ΤΖ.Ρ.Ρ. ΤΟΛΚΙΝ
Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

 


Συγγραφέας: Δ. Κύκλα

Σε μια εποχή όπου οι μύθοι και οι θρύλοι χλευάζονται, όπου ήρωες θεωρούνται μόνο οι παίχτες των τηλεοπτικών παιχνιδιών της κλειδαρότρυπας, άντε και κάτι τύποι στυλ Σβατσενέγκερ που σου ανεβάζουν την αδρεναλίνη, ο Τόλκιν ξαναχτυπά.

Γεννημένος το 1892 στη Ν. Αφρική ο συγγραφέας με το μεγαλύτερο και το καλύτερο συγγραφικό έργο στον τομέα της φανταστικής λογοτεχνίας έρχεται με τον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" να μας θυμίσει χαμένες εποχές.
Το έργο του Τόλκιν δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό στη χώρα μας μέχρι την προβολή τής ομώνυμης ταινίας στους κινηματογράφους. Ωστόσο μέχρι και πριν την προβολή είχε διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Το έπος του άρχοντα των δαχτυλιδιών είναι μια επιστροφή στα ξεχασμένα μυθολογικά στοιχεία του παρελθόντος, ένας θησαυρός παρμένος από τη μυθολογία κυρίως των λαών της Β. Ευρώπης.
Ο Άρχοντας γράφτηκε τη μεταπολεμική περίοδο (1955). Παρότι η εποχή υπαγόρευε μια διαφορετική νοοτροπία, υπήρχε η ανάγκη επιβίωσης, οι άνθρωποι ήταν απογοητευμένοι από τα πολιτικά και κοινωνικά καθεστώτα, δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για "παραμύθια" ωστόσο βρίσκει τεράστια απήχηση απ' το αναγνωστικό κοινό.
Φαίνεται πως το παρελθόν που πηγάζει από τις ρίζες της ανθρωπότητας, είναι πάντα ζωντανό στις καρδιές των ανθρώπων, ακόμα κι αν βαθιά κοιμισμένο, φαίνεται κάποιες φορές σα νεκρό.

Πέρα απ' το μυθολογικό στοιχείο που υπάρχει σε όλα τα βιβλία του Τόλκιν που είναι σε τέτοιο βαθμό πλούσιο που φαντάζει υπερφυσικό, αφού ένας άνθρωπος είναι σχεδόν αδύνατο να έχει τόσο μεγάλες γνώσεις, ο Τόλκιν είναι κι ένας μοναδικός γλωσσοπλάστης.

Και το κυριότερο αν και τα βιβλία του φαίνεται να ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας, κρύβουν μέσα τους ένα βαθιά ανθρώπινο στοιχείο που αγγίζει την καθημερινότητα του καθενός μας.

Ήδη από τη εποχή του Χόμπιτ του μικρού ανθρωπάκου, του βολεμένου μέσα στην ήρεμη ζωή του που ξαφνικά ταράζεται και αλλάζει για να τον μετατρέψει σ' έναν ήρωα, ο Τόλκιν προβάλλει έντονα το ηρωικό στοιχείο.
Ο άνθρωπος με τις φυσικές και ψυχικές του αδυναμίες που κάποια στιγμή με πόνο και κόπο υπερβαίνει τα όριά του, είναι το σύμβολο του.

"Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" είναι μια τριλογία, συνέχεια του "Χόμπιτ", η οποία ουσιαστικά ολοκληρώνεται με το "Σιλμαρίλλιον" όπου εκεί δίνονται οι απαντήσεις για τους κόσμους του Τόλκιν, τα τρία βασίλεια, τον Σόρον τον άρχοντα του σκότους κ.ά.

Θα προσπαθήσουμε με λίγα λόγια να περιγράψουμε τα τρία βιβλία αν και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού οι λεπτομέρειες, ο πλούτος που υπάρχει στη γραφή του Τόλκιν αλλά και τα συμβολικά στοιχεία είναι τεράστια. Ο κόσμος του Τόλκιν είναι πάμπλουτος από κοσμογονικά στοιχεία , από μάγους, ξωτικά, νεράιδες, νάνους, βασιλιάδες...

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι ο Σόρον ο Άρχοντας του σκότους. Οφείλει τη δύναμή του σ' ένα μαγικό δαχτυλίδι που ανάμεσα στ' άλλα μπορεί να τον κάνει αόρατο, να του δώσει την ικανότητα να καταλαβαίνει όλες τις γλώσσες, ακόμα και των ζώων, να του δώσει απέραντη εξουσία κάνοντάς τον όμως τρομερά εγωιστή και διψασμένο για κάθε είδους ισχύ.

Αυτό το δαχτυλίδι φεύγει απ' τα χέρια του Σόρον γιατί αρπάχτηκε από τον βασιλιά των ανθρώπων που στη συνέχεια το χάνει στον ποταμό Άντουιν, όπου εκεί το βρίσκει το Γκόλουμ ένα απαίσιο γλοιώδες πλάσμα. Στη συνέχεια το δαχτυλίδι έρχεται στα χέρια ενός Χόμπιτ του Μπίλμπο Μπάκινς. Όπως είναι φυσικό ο εγωισμός και το ένστικτο εξουσίας μεγαλώνουν στο Χόμπιτ, το οποίο όποτε αγγίζει το δαχτυλίδι γίνεται αλαζονικό. Τότε επεμβαίνει ο μάγος Γκάνταλφ ο οποίος πείθει τον Μπίλμπο να δώσει το δαχτυλίδι στο Χόμπιτ Φρόντο όπου μαζί με την παρέα του θα ξεκινήσουν μια μακριά διαδρομή, για να φτάσουν σ' ένα ηφαίστειο, όπου εκεί θα πρέπει να ρίξουν το δαχτυλίδι για να καταστραφεί το ίδιο και οι μαγικές του ιδιότητες αλλά και ο μαύρος μάγος Σόρον.

Βιβλ. 1ο "Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΥ"

Το Χόμπιτ Μπίλμπο αφήνει το δαχτυλίδι στο Φρόντο. Αυτός φεύγει μαζί με το φίλο του Σαμ μετά την προτροπή του Γκάνταλφ του λευκού μάγου για το μεγάλο ταξίδι που θα τους οδηγήσει στο ηφαίστειο όπου θα κάψουν το δαχτυλίδι. Ξέρουν ότι τους κυνηγούν οι εννιά καβαλάρηδες απεσταλμένοι του Σόρον.

Στο δρόμο θα συναντήσουν μεταμφιεσμένο σε φύλακα, τον ιππότη- βασιλιά Άραγκορν, τον Έρλοντ που είναι έλφος (ξωτικό) ο οποίος σχημάτισε τη συντροφιά του δαχτυλιδιού.
Που είναι: Άραγκορν, Μπορομίρ οι άνθρωποι, Φρόντο, Σαμ , Μέρρυ, Πίπιν τα Χόμπιτ, ο Λέγκολας το ξωτικό, ο Γκίμλι ο νάνος και ο Γκάνταλφ ο Μάγος.

Στην πορεία όμως συμβαίνουν πολλές αντιξοότητες που στο τέλος θα τους χωρίσουν. Επίσης σ' αυτό το βιβλίο θα δούμε τον υποτιθέμενο θάνατο του Γκάνταλφ ο οποίος γκρεμίζεται στον Άδη, νικά τον θάνατο και ανασταίνεται στη κορυφή ενός βουνού, όπου τον βοηθά ένας αετός να κατέβει.


Βιβλ. 2ο " ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ"

Στο πρώτο μισό είναι η πορεία του Φρόντο και του Σαμ για να καταστρέψουν το δαχτυλίδι. Η συνάντησή τους με το Γκόλουμ που τους υπόσχεται ότι θα τους βοηθήσει να βρουν το δρόμο.

Στο δεύτερο μισό του βιβλίου ο Άραγκορν, ο Λέγκολας (γιος του βασιλιά των Πράσινων ξωτικών) και ο Γκίμλι (νάνος), συναντούν τα Όρκ όπου δίνουν μάχη μαζί τους και βγαίνουν νικητές.

Ταυτόχρονα γίνεται επίθεση από τους δεντρανθρώπους στο κάστρο του Σάρουμαν (προδότης μάγος που πήγε με τη μεριά του σκότους) και καταστρέφεται.

Επανεμφάνιση του Γκάνταλφ.


Βιβλ. 3ο " Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ"

Ο Φρόντο και ο Σαμ κατορθώνουν να φτάσουν στο ηφαίστειο και στο κάστρο του Σόρον. Προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να καταστρέψουν το δαχτυλίδι.

Το Γκόλουμ τους προδίδει.

Ο Φρόντο και ο Σαμ φτάνουν στο βουνό του Χαμού ενώ η υπόλοιπη συντροφιά μαζί με το στρατό της Γκόντορ παλεύει στην Πύλη της Μόρντορ.

Ο Φρόντο χάνει το θάρρος του στην κορυφή του βουνού του Χαμού. Η μάχη στο κάστρο του Σόρον είναι μεγάλη και δύσκολη. Φαίνεται πως οι δυνάμεις του σκότους είναι αυτές που τελικά θα νικήσουν. Όμως το Γκόλουμ στη προσπάθειά του να πάρει το δαχτυλίδι από το χέρι του Φρόντο, του δαγκώνει το δάχτυλο, το οποίο αποχωρίζεται από το χέρι του και πέφτει στο ηφαίστειο μαζί με το δαχτυλίδι. Ο Άραγκορν επιστρέφει στην Γκόντορ και ανακτά το θρόνο του. Η έκβαση της μάχης αλλάζει, η βασιλεία του Σόρον του άρχοντα του σκοταδιού χάνεται και ο Γκάνταλφ επιστρέφει θριαμβευτής, αντικαθιστώντας τον προδότη Σάρουμαν.

 

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ