Η δύναμη του εγκεφάλου ικανή να κινήσει τεχνητά μέλη.


«Σήκωσε το κρεβάτι σου και περπάτα», είπε - σε σύγχρονα ελληνικά - ο Ιησούς στον παράλυτο που θεράπευσε, πραγματοποιώντας ένα από τα θαύματά του. Κάτι ανάλογο φιλοδοξούν να αναφωνήσουν και οι σύγχρονοι επιστήμονες, καθώς προχωρούν οι έρευνες για την κίνηση και τη λειτουργία τεχνητών ανθρώπινων μελών τα οποία θα ελέγχονται απλά … από εγκεφαλικά κύματα, υπακούοντας έτσι στις προσταγές κάποιου παράλυτου συνανθρώπου μας.

Πρωτοπόροι στις προσπάθειες αυτές φαίνεται να είναι τα μέλη μιας ερευνητικής ομάδας από το πανεπιστήμιο του Duke της Βόρεια Καρολίνα των Η.Π.Α., επικεφαλής της οποίας βρίσκεται ο καθηγητής Miguel Nicolelis (ελληνικό δεν σας φαίνεται το όνομα;), αλλά και μια άλλη ομάδα απ’ την Αγγλία με επικεφαλής τον καθηγητή Stephen Jackson.

Όμως για να είναι αποτελεσματική οι κίνηση τεχνητών μελών από κάποιον παράλυτο άνθρωπο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να του εμφυτευτεί στον εγκέφαλο κάποιο ειδικό τσιπ, το οποίο θα συγκεντρώνει τα εγκεφαλικά σήματα και θα τα αποστέλλει στο μηχανικό άκρο του ασθενή. Έτσι κάποιοι ως τώρα παράλυτοι συνάνθρωποι μας θα μπορούν να κινούν ένα τεχνητό χέρι ή πόδι … απλά σκεπτόμενοι ότι θέλουν να το κάνουν !!!

Για να γίνει βέβαια όλο αυτό, οι επιστήμονες βρίσκονται σε μια συνεχή προσπάθεια χαρτογράφησης του εγκεφάλου και αντιστοίχισης συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυμάτων με τις αντίστοιχες περιοχές του σώματος που αυτά ελέγχουν. Οι έρευνες είναι επίπονες και υπάρχει η πεποίθηση και η ελπίδα ότι σε πέντε χρόνια το αργότερο τα αποτελέσματα θα είναι πλήρως ικανοποιητικά και η μέθοδος εφαρμόσιμη.

Προς το παρόν έχουν γίνει πειράματα και σε ασθενείς με την νόσο του Πάρκινσον, οι οποίοι κατάφεραν να παίξουν επιτυχώς ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Παρόμοια πειράματα έχουν γίνει και με ζώα. Έτσι κάποιοι πίθηκοι μπόρεσαν να κινήσουν έναν «δρομέα» (κέρσορα) στην οθόνη ενός υπολογιστή, επικοινωνώντας μόνο και μόνο με τα δικά τους εγκεφαλικά κύματα.

Τελικά ο εγκέφαλος μας αποδεικνύεται για μια άλλη φορά ένα πανίσχυρο εργαλείο!

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3600611.stm

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ