"Ελληνική Εκκλησία της Σαηεντολογίας"
"Ελληνική Εκκλησία της Σαηεντολογίας"


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ;

Το βιβλίο "Διανοητική, η Σύγχρονη Επιστήμη της Πνευματικής Υγείας", εκδόθηκε πριν 50 χρόνια.

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο με επιστημονικό αλλά απλό τρόπο, περιγράφει τις ανακαλύψεις του Λ. Ρον Χάμπαρντ σχετικά με τη λειτουργία της ανθρώπινης διάνοιας.

Μέσα στο βιβλίο παρουσιάζεται η πηγή της ανθρώπινης δυστυχίας και του παραλογισμού. Πολύ περισσότερο, εμφανίζεται για πρώτη φορά μια μεθοδολογία που μπορεί να εφαρμοστεί από οποιονδήποτε που έχει μελετήσει με προσοχή το βιβλίο, για την εξάλειψη αυτής της πηγής!
Έτσι άρχισαν να δημιουργούνται από άκρη σ'άκρη σ'ολόκληρο τον κόσμο διάφορες ομάδες Διανοητικής στις οποίες οι άνθρωποι εφάρμοζαν στην πράξη τις διαδικασίες που ο Χάμπαρντ περιγράφει στο βιβλίο του.

Οι διαδικασίες αυτές είναι μια επιστημονική επανάσταση γιατί βοηθάς ένα άτομο να ανακαλύψει πράγματα που αφορούν το παρελθόν του χωρίς να χρησιμοποιείς ύπνωση, φάρμακα ή άλλα τεχνικά μέσα και χωρίς να κρίνεις ποτέ αυτά που το άτομο λέει ή συμπεραίνει για τον εαυτό του.
Το εντυπωσιακό είναι ότι τα άτομα που έχουν δοκιμάσει τις διαδικασίες της Διανοητκής, πολύ σύντομα αντιλαμβάνονται ότι τα προβλήματα μνήμης ξεπερνιούνται και μπορούν έτσι, με κάθε λεπτομέρεια, να θυμηθούν περιστατικά της ζωής τους που συνέβησαν πολύ παλιά.

Η βάση της θεωρίας της Διανοητικής είναι απλή. Σε κάποιες στιγμές της ζωής του το κάθε άτομο βρίσκεται με μειωμένη συναίσθηση, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν αντιλαμβάνεται πλήρως το περιβάλλον του.
Παρ' όλα αυτά ένα μέρος της διάνοιάς του, η αντιδραστική διάνοια, το λεγόμενο "υποσυνείδητο" ή "ασυνείδητο", καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια ότι συμβαίνει.

Καταγράφονται οι ήχοι που ακούγονται, τα λόγια που λέγονται, τα συναισθήματα του ατόμου και πάρα πολλά άλλα στοιχεία.
Όταν αυτή η στιγμή περάσει, το άτομο δε θυμάται τι ακριβώς συνέβη.
Όμως, κάθε στιγμή στο μέλλον που το περιβάλλον του ατόμου παρουσιάσει ομοιότητες με το περιβάλλον του περιστατικού, τότε "ξυπνούν" συγκεκριμένες μνήμες οι οποίες και ασκούν ισχυρή επίδραση στη συμπεριφορά του ατόμου.

Τα λόγια που είχαν ακουστεί κατά τη διάρκεια του περιστατικού έχουν δύναμη εντολής επάνω του, χωρίς να το κατάλαβαίνει.
Παράλληλα, αρχίζει να διακατέχεται από τα ίδια συναισθήματα που ένοιωθε κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Έτσι, το άτομο αισθάνεται άσχημα "χωρίς να γνωρίζει το γιατί".

Ένα απλό παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι ένα παιδί 7 χρονών πέφτει από το ποδήλατό του και χτυπά στο κεφάλι μένοντας για λίγο αναίσθητο. Οι φίλοι του τρέχουν δίπλα του κι ένα παιδάκι βάζει τα κλάματα, ένα άλλο τρέχει να τον σηκώσει κι ένα άλλο φωνάζει "Είσαι ανόητος; Πρέπει να μείνει ακίνητος!". Κάποια στιγμή, το ίδιο παιδί συνέρχεται από την αναισθησία του, σηκώνεται και φεύγει για το σπίτι του.
Δέκα χρόνια αργότερα το παιδί, έφηβος πια, στέκεται μ' έναν φίλο του μπροστά στη βιτρίνα ενός καταστήματος που πουλά ποδήλατα.
Ξαφνικά, καθώς παρατηρεί τα ποδήλατα αισθάνεται έναν αδιόρατο πόνο στο κεφάλι, νοιώθει ελαφρά ζαλισμένος και ταυτόχρονα λίγο εκνευρισμένος γιατί ενώ θέλει να φύγει αισθάνεται ότι πρέπει να μείνει ακίνητος και δεν πρέπει να κάνει απότομες κινήσεις.

Στην πραγματικότητα, το άτομο βρίσκεται κάτω από την επίδραση της αντιδραστικής του διάνοιας.

ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ;

Η Διανοητική είναι απλά ο τρόπος, η μέθοδος, με τον οποίον κάθε ένας μπορεί να απελευθερωθεί από τις δυσάρεστες αισθήσεις, τις έμμονες ιδέες, τα αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό του, τους άλλους , τη ζωή την ίδια.

Ο ένας και μοναδικός λόγος που ένας άνθρωπος δεν μπορεί να νοιώσει ευτυχισμένος στη ζωή του είναι η αντιδραστική διάνοια.
Οι ψυχοσωματικές ασθένειες, η παράλογη συμπεριφορά, η εγκληματικότητα, η μείωση της διάθεσης για ζωή και δημιουργία, συμβαίνει μόνο γιατί υπάρχει αντιδραστική διάνοια.

Πέρα από την αντιδραστική διάνοια υπάρχει άλλο ένα τμήμα της διάνοιας, η αναλυτική. Είναι το τμήμα εκείνο που μας βοηθά να λειτουργήσουμε, κάνοντας ανά πάσα στιγμή, όλους εκείνους τους άπειρους υπολογισμούς που χρειάζονται στην καθημερινή μας ζωή.

Όταν μιλάμε για πολιτισμό, για εποικοδομητικές λύσεις, για έναν καλύτερο κόσμο, μιλάμε για την αναλυτική διάνοια του ανθρώπου.

Η επιστημονική εφαρμογή αυτής της τεχνικής έχει σαν αποτέλεσμα ένα άτομο Κλήαρ (από την αγγλική λέξη clear = καθαρός, διαυγής), χωρίς δυσάρεστα περιστατικά να τον βασανίζουν "υποσυνείδητα", που είναι πλέον στ' αλήθεια ικανό να χρησιμοποιεί ελεύθερα τη σκέψη και τα συναισθήματά του και να λύνει πολύ ευκολότερα τα καθημερινά του προβλήματα. Ένας Κόσμος Κλήαρ είναι ότι πιο καλό θα μπορούσε να συμβεί στην κοινωνία.

Η Διανοητική έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες.
Δίνει ακριβείς και κατανοητές απαντήσεις και ρίχνει άπλετο φως εκεί που ακόμα και σήμερα επικρατεί απόλυτο σκοτάδι και μυστήριο.
Αναμένουμε από κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να κάνει τη δική του προσωπική μελέτη και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Κι αν είναι δυνατόν, να έχει τη δική του ΕΜΠΕΙΡΙΑ.
Η Διανοητική μπορεί να βελτιώσει αυτόν τον κόσμο και να τον κάνει πιο ανθρώπινο.

Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε email στο newcivilization@hotmail.com ή τηλεφωνήστε στο 8640080-8661663-8648460.
Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το http://www.dianetics.org

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ

Καθώς η μέθοδος της Διανοητικής εξελισσόταν και εφαρμοζόταν όλο και περισσότερο, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ συνάντησε πολλές περιπτώσεις στις οποίες τα περιστατικά που έρχονταν στην επιφάνεια δεν ήταν μέρος των εμπειριών αυτής της ζωής.

Σύντομα έγινε φανερό ότι πολλά περιστατικά που επηρέαζαν την τωρινή κατάσταση ενός ανθρώπου προέρχονται από παλαιότατες εμπειρίες. Αυτό αποδείκνυε πως ο άνθρωπος δεν είναι απλά το σώμα του. Οι ανακαλύψεις αυτές ήταν συγκλονιστικές και επιβεβαίωναν τη βαθιά πίστη όλων των γνωστών θρησκειών.

Από το σημείο αυτό όλη η αναζήτηση της αλήθειας σχετικά με τον άνθρωπο μπήκε σε ένα άλλο πεδίο, εκείνο της θρησκείας.
Έτσι άρχισε να δομείται η θρησκευτική φιλοσοφία της Σαηεντολογίας.
Η λέξη Σαηεντολογία σημαίνει "μελέτη της γνώσης". Προέρχεται από τη λατινική λέξη "Scio" που σημαίνει γνωρίζω και την ελληνική λέξη "λόγος" που σημαίνει μελέτη .

Η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν καινούργιες γνώσεις σχετικά με την ουσία και τις δυνατότητες του ανθρώπου υπήρξε ιλιγγιώδης. Το ίδιο συνέβη και στην εξέλιξη των τεχνικών για τη βοήθεια των ανθρώπων που θέλουν να ακολουθήσουν το νέο αυτό δρόμο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε ένας ολόκληρος κόσμος γνώσης, μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία που είχε πια να κάνει με το σύνολο της ζωής και την πορεία του ανθρώπινου όντος μέσα σ΄ αυτήν.

Η φιλοσοφία αυτή και η πρακτική της εφαρμογή έγιναν αντικείμενο μελέτης πολλών ανθρώπων. Οι οργανισμοί της Σαηεντολογίας άρχισαν να εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα σ' όλον τον κόσμο.
Σήμερα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη θρησκεία στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 10 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, τα οποία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Τι είναι όμως εκείνο που κάνει αυτή τη φιλοσοφία τόσο ελκυστική ώστε να διαδίδεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα;

"Η πρώτη αρχή της φιλοσοφίας μου", γράφει ο ιδρυτής Λ. Ρον Χάμπαρντ, "είναι ότι η γνώση προορίζεται για οποιονδήποτε επιθυμεί
να την φτάσει. Είναι ο υπηρέτης του κοινού ανθρώπου, όπως ακριβώς και του βασιλιά και ποτέ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με δέος".
Η πρόθεση, λοιπόν, του Χάμπαρντ υπήρξε να φύγει η Φιλοσοφία από τους χώρους των σκοτεινών πανεπιστημιακών αιθουσών και να έρθει σ' επαφή με τον καθημερινό άνθρωπο.

"Η δεύτερη αρχή της φιλοσοφίας μου είναι ότι αυτή πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί. Γνώση κλειδωμένη στα μουχλιασμένα βιβλία είναι ελάχιστης χρησιμότητας σε οποιονδήποτε και επομένως χωρίς αξία, εκτός κι αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Η τρίτη αρχή είναι ότι οποιαδήποτε φιλοσοφική γνώση είναι πολύτιμη μόνο εάν είναι αληθινή ή εάν έχει αποτελέσματα. Αυτές οι αρχές είναι τόσο παράξενες στο πεδίο της φιλοσοφίας, ώστε έχω δώσει στη φιλοσοφία μου το όνομα: Σαηεντολογία. Αυτό απλά σημαίνει: να γνωρίζεις πώς να γνωρίζεις. Μια φιλοσοφία μπορεί να είναι μια πορεία προς τη γνώση. Δε μπορείς να τη σπρώξεις με το ζόρι στο λαρύγγι κάποιου. Αν κάποιος έχει μια πορεία, μπορεί τότε να βρει τι είναι αληθινό γι' αυτόν. Κι αυτό είναι η Σαηεντολογία: γνώθι σ' αυτόν ... και η αλήθεια θα σε ελευθερώσει", καταλήγει ο Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής των αρχών της φιλοσοφίας αυτής από κάποιον στη ζωή του είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά.
Υπάρχουν αμέτρητες αναφορές ανθρώπων από κάθε κοινωνική τάξη, που δηλώνουν το πόσο πολύ έχει βελτιωθεί η ζωή τους με την εφαρμογή των αρχών της Σαηεντολογίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν αναμένεται από κάποιον να πιστέψει στις αρχές της Σαηεντολογίας για να έχει θετικά αποτελέσματα στη ζωή του.
Απλά χρειάζεται να κατανοήσει τις αρχές της, να τις βάλει σε εφαρμογή και να παρατηρήσει τα αποτελέσματα.
Μπορεί κανείς να πάει σε έναν οργανισμό της Σαηεντολογίας, να διαλέξει ένα θέμα για μελέτη και έπειτα να δει τα αποτελέσματα στη δουλειά του, στις σχέσεις του κ.λπ.

ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;

Πιo συχνά το πρώτο πράγμα που κάνει ένα άτομο που ενδιαφέρεται να μάθει για τη Σαηεντολογία είναι να διαβάσει ένα βιβλίο της Διανοητικής ή της Σαηεντολογίας. Το βιβλιοπωλείο ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (Πατησίων 200, 2ος όροφος, τηλ. 86.48.460) διαθέτει πολλά βιβλία του Λ. Ρον Χάμπαρντ στα ελληνικά μα και σε πολλές άλλες γλώσσες. Έτσι κάποιος ανακαλύπτει για το θέμα από μόνος του, στο δικό του ρυθμό και είναι ελεύθερος να συγκρίνει αυτά που διαβάζει με τις δικές του εμπειρίες και παρατηρήσεις.
Μπορείτε να επισκεφθείτε το χώρο της Ελληνικής Εκκλησίας της Σαηεντολογίας που στεγάζεται στην Πατησίων 200 στην Αθήνα και να παρακολουθήσετε κάποια από τις διαλέξεις (με είσοδο ελεύθερη) που γίνονται κάθε Τρίτη στις 7 το απόγευμα, ή να δείτε κάποια από τις ταινίες που προβάλλονται καθημερινά. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε επιπλέον ενημέρωση τηλεφωνικώς (τηλ. 01- 86.40.080 και 01- 86.61.663).

Στην Αίθουσα Μελέτης της Ελληνικής Εκκλησίας της Σαηεντολογίας κάθε βδομάδα εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων μελετούν και εφαρμόζουν Σαηεντολογία για όποιον τομέα της ζωής τους, τους ενδιαφέρει.

Το βασικό βιβλίο της Σαηεντολογίας είναι το "ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ:ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"

Επισκεφθείτε το http://www.scientology.org
Αποκτήστε το τηλεφωνώντας στο 86.48.460 (180 σελίδες- 2.800 δρχ.)