Κεντρική Σελίδα ESOTERICA.gr ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ (αρχική σελίδα)


mystery - Νέο Περιοδικό

Εκδόσεις "Μεταεκδοτική"

Τεύχος 1, Οκτώβριος 2004

mystery, Νέο Περιοδικό

mystery, editorial

 

Περιεχόμενα Τεύχους 1, Οκτωβρίου 2004

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΟΡΑΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Η πόλεις έχουν προσωπικότητα! Οι πόλεις μιλούν! Κάποιοι προσπαθούν να τις ακούσουν. Ένας απ’ αυτός είναι ο Γιώργος Ιωαννίδης, που καταδύεται στη μυστική τους γλώσσα και μπαίνει στην έρευνα, μοναχικός μα όχι μόνος.


ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΡΑΚΗ
Στη Μαρώνεια της Θράκης, τόπος όπου η μυθολογία και η ιστορία συναντιούνται με όρια δυσδιάκριτα, μας ξεναγεί η Στελλίνα Μαργαριτίδου, στη μυητική περιήγηση της στον –μυθικό ή ιστορικό– κόσμο των Γιγάντων.


ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΓΗΣ
Η Άγνωστη –Πραγματική– Ιστορία απ' το θρυλικό κόσμο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών
Είναι η Μεσόγειος η αληθινή Μέση Γη; Υπήρχαν τα Ξωτικά και τα διάφορα ανθρωποειδή; Είναι ο Τόλκιν δεύτερος Όμηρος; Ο Χρήστος Κώνστας αναλύει το μύθο και καταδεικνύει σ’ αυτόν στοιχεία ιστορικότητας.


ΛΥΚΟΙ
Τα Παιδιά της Νύχτας

Το αιώνιο αρχέτυπο της Δύναμης και του Κακού, του φόβου και της αμαρτίας, το σαγηνευτικό σύμβολο του Λύκου, πάντα γοήτευε και πάντα μαγεύει. Ο Φώτης Μιχαλόπουλος καταδύεται στους συμβολισμούς και μας μεταφέρει την έλξη τους.


«ΠΕΔΟΥΛΟΧΑΡΤΙ»
Το άγνωστο Ελληνικό χειρόγραφο εξορκισμών
Ο φόβος των Σκιών και η δαιμονοποίηση του άγνωστου, από καμιά Εκκλησία δεν μπόρεσε να εξαλειφθεί εντελώς. Στο περιθώριο της θρησκείας, οι άνθρωποι κατέφευγαν στους εξορκισμούς, για να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά. Ο Σπύρος Κατσαντάμης μάς παρουσιάζει το «Πεδουλοχάρτι», ένα ιδιαίτερο βιβλίο ευχών κι εξορκισμών.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Ο Επαναστάτης που έσωσε την Ελληνική Παράδοση
Μαρμαρωμένες γυναίκες μέσα σε σπηλιές, φονικοί άνεμοι, ξωτικά των λιμνών, νεράιδες όμορφες και νεράιδες άσχημες… ο υπερβατικός κόσμος της Ελληνικής παράδοσης όπου καταδύθηκε ο Νικόλαος Πολίτης. Ο Γιώργος Ιωαννίδης τον ακολουθεί στην περιπλάνησή του.


ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ ΠΛΟΙΑ
Δεν είναι τυχαίο, ούτε αδικαιολόγητο, ότι οι περισσότεροι ναυτικοί είναι προληπτικοί. Ο Θάνος Βαλκάνος, μάς παρουσιάζει ορισμένες από τις ιστορίες τους που όχι μόνον αγγίζουν, αλλά κυριολεκτικά «κολυμπούν» στο υπερβατικό


ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΛΟΧ ΝΕΣ
Στα πανέμορφα Χάιλαντς της Σκωτίας, βρίσκεται ίσως η πιο ξακουστή λίμνη του κόσμου, γνωστή σαν την κατοικία του θρυλικότερου πλάσματος, του Τέρατος του Λοχ Νες, Σ’ αυτήν την λίμνη, ο Βαγγέλης Γεωργίου ταξιδεύει με εύλογο δέος.

ΑΓΡΟΓΛΥΦΙΚΑ
Τα Μονοπάτια του Διαβόλου

Τα αγρογλυφικά, με τη μαγική τους ατμόσφαιρα, είναι μέχρι και σήμερα από τα πιο αινιγματικά φαινόμενα του πλανήτη. Ενδεικτικό του έντονου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν, ήταν η πραγματοποίηση του 14ου ετήσιου διεθνούς Συμποσίου για τα Crop Circles (αγρογλυφικά) στο Glastonbury τον Ιούλιο του 2004. Οι ερωτήσεις που προκαλούν όμως παραμένουν πολλές, όπως πολλές και οι θεωρίες από τις αντίστοιχες απαντήσεις… άγνωστες οντότητες; πνεύματα; ο Διάβολος;… Ο Σπύρος Κατσαντάμης διεισδύει στο μυστήριο.


Η «ΚΑΚΙΑ ΩΡΑ»
Όταν το Φράγμα του Αλλόκοσμου Σπάζει
Η φράση που τόσο συχνά αναφέρουμε, κρύβει κάτι πολύ περισσότερο από «γρουσουζιά» ή «κακοτυχία». Κρύβει την έννοια του χάσματος ανάμεσα στους Κύκλους του Χρόνου, την έννοια της πύλης απ’ όπου μπορούν να ξεπηδήσουν σκιερές μορφές. Κι αυτό, όπως μας παρουσιάζει ο Θανάσης Βέμπος, δεν αποτελεί πάντα απλό σχήμα λόγου…


ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ
Πυραμίδες, τάφοι, ιερά… τι κρύβεται κάτω από το Θησείο;
Δεν πρόκειται για «έναν ακόμη αρχαιολογικό χώρο», ούτε για ένα απλό αξιοθέατο από το παρελθόν. Είναι ζωντανός τόπος, με δική του πνοή και μοναδικά αινίγματα. Ο Σπύρος Μακρής αισθάνθηκε τους παλμούς του χώρου και μας μεταφέρει τις εμπειρίες του.