Αμερικανική Μυθολογία. Μύθοι των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής.

Αν μελετήσει κανείς, την μυθολογία των διαφόρων αρχαίων λαών , θα φτάσει εύκολα στο συμπέρασμα πως όλες ουσιαστικά αναφέρουν τα ίδια γεγονότα. Σωστότερο θα ήταν λοιπόν να αντιλαμβανόμαστε τις επιμέρους μυθολογικές αναφορές, ως τμήματα μιας ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ.

Τι είναι όμως η μυθολογία. Στο μυαλό των περισσοτέρων είναι τα παραμύθια των αρχαίων.

Ποια είναι όμως η πραγματική ιστορία του ανθρώπου. Είναι οι αλλαγές των συνόρων ή η λίστα με τους αυτοκράτορες της Ρώμης ή του Βυζαντίου. Δεν υποτιμώ την αξία και την χρησιμότητα της ιστορίας. Όποιος δεν την γνωρίζει είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει.

Μήπως όμως τη πραγματική ιστορία του ανθρώπου , μπορεί κανείς να την γνωρίσει καλύτερα μέσω της Μυθολογίας; Μήπως και δεν είναι και τόσο παραμύθια τελικά τα όσα αναφέρονται σε αυτήν;

Μήπως είναι ιστορικά και κοσμογονικά γεγονότα σχετικά με τον άνθρωπο και γνώση , που δεν καταγράφηκε αρχικά και πέρασε στις επόμενες γενιές από στόμα σε στόμα;

Σίγουρα με το πέρασμα του χρόνου αλλοιώθηκε και τροποποιήθηκε. Οι αφηγήσεις αυτές εναρμονίστηκαν με την κουλτούρα του κάθε λαού. Όμως οι βασικές πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτήν, την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, είναι κοινές σε όλους του λαούς.

Οπότε μάλλον είναι άτοπο να πιστεύουμε ότι αυτό είναι άλλη μία σύμπτωση και μόνο. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι είναι μόνο τα παραμύθια των αρχαίων.

Η ανάλυση των μύθων των Ινδιάνων , της Αμερικής είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι , η αμερικανική ήπειρος έχει την ιδιορρυθμία της απομόνωσης σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι τα κοινά στοιχεία των υπολοίπων μυθολογιών , αιτιολογούνται από την επαφή των αρχαίων λαών μεταξύ τους και από τις αλληλοεπιδράσεις των διαφόρων πολιτισμών τους.

Προσωπικά δεν μπορώ να αποδεχτώ κάτι τέτοιο , αφού δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν οι αναφορές των Αρχαίων Σουμέριων του 4500π.χ. και των αρχαίων σκανδιναβών. με 5000 χιλιόμετρα απόσταση και άλλη τόση χρονική διαφορά μεταξύ τους να ταυτίζονται .

Στην περίπτωση όμως των μύθων της Αμερικής δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί κάτι ανάλογο.

Ο πρωτόγονος άνθρωπος πέρασε στην αμερικανική ήπειρο πριν από 30.000 χρόνια. Ήταν μογγολογενείς λαοί που πέρασαν στην βόρεια Αμερική εκμεταλλευόμενοι προφανώς τους παγετώνες της εποχής. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο και αδιαμφισβήτητο ότι η εξέλιξη του ανθρώπου εκεί , έγινε ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Είναι λοιπόν λογικό και τεκμηριωμένο να συμπεράνουμε ότι , αν και οι μύθοι των Ινδιάνων μοιάζουν με του υπολοίπου κόσμου , αυτό δεν έγινε από κάποια πολιτισμική ανάμιξη .Μένει μόνο να λάβουμε υπόψη μας τον παράγοντα σύμπτωση. Πόσες όμως είναι οι πιθανότητες να έχει συμβεί αυτό;

Αναλύοντας τους ινδιάνικους μύθους θα ανακαλύψουμε στοιχεία καταπληκτικής ομοιότητας και επαναλαμβανόμενα μοτίβα με άλλους μύθους , όπως :
- θυσίες και τεμαχισμούς κατά τα δρώμενα των αντίστοιχων διονυσιακών
- την προέλευση του ανθρώπου από ένα ερμαφρόδιτο πλάσμα
- ανθρωπόμορφα πλάσματα μισά άνθρωποι μισά ζώα
- και πολλά ακόμη..

Χαρακτηριστικότερο όλων οι 12 θεοί που αναφέρονται στους μύθους των Ναβάχο.

Αξίζει τον κόπο να σταθούμε λίγο περισσότερο σε αυτό.

Ναβάχο: … Κάποτε εμφανίστηκαν τέσσερις θεοί. Ο λευκός (της γης) ο Μαύρος (της φωτιάς) ο Γαλάζιος (της βροχής) και ο κίτρινος (του αέρα). Οι θεοί αυτοί προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν. Μετά από πολλές προσπάθειες οι θεοί αποφάσισαν να φύγουν. Έμεινε όμως πίσω ο Μαύρος θεός ο οποίος είχε καταφέρει όλο αυτόν τον καιρό να μάθει την γλώσσα των ανθρώπων.. Είπε λοιπόν στους ανθρώπους:

«Δε φαίνεται να μας καταλαβαίνετε . Θέλουμε να κάνουμε ανθρώπους που να μοιάζουν περισσότερο με εμάς. Τα σώματα σας είναι σαν τα δικά μας, αλλά έχετε δόντια, πόδια και οπλές. Οι νέοι άνθρωποι θα έχουν χέρια και πόδια παρόμοια με τα δικά μας. Εμείς θα φύγουμε και θα ξαναγυρίσουμε.».

Όταν επέστρεψαν οι τέσσερις θεοί ήλθαν μαζί τους και άλλοι οκτώ θεοί από τη Φυλή των Θαυμάτων.

Αυτοί όλοι μαζί έφτιαξαν τον σημερινό άνθρωπο. Έναν άνδρα και μια γυναίκα.

Η Πρώτη Γυναίκα γέν-νησε ερμαφρόδιτα δίδυμα.. Συνολικά, ο Πρώτος Άντρας και η Πρώτη Γυναίκα γέννησαν πέ-ντε ζευγάρια δίδυμων. Όλα, εκτός από τα πρώτα, έγιναν ζευγάρια και έκαναν παιδιά…

Ας δούμε όμως επιγραμματικά τι συναντά κανείς και στις άλλες φυλές.

Οι Σιού αναφέρονται σε έναν μεγάλο κατακλυσμό όπου μόνο ένα κορίτσι γλίτωσε.

Οι Σνοχομις ότι ο οι άνθρωποι μπορούσαν να ανεβαίνουν στον ουρανό , αλλά κάτι τέτοιο απαγορευόταν.

Οι Τσερόκι ότι η γη στην αρχή ήταν μαλακή και υγρή. Πριν πλάσει τους ανθρώπους ο θεός είχε φτιάξει τα φυτά και τα ζώα και τους είπε να κάνουν υπομονή 7 μέρες.

Οι Χόπι ότι στην αρχή υπήρχε μόνο νερό. Στην συνέχεια οι 2 θεές έφτιαξαν από πυλό τα ζώα και τους ανθρώπους.

Όλοι τελικά στις ιστορίες τους , έχουν πληροφορίες παρόμοιες με των υπολοίπων λαών.

 

Βιβλιογραφία:

- ΙΝΔΙΑΝΟΙ - ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (εκδόσεις ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ)
- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (J.M.Roberts) (εκδόσεις ΟΔΥΣΣΕΑΣ)


Φ.Γ.
Από το Μέλος των Forums του ESOTERICA, Anounakis

 

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ