ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΙΝΚΑΣ

Ο πολιτισμός των Ίνκας είναι ο μεγαλύτερος της Νότιας Αμερικής. Οι Ίνκας κατάφεραν να χτίσουν μια αυτοκρατορία, ενώνονταν διάφορους λαούς της περιοχής, γύρω απ’ το ιερό τους κέντρο: το Μάτσου Πίτσου. Αν και θεωρείται ένας απ’ τους πολιτισμούς που έχει μελετηθεί σε βάθος και με σοβαρότητα, φαίνεται ότι δεν μας έχει αποκαλύψει όλα του τα μυστικά.

Έτσι, πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν έναν πρωτότυπο τρόπο κωδικοποίησης της γνώσης και των παραδόσεών τους. Πρόκειται για μια μέθοδο που σηκώνει πολύ επιστημονική συζήτηση και περιμένει να αποκρυπτογραφηθεί με σιγουριά.

Όσο κι αν σας φαίνεται απίθανο, ένας τρόπος καταγραφής της κληρονομιάς που μας άφησαν οι Ίνκας, περιλαμβάνει την αποτύπωση αυτών που ήθελαν να μεταδώσουν πάνω σε … πλεκτά χειροτεχνήματα, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο τρόπο πλεξίματος !!!

Τα εν λόγω «υφαντά» είναι γνωστά ως “quipus”. Σ’ αυτά βλέπει σήμερα, ο Βρετανός μελετητής William Burns μια κωδικοποιημένη έκφραση της γλώσσας Quechua, η οποία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στις Άνδεις.

Τα “quipu” μοιάζουν με τις φούστες των χαβανέζων χορευτριών και αποτελούνται από εκατοντάδες κόμπους από βαμβάκι ή μαλλί, με διάφορα χρώματα. Ο τρόπος πλεξίματος των κόμπων καθώς και τα χρώματα συνθέτουν μια μέθοδο κωδικοποίησης και καταγραφής πληροφοριών … έναν πρωτότυπο τρόπο γραφής !!! Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι, οι κατασκευαστές των quipus, «διάβασαν» τα χειροτεχνήματά τους στους Ισπανούς κονκισταδόρες που κατέλαβαν τη χώρα τους.

Άλλος ερευνητής που μελέτησε τα quipus, είναι ο Gary Urton, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο του Harvard. Αφού μελέτησε γύρω στα 450 quipus, ο Urton κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, οι Ίνκας χρησιμοποιούσαν έναν δυαδικό μαθηματικό κώδικα – κάτι ανάλογο με το δυαδικό σύστημα των σύγχρονων υπολογιστών - για να καταγράψουν πάνω στα quipus τις πληροφορίες που ήθελαν. Πληροφορίες που άλλοτε είναι κάποιοι αριθμοί, ενώ άλλοτε είναι ολόκληρες διηγήσεις !!!

Στο έργο του "Signs of the Inka Khipu" ο Urton υποστηρίζει ότι έχει διακρίνει 1.536 διαφορετικούς συνδυασμούς κόμπων πάνω στα quipus. Συνδυασμούς που μεταφράζονται σε λέξεις, αλλά και σε ολόκληρους μύθους !!! Υπολογίζει δε, ότι θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του για τα quipus, ως τα μέσα του 2004.

Όλες αυτές οι συναρπαστικές ανακαλύψεις κάνουν τους επιστήμονες να θέλουν να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά σ’ αυτήν την μυστική γλώσσα των Ίνκας, η οποία – όπως κάποιοι υποστηρίζουν – ήταν γνωστή στους κατοίκους της περιοχής ακόμα και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Τελικά, φαίνεται ότι έχουμε να μάθουμε ακόμα πάρα πολλά για το μακρινό παρελθόν της ανθρωπότητας. Απλά χρειάζεται πνεύμα αναζήτησης, καλή διάθεση και φαντασία !

 

 

http://www.cbsnews.com/stories/2003/12/02/world/main586479.shtml

 

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ