Κεντρική Σελίδα ESOTERICA.gr ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ (αρχική σελίδα)


Τίτλος: Η ΧΑΜΕΝΗ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ

Συγγραφέας: Βασίλης Χλέτσος


ΣΕΛΙΔΕΣ: 224

Η ΧΑΜΕΝΗ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ

Στην συγκεκριμένη μελέτη ο συγγραφέας αναζητεί την «χαμένη κιβωτό» της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας και των μυστηρίων. Μία κιβωτός που κρύβει την σπίθα που περιμένει να αφυπνισθεί, από το αιώνιο Ελληνικό πνεύμα. Η διαδρομή είναι συνοπτική αρχίζοντας από την μυθολογική εποχή, στους προσωκρατικούς έως τον Νεοπλατωνισμό, ερευνά τις αντιλήψεις των αρχαίων φιλοσόφων και την επίδραση της φιλοσοφίας, στην διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού, αλλά και την επίδραση της στην διαμόρφωση του Χριστιανισμού.

Με βάση τα αρχαία κείμενα, ακαδημαϊκές μελέτες αλλά και την «εσωτερική παράδοση», προσπαθεί να δώσει απλά και περιληπτικά το στίγμα την αρχαίας Ελληνικής σκέψης, για την κοσμογέννηση, την ανθρωπογέννηση και την αντίληψη περί Θείου.

Μία μελέτη η οποία δεν έχει στόχο την στείρα προγονολατρεία, αλλά την γνωριμία με την απίστευτη κληρονομιά μας, με την οποία δυστυχώς έχει κοπεί ο ομφάλιος λώρος, σε μία εποχή έντονης αμφισβήτησης και αναζήτησης αξιών και ιδανικών.

Μία άκριτη επιστροφή σε αρχαίες πρακτικές θα αποτελούσε εξάλλου σαφή αναχρονισμό, σε έναν άλλο εκ των πραγμάτων κόσμο με βάση τις νέες συνθήκες και ανάγκες , η γνώση του παρελθόντος όμως μπορεί να θέσει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Τμήμα του βιβλίου υπάρχει σε μία πρώιμη μορφή Άρθρου (σε τρία Μέρη) στην Κατηγορία άρθρων του ESOTERICA.gr, "ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ".