ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet
 Το «έξυπνο νερό» βρίσκει τα κλοπιμαία
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
stormtrekker
Νέο Μέλος

Greece
15 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/04/2005, 00:57:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους stormtrekker  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τεχνητό DNA αναγνώρισης, ανάλυση οστών, hi-tech συσκευές, τεχνικές επιτόπιας ανάλυσης δεδομένων και πολλά άλλα βρίσκονται πλέον στη διάθεση των διωκτικών αρχών

Θ. ΛΑΪΝΑΣ

Ονομάζεται SmartWater και είναι πράγματι ένα έξυπνο νερό που μπορεί να βοηθά τις διωκτικές αρχές να ανακαλύπτουν κλοπιμαία. Το SmartWater είναι ένα υγρό που περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια κωδικοποιημένα με μια μοναδική ιατροδικαστική υπογραφή. Στην ουσία οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ατομικό DNA για κάθε αντικείμενο ξεχωριστά. Ετσι όποιος το επιθυμεί μπορεί να ρίχνει το υγρό αυτό σε ένα όχημα, μια συσκευή ή ένα αντικείμενο της επιλογής του αφήνοντας στην ουσία επάνω του μια αόρατη αλλά ανεξίτηλη σφραγίδα. Με αυτόν τον τρόπο, σε περίπτωση που πέσουν στα χέρια των διωκτικών αρχών κλοπιμαία (από αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, οικιακές συσκευές κτλ.) θα μπορούν αυτόματα να εντοπίσουν και τους ιδιοκτήτες τους και να τους τα επιστρέψουν. Το SmartWater είναι στην πραγματικότητα μια οικογένεια υγρών που έχουν διάφορα ονόματα (Instant, Tracer) και η διαφορετικότητά τους λειτουργικά έγκειται στο ότι κωδικοποιούν τις χημικές ουσίες και τα σωματίδια με διαφορετικό τρόπο. Οι δημιουργοί του υγρού ίδρυσαν μια εταιρεία εκμετάλλευσης του προϊόντος με το ίδιο όνομα (SmartWater). «H ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό μου βλέποντας συνεχώς να συλλαμβάνονται διαρρήκτες και στη συνέχεια να αφήνονται ελεύθεροι λόγω έλλειψης αποδείξεων για τις κλοπές που είχαν διαπράξει. Ετσι έπρεπε να βάλει το χέρι της η επιστήμη» δηλώνει ο Φιλ Κλίαρι, συνταξιούχος αξιωματικός της αστυνομίας, διευθύνων σύμβουλος της SmartWater.

Για να αποφευχθεί η περίπτωση να βρίσκεται κάποιος κοντά ή να έχει μαζί του κάποιο κλοπιμαίο χωρίς να έχει σχέση με την κλοπή του, σωματίδια του υγρού κολλάνε κυριολεκτικά και πάνω στον κλέφτη και έτσι οι αστυνομικοί χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα υπεριωδών ακτίνων θα εντοπίζουν και τον ένοχο της κλοπής. Μάλιστα ακόμη και αν ο διαρρήκτης γνωρίζει για το υγρό δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε, αφού το υγρό δεν φεύγει με τίποτε τόσο από τα ρούχα όσο και από το δέρμα του για πολλούς μήνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν συλληφθεί τον τελευταίο καιρό διαρρήκτες οι οποίοι γνωρίζοντας ότι έκλεψαν κάποια αντικείμενα που διέθεταν το ιατροδικαστικό DNA προσπάθησαν να το αφαιρέσουν από πάνω τους. Καθαρίζοντας και ξύνοντας όμως το δέρμα τους δυνατά για να το αφαιρέσουν αυτοτραυματίστηκαν και πηγαίνοντας στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες συνελήφθησαν εκεί αφού έχει δοθεί το σχετικό σήμα στους γιατρούς ότι σε περίπτωση που καταφθάνουν ασθενείς με δερματικά τραύματα ειδοποιείται η αστυνομία. Το υγρό φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα αφού, μετά την ανακοίνωση ότι χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της περιοχής Croydon στο Λονδίνο, οι διαρρήξεις στην περιοχή μειώθηκαν κατά 27%.
Τα οστά στο μικροσκόπιο

Μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο ιατροδικαστικής εξέτασης αναπτύσσει ο Στιούαρτ Μπλακ, γεωχημικός του περιβάλλοντος στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Reading. Πρόκειται για μια τεχνική παρεμφερή με αυτή της ανάλυσης του άνθρακα που αναλύει ραδιενεργά ισότοπα και άλλα στοιχεία. Ετσι μπορεί κάποιος να διαπιστώσει από την εξέταση των οστών του τον ακριβή χρόνο θανάτου ενός ατόμου καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τον τόπο διαμονής του. Είναι η πρώτη φορά που μπορεί να γίνει τέτοια ανάλυση οστών, και μάλιστα μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου απουσιάζουν άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα σε μια υπόθεση που απασχόλησε τον Μπλακ. Ο ιατροδικαστής εξέτασε το πτώμα ενός άντρα που είχε μαχαιρωθεί πολλές φορές και στη συνέχεια οι δράστες έκαψαν το πτώμα του. Ο Μπλακ χρησιμοποιώντας τη μέθοδό του ανακάλυψε ότι ο νεκρός άντρας προερχόταν από κάποια περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και ότι είχε πεθάνει μία εβδομάδα προτού ξεκινήσει η εξέταση. «Μπορεί η μέθοδος να μη μας δίνει στοιχεία της ταυτότητας του νεκρού (όνομα, διεύθυνση κτλ.), μας δίνει όμως στοιχεία που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα. Στην προκειμένη περίπτωση τα ευρήματα ήταν πολλά και εξαιρετικής σημασίας» δήλωσε ο Ντέιβιντ Χάκινς, προϊστάμενος των ντετέκτιβ της αστυνομίας του Κέιμπριτζσάιρ, περιοχής στην οποία ανακαλύφθηκε το πτώμα. Ο Μπλακ έχει ήδη δημιουργήσει ειδικό εργαστήριο στο οποίο διεξάγονται αυτή τη στιγμή έρευνες και αναλύσεις για πέντε υποθέσεις δολοφονιών. Ο Μπλακ υποστηρίζει επίσης ότι μπορεί να βρει με μέγιστη απόκλιση δύο ετών τη χρονολογία θανάτου γυναικών που έχουν πεθάνει πριν από πενήντα ή και περισσότερα χρόνια.
H «ταυτότητα»
του δολοφόνου

Βρετανοί επιστήμονες αναπτύσσουν μια νέα τεχνολογία ταχείας αναγνώρισης και ταυτοποίησης του DNA. Οι διωκτικές αρχές θα μπορούν να αναλύουν μέσα σε λίγα λεπτά αντί για μερικές ημέρες τα ευρήματα που περιέχουν το DNA ανθρώπων που βρίσκονταν σε κάποια σκηνή εγκλήματος. Ετσι θα γνωρίζουν άμεσα ποιοι βρίσκονταν στο σημείο που έγινε η εγκληματική ενέργεια αφού θα αναζητήσουν την ύπαρξή τους σε κάποια από τις βάσεις δεδομένων όπου είναι καταχωρισμένο το DNA σεσημασμένων ατόμων. Οταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της τεχνολογίας (που αναμένεται να γίνει σε 3-4 χρόνια) θα ενσωματωθεί σε μικρές φορητές συσκευές (DNA σκάνερ), τις οποίες θα έχουν μαζί τους οι αστυνομικοί και μόλις εντοπίσουν κάποιο σχετικό εύρημα στον τόπο ενός εγκλήματος (τρίχες, αίμα, σάλιο, δέρμα κτλ.) θα μπορούν επί τόπου να βλέπουν σε ποιον ανήκει. H τεχνολογία αναπτύσσεται στην ερευνητική βάση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας στο Γουλτσάιρ. H εν λόγω τεχνολογία θα έχει και ιατρικές εφαρμογές.
Αμεση ανάλυση στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος

Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα τεχνική με την οποία οι ιατροδικαστικές ομάδες θα μπορούν να εντοπίσουν άμεσα στον τόπο όπου έχει τελεστεί κάποια αξιόποινη ή εγκληματική ενέργεια ίχνη χημικών ουσιών, ναρκωτικών ή εκρηκτικών και να ενημερώσουν επί τόπου τους αστυνομικούς που βρίσκονται εκεί. Ετσι θα κερδίζεται πολύτιμος χρόνος αφού μέχρι σήμερα έπρεπε να γίνει πρώτα περισυλλογή των όποιων δειγμάτων και ουσιών εντοπίζονταν και στη συνέχεια να πάνε αυτά τα δείγματα και οι ουσίες στο εργαστήριο για ανάλυση. Τη νέα τεχνική ανέπτυξαν ο Γκράχαμ Κουκς και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Περντιού. H τεχνική βασίζεται στη ρίψη φορτισμένων ηλεκτρικά σταγόνων νερού πάνω σε μια επιφάνεια ή σε όποιο σημείο πρέπει να γίνει έρευνα και στη συνέχεια συλλέγονται τα ιονισμένα μόρια που «εκτοπίζονται» από τη διαδικασία. Τα μόρια αυτά τοποθετούνται στη συνέχεια σε ένα φασματόμετρο μάζας, μια συσκευή που αναγνωρίζει ιονισμένα μόρια βασιζόμενη στον λόγο ανάμεσα στο μέγεθος και στο φορτίο τους. H δυνατότητα να μπορεί να γίνει η χημική ανάλυση επί τόπου θα βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα, θα μπορεί να γίνεται έλεγχος για ύπαρξη ναρκωτικών ή εκρηκτικών σε αποσκευές σε αεροδρόμια, λιμάνια κτλ. Επίσης αν η τεχνική εξελιχθεί θα μπορεί στο μέλλον να γίνει χημική ανάλυση στα ρούχα ή ακόμη και στο δέρμα κάποιου υπόπτου για τέλεση αξιόποινης πράξης, χωρίς μάλιστα αυτός να το αντιληφθεί.

http://tovima.dolnet.gr/demo/owa/tobhma.print_unique?e=B&f=14442&m=H02&aa=1

ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4073 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/04/2005, 01:12:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΦΡΟΔΙΤΗ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΕ...
ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ 3 ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΘΙΞΕΙ.
ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ -Ε-
Ο ΠΟΝΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΟΣΤΡΑΚΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.
***
ΖΗΛΩΤΟΝ ΜΕΝ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΙΜΙΟΝ ΜΕΝΤΟΙ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΟΝ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
***
Μ.Β.σε ευχαριστώ,όντως τα εμπόδια είναι χάρτινα. Σοφότατο.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

stormtrekker
Νέο Μέλος

Greece
15 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/04/2005, 00:01:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους stormtrekker  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΕ...
ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ 3 ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΘΙΞΕΙ.
ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ -Ε-
Ο ΠΟΝΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΟΣΤΡΑΚΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.
***
ΖΗΛΩΤΟΝ ΜΕΝ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΙΜΙΟΝ ΜΕΝΤΟΙ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΟΝ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
***
Μ.Β.σε ευχαριστώ,όντως τα εμπόδια είναι χάρτινα. Σοφότατο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΦΡΟΔΙΤΗ.ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΦΕΡΩ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΟΣΤΑΡΩ ΔΙΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΡΩΝΕΥΤΟΥΝ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.078125
Maintained by Digital Alchemy