Ο Διαλογισμός βοηθάει στην άμυνα του οργανισμού


Ο διαλογισμός έχει πλέον διαδοθεί στη Δύση, σαν μια πρακτική εξάσκησης του νου και εμβάθυνσης σε μια ιδέα, προερχόμενος απ’ την Ανατολή όπου εξασκούνταν απ’ τα αρχαία χρόνια.

Πολλοί το θεωρούν ένα χρήσιμο εργαλείο στην πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, αλλά μια πρόσφατη μελέτη δείχνει και κάποια θετικά βιολογικά αποτελέσματα.

Ερευνητές απ’ το Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison των Η.Π.Α., έφτασαν στο συμπέρασμα ότι ο διαλογισμός μπορεί να αυξήσει την ικανότητα του εγκεφάλου, αλλά επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να μειώσει το στρες και να απαλύνει τον πόνο από διάφορες αρρώστιες.

Η έρευνα έγινε σε 41 εθελοντές που ασκούσαν «στοχαστικό» διαλογισμό, μέθοδο που έχει αναπτυχθεί από τον αμερικανό Jon Kabat-Zinn, με σκοπό την αντιμετώπιση του πόνου.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα μέλη της μίας ομάδας ασκήθηκαν στο διαλογισμό, ενώ της δεύτερης όχι. Μετά από 8 εβδομάδες, μετρήθηκε αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα στο εμπρόσθιο μέρος του εγκεφάλου των μελών της πρώτης ομάδας, ενώ οι ίδιοι άνθρωποι είχαν αναπτύξει μεγαλύτερο αριθμό αντισωμάτων στον ιό της γρίπης στον οποίο είχαν εκτεθεί, απ’ ό,τι τα μέλη της δεύτερης ομάδας.

Πάντως πρόκειται για μια προκαταρκτική, μικρής κλίμακας μελέτη, που απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί χρήζει περαιτέρω έρευνας. Χρειάζονται επιπλέον επιστημονικά στοιχεία για να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα του διαλογισμού, τόσο στην πνευματική όσο και στην σωματική υγεία του ανθρώπου.


http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/2725487.stm

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ