Principia Mathematica III

 

Θα μπορούσαν οι νόμοι που διέπουν το Σύμπαν να είναι τόσο απλοί όσο ένα πρόγραμμα υπολογιστή λίγων μόνο γραμμών. Μα φυσικά !

Αυτό υποστηρίζει ο Stephen Wolfram. Σήμερα 41 ετών, ο Wolfram υπήρξε ένα παιδί - θαύμα, που στα 15 του είχε εκδώσει την πρώτη του εφημερίδα. Σήμερα θεωρεί ότι έχει δημιουργήσει ένα νέο είδος επιστήμης, που βασίζεται σε απλά προγράμματα υπολογιστή. Για τον Wolfram, οι μαθηματικές εξισώσεις δεν μπορούν να περιγράψουν τη φύση σε όλες τις περιπτώσεις. Μπορεί να τα καταφέρνουν στη Νευτώνεια Φυσική, αλλά όχι για πιο περίπλοκα φαινόμενα όπως ο στροβιλισμός των υγρών ή στα βιολογικά φαινόμενα.

Αντίθετα, τη φύση μπορούν να περιγράψουν κάποια μικρά προγράμματα, που ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες που ακολουθεί και η ίδια η φύση. Πάνω σ' αυτά τα προγράμματα πειραματίζεται ο Wolfram απ' τη δεκαετία του '80.

Ξεκίνησε από απλά προγράμματα που αποκάλεσε "κυτταρικά αυτόματα". Ένα τέτοιο, πρόγραμμα, προσπαθεί για παράδειγμα να καθορίσει το χρώμα των τετραγώνων ενός πίνακα που μπορούν να χρωματιστούν μαύρα ή άσπρα. Ξεκινώντας π.χ. από ένα μαύρο τετράγωνο, αν και θα περίμενε κανείς να προκύψουν συγκεκριμένα σχέδια, προκύπτουν ιδιαίτερα πολύπλοκα σχέδια κάθε φορά, που εκτελείται κάποιο απ' τα 256 "κυτταρικά αυτόματα" που έχει κατασκευάσει.

Για να ολοκληρώσει αυτό το νέο είδος επιστήμης, αναγκάστηκε να αποτραβηχτεί για 10 χρόνια (απ' το 1991), απ' την δημοσιότητα. Για να κατανοήσει τους μηχανισμούς της Φύσης, ο Wolfram ανέπτυξε το "Mathematica", ένα πλήρες υπολογιστικό περιβάλλον, που μπορεί να κάνει τεράστιους υπολογισμούς και να δημιουργήσει γραφικά και κείμενα. Βασίζεται σε μια γλώσσα που επιτρέπει την κατασκευή περίπλοκων προγραμμάτων πολύ πιο εύκολα από πριν.

Τελικά, ανακάλυψε πλήθος σημαντικών πραγμάτων, που συνέτειναν στην άποψή του ότι, τα απλά προγράμματα που κατασκεύαζε είναι το κλειδί για πολλά σημαντικά φυσικά φαινόμενα. Παράλληλα κατανόησε νόμους της φύσης όπως τον 2ο Θερμοδυναμικό Νόμο της Φυσικής ή τον τρόπο που προκύπτει η πολυπλοκότητα των βιολογικών συστημάτων.

Μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιεύσει κάποιο μέρος της τεράστιας εργασίας του, επειδή θέλει να την παρουσιάσει στο βιβλίο του "Ένα νέο είδος επιστήμης", που αναμένεται να εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2002.

Ο ίδιος θεωρεί ότι, επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα νέο τρόπο σκέψης, ίσως το βρουν πιο εύκολο άνθρωποι που δεν ξέρουν πολλά για την επιστήμη, αλλά διαθέτουν νοητική πειθαρχία.

Όπως λέει ο Wolfram, δεν έχει ανακαλύψει ακόμα, το απλό πρόγραμμα που δημιουργεί το Σύμπαν, αλλά έχει σοβαρές ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο υπάρχει. Ίσως μάλιστα να είναι τόσο απλό όσο λίγες γραμμές μαθηματικού κώδικα.

Βέβαια για να μπορέσει το απλό πρόγραμμα αυτό να δημιουργήσει όλα όσα βλέπουμε γύρω μας, θα έπρεπε να εκτελούνταν για πολύ καιρό ίσως και για 13 δισεκατομμύρια χρόνια !!!

Αλλά περισσότερα στο βιβλίο του Wolfram !

http://www.newscientist.com/opinion/opinterview.jsp?id=ns230516

Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ