ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet
 Ο κρυφός φρακταλικός ρυθμός της οικονομίας
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/11/2004, 21:47:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Ο κρυφός φρακταλικός ρυθμός της οικονομίας

Η "Αρχή του Κύματος Elliott"

Η ιδέα ότι οι τιμές της αγοράς κινούνται με βάση κάποιο πρότυπο ήταν αμφιλεγόμενη μέχρι πριν λίγα χρόνια. Όχι άλλο πια! Οι πρόσφατες ανακαλύψεις έχουν επιβεβαιώσει ότι τα πρότυπα υπάρχουν σε όλα τα φυσικά συστήματα, ακόμη και σε συστήματα που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν τυχαία.

Παραδείγματα όπως ο καιρός, η βοτανική, η γεωγραφία και ακόμα και η ανθρώπινη φυσιολογία επιβεβαιώνουν αυτήν την ιδέα.

Γενικά, εκείνα τα συστήματα που αναπτύσσουν πρότυπα "διακεκομμένης ανάπτυξης", είναι αυτά που έχουν περιόδους από εναλλαγές ανάπτυξης και μη-ανάπτυξης, ή ακόμα και παρακμής. Αυτά τα πρότυπα τότε επαναλαμβάνονται σε μεγαλύτερα μεγέθη και μετά σε μεγαλύτερα κ.ο.κ.

Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις σε αυτόν τον τομέα είναι η διατύπωση της "Αρχής του Κύματος Elliott"

Όταν οι επενδυτές πρωτό-ανακάλυψαν την Αρχή του Κύματος του Elliott εντυπωσιάστηκαν από την ικανότητά της να προβλέπει πότε η "αγορά" θα ανακάμψει. Αλλά αυτή η Αρχή δεν μας λέει μόνο αυτό. Μπορεί να βοηθήσει ακόμα να καταλάβει κάποιος επιχειρηματίας όλη την συμπεριφορά της "αγοράς" και τις διακυμάνσεις που θα έχει.

Ο Ralph Nelson Elliott διατύπωσε αυτήν την αρχή στα τέλη του 1920 παρατηρώντας τους επαναλαμβανόμενους κύκλους της αγοράς. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η Γεωμετρία Φράκταλ αναπτύχθηκε και προσδιορίστηκε πολύ αργότερα και ήρθε απλώς να δώσει μια θεωρητική, μαθηματική πινελιά στην ανακάλυψη του Elliott

Το κλειδί της διαφοράς μεταξύ της Αρχής τους Κύματος Elliott και άλλων κυκλικών θεωριών είναι ότι αυτή η θεωρία δεν απαιτεί κάποιον συγκεκριμένο χρόνο για να ολοκληρωθεί !


Το Βασικό Πρότυπο

Το Πρότυπο του Elliott αποτελείται από "ωθητικά κύματα" και "διορθωτικά κύματα". Ένα ωθητικό κύμα αποτελείται από πέντε "υπό-κύματα" και κινείται προς την κατεύθυνση του επόμενου μεγαλύτερου κύματος. Ένα διορθωτικό κύμα χωρίζεται σε τρία "υπό-κύματα" και κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση του επόμενου μεγάλου κύματος.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του "Κύματος Elliott" είναι ότι είναι φρακταλικό στην δομή του. Αυτό σημαίνει ότι η δομή της αγοράς είναι δομημένη σε πρότυπα μεγάλων και μικρότερων κλιμάκων. Συνεπώς μπορούμε να υπολογίσουμε την διακύμανση της αγοράς σε μια ετήσια βάση τόσο καλά όσο και την ωριαία διακύμανση της αγοράς, μιας και υπακούν στο ίδιο βασικό πρότυπο που επαναλαμβάνει με μια αυτό-ομοιότητα την δομή του.

Αν και πέρασαν χιλιάδες χρόνια η σοφή φράση των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων "Ο Θεός αεί γεωμετρεί" επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ακόμα και σε τομείς που δεν περιμέναμε. Έτσι δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη εάν σε λίγα χρόνια στην είσοδο κάθε μορφωτικού ιδρύματος θα υπάρχει μια φράση με μεγάλα γράμματα «ουδείς αγεωμέτρητος εισίτω» (δηλαδή, «να μη μπει κανείς πού ν’ αγνοεί τη γεωμετρία»)

Πηγές:

http://futures.fxstreet.com/Futures/content/101070/content.asp?menu=knowledge
http://www.investopedia.com/articles/technical/111401.asp
http://www.acrotec.com/ewt.htm

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"
αλλά και...
Tria capita exsculpa sunt,unum intra alterum et alterum supra alterum

Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/11/2004, 14:11:04  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ thoth,

Διαβάζοντας την παρουσίαση των περιεχομένων της «Αρχής του κύματος Elliot» θα ήθελα να προσθέσω ορισμένες απόψεις μου επί του θέματος, μιας και ανέκαθεν υπήρξα πολέμιος των προβλέψεων των αγορών. Και αυτό διότι η πρόβλεψη με κάποια σχετική και μετρήσιμη σταθερότητα είναι εξόχως αμφίβολης διάρκειας, πόσο μάλλον δε όταν πρόκειται για το ίδιο το μέλλον και την συμπεριφορά εκατομμυρίων τζογαδόρων.

Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι ο Elliot και η θεωρία του αναδείχθηκαν και έγιναν προσιτά στο ευρύ κοινό κυρίως μέσω του Robert Prechter και της εταιρίας του, ο οποίος με τη σειρά του εδώ και 20 χρόνια έχει ασπαστεί την συγκεκριμένη θεωρία πρόβλεψης των αγορών. Μια ματιά στην ιστοσελίδα του Prechter και θα καταλάβει ο καθένας περί ποίου μεγέθους marketing και διαφήμιση πρόκειται (http://www.elliottwave.com).

Ο Elliot με την σειρά του υπήρξε αρχικά λογιστής στο επάγγελμα και για πολλά χρόνια εραστής της τεχνικής ανάλυσης Dow Theory. Ένα πράγμα μπορούμε να καταθέσουμε συνάμα με μεγάλη βεβαιότητα περί της αποτελεσματικότητας μιας τέτοιας εφαρμογής στη διαχείριση κεφαλαίων: πολλά κέρδη έως σήμερα βγήκανε από τις πωλήσεις σχετικού υλικού (βιβλία, σεμινάρια κτλ.) ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ.

Εκτός και εάν κάποιος θελήσει να δει ως επιστημονική τεκμηρίωση το υπόβαθρο των Fibonacci numbers ή την ιδιαιτέρως υποκειμενική φύση των υποθέσεων περί του πολυπόθητου market timing.

Έτσι, βλέπουμε ότι ακόμα και ο κατ’εξοχήν γκουρού των οπαδών της θεωρίας Robert Prechter, επί 20 συναπτά έτη έκανε φανταστικές πωλήσεις «υλικού για τους πιστούς» ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΕΡΔΗ π.χ. για τους συνδρομητές που μοιράστηκαν τις προβλέψεις του, και αναφέρομε στο γνωστό The Elliot Wave Financial Forecast.

Επίσης, θα πρέπει να αναρωτηθούμε τελικά τι είναι αυτό που θα μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο ΧΥ επενδυτής θα ωφεληθεί προσπαθώντας να…..προβλέψει το μέλλον? Υπάρχει άραγε ενδεχομένως να υποδείξετε κάποιος διαχειριστής κεφαλαίων που να είναι διαχρονικά κερδοφόρος εφαρμόζοντας την συγκεκριμένη θεωρία προβλέψεων? (αναφέρομε πάντα σε επίσημα στοιχεία καταγεγραμμένων αποδόσεων)

Δεδομένου δε, όπως και αναφέρεται, ότι οι κινήσεις των αγορών είναι σε fractals και μάλλον όχι ως bell curve, ποια η σημασία και τελική επιρροή στο αποτέλεσμα μέσω της αναζήτησης του market timing? Η απλή χρήση στρατηγικής Time Series Analysis ή επαγωγικών μεθόδων βοηθάνε ενδεχομένως στο να «πάρουμε» μία θέση ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ.

Για μένα προσωπικά λοιπόν το ερώτημα που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι:

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ Η ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ?

Βέβαια, εάν κάποιος «ζει» και «βλέπει» έναν μετρήσιμο κόσμο που στηρίζεται σε ΧΥ θεωρίες πρόβλεψης (π.χ. οι τεχνικοί αναλυτές με τα διάφορα εργαλεία πρόβλεψης) τότε πιστεύει ότι μπορεί να προβλέψει το μέλλον (λ.χ. θεωρία Elliot) και σίγουρα να κάνει time τις κινήσεις του. Κατανοητό, αλλά καλά θα ήτανε να μπορούσανε και οι επενδυτές να καταλαβαίνουνε τι σημαίνει πρόβλεψη και τι ευσεβής πόθος, καθώς και την διαφορά μίας deterministic από μία probabilistic στρατηγικής και σύστημα.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

redpill
Νέο Μέλος

Greece
2 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/11/2004, 15:10:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους redpill  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολλές πληροφορίες επι του θέματος στο πολύ καλό -νομίζω- έργο "Π","πίστη στο χάος"

sic mundus cratus estΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trevor
Νέο Μέλος


26 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/04/2008, 01:03:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trevor  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μπράβο Schwabe για αυτά που λες. Οι κινήσεις του χρηματιστηρίου είναι εντελώς απρόβλεπτες γιατί επηρεάζονται από πληθώρα αστάθμητων παραγόντων(ψυχολογία επενδυτών,ειδήσεις για τις εισηγμένες, οικονομικές εξελίξεις, πολιτικές εξελίξεις κτλ.).
Οι τεχνικοί αναλυτές κερδίζουν όχι από επιτυχημένες επενδυτικές κινήσεις αλλά από το εμπόριο ελπίδας για εύκολο και γρήγορο κέρδος, μέσω διοργάνωσης σεμιναρίων και πώλησης βιβλίων. Τα τερτίπια τους δε, είναι χοντρικά τα εξής:
1.Ισχυρίζονται ότι όποιος έχει τις κατάλληλες γνώσεις μπορεί να βγάλει κέρδη σε κάτι που κινείται χαοτικά και απρόβλεπτα.
2.Λένε ότι τα συστήματα trading έχουν τόσο κέρδη όσο και ζημιές με τα κέρδη να είναι σημαντικά μεγαλύτερες από τις ζημιές. Η αλήθεια είναι ότι με ένα trading system μπορείς να βγάλεις κέρδη και μάλιστα μεγαλύτερα από αυτά που θα σου έδινε το χρηματιστήριο(buy and hold)αλλά με ρίσκο. Δηλαδή σε περιόδους κερδών για το ΧΑ εσύ μπορεί να έχεις ζημιές. Άλλωστε αν οι αγοραπωλησίες που κάνεις είναι συχνές τα έξοδα για προμήθειες μπορεί να μετατρέψουν άνετα ένα κερδοφόρο σύστημα σε λίαν ζημιογόνο.
3. Αναλύουν τη θεωρία τους πάνω σε best case studies. Δηλαδή χρησιμοποιούν επιλεγμένα διαγράμματα όπου το σύστημά τους αποδίδει θαυμάσια, αποκρύπτοντας επιμελλώς τις περιπτώσεις όπου οι ζημιές ήταν τεράστιες.
4.Χρησιμοποιούν το αναπόδεικτο επιχείρημα ότι αν ένα σύστημα τα καταφέρει καλά σε μία μεγάλη χρονική περίοδο παρελθόντων συναλλαγών(π.χ μια εικοσαετία), τότε θα τα πάει περίπου το ίδιο καλά και στην επόμενη. Όμως σε χρηματιστηριακό(πειρατικό)πρόγραμμα που είχα στο πισι είδα ότι ενώ διάφορα συστήματα μου έβγαζαν μεγαλύτερα του δείκτη dow Jones κέρδη για την(μεγάλη χρονικά) περίοδο 1897-2001 για την περίοδο 1950-2001 είχαν είτε ζημιές είτε μικρά κέρδη. Δηλαδή έβγαζαν όλο το κέρδος τους στην περίοδο 1897-1950 που παρουσίαζε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά(βλέπε κραχ και πόλεμοι).


-Εύχομαι τα ανωτέρω να αποτελέσουν πηγή προβληματισμού σχετικά με τους αετονύχηδες που πουλούν την ελπίδα ευτυχίας και πλούτου σε μορφή βιβλίων και σεμιναρίων.
-Ο καθένας πρέπει να κάνει στον εαυτό του την εξής ερώτηση όταν έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιους ανθρώπους:" Αν αυτός ο άνθρωπος γνωρίζει κάποιο μυστικό σίγουρου και σχετικά εύκολου πλουτισμού τότε γιατί ασχολείται με σεμινάρια και βιβλία και δεν το εφαρμόζει στον εαυτό του για να πλουτίσει χωρίς κόπο;"

ΥΓ: Ξέρω ότι το θρεντ είναι παλιό, αλλά έκρινα χρήσιμο να ενημερωθούν τα μέλη του Εσοτέρικα πάνω σ'αυτού του είδους την απάτη.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.109375
Maintained by Digital Alchemy