Συγγραφέας χριστιανικών αρχών υπέρ του "Χ. Πότερ" !

Όπως είναι γνωστό, οι περιπέτειες του μαθητευόμενου μάγου Χάρι Πότερ έχουν προκαλέσει την αντίδραση χριστιανικών κύκλων, αφού θεωρείται ότι το έργο που έχει «λατρευτεί» από εκατομμύρια μικρών και μεγάλων σε όλο τον κόσμο, προωθεί την ενασχόληση με τη μαγεία και τον αποκρυφισμό. Όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις: ένας αρκετά «χριστιανικών αρχών» αμερικανός συγγραφέας άλλαξε γνώμη διαβάζοντας το πρώτο βιβλίο της σειράς και τώρα … το συστήνει στην χριστιανική κοινότητα !

Κι όλα αυτά την ώρα που στα πλαίσια φανατικών χριστιανικών κύκλων το δημιούργημα της J.K. Rowling υφίσταται διώξεις. Τελευταίο παράδειγμα μια τελετή καψίματος των βιβλίων του Χάρι Πότερ από έναν πάστορα στο Alamogordo του Νέου Μεξικού των Η.Π.Α. (Ο Μεσαίωνας δεν μας έχει εγκαταλείψει απ’ ότι φαίνεται!). Κι όμως, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα κυκλοφόρησε το βιβλίο του αμερικανού φιλόλογου John Granger με τίτλο “Looking for God in Harry Potter” («Αναζητώντας τον Θεό στον Χάρι Πότερ»), στο οποίο προσπαθεί να ανασκευάσει τις κατηγορίες κατά του έργου της J.K. Rowling.

Το πιο εντυπωσιακό όμως σε αυτή την ιστορία είναι ότι ο Granger ήταν αρχικά κατηγορηματικά αντίθετος με τις ιστορίες του Χ. Πότερ. Όντας όμως ανοικτόμυαλος και ερευνητικός, αγόρασε το πρώτο βιβλίο της σειράς με σκοπό να το διαβάσει στην εντεκάχρονη κόρη του και να της εξηγήσει σε τι κινδύνους μπορεί να την εισάγει ένα τέτοιο «σατανικό» ανάγνωσμα. Το πόσο προσεκτικός ήταν - και είναι – ο Granger για το τι διαβάζουν και βλέπουν αυτός και η οικογένειά του, φαίνεται και από το γεγονός ότι αρνείται να αγοράσει συσκευή τηλεόρασης!

Και … «ω του θαύματος» έγινε μια καταπληκτική μεταστροφή! Ο Granger ενθουσιάστηκε με το βιβλίο και διαπίστωσε ότι δεν περιέχει τίποτα το επικίνδυνο και αντι-χριστιανικό. Ο Granger δήλωσε ότι ο Χάρι Πότερ είναι ένας «Χριστιανός ήρωας», τις περιπέτειες του οποίου οι Χριστιανοί γονείς μπορούν να απολαύσουν άφοβα με τα παιδιά τους. Μάλιστα πιστεύει ότι ο Χάρι Πότερ προπαγανδίζει τις Ιερές Γραφές του Χριστιανισμού με έμμεσο – πλην σαφή - τρόπο.

Ο Granger βρίσκει πλέον ότι γενικά η απόκρυφη γνώση δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο παρουσιάζεται – ειδικά από χριστιανικούς κύκλους – και ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα (και συνεπώς κίνδυνος, όπως υποστηρίζει προσωπικά) να γίνει κάποιος μέλος κάποιας αίρεσης όπως οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» ή οι «Χάρε Κρίσνα», παρά να ασχοληθεί με τον παγανισμό, τη μαγεία και τη σύγχρονη μορφή της, την Wicca.

Τονίζει δε ότι, το είδος των «μαγικών» που κάνει ο Χάρι Πότερ δεν αποτελεί μαγεία ούτε απαγορεύεται από τις Γραφές και ότι, το έργο της Rowling, είναι κατάλληλο για να «εμβολιαστούν» οι νέοι ενάντια στην (επικίνδυνη) αποκρυφιστική μαγεία.

Μέσα απ’ το βιβλίο του ο Granger περνάει το μήνυμα ότι οι υποτιθέμενοι κίνδυνοι από την ανάγνωση του Χάρι Πότερ έχουν μεγεθυνθεί και αυτό οφείλεται στο ότι το έργο είναι γενικά επιρρεπές σε παρερμηνείες. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να διώκεται ή για να απαγορευθεί η κυκλοφορία του όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Με το ίδιο σκεπτικό – κατά τον Granger – θα έπρεπε να είχε απαγορευθεί και η κυκλοφορία της Αγίας Γραφής, η οποία έχει παρερμηνευθεί πολλές φορές μέσα στην ιστορία..

Ο Granger βρίσκει επίσης μέσα στον Χάρι Πότερ μια ιστορία πνευματικής αναζήτησης και πολλούς χριστιανικούς συμβολισμούς, όπως το γεγονός ότι ο μικρός μάγος υπόκειται σε έναν συμβολικό θάνατο στη μάχη με το Κακό, από την οποία τελικά «ανασταίνεται». Μέσα στο έργο της Rowling, το Καλό κυριαρχεί για άλλη μια φορά πάνω στο Κακό και αυτό είναι ένα μήνυμα που κανένας Χριστιανός δεν θα έπρεπε να αγνοεί. Είναι μια νίκη της Ζωής πάνω στον Θάνατο !

Τέλος ο Granger υπερασπίζεται την ίδια τη Rowling, υποστηρίζοντας ότι είναι μια καλή Χριστιανή που έχει βαπτίσει τα παιδιά της και προωθεί τη χριστιανική διδασκαλία.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο μικρός Χάρι «μάγεψε» για άλλη μια φορά! Αυτή τη φορά για να υπερασπίσει το όνομά του ενάντια στις κατηγορίες που του προσάπτουν. Βέβαια εδώ ήταν και λίγο … τυχερός καθώς ο κ. Granger δήλωσε κατηγορηματικά ότι «μόλις πρόλαβε» να αποκτήσει και να μελετήσει το πρώτο βιβλίο της σειράς, καθώς αν κάποιος ιερέας του είχε συστήσει να το αποφύγει, το πιθανότερο ήταν να δεχθεί να υπακούσει την προτροπή του! Όλοι οι ήρωες χρειάζονται και λίγη … τύχη για σύμμαχο!

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: www.HogwartsProfessor.com

Πηγή: http://www.americandaily.com/article/4593

Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: Esoterica.gr

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ