Κεντρική Σελίδα ESOTERICA.gr ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ (αρχική σελίδα)

 

 

Το τελευταίο τεύχος του Περιοδικού
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

Τα άρθρα του Περιοδικού από τις Ιστοσελίδες του Οργανισμού

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το εξώφυλλο του Τεύχους No 111 !Τεύχος Nο 111
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2004

- ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ
Βυθισμένοι στο στρόβιλο της καθημερινής μας ζωής, με τους όλο και πιο απαιτητικούς και επιταχυνόμενους ρυθμούς της, πολύ συχνά ξεχνάμε δυστυχώς, κάποιες αδιαμφισβήτητες βεβαιότητες ή κάνουμε σαν αυτές να ήταν τόσο σχετικές όσο οι απλές καταστάσεις της ζωής που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Ισως, από όλες τις βεβαιότητες η πιο τεράστια και αναμφίβολη είναι αυτή ότι κάποτε θα πεθάνουμε. Το εισιτήριο μας για τη ζωή είναι αλέ-ρετούρ. Με το που φτάνουμε στον κόσμο με την γέννα, η μόνη σιγουριά που έχουμε είναι ένα αναπόφευκτο ραντεβού με το θάνατο.
Το να είμαστε συνειδητοί για την βεβαιότητα του θανάτου, του πόνου και της δυστυχίας μας δυναμώνει και μας κάνει πιο υπεύθυνους. Μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε ανοικτοί στη αντίφαση της Ζωής και στην πρόκληση του θανάτου. Πιο δεκτικοί στις διδασκαλίες των αρχαίων σοφών και πιο ανδρείοι για να αντιμετωπίσουμε το Αίνιγμα, το Μυστήριο, χωρίς δειλίες και ταπεινώνεις. Μας κάνει φιλοσόφους.

Και ο αληθινός Φιλόσοφος ξέρει να μεταλλάσσει τις βεβαιότητες, όπως οι αρχαίοι Αλχημιστές το μολύβι σε χρυσό. Να μεταλλάσσει δηλ. την βεβαιότητα του θανάτου σε βεβαιότητα της Ζωής, γιατί ξέρει την Τέχνη τού να Ζει και ξέρει την Τέχνη τού να πεθάνει… για να Ζήσει.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

- ΨΕΥΤΟΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ
"Εσωτερισμός" είναι ένας χαρακτηρισμός που αφορά μια αρχαιότατη και γνωστή μέθοδο γνώσης η οποία εισχωρεί στους πιο απόκρυφους και μυστηριώδεις νόμους της Φύσης. Όμως ο χρόνος και οι περιστάσεις έχουν ασκήσει την επιρροή τους στον εσωτερισμό, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται πάντα στη σοβαρότητα των αυθεντικών παραδοσιακών ριζών του.

- ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Το νησί της Σαμοθράκης αποτελεί όριο της ελληνικής γης στα Βόρεια του Αιγαίου Πελάγους. Οι απρόσιτοι βραχώδεις κρημνοί του όπου σκάει με βρυχηθμό ο αφρός της θάλασσας και τα ψηλά του βουνά περιτριγυρισμένα από παγωμένους μαντικούς ανέμους, του δίνουν ένα ύφος μυστηρίου, παλιάς αιωνιότητας. Οι πρώτοι κάτοικοι (ή τουλάχιστον η τελευταία εκδήλωση του προελλαδικού πληθυσμού), φαίνεται πως ανήκαν σε μία μεγάλη Θρακική Φυλετική Ομάδα Ινδοευρωπαϊκής καταγωγής, που στην αυγή της ιστορίας κυριάρχησε στη Βαλκανική χερσόνησο. Η ανάμνηση και η επίδρασή της ομάδας αυτής διατηρούνται ακόμα δυνατά ριζωμένες στη μυθική παράδοση της ιστορίας που βρίσκουμε στους αρχαίους συγγραφείς, καθώς και στα στοιχεία της αρχαίας θρησκείας της Σαμοθράκης. Σ' αυτούς τους αρχαίους κατοίκους αποδίδονται οι αρχαιότερες κατασκευές του ιερού των "Μεγάλων Θεών", "Κυκλώπειου" ρυθμού, που χρονολογούνται πιο πέρα από την 2η χιλιετία π.Χ.

- ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ
Πηγή: www.esoterica.gr (ειδική συνεργασία) - άρθρο on-line >>
του Αλέξανδρου Ανδριτσάκη

Η Μεταφυσική και ο Εσωτερισμός έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πάρα πολλές από τις εικαστικές τέχνες. Η 7η τέχνη, ο κινηματογράφος, δεν θα μπορούσε να "μείνει απέξω". Οι ταινίες που έχουν να κάνουν με τη μεταφυσική είναι πολλές και ιδιαίτερα αυτές που έχουν σαν κύριο θέμα τους τη μεταφυσική. Oμως υπάρχουν και ταινίες που η πλοκή τους, οι ήρωές τους κλπ, ενώ φαινομενικά δεν έχουν καμιά σχέση με το Μεταφυσικό ή Εσωτεριστικό Κόσμο, κατά βάθος αν τις μελετήσουμε προσεκτικά, θα μείνουμε κατάπληκτοι από τα μηνύματα που κρύβουν είτε ηθελημένα είτε αθέλητα και για να πούμε την αλήθεια, αυτό είναι και το σύνηθες.

- ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Ή ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

Ο Λασκαράτος και ο Καζαντζάκης, αποδεκτοί σήμερα από κάθε επίσημη εξουσία, στην εποχή τους δεινοπάθησαν και κυνηγήθηκαν. Οι αρετές τους, ολοφάνερες μέσα στην τέχνη τους, προκάλεσαν προβλήματα στην τότε εξουσία.

- Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

- Η ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

- Ο ΛΑΪΜΠΝΙΤΣ ΚΑΙ Ο ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ

O Λάιμπνιτς (Gottfried Wilhelm Leibniz) γεννήθηκε στη Λειψία και πέρασε το πιο μεγάλο μέρος της ζωής του στην αυλή του Ανόβερο. Οι γνώσεις και η φιλοσοφική του σκέψη εκτείνονταν στην ιστορία, στη θεολογία, στη γλωσσολογία, στη βιολογία, στη γεωλογία, στα μαθηματικά, στη διπλωματία και στην τέχνη των εφευρέσεων.

Συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων που επινόησαν - ύστερα από τον Πασκάλ - υπολογιστική μηχανή. Συνέλαβε το σχέδιο λειτουργίας ατμομηχανών, μελέτησε κινέζικη φιλοσοφία και εργάστηκε για την προώθηση της ενότητας της Γερμανίας. Είχε θέσει ως κύριο σκοπό της ζωής του την ανεύρεση μιας οικουμενικής μεθόδου, με την οποία θα ήταν δυνατό να αποκτιούνται οι γνώσεις, να γίνονται εφευρέσεις και να κατανοείται η ουσιαστική ενότητα του σύμπαντος.

- Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


Ο Ύπνος ήταν ο ένας από τους τέσσερις γιους του Ερέβους και της Νύχτας και αδελφός του Μόρου, του Κηρός, του Ονείρου και του Θανάτου. Μάλιστα με τον τελευταίο, το Θάνατο, λέγεται ότι ήταν δίδυμοι.
Ο ύπνος στη σημερινή εποχή, τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητά του, μοιάζει να είναι ένα δύσκολο θέμα, σε σημείο μάλιστα να έχει καταντήσει ένα πραγματικό πρόβλημα για πολλούς.

- ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΠΟΤΤΙΤΣΕΛΛΙ
Ο τίτλος "Άνοιξη", που δόθηκε από τον 16ο αιώνα, αντιστοιχεί σε μια ζωγραφική που φαίνεται να απεικονίζει και να γιορτάζει την άφιξη της άνοιξης. Στη μέση ενός πορτοκαλεώνα εμφανίζεται σ΄ ένα λιβάδι η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα. Αυτός ο διάκοσμος συμβολίζει, χωρίς αμφιβολία, τον ιερό κήπο της θεάς που βρισκόταν, κατά τη μυθολογία, στο νησί της Κύπρου.

Ο πίνακας αντικαθρεφτίζει ωστόσο έναν πιο εκλεπτυσμένο συμβολισμό από μία απλή ανοιξιάτικη αναπαράσταση του κήπου της αγάπης της Αφροδίτης. Συμβολίζει το δρόμο της αγάπης προς το θείο: την είσοδο της ψυχής στον κήπο του κόσμου και το δρόμο τελειοποίησής της, από την οδό της συναισθηματικής αγάπης σ΄ αυτήν της αγνής αγάπης, που οδηγεί στην προσήλωση στις αιώνιες αλήθειες.

- ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ & ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΘΙΜΩΝ
Σύμφωνα με την λαϊκή πίστη, όλο το Δωδεκαήμερο, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τα Φώτα, έρχονται στη γη οι Καλικάντζαροι και πειράζουν τους ανθρώπους.

- ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

- ΑΡΧΑΪΚΟ ΒΗΜΑ
Ο Παιών-Απόλλων, τα "παιώνια χέρια", το θείο αντίδοτο, το "καταπότιον του Ανδρέου", τα αλκαλοειδή των αρχαίων και το "άνθος-πέρασμα" στο "Μυστικό του Ωρίωνα" και τους Δευκαλιωνίδες του Κύνου.