Αυξημένα ποσοστά ψυχολογικών ασθενειών σε οικογένειες ιδιοφυΐων


Πολλές φορές έχει ακουστεί ότι, οι ιδιοφυΐες βρίσκονται κοντά στα όρια ψυχολογικών διαταραχών. Μάλιστα αυτό ήταν και το θέμα της ταινίας "A Beautiful Mind", όπου ο ήρωας – John Nash – ήταν ένας χαρισματικός μαθηματικός που πάσχει από σχιζοφρένεια. Τώρα μια έρευνα ενός Ισλανδού επιστήμονα φέρνει στο φως στοιχεία σχετικά με τον ισχυρισμό αυτό, ειδικά για τις περιπτώσεις των μαθηματικών ταλέντων, υποστηρίζοντας ότι σε οικογένειες μαθηματικών ταλέντων συναντάμε πιο συχνά περιπτώσεις ψυχώσεων.

Η πρωτότυπη αυτή μελέτη είναι έργο του καθηγητή Jon Karlsson, διευθυντή του Ινστιτούτου Γενετικής του Ρέικιαβικ και δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο σε βρετανικό περιοδικό ψυχιατρικής. Η έρευνα βασίστηκε σε δείγματα πληθυσμού της Ισλανδίας και διευκολύνθηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι τα δημογραφικά αρχεία της χώρας βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Γενικά η έρευνα έδειξε ότι, υπάρχει στατιστικά μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτυχθούν νοητικές παθήσεις σε άτομα που έχουν υψηλές νοητικές ικανότητες ή στους συγγενείς τους – ειδικά στους α΄ βαθμού!

Σε μια πρώτη φάση το δείγμα της έρευνας περιλάμβανε 180 άνδρες αριστούχους Ισλανδικών πανεπιστήμιων από το 1871 ως το 1960 και 1.016 συγγενείς τους α΄ βαθμού. Συνολικά καταγράφηκαν 22 περιπτώσεις ψυχο-νοητικών ασθενειών (8 σχιζοφρένειες και 14 συναισθηματικών διαταραχών).

Κατόπιν ο Karlsson στράφηκε σε ένα μεγαλύτερο δείγμα που περιλάμβανε άνδρες και γυναίκες κορυφαίους σε διάφορες επιστήμες και στους συγγενείς τους α΄ βαθμού και μάλιστα από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και σύγκρινε τις περιπτώσεις ψυχικών ασθενειών που παρατηρήθηκαν στο δείγμα αυτό με τον μέσο όρο του πληθυσμού.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι, ειδικά στην περίπτωση των μαθηματικών «μυαλών» που διέπρεψαν στον τομέα τους και στους συγγενείς τους, παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ψυχικών ασθενειών σε σχέση με τον μέσο όρο. Αντίθετα, δεν παρουσιάστηκαν αυξημένα ποσοστά προβληματικών περιπτώσεων σε κορυφαίους επιστήμονες άλλων κλάδων, όπως η Φιλολογία ή η Νομική.

Τέλος σε ένα τρίτο δείγμα, ο καθηγητής Karlsson ανέλυσε περιπτώσεις επιτυχημένων μαθηματικών, φυσικών, χημικών, αστρονόμων και μηχανικών. Ξανά τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένα ποσοστά σχιζοφρένειας και συναισθηματικών διαταραχών.

Καλά θα κάνετε λοιπόν εσείς που υπερηφανεύεστε για τον μαθηματικό σας νου, να φροντίζετε να κρατάτε καλύτερα κάποιες ισορροπίες !!!

http://pn.psychiatryonline.org/cgi/content/full/39/11/36?
maxtoshow=&HITS=20&hits=20&RESULTFORMAT=
&stored_search=&FIRSTINDEX=0&tocsectionid=Clinical*&
displaysectionid=Clinical+and+Research+
News&journalcode=psychnews

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ