Διαλογισμός: Θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο


Κατά καιρούς έχει τονιστεί η θετική επίδραση του διαλογισμού στη διανοητική κατάσταση και την υγεία του ανθρώπου. Τώρα κάποιες νέες μελέτες ενισχύουν αυτές τις απόψεις, καθώς αποδεικνύουν αύξηση της φλοιώδους εγκεφαλικής ουσίας σε άτομα που ασκούν τακτικά τη μέθοδο του διαλογισμού.

Οι μελέτες αυτές διεξήχθησαν από ερευνητές πανεπιστημίων, νοσοκομείων της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. καθώς και από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης(MIT). Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και έδειξαν ότι ο διαλογισμός σχετίζεται με την αύξηση του πάχους του εγκεφαλικού φλοιού !

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έντυπο "NeuroReport", έδειξε ότι οι δομικές αυτές αλλαγές εντοπίστηκαν σε κάποιες περιοχές του εγκεφάλου και ιδιαίτερα σε αυτές που συνδέονται με τη λειτουργία των αισθήσεων καθώς και την επεξεργασία συναισθημάτων και γνωστικών λειτουργιών.

Οι έρευνες έγιναν σε 20 εθελοντές οι οποίοι ασκούνταν με συνέπεια στο βουδιστικό διαλογισμό κατά μέσο όρο για 40 λεπτά ημερησίως (χωρίς κανείς από αυτούς να είναι μοναχός). Σε όλες τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε μια ιδιαίτερη πυκνότητα και αυξημένο πάχος σε φλοιώδεις περιοχές των οποίων η λειτουργία σχετίζονταν με τη λειτουργία των αισθήσεων, την ακουστική την οπτική αλλά και κάπως πιο «εσωτερικές» ικανότητες αντίληψης, όπως αυτή του καρδιακού ρυθμού και της αναπνοής. Επιπλέον η έρευνα απέδειξε ότι ο διαλογισμός καθυστερεί το αδυνάτισμα του εμπρόσθιου φλοιού, γεγονός που εντείνεται με την ηλικία και το γήρας.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι, οι περισσότερες περιοχές που διαπιστώθηκε ότι επηρεάζονται θετικά από τον διαλογισμό, βρίσκονται στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, από το οποίο ξεκινάει η ικανότητα συγκέντρωσης, ικανότητα που έχει άμεση σχέση με το διαλογισμό.

Με όλα αυτά βέβαια οι υποστηρικτές της μεθόδου του διαλογισμού και κατά συνέπεια και άλλων ανατολίτικων πρακτικών, έχουν ένα λόγο παραπάνω να τονίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα και τη χρησιμότητά τους. Φαίνεται ότι τίποτα δεν γίνονταν τυχαία στην αρχαιότητα.

Πηγές & Σχετικά Links:

- Meditation associated with increased grey matter in the brain,
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2005-11/yu-maw111005.php

Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: Esoterica.gr

_-= ESOTERICA.gr Forums - Ομάδες Συζήτησης & Έρευνας =-_

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του
Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ