Κεντρική Σελίδα ESOTERICA.gr ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ (αρχική σελίδα)


Τίτλος: ΣΡΙ ΣΑΝΚΑΡΑΤΣΑΡΙΑ: Το πολύτιμο κόσμημα της Διάκρισης

Συγγραφέας:

Ο Σανκαρατσάρια (788 - 820 μ.χ.) συμπλήρωσε αρκετά νέος την βεντική του εκπαίδευση και τις μελέτες του στη σανσκριτική γλώσσα.
Έκανε πολλά ταξίδια με μοναδικό σκοπό να κηρύξει και να διδάξει τη Βεντική φιλοσοφία. Ήταν αυτός που ίδρυσε το τάγμα Ντασανάμι των αναχωρητών Σαννιάσι και θεωρείται επίσης ως θεμελιωτής του φιλοσοφικού συστήματος Αντβαϊτά Βεντάντα.
Για τον Σανκαρατσάρια η Διάκριση είναι μεγίστης σπουδαιότητας σ' αυτό τον αγώνα της απελευθέρωσης και της αυτογνωσίας. Και τι είναι αυτή η Διάκριση; Είναι με απλά λόγια η διάκριση ανάμεσα στο ψεύτικο εγώ και στον αληθινό Εαυτό.

345. Η τέλεια διάκριση που επιτυγχάνεται μέσω της άμεσης αντίληψης, ξεχωρίζει την αληθινή φύση του παρατηρητή, από τη φύση των αντικειμένων και σπάει τα δεσμά της αυταπάτης που προκαλούνται από την πλάνη (μάγια). Έτσι επιτυγχάνεται η απελευθέρωση και δεν υπάρχει πια μετενσάρκωση.

339. Το να αντιλαμβάνεσαι όλο τον κόσμο ως Εαυτό, είναι το μέσον για να απαλλαγείς από τα δεσμά. Δεν υπάρχει τίποτε ανώτερο από την ταύτιση του κόσμου με τον Εαυτό. Μπορείς να αντιληφθείς αυτή την κατάσταση αποκλείοντας τον αντικειμενικό κόσμο μέσω προσήλωσης στον αιώνιο Άτμαν.


Τίτλος: ΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ - ΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΡΙ ΡΑΜΑΝΑ ΜΑΧΑΡΣΙ

Συγγραφέας: ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΓΚΟΝΤΜΑΝ

Σελίδες: 338

Όλες οι μεταφυσικές αναλύσεις είναι άχρηστες, αν δεν μας προκαλούν να αναζητήσουμε εσωτερικά στον Εαυτό την αληθινή πραγματικότητα.

Όλες οι διαμάχες σχετικά με τη δημιουργία, τη φύση του σύμπαντος, την εξέλιξη, το σκοπό του Θεού κ.τ.λ. είναι περιττές. Δεν συμβάλλουν στην αληθινή ευτυχία μας.

Οι άνθρωποι προσπαθούν να ανακαλύψουν πράγματα που είναι έξω από τον εαυτό τους, πριν προσπαθήσουν να βρουν το "Ποιος είμαι εγώ;". Μόνο μέσω αυτού του τελευταίου μπορεί να αποκτηθεί η ευτυχία.