ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet
 OI EΛΛHNEΣ ΒLΟGGΕRS
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
spirit
Πλήρες Μέλος

Finland
1485 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2004, 19:32:13  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος spirit  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Hμερολόγια σε κοινή (διαδικτυακή) θέα
Προσωπικές στιγμές, εμπειρίες και στιγμιότυπα από την καθημερινότητα του γράφοντος δημοσιεύονται στα ελληνικά blog, τα διαδικτυακά ημερολόγια που ξεπερνούν ήδη τα 100 και γίνονται ανάρπαστα. Έξι Έλληνες blogers εξηγούν γιατί...

ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Τα υλικά: Δύο δόσεις ανάγκη επικοινωνίας, μία κουταλιά σούπας επιθυμία για ανταλλαγή απόψεων, μιάμιση μεζούρα δημοσιοποίηση σκέψεων και μία σταγόνα ματαιοδοξία. Τα σκεύη: Υπολογιστής με πρόσβαση στο Ίντερνετ. Εκτέλεση: Ανακατεύετε τα υλικά και τα απλώνετε στην οθόνη σας. Έτοιμο το blog, επίσης γνωστό ως ιστολόγιο ή διαδικτυολόγιο, ένα από τα πολλά δημοφιλή κοινωνικά φαινόμενα που έχουν γεννηθεί στον κυβερνοχώρο.

H ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό συνταγή του διαδικτυακού ημερολογίου εμφανίζεται τελευταία ολοένα και συχνότερα και στο ελληνικό Ίντερνετ. Τα εγχώρια blog φαίνεται πως ξεπερνούν τα 100 με καινούργια να προστίθενται κάθε εβδομάδα. Στον υπόλοιπο πλανήτη είναι πάνω από τρία εκατομμύρια, αν και δύσκολο να μετρηθούν. Όπως εξηγούν στα «NEA» έξι Έλληνες blogger, η συνταγή ενός blog έχει πολλές παραλλαγές. Ο καθένας βρίσκει αυτή που ταιριάζει στα δικά του γούστα και θέτει τους δικούς του κανόνες. H προσωπική έκφραση είναι το ερέθισμα που ξεκινά μία τέτοια προσπάθεια και η απρόσμενη ανταπόκριση του κόσμου είναι συχνά αυτή που την συνεχίζει.

H λέξη blog προέρχεται από το Web (ιστός) και log (σημειωματάριο). Στις σελίδες του, ο συγγραφέας-blogger καταγράφει σκέψεις, αντιδράσεις, συμβάντα από την καθημερινότητά του, κρατά ένα ημερολόγιο. Όσοι το διαβάζουν, έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν, να σχολιάσουν, να προσθέσουν τη δική τους άποψη. Συχνά, ξεκινά ένας διάλογος, δημιουργείται μία κοινότητα. Στα πολύ δημοφιλή blog του εξωτερικού - όχι μόνο στην Αμερική, όπου ξεκίνησαν, αλλά και σε άλλες χώρες - οι καθημερινοί αναγνώστες είναι χιλιάδες. Προϋπόθεση για να ονομαστεί blog, βέβαια, είναι οι καταχωρίσεις με χρονική σειρά. Κάποιες είναι καθημερινές, άλλες εβδομαδιαίες. H τακτική τους ανανέωση είναι επίσης απαραίτητη.


Τα προτιμούν ως εναλλακτική πηγή ενημέρωσης

«Δυνατό σημείο των blogs είναι η άμεση και αφιλτράριστη πληροφορία, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης», επισημαίνει η Εύη Αναστασοπούλου

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Εθνική Ελλάδας έκανε τα αδύνατα δυνατά στην Πορτογαλία. Στον προημιτελικό με τη Γαλλία, οι περισσότεροι την είχαν ξεγραμμένη. Ανάμεσά τους και το CNN, που στην σελίδα του έγραψε ότι η Ελλάδα ηττήθηκε από τους Γάλλους - πιθανώς πριν ακόμα τελειώσει το παιχνίδι. Το λανθασμένο κείμενο παρέμεινε αναρτημένο αρκετή ώρα στο site πριν μπει κάποιος στον κόπο να το διορθώσει. Όχι όμως, πριν το προσέξει η Εύη Αναστασοπούλου, που το αντέγραψε στο blog της και έτσι έμεινε στην διαδικτυακή ιστορία. Βρίσκεται στη διεύθυνση http: //datascape.blogspot.com/2004/06/vzzzzdongg.html.

Εκτός από δημόσια φωνή, οι blogger έχουν αποκτήσει και δύναμη, κυρίως στην Αμερική, αλλά και στο εξωτερικό. Πολλοί τους διαβάζουν αναζητώντας μία εναλλακτική πηγή ενημέρωσης από τα υπόλοιπα μίντια, που ικανοποιούν ολοένα και λιγότερους πολίτες. H επιρροή τους ήταν εμφανής σε πολλές περιπτώσεις πριν και μετά τις αμερικανικές εκλογές. Οι blogger έφεραν στην επιφάνεια σκάνδαλα που τα MME αγνόησαν - μέχρι που έγιναν γνωστά μέσω του Ίντερνετ.

«Κρύβουν μία ουσιαστική δυναμική ειδικά σε θέματα ενημέρωσης σε πιο τοπικό και προσωπικό επίπεδο. Ίσως να μην μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά νομίζω ότι μπορούν να αλλάξουν ανθρώπους», επισημαίνει ο Δημήτρης, ο οποίος γράφει δημοσίως σκέψεις και εμπειρίες από τον περασμένο Φεβρουάριο.

H Εύη συμμετέχει σε ομαδικό blog για την αρχιτεκτονική, ενώ παράλληλα διατηρεί και προσωπικό ιστολόγιο, το «datascape». Έχει μελετήσει το φαινόμενο των blogger για το μεταπτυχιακό της. «Έρευνα της Hansard Society του Λονδίνου (ανεξάρτητος εκπαιδευτικός φορέας με στόχο την προώθηση της δημοκρατίας), έδειξε ότι τα blogs μπορούν να αυξήσουν τη διαφάνεια και την πρόσβαση στην πολιτική, τους πολιτικούς και το έργο τους. Δυνατό τους σημείο είναι η άμεση και αφιλτράριστη πληροφορία (σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης) και η καθαρή και ακριβής αφήγηση. Επικοινωνιολογικά, το γεγονός ότι αφηγείται κάτι από μια προφανώς προσωπική σκοπιά, βοηθάει τους ανθρώπους να σταθούν απέναντί του ή μαζί του. Επίσης, επειδή ξέρουν ότι είναι στην ουσία αφήγηση από κάποιον σαν αυτούς (δηλαδή όχι κάποιον που η δουλειά του είναι να γράφει) συνηθίζουν να διαβάζουν με μια μάλλον δεκτική στάση χωρίς την αντίδραση που γεννούν άλλες μορφές επικοινωνίας».

H μεγάλη και μόνιμη ανταπόκριση των αναγνωστών εκπλήσσει όλους τους blogger. ʼλλοι γράφουν σχόλια ξεκινώντας διάλογο κι άλλοι στέλνουν email. Και μάλιστα τα περισσότερα είναι θετικά. «Παίρνουμε γράμματα από ανθρώπους που έχουν ολοφάνερα μόρφωση και ποιότητα. Πολλοί θέλουν να δώσουν τις δικές τους απόψεις στα σχόλιά μας. ʼλλοι γράφουν μόνο και μόνο για να μας πουν ότι μας παρακολουθούν με φανατισμό και μας ευχαριστούν για τα ενδιαφέροντα πράγματα που διαβάζουν», λέει ο Κώστας-doghouse.


Συμμετοχή σε προβληματισμούς


«H διατήρηση ενός προσωπικού ημερολογίου, είναι σημαντική βοήθεια για την οργάνωση των σκέψεων και των απόψεων του γράφοντος» λέει ο Γιάννης, ο 31χρονος blogger που υπογράφει ως Αρκούδος. «Στην πραγματικότητα, η καταγραφή των σκέψεων δεν αποτελεί μόνο απλή καταγραφή του παρελθόντος - είναι και μία εξαιρετική διαδικασία στην οποία δομείται και διαμορφώνεται το παρόν. Όταν δε αφορά τον γράφοντα όχι μόνο σε επίπεδο προσωπικό, αλλά δημοσιεύεται σε κοινή θέα, τότε ο τυχόν σχολιασμός ανεβάζει το επίπεδο της απλής δημοσίευσης σε συζήτηση, η οποία προσθέτει σε εμπειρία και προσφέρει και άλλες απόψεις, ιδέες και οπτικές σε οποιοδήποτε ζήτημα. H δυνατότητα συμμετοχής των άλλων σε δικούς μου προβληματισμούς και - κυρίως - το να αναγκάζομαι, από τη θέση μου ως σχολιαστής, να παίρνω θέση σε διάφορα ζητήματα που τίθενται, είναι οι κύριοι λόγοι για τη διατήρηση του blog μου».

Φίλτρο ειδήσεων και απόψεων


«Το blog είναι ένας μικρός προσωπικός ή ομαδικός ιστοχώρος», εξηγεί ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, «νονός» του ελληνικού όρου ιστολόγιο. «Σε μία εκδοχή του, είναι ένα δημόσιο διαδικτυακό ημερολόγιο, σε μία άλλη φίλτρο και σχολιασμός ειδήσεων, απόψεων και γεγονότων. Τελικά είναι ένας μηχανισμός δυναμικής δημοσίευσης κειμένων, εικόνων και ήχων για όσους θέλουν να εκφράσουν τις σκέψεις, τις απόψεις, τις αναλύσεις και τα εσώψυχά τους μέσω των ιστοσελίδων τους». Ο Μιχάλης διατηρεί το δικό του «Istologion-gr» από το καλοκαίρι του 2003.

Επικοινωνία με φίλους


O Κώστας σπουδάζει στην Κομοτηνή και γράφει με το ψευδώνυμο doghouse. Στην αρχή, έγραφε μόνος του στο «dogblogger» αλλά σύντομα, προσκάλεσε τους στενούς του φίλους. Έτσι, στην ηλεκτρονική παρέα προστέθηκαν η ʼννυ, που σπουδάζει στη Γερμανία, ο Χάρης και ο Κάρολος, φοιτητές στην Αθήνα. Ο Κώστας γράφει σχεδόν καθημερινά στο Ίντερνετ, γιατί θέλει να φανερώνει τις σκέψεις του στους φίλους που βρίσκονται μακριά του. «Γρήγορα, διαπίστωσα πως μ' ενδιέφερε να διατυπώνω τα σχόλιά μου για πολλά θέματα. Φροντίζοντας τη διατύπωση, είδα πως σκεφτόμουν πιο συγκροτημένα».

ʼσκηση έρευνας


Σαν άσκηση παρατηρητικότητας και έρευνας ξεκίνησε το δικό του διαδικτυακό ημερολόγιο ο Αστέρης Μασούρας, γνωστός και ως Oneiros. «Πιστεύω πως όλοι έχουμε την υποχρέωση να αναδεικνύουμε οτιδήποτε όμορφο εμπίπτει στην αντίληψή μας, αλλά και να καταδεικνύουμε τα κακώς κείμενα που αντιλαμβανόμαστε».

Πώς να ξεκινήσετε το δικό σας blog
H εξάπλωση των bloggers τα τελευταία χρόνια οφείλεται και στα εξειδικευμένα sites που κάνουν πολύ απλή την έναρξη ενός blog. Για να φτιάξει κάποιος ένα blog δε χρειάζεται να έχει γνώσεις προγραμματιστή, ούτε σχεδιαστή ιστοσελίδων, ενώ πληρώνει μόνο τη συνδρομή στο Ίντερνετ.

Σε διευθύνσεις όπως http: //www.pathfinder.gr, http: //www.blogger.com, http: //www.livejournal.com και http: //www.blogspot.com, ο χρήστης βρίσκει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται για να ξεκινήσει το δικό του ημερολόγιο. Βέβαια, η εμφάνιση των σελίδων είναι παρόμοια για όλα τα blog που προέρχονται από τον ίδιο κόμβο και η χωρητικότητά τους είναι περιορισμένη. Αν θέλει κάποιος να προσθέσει το προσωπικό του στυλ μπορεί να σχεδιάσει το δικό του site με περισσότερα χρήματα.

LINKS

http: //stories.disabled.gr/

http: //architalkture.blogspot.com

http: //datascape.blogspot.com/

http: //dogblogger.blogspot.com/

http: //blog.varometro.net/index.php

http: //isag.meng.auth.gr/blogentis/Oneiros

http: //histologion-gr.blogspot.com/

http: //miaparea.blogspot.com/

http: //arkoudos.blogspot.com/


ΤΑ ΝΕΑ , 23-11-2004 , Σελ.: P20
Κωδικός άρθρου: A18097P201


«Είμαι το Πνεύμα που αρνείται διαρκώς»

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1054688
Maintained by Digital Alchemy