπως Feng Shui για τα ρούχα, Feng Shui για το σώμα κλπ. Επίσης τα καταστήματα έχουν πλημμυρίσει με τυχερά αντικείμενα κινέζικης προέλευσης για την γωνία του πλούτου, την γωνία των σχέσεων κλπ.
Κρύσταλλοι Feng Shui στα παράθυρα φέρνουν την καλή ενέργεια μέσα στο σπίτι.
Είναι όλα αυτά πραγματικό Feng Shui; Γιατί υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί τρόποι να κάνει κανείς Feng Shui που συχνά ο ένας τρόπος αντικρούει τον άλλο; Πώς μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τι είναι αληθινό και αποτελεσματικό;
Το άρθρο αυτό αφιερώνεται ακριβώς για το σκοπό αυτό.

Η προέλευση της λέξης Feng Shui

Η πρώτη φορά που συναντούμε τη λέξη Feng Shui είναι στη Κίνα στο Bιβλίο Tαφής (the book of burial) από τον Kwok Po το 250 π.Χ. Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος διάλεγε τον ιδανικότερο χώρο της αιώνιας κατοικίας των προγόνων, ώστε το πνεύμα τους να προστατεύει για πάντα τους απογόνους των επόμενων γενεών.
Πριν από 5000 χρίνια από σήμερα, οι Κινέζοι παρατηρούσαν την επίδραση της περιβάλλοντος στους ανθρώπους. Την τέχνη αυτή την ονόμαζαν Kan Yu, η οποία λέξη σημαίνει "παρατηρώντας τη γη" ή αλλιώς "κοιτάζοντας πάνω και κάτω". Μέχρι και σήμερα υπάρχουν δύο είδη Feng Shui, αυτό για τους τάφους των προγόνων (yin house Feng Shui) και αυτό για τους κατοικήσιμους χώρους δηλαδή για σπίτια και χώρους εργασίας (yang house Feng Shui).

Η σχολή της χωροθεσίας (Landscape school of Feng Shui)

Αυτή είναι η πρώτη σχολή Feng Shui η οποία μελετά πώς επιδράει η φυσική μορφή του περιβάλλοντος στον άνθρωπο.
Με απλά λόγια, η σχολή αυτή αναφέρει πρώτον πώς πρέπει να βάλουμε τα έπιπλα του εσωτερικού χώρου ώστε να νιώθουμε άνετα και αρμονικά σε αυτόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της σχολής είναι ότι δεν πρέπει να καθόμαστε με πόρτα ή παράθυρο πίσω από την πλάτη μας , να μην έχουμε αντικείμενα που να δείχνουν εναντίον μαςκλπ. Πολλά από αυτά τα στοιχεία εφαρμόζονται από πολλούς που έχουν αναπτυγμένο ένστικτο χωρίς να γνωρίζουν από Feng Shui.

Για τον εξωτερικό χώρο τα πράγματα μπορούν να είναι απλά όπως πχ. ο γενικός κανόνας που λέει ότι τα σπίτια πρέπει να έχουν είσοδο στον νότο με νερό μπροστά, πίσω από το σπίτι και στο βορρά να βρίσκεται βουνό κλπ.
Ο κανόνας αυτός δημιουργήθηκε από τις ανάγκες της μορφολογίας και του κλίματος της Κίνας, καθότι ήθελαν να προστατέψουν τα σπίτια τους από τους κρύους ανέμους του βορρά και να δέχονται τον ήλιο πολλές ώρες την ημέρα και να έχουν νερό να πλένουν τα ρούχα τους και για άλλες χρήσεις. Πράγματι, πόσο συχνά βλέπουμε σπίτια που πίσω τους έχουν ποτάμι ή θάλασσα που όμως οι κάτοικοί τους είναι μια χαρά! Επίσης τα κτίρια σε οικονομικά αναπτυγμένα κράτη δεν έχουν είσοδο στον νότο!
Οπότε καταλαβαίνουμε αυτή η σχολή δεν είναι απαραίτητα αποτελεσματική

Η σχολή "3 Harmony" ή αλλιώς "San Ke"

H σχολή της χωροθεσίας για εξωτερικούς χώρους εφαρμόζεται με πολύ πιό περίπλοκους τρόπους από τους ειδικούς συμβούλους Feng Shui. Απαιτείται δε η χρήση της ειδικής κινέζικης πυξίδας Lo Pan.
Η Σχολή αυτή του Feng Shui για τον εξωτερικό χώρο ονομάζεται "3 Harmony" ή "San Ke".
Η κινέζικη πυξίδα Lo Pan αποτελείται από διαφορετικούς δακτύλους (rings). Ο κάθε δάκτυλός είναι για να μετράει κανείς διαφορετικά αντικείμενα γύρω από το σπίτ. Πχ, μετράμε την επίδραση που έχει ένα δέντρο, ένας ηλεκτρικός πόλος, ένα άλλο κτίριο ή βουνό, ή ακόμα και ο δρόμος που περνάει μπροστά από το σπίτι μας.
Η σχολή αυτή ανήκει στον παραδοσιακό τρόπο εφαρμογής του Feng Shui.

Έχει όμως το μειονέκτημα ότι πρώτον μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με την χρήση της ειδικής πυξίδας και δεύτερον ακόμα και εάν το δέντρο απέναντι από το σπίτι μας επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας, δεν μπορούμε να το κόψουμε. Εαν ο δρόμος τους σπιτιού μας επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά μας, δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε την πορεία κίνησης των αυτοκινήτων ούτε και την κατεύθυνση προέλευσης του δρόμου.
Αυτή η σχολή έχει το πλεονέκτημα ότι αναφέρεται στον χρόνο, δηλαδή μπορεί να πει ποιά χρονιά το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο.

Η σχολή '3 Period" ή αλλιώς San Yuen" (Σχολή Ιπτάμενων άστρων)

Η σχολή Flying Stars αναφέρεται καθαρά στη διάσταση του χρόνου.
Ο Κίτρινος Αυτοκράτορας εφάρμοσε την μέτρηση του χρόνου το έτος 2637 πΧ όταν οι κύριοι πλανήτες του ηλιακού συστήματος ήταν σε ευθεία γραμμή. Κατόπι χώρισε το χρόνο σε 9 περιόδους, όπου η κάθε περίοδος διαρκεί 20 χρόνια, όταν ο πλανήτης Δίας & Κρόνος είναι σε ευθεία.

Για την εφαρμογή της σχολής αυτής χρειάζονται τα εξής στοιχεία:

Πρώτον το χρονικό διάστημα (η εικοσαετία) που κατασκευάστηκε και κατοικήθηκε το κτίριο (υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πότε αρχίζει να ζει ένα κτίριο, το οποίο όμως δεν αφορά το αντικείμενο του άρθρου μας διότι μπαίνει σε λεπτομέρεια). Δεύτερον χρειαζόμαστε τη χρήση της πυξίδας Lo Pan. Μετρούμε το κτίριο από έξω ώστε να αποφύγουμε την λάθος ένδειξη της πυξίδας λόγω μεταλλικών αντικειμένων, βρίσκοντας πόσες μοίρες "βλέπει" το κτίριο. Απαραίτητο είναι να αποφασίσουμε ποιό είναι το μπρός και πιό το πίσω μέρος του κτιρίου, ειδικά σήμερα που τα κτίρια είναι πιό περίπλοκα και οι αρχιτέκτονες επιθυμούν να εντυπωσιάσουν.
Εχοντας αρχιτεκτονικό σχέδιο όσο πιό ακριβές γίνεται, χωρίζουμε το διαμέρισμα στο βόρειο τμήμα, το δυτικό κλπ. Με ειδικό τρόπο υπολογισμών αριθμών από το 1 μέχρι το 9, βρίσκουμε κατόπι τους καλούς χώρους και τους ενεργοποιούμε αντίστοιχα, ενώ μειώνουμε την επίδραση των αρνητικών χώρων.

Αυτό κατορθώνεται έχοντας στο μυαλό μας την αρχή του γιν-γιανγκ. Ο χώρος που πρέπει να είνι γιανγκ πρέπει να έχει κίνηση, οπότε σε αυτό το τμήμα του σπιτιού θα πρέπει να έχουμε την κυρία είσοδο, το χωλ, το σαλόνι, τη κουζίνα, την τηλεόραση, το συντριβάνι του σπιτιού κλπ. Ο χώρος που πρέπει να είναι γιν πρέπει να είναι ήσυχος, όπως πχ η κρεβατοκάμαρα ή ο χώρος προσευχής.

Η σχολή Flying Star είναι ιδανική όταν κάνουμε Feng Shui εσωτερικού χώρου, διότι μπορεί και πει πότε και τι πρόβλημα θα παρουσιαστεί και ποιοί μήνες είναι πιό επικίνδυνοι.Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα μαθηματική αλλά δίνει και τις περισσότερες πληροφορίες για την τύχη των κατοίκων ενός χώρου με επίσης μαθηματική ακρίβεια. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι ένα σπίτι δεν είναι καλό ή κακό για πάντα, αλλά κάνει τους κύκλους του, έχει τα πάνω και τα κάτω.
Η σχολή Flying Star είναι ένα είδος αστρολογίας για το σπίτι, υπολογίζοντας το σταθερό ωροσκόπιο του σπιτιού (γνωρίζοντας την εικοσαετία "γενεθλίων" του σπιτιού), εφαρμόζοντας τις "διελεύσεις" της χρονιάς, του μήνα ακόμα και της ημέρας.
Η σχολή αυτή έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι ακόμα και αν δεν έχουμε το σαλόνι μας στη σωστή κατεύθυνση, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον χώρο με αντικείμενα κίνησης (τηλεόραση, ράδιο, pendulum clock, water tube bubble, συντριβάνι). Το χρώμα έχει επίσης σημασία, εφαρμόζοντας τους νόμους σχέσεων των 5 στοιχείων (η φωτιά παράγει γη, η γη παράγει μέταλλο και λοιπά). Για παράδειγμα όταν πχ στην Δύση έχουμε αρνητική ενέργεια για τα χρήματα πχ φωτιάς, χρησιμοποιούμε γήινα χρώματα).

Η σχολή 8 Οίκων ή αλλιώς "8 Μansions" Feng Shui

Σύμφωνα με τη σχολη αυτή, ο καθένας από εμάς, σύμφωνα με την χρονιά γέννησής μας έχουμε ένα αριθμό Kua (από το 1 μέχρι το 9) ο οποίος καθορίζει ποιές κατευθύνσεις είναι καλές και ποιές κακές, όπως επίσης και σε ποιό τομέα της ζωής. Όταν εφαρμόζουμε αυτή τη σχολή προσπαθούμε να έχουμε το κρεβάτι, το σαλόνι, κλπ. στο χώρο αυτό που ταιριάζει με τις κατευθύνσεις μας ον αριθμό Kua μας. Αντίθετα, δωμάτια αρνητικά όπως η τουαλέτα και οι σκάλες πρέπει να βρίσκονται στις αρνητικές κατευθύνσεις μας.
Η μέθοδος αυτή προσπαθεί να κάνει ταίριασμα ανθρώπως μεταξύ τους, εφόσον το κάθε άτομο ανήκει στο δυτικό ή ανατολικό τύπο. Αυτοί που ανήκουν στο δυτικό τύπο πρέπει να έχουν σύντροφο ή συναίτερο που επίσης ανήκει στον ίδιο τύπο.

Αυτή η σχολή έχει διαφορα μειονεκτήματα. Ενα παράδειγμα, σε ένα ζευγάρι συχνά ο ένας ανήκει στο δυτικό τύπο ενώ ο άλλος στο ανατολικό, το οποίο σημαίνει ότι σε ιδανική περίπτωση θα πρέπει να κοιμούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ίσως ο ένας με το κεφάλι στη πάνω μεριά του κρεβατιού και ο άλλος με το κεφάλι στη κάτω μεριά, ενώ το κρεβάτι πρέπει να είναι στραμμένο σε γωνία. Δηλαδή το οπτικό αποτέλεσμα είναι περίεργο, ενώ το ζευγάρι δεν μπορεί να κοιμάται μαζί, αλλά μυρίζει ο ένας τα πόδια του άλλου.. .
Εαν ο σκοπός του Feng Shui είναι η αρμονία, τότε...

Το σημαντικότερο όμως είναι το ότι αυτή η σχολή δεν έχει διάσταση του χρόνου, εφόσον οι κατευθύνσεις αυτές υπολογίζονται από το μαγικό τετράγωνο Lo Shu το οποίο δεν μεταβάλλεται με το χρόνο. Με απλά λόγια, η σχολή 8 mansions δεν μας λέει πόσο καιρό θα πρέπει να κοιτάζουμε ή να κοιμόμαστε σε μια κατεύθυνση ώστε να δούμε άσπρη μέρα. Μήπως πρέπει να περιμένουμε 100 χρόνια;!

Επίσης αυτή η σχολή δεν μπορεί να πει αν ταιριάζουμε με κάποιο άλλο άτομο μόνο και μόνο χρησιμοποιώντας τον αριθμό Kua, για τον απλούστατο λόγο ότι στο κόσμο δεν υπάρχουν μόνο 9 είδη ανθρώπων, αλλά εκατοντάδες. Βλέπουμε είδη συχνά ευτυχισμένα ζευγάρια που ο ένας είναι ανατολικός τύπος και ο άλλος δυτικός, που σύμφωνα με αυτή τη σχολή δεν θα ήταν συνετό να παντρευτούν.

Πολλές φορές επαγγελματίες σύμβουλοι προσπαθούν να συνδιάσουν τη σχολή 8 mansions με τη σχολή Flying star. Στη πράξη όμως, συχνά η μια σχολή λέει ότι πρέπει να έχεις πχ το σαλόνι σε μια κατεύθυνση, ενώ η άλλη σχολή σου λέει όχι.

Τότε οι σύμβουλοι προσπαθούν να βάλουν προτεραιότητες, βάζοντας πρώτα τα δωμάτια σύμφωνα με τη σχολή Flying Star και μετά βάζοντας πχ. το κρεβάτι και τη συσκευή κουζίνας σύμφωνα με τη σχολή 8 mansions.
Σύμφωνα όμως με τα κλασικά κείμενα του Feng Shui, δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να αναφέρει σε ποιό βαθμό θα πρέπει να συμβιβάζει κανείς τη μια σχολή με την άλλη. Επίσης συχνά προσπαθούν να δώσουν στη σχολή 8 mansions διάσταση χρόνου, λέγοντας πχ ότι εφόσον η πόρτα σου ανήκει σε αυτό το στοιχείο (πχ ξύλο) και έρχεται πχ η χρονιά του αλόγου(φωτιά), σύμφωνα με το νόμο των στοιχείων της φύσης η φωτιά αποδυναμώνει το ξύλο, οπότε αυτή η χρονιά δεν θα είναι τόσο καλή.

Αυτός ο τρόπος ανάλυσης Feng Shui παίρνει στοιχεία από την σχολή San Ke (3 Harmony), η οποία όμως στα κλασικά κείμενα προορίζεται για τον εξωτερικό χώρο και όχι για τον εσωτερικό.

Από πολλούς η σχολή "8 mansions" χαρακτηρίζεται ότι προέρχεται από το αρχαίο κινέζικο βιβλίο "killing the barbarians". Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από ένα διάσημο Master εποχής με λανθασμένες πληροφορίες Feng Shui, έπειτα από διαταγή του Αυτοκράτορα. Ο αυτοκράτορας ήθελε να ξεγελάσει τα αντίπαλα κράτη, εφόσον αποφάσιζε σύμφωνα με το Feng Shui πότε και από ποιά κατεύθυνση θα επιτεθεί στους "βαρβάρους". Οι "βάρβαροι" θεώρησαν τις πληροφορίες αυτές ως αληθινές και τις εφάρμοσαν στο κράτος τους. Είναι η Κορέα και η Ιαπωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημαία της Κορέας σήμερα έχει ως σύμβολο τα τρίγραμμα του I Ching, όχι όμως τοποθετημένα σύμφωνα με τον παραδοσιακό κινέζικο τρόπο και το σχήμα του Tai Chi είναι στραμμένο και όχι όπως το γνήσιο με την άσπρη γραμμή yang στο πάνω μέρος.

Αμερικάνικο Feng Shui, ή αλλιώς Black Hat Feng Shui

Η σχολή Black Hat δεν ανήκει στις παραδοσιακές σχολές του Feng Shui. Η σχολή αυτή ιδρύθηκε από τον Master Lin Yun στις Ηνωμ. Πολιτείες τo 1984.
Σύμφωνα με τη σχολή αυτή χωρίζουμε πχ ένα δωμάτιο σε 8 τμήματα χωρίς να χρησιμοποιούμε πυξίδα. Το απέναντι αριστερά μέρος πχ είναι η γωνία των χρημάτων, ενώ το απέναντι δεξιά μέρος είναι η γωνία των σχέσεων. Ως λύση Feng Shui, για να ενισχύσουμε πχ τις σχέσεις μας πρέπει να βάλουμε σύμβολα αγάπης όπως πχ την φωτογραφία ενός ζευγαριού. Οταν ο ίδιος έδινε συμβουλές Feng Shui ευλογούσε το χώρο χρησιμοποιώντας βουδιστικά mandra, δηλαδή φράσεις που εκπέμπουν σε τέτοιες συχνότητες με τη φύση ώστε να δίνουν συγκεκριμένο είδος ενέργειας στο αντικείμενο που ευλογούσε.

Η σχολή Black Hat είναι η πρώτη που έγινε γνωστή στη Δύση. Παρόλα αυτά, πριν μερικά χρόνια ο Master Lin Yun δήλωσε στο κοινό ότι η σχολή του είναι λανθασμένη. Είπε χαρακτηριστικά ότι το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του ήταν η ενασχόληση με τη θρησκεία και ότι εάν κάποιος είχε αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τη σχολή αυτή ήταν καθαρή σύμπτωση.Στην προσπάθειά του να απλοποιήσει τη τέχνη του Feng Shui ώστε να μπορεί να γίνει εύκολα εφαρμόσιμο από τον καθένα, ξέφυγε εντελώς από τα κλασσικά κείμενα.

Σήμερα κυκλοφορούν ακόμα στην αγορά τα βιβλία της σχολής αυτής τα οποία ξεχωρίζονται από την έλλειψη των κατευθύνσεων (βορράς, νότος κλπ) όπως επίσης αναφέρονται σε γωνιά της καριέρας, παιδιών, υγείας κλπ. Επίσης η σχολή αυτή κάνει εκτενή αναφορά στη ροή της ενέργειας (chi), όπως πχ ότι για να "σηκωθεί" η ενέργεια πρέπει τα φώτα να έχουν κατεύθυνση προς τα πάνω κλπ.

Η σχολή αυτή είναι ιδιαίτερα διαισθητική εφόσον αναφέρεται συχνά σε διαλογισμό, το οποίο όμως στην πραγματικότητα δεν έχει σχέση με το Feng Shui. To Feng Shui είναι τεχνοκρατική γνώση της επιροής του περιβάλλοντος και όχι θρησκεία.

Συμβολικό Feng Shui

Το συμβολικό Feng Shui εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Κίνα. Σύμφωνα με τη σχολή αυτή υπάρχουν τυχερά αντικείμενα κινέζικης προέλευσης τα οποίο πρέπει να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένο σημείο. Τέτοια αντικείμενα είναι τα βατραχάκια με το νόμισμα στο στόμα, οι χελώνες και διάφορα άλλα ζωάκια και θεότητες.
Στην πραγματικότητα αυτή η σχολή έχει τις ρίζες της στην κινέζικη θρησκευτική πίστη. Πχ το βατραχάκι με τα 3 πόδια και το νόμισμα στο στόμα (το οποίο κάνει τρελλές πωλήσεις σε Δύση και Ανατολή) προέρχεται από την εξής ιστορία: μια φορά και ένα καιρό ήταν ένας κλέφτης που έπαιρνε τα λεφτά του κόσμου. Ο Θεός τότε για να τον τιμωρήσει τον μετέτρεψε σε βάτραχο και τον ανάγκασε να "φτύνει" χρήματα σε κάθε σπίτι, πληρώνοντας έτσι πίσω τις κλεψιές του. Οταν λοιπόν τοποθετήσετε το βατραχάκι αυτό στο σπίτι σας, θα σας έρχονται και σε εσάς χρήματα.

Επίσης αυτή η σχολή χρησιμοποιεί συχνά τον γελαστό Βούδα για συγκεκριμένους σκοπούς, πχ για παιδιά, χρήματα κλπ. Αυτό όμως έχει σχέση με την θρησκεία και όχι με την επιροή της φύσης στον άνθρωπο.
Το συμβολικό Feng Shui χρησιμοποιεί κρυστάλλους, διότι σκορπίζουν τις ακτίνες του ήλιου σε διάφορες κατευθύνσεις. Στο παραδοσιακό Feng Shui οι κρύσταλλοι έχουν την ίδια χρήση με τις πέτρες, τον πηλό και την άμμο, ανήκουν στο στοιχείο γη. Ανήκει στην κουλτούρα της Ινδίας όπου αναφέρεται η επίδραση των διάφορων πετρωμάτων στα όργανα και στα chakras του ανθρώπου, και όχι στην κινέζικη κουλτούρα.

Με απλά λόγια, εάν κανείς πιστεύει ότι ένα πέταλο στην πόρτα του σπιτιού φέρνει πραγματικά τύχη (δυτική προκατάληψη), τότε να χρησιμοποιείτε και τα κινέζικα συμβολικά αντικείμενα. Να τα αγοράζετε επειδή σας αρέσουν ως μέρος της κινέζικης κουλτούρας και όχι με την ελπίδα ότι θα σας αλλάξουν την ζωή σας.

Η εξέλιξη του Feng Shui μέχρι τις μέρες μας

Το Feng Shui εδώ και αιώνες ολόκληρους ήταν γνώση μυστική. Ο Master που είχε την αληθινή γνώση έδινε ολόκληρη την γνώση του προφορικά σε ένα μόνο μαθητή, αν και συχνά είχαν πολυάριθμους μαθητές. Τα βιβλία που γράφτηκαν από τους μεγάλους διδάσκαλους είχαν συχνά γρίφους, ή έπαιζαν με τις λέξεις ή δεν έλεγαν την ολόκληρη αλήθεια. Μόνο ένα έμπειρο μάτι με γερές βάσεις γνώσεων μπορεί να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος.

Σήμερα, εάν πάτε στη Κίνα, θα εκπλαγείτε γιατί θα συναντήσετε όλες μα όλες τις σχολές Feng Shui. Άλλος Master εφαρομόζει τη μια σχολή, άλλος την άλλη και άλλος συνδιάζει τις σχολές μεταξύ τους. Στη Κίνα επίσης υπάρχουν βιβλιοπωλεία και καταστήματα Feng Shui που πουλούν βιβλία και αντικείμενα από όλες τις σχολές.
Δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά πανεπιστήμιο Feng Shui όπου κάποιος μπορεί να μάθει την τέχνη με σίγουρο τρόπο και πιστεύω ότι ποτέ δεν θα υπάρξει, εφόσον οι διάφορες σχολές είναι τόσο αντικρουόμενες. Ο κάθε σύμβουλος, ανάλογα από ποιόν Διδάσκαλο έχει μάθει, θα ισχυρίζεται ότι αυτός είναι σωστός και όχι ο άλλος σύμβουλος.

Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι είναι σύμβουλοι του Feng Shui έχοντας μόνο διαβάσει κάποια βιβλία ή έχουν παρακολουθήσει μέρος σεμιναρίων. Γενικά, όταν κάποιος Συμβουλος έχει παρακολουθήσει σεμινάρια από κάποιον δάσκαλο, πάντα αναφέρει το όνομά του ως απόδειξη της γνησιότητάς του. Στις ιστοσελίδες των Master υπάρχει πάντα λίστα με τα ονόματα των αποφοίτων της σχολής τους.

Για να διαλέξει κανείς από ποιόν Master να διδαχτεί, προτείνω να ελέγξει τα εξής:
· Να έχει μάθει ο Master από άλλον Master, εργαζόμενοι μαζί
· Να είναι ο Master σύμβουλος με πρακτική εμπειρία και όχιι μόνο ακαδημαικός (να εχει διαβάσει μόνο βιβλία)
· Να εργάζεται συχνά με το Feng Shui και όχι μόνο περιστασιακά.
· Να μην δίνει υποσχέσεις εξωπραγματικές π.χ. ότι μπορεί να σας κάνει εκατομυριούχο με το Feng Shui και μόνο, ή σας τρομάζει λέγοντας ότι εάν δεν κάνετε Feng Shui μαζί του μπορεί να φαλιρήσετε ή να αρρωστήσετε.
· Να λαμβάνει υπόψιν του το προσωπικό ωροσκόπιό σας (4 pillars or destiny, αραβικό ωροσκόπιο ή άλλο είδος ανάλυσης πεπρωμένου).

Στη Κίνα είναι από όλους αποδεκτό ότι το πεπρωμένο έρχεται πρώτο, το Feng Shui δεύτερο και η μόρφωση τρίτη (προσωπικές προσπάθειες, νοοτροπία κράτους όπου κατοικούμε, μόρφωση κλπ).
Οπότε, εάν ένας σύμβουλος δεν ξέρει να κάνει ανάλυση ωροσκοπίου, δεν μπορεί ποτέ να σας πει με ακρίβεια πότε θα δείτε αποτελέσματα. Διότι και καλό Feng Shui να σας έχει κάνει, εάν το γενέθλιο ωροσκόπιο δεν επιτρέπει καλή τύχη, τότε δεν θα δείτε αποτέλεσμα. Απλώς θα είστε καλύτερα από το να μην είχατε κάνει.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι με το Feng Shui μπορούμε να βελτιώσουμε την ζωή μας, στον οικονομικό, αισθηματικό τομέα ή και στον τομέα της υγείας. Ομως δεν μπορούμε να αλλάξουμε το πεπρωμένο μας. Για αυτό το λόγο ένας σοβαρός σύμβουλος Feng Shui πρέπει να λαμβάνει τα πάντα υπόψιν του.Η μόνη σωστή σχολή του Feng Shui είναι αυτή που έχει πάντα τα αποτελέσματα που περιμένουμε, όταν τα περιμένουμε.

Για όσους πάλι κλονίζονται εάν ποτέ πρέπει να ασχοληθούν με το Feng Shui ή όχι, έχω να πω ένα πράγμα:

Εάν δεν υπήρχε αλήθεια στη γνώση του Feng Shui, η τέχνη αυτή θα είχε εξαφανιστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια και δεν θα ήταν θέμα συζήτησης σήμερα.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο κινητό 697 3588348, email: georgiakiafi@hotmail.com

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ