Κεντρική Σελίδα ESOTERICA.gr ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ (αρχική σελίδα)

 

 

Το τελευταίο τεύχος του Περιοδικού
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

Τα άρθρα του Περιοδικού από τις Ιστοσελίδες του Οργανισμού

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το εξώφυλλο του Τεύχους No 107!Τεύχος Nο 107
Ιανουάριος - Μάρτιος 2003

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ
"ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ"
"Δεν είναι εύκολο να ορίσουμε τι είναι νεότητα, αν και το ψάχνουμε πολύ. Οι διάφοροι συγγραφείς στο πέρασμα του χρόνου δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν σε κανέναν ακριβή ορισμό. Επιπλέον, η νεότητα είναι τόσο πλούσια και με τόσες αποχρώσεις, που δεν βρίσκουμε έναν τρόπο αντικειμενικό, συγκεκριμένο, αυθεντικό, συνθετικό για να την ορίσουμε.

Ως φιλόσοφοι έχουμε μια μεγάλη πίστη στη νεότητα και μια μεγάλη ελπίδα σ' αυτόν το μελλοντικό κόσμο για τον οποίο μιλάμε τόσες φορές και λέμε τόσα πράγματα. Νομίζουμε πως δεν έχουμε πάψει να είμαστε νέοι κατά βάθος και για τον έναν ή τον άλλο λόγο συνεχίζουμε να έχουμε κάποιες ανησυχίες, που είναι λίγο - πολύ νεανικές, και έχουν τη ρίζα τους στα ίδια προβλήματα και σε παρόμοιες συνθήκες. Σε γενικές γραμμές, για να ορίσουμε τη νεότητα, θα πρέπει να δεχτούμε αυτό που λένε ορισμένοι: ότι είναι μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ωριμότητας.

Είναι όντως ένα ενδιάμεσο στάδιο, όχι όμως το μοναδικό ούτε το καθοριστικό, αλλά ωστόσο πολύ ιδιαίτερο, γιατί το άτομο βγαίνει από τη λεγόμενη "γλυκιά ασυνειδησία της νεότητας" και μπαίνει σχεδόν ξαφνικά με ένα άμεσο και απότομο ξύπνημα στις ίδιες τις εσώτερές του πραγματικότητες. Αυτές μπορεί να είναι συγκινησιακές, νοητικές, φυσικές και ψυχολογικές, που γεννιούνται εκείνη την περίοδο και που, όσο φυσικές κι αν είναι, δεν παύουν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην προσωπικότητα του νέου."

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

- Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΦΙΣΜΟ
H αντίληψη περί Ψυχής, που επικρατούσε στην Αρχαία Ελλάδα πριν από την εποχή του Σωκράτη, μπορεί να συνοψιστεί σε δύο βασικές θέσεις.
Η πρώτη είναι αυτή που αντιλαμβάνεται την Ψυχή ως αρχή της ζωής. Σύμφωνα με αυτήν τη θεώρηση όλα τα ζωντανά όντα έχουν ψυχή. Επρόκειτο για μια ψυχή-πνοή (Θυμός, θυμοειδής ψυχή), η οποία πέθαινε όταν πέθαιναν τα όντα. Η ψυχή είναι ενωμένη με το σώμα κι επομένως υπάρχει και παύει να υπάρχει μαζί με το σώμα.

Η δεύτερη θεωρεί τη ψυχή ως αρχή γνώσης και συνείδησης. Σύμφωνα μ' αυτήν την ιδέα η ψυχή είναι χαρακτηριστική μόνο των ανθρώπων (νοητική ψυχή). Είναι αιώνια ή αθάνατη και βρίσκεται ενωμένη με το σώμα με συμπτωματικό τρόπο. Ο άνθρωπος είναι το αποτέλεσμα αυτής της συμπτωματικής ένωσης μεταξύ του σώματος και της ψυχής.

Η πρώτη θεώρηση έχει τις ρίζες της στη μυθολογική ποίηση, κυρίως την Ομηρική και του Ησιόδου, ενώ η δεύτερη βρίσκεται στη θρησκευτική αντίληψη που συνδέεται με τον Ορφισμό. Απ' αυτήν προέρχονται οι Μυστηριακές τελετές, η Φιλοσοφία, ειδικά η Πυθαγορική και η Πλατωνική, καθώς και η παράδοση των τραγικών ποιητών, οι οποίοι, μέσα από τη διαδικασία της "Κάθαρσης", προκαλούν στο κοινό τον καθαρμό ως σύστημα "υγιεινής" και εξαγνισμού της ψυχής

- ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Συνέντευξη: Απόστολος Δ. Παναγιώτου, Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών
Είναι σπάνιο στις μέρες μας να συναντήσεις ανθρώπους με ευρύτερους προβληματισμούς και ανησυχίες, που σπάζουν τα φράγματα της ψυχρής εξειδίκευσης.
Στις αρχές του Σεπτέμβρη, είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε έναν τέτοιο επιστήμονα, τον κ. Α. Παναγιώτου μέσα από τη διάλεξή του με θέμα:
"Ορφική Κοσμογονία και σύγχρονη Φυσική" που δόθηκε στο πολιτιστικό κέντρο "Νέα Ακρόπολη".
Σ' αυτό το τεύχος σας παρουσιάζουμε μια συνέντευξη που μας παραχώρησε για το περιοδικό μας.

- ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η διδασκαλία και θεωρία των 4 στοιχείων είναι μια απεικόνιση των καταστάσεων στις οποίες μπορεί να υπάρξει η Ύλη. Με τον όρο ύλη δεν εννοούμε την φυσική ύλη που αντιλαμβανόμαστε αισθητηριακά και που δίνει μορφή και υπόσταση σε όλα τα πράγματα αλλά την πηγή αυτής. Όπως είναι γνωστό, η ύλη είναι συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας.

- Η ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

- Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

- ΡΟΥΝΟΙ: Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΚΕΛΤΩΝ

Οι ρούνοι ήταν τα ιερά σύμβολα των Κελτών και αποτελούσαν ένα πλήρες σύστημα φιλοσοφίας και μαγείας. Η λέξη ρούνος (rune) προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα ru που σημαίνει μυστικό ή σύμφωνα με άλλους, ψίθυρος.
Η ίδια η λέξη δείχνει πως η παράδοση των ρούνων ήταν προφορική και μεταδιδόταν από το σαμάνο ή το δρυίδη στο μαθητευόμενο με το στόμα και με την χρήση των ρουνικών συμβόλων ως μέσο απομνημόνευσης των εννοιών τους.

- ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
Πηγή: www.esoterica.gr (ειδική συνεργασία) - άρθρο on-line >>
Ο Πάουλ Αμαντέους Ντήναχ, το Μάιο του 1921, πέφτει σε ληθαργικό ύπνο και ξυπνά από αυτόν το Μάιο του 1922. Κατά τη διάρκεια αυτού του "ύπνου", ο Ντήναχ ταξιδεύει στο μέλλον και καταμαμβάνει το σώμα της επόμενης ενσάρκωσης του στο έτος 3905 μ .Χ. Μέσα στο "νέο" του σώμα, "ζει" για ένα χρόνο, βιώνοντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και την καθημερινή ζωή του 40 ου αιώνα. Μας μαρτυρά ότι ταξιδεύει παντού στον τότε πολιτισμένο κόσμο και επισκέπτεται την "Κοιλάδα των Ρόδων", μία ιδανική πολιτεία, την οποία και μας περιγράφει στο βιβλίο του. Στο ταξίδι του αυτό, εκτός των άλλων, διδάσκεται "Ιστορία" από έναν καθηγητή του μέλλοντος.
Η "Ιστορία" αυτή που διδάσκεται κατά το έτος 3904 μ.Χ., είναι το δικό τους παρελθόν και το δικό μας μέλλον. Για μας είναι "Προφητείες" κι αυτές θα μας απασχολήσουν σ' αυτό το άρθρο.

- ANIMUS & ANIMA ΚΑΤΑ ΓΙΟΥΓΚ
Πηγή: www.esoterica.gr (ειδική συνεργασία) - άρθρο on-line >>

Όπως ακριβώς ζούμε σ' έναν εξωτερικό κόσμο, όπου μια ολόκληρη ήπειρος μπορεί από στιγμή σε στιγμή να βυθιστεί ή ένας πόλος να μετακινηθεί, έτσι και εσωτερικά ζούμε σ' έναν κόσμο, όπου κάθε στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι παρόμοιο. Αυτό μπορεί να έχει άλλοτε τη μορφή μιας ιδέας έμμονης ή παράλογης και άλλοτε μιας διάθεσης αόριστης ή απρόβλεπτης. Όμως δεν θα είναι γι' αυτό το λόγο λιγότερο επικίνδυνο και αξιόπιστο.

- ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ & ΑΦΕΝΤΗ…
Μια τρυφερή και τόσο αληθινή ιστορία που μας μιλάει για τις σχέσεις "αγάπης" ανάμεσα στους "ευαίσθητους ενήλικες" και τα κατοικίδια ζώα. Μια ιστορία που θα μπορούσε να είχε γραφτεί από ένα παιδί, ή από έναν πραγματικά ευαίσθητο ενήλικα, ή ακόμα από ένα κουταβάκι … αν τα κουταβάκια ήξεραν να γράφουν.

- ΑΡΧΑΪΚΟ ΒΗΜΑ:
"Ο ΛΑΜΠΩΝ ΛΙΘΟΣ"
Το μαγικό κάτοπτρο του Περσέα, οι "διαυγείς κρύσταλλοι" των Ορφικών, οι αρχαιότερες οπτικές παρατηρήσεις της Σελήνης, και το "άσβεστον πυρ" του Διομήδη.

- ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ:
"Ο καλλωπισμός στην Αρχαία Αίγυπτο"
Μια μελέτη της αισθητικής αντίληψης στην Αρχαία Αίγυπτο και της εφαρμογής της στον άνθρωπο.

"Προέλευση και συμβολισμοί περιοδικών εθίμων"
Παρουσίαση και αποσυμβολισμός των εθίμων της χώρας μας.

"Θα σε βρω στον Παράδεισο"
Αποσυμβολισμός της κινηματογραφικής ταινίας και των εσωτερικών μηνυμάτων της.