Κεντρική Σελίδα ESOTERICA.gr ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ (αρχική σελίδα)

 

 

Το τελευταίο τεύχος του Περιοδικού
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

Τα άρθρα του Περιοδικού από τις Ιστοσελίδες του Οργανισμού

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το εξώφυλλο του Τεύχους No 112!Τεύχος Nο 112
ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2004

- ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ
Η εποχή μας άρχισε να δείχνει συμπτώματα που μας κάνουν να σκεπτόμαστε ότι αντιμετωπίζουμε ένα Νέο Μεσαίωνα, αλλά αυτή τη φορά "παγκοσμιοποιημένο", παρόλο που ο κάθε λαός και σε κάθε περιοχή της γης θα τον βιώσει με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τον βαθμό επιρροής της ηγεμονικής δυτικής κουλτούρας επάνω τους.

Ιδανικά και αξίες, που ίσχυαν για τους παππούδες μας, πριν δύο ή τρεις γενιές, τώρα έχουν σχεδόν ξεχαστεί, και τολμάμε να πούμε ότι μάλλον ισχύουν ακριβώς τα αντίθετά τους. Η επιτάχυνση των ιστορικών χρόνων τις τελευταίες δεκαετίες είναι τεράστια και η ταχύτητα με την οποία κατευθυνόμαστε σε ένα νέο Μεσαίωνα είναι όλο και μεγαλύτερη.

Σπάνια παρουσιάζονται στην ιστορία εποχές τόσο ενδιαφέρουσες σαν τη δική μας, αλλά και συγχρόνως τόσο δύσκολες. Στο δικό μας χέρι είναι να ξέρουμε να εκμεταλλευτούμε σωστά αυτήν την ευκαιρία, ώστε, όχι μόνο να ξέρουμε να ονειρευόμαστε, αλλά και να οικοδομήσουμε ένα νέο μα και καλύτερο κόσμο για το μέλλον.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

- Η ΣΠΗΛΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

ΝΑΙ, λειτουργεί, και όλοι είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε καθημερινά τα όλο και πιο ποικίλα, άθλια και βλαβερά σκηνικά της Σπηλιάς. Αναφερόμαστε, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, στη σπηλιά του Πλατωνικού μύθου, σε αυτόν τον κόσμο από σκιές και ψέματα μεταμφιεσμένα με πραγματικότητες, εικόνα με την οποία ο κλασικός φιλόσοφος περιγράφει, όχι μόνο την εποχή του, αλλά και πολλές άλλες στιγμές της Ιστορίας.
Και ανάμεσα σε αυτές, την τωρινή στιγμή.

- ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Το νησί της Σαμοθράκης αποτελεί όριο της ελληνικής γης στα Βόρεια του Αιγαίου Πελάγους. Οι απρόσιτοι βραχώδεις κρημνοί του όπου σκάει με βρυχηθμό ο αφρός της θάλασσας και τα ψηλά του βουνά περιτριγυρισμένα από παγωμένους μαντικούς ανέμους, του δίνουν ένα ύφος μυστηρίου, παλιάς αιωνιότητας.

Ακόμα υπάρχουν στο νησί άφθονες φυσικές πηγές ιαματικού νερού που φέρνει στον διψασμένο προσκυνητή ένα μήνυμα υγείας και ζωής από τα βαθειά μεταλλικά και σκοτεινά σπλάχνα της Γης.

- ΝΟΟΣΦΑΙΡΑ
Πηγή: www.esoterica.gr (ειδική συνεργασία) - άρθρο on-line >>

Μια επερχόμενη, συλλογική, πανανθρώπινη Διάνοια

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει καταφέρει σήμερα μέσω των τηλεπικοινωνιών και της κυβερνητικής να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, με την έννοια ότι επιτρέπει τη διακίνηση και την ανταλλαγή ιδεών ανά την υφήλιο σε ελάχιστο χρόνο. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι έτσι σχηματίζεται ένα παγκόσμιο δίκτυο, το οποίο πολλοί θεωρούν ως το "κεντρικό νευρικό σύστημα" ενός Παγκόσμιου Εγκεφάλου (Νου).

- ΑΠΟΛΛΩNΙΟΣ Ο ΤΥΑΝΕΑΣ

Γεννήθηκε στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ. στα Τύανα της Καπαδοκίας και έμεινε γνωστός ως ο "Απολλώνιος ο Τυανέας". Γι αυτόν τον Έλληνα φιλόσοφο γράφτηκαν πολλά από τους μετέπειτα ιστορικούς, φιλόσοφους και συγγραφείς. Ήταν μία πολύ σημαντική προσωπικότητα που έδρασε και επηρέασε σημαντικά την πορεία της εξέλιξης της φιλοσοφικής σκέψης της εποχής του. Αναγνωρίστηκε ως "θείος Άνθρωπος" σχεδόν από όλους τους λαούς της Μεσογείου, στην εποχή του. Αργότερα όμως ξεχνιέται από τον πολύ κόσμο και συντροφεύει μόνο τη σκέψη εκείνων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη φιλοσοφία.

- ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Ο Δαίδαλος ήταν ο πρώτος που φιλοτέχνησε αγάλματα θεών, αλλά συνάμα επινόησε και πολλά εργαλεία και μηχανήματα που σχετίζονται με αυτές τις τέχνες, όπως το τσεκούρι, το νήμα της στάθμης, το τρυπάνι. Ανέπτυξε την τέχνη της αγαλματοποιίας σε τέτοιο βαθμό, που όσοι έβλεπαν τα έργα του νόμιζαν πως αυτά μπορούσαν να δουν και ότι θα έπρεπε να τα δέσουν, γιατί θα μπορούσαν ακόμα και να κινηθούν.

- Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

- Η ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

- Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΣΥΡΑΚΟΥΣΩΝ

212 π.Χ. Κάτω από τα τείχη των Συρακουσών, μερικά μέτρα από τη θάλασσα, ένας γέροντας χαράζει κύκλους πάνω στην υγρή άμμο με μια ξύλινη βέργα. Ο ρυθμικός παφλασμός των κυμάτων διευκολύνει τη μελωδική ροή των σκέψεών του, καθώς αυτός ξιφομαχεί με τα τέρατα της λογικής για την καρδιά της αλήθειας...

Είναι μια συνήθεια που τη διατηρεί από μικρό παιδί, να κατεβαίνει λίγο πριν ξημερώσει στην ακρογιαλιά, όταν αυτή είναι ακόμα έρημη και ήσυχη, και να διαλογίζεται πάνω σε κάποιο μαθηματικό αίνιγμα. Η απέραντη γαλήνη του πρωινού τοπίου μαζί με τον καθαρό θαλασσινό αέρα, κάνουν τις σκέψεις του απολύτως διαυγείς, και η αυστηρή ομορφιά των μαθηματικών, ανεβάζει το πνεύμα του σ' έναν παράδεισο λεπτών διανοητικών απολαύσεων.

Καθώς οι πρώτες ηλιαχτίδες γλιστρούν δειλά-δειλά από τον ορίζοντα επάνω στη θάλασσα και συναντούν το σκυφτό και σκεφτικό πρόσωπό του γέροντα, αυτός, ξεχνώντας για μια στιγμή το θεώρημα που προσπαθεί να αποδείξει, και με δάκρυα στα μάτια, κοιτά τον νεογέννητο ήλιο που πασχίζει ν' αναδυθεί απ' τα σκοτεινά νερά της Μεσογείου. Ο Αρχιμήδης παρακολουθεί την τελευταία ανατολή της επίγειας ζωής του.

- ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ

Μουσική ιδιοφυία, ευρηματικός, ρομαντικός, ιδιότροπος, δυστυχισμένος, βαθιά εσωτερική φύση, Άνθρωπος. Πολλοί χαρακτηρισμοί έχουν αποδοθεί με το διάβα του χρόνου στο μεγάλο συνθέτη και Δάσκαλο. Χαρακτηριστικά, στο έργο "Γκαίτε - Μπετόβεν" του Ρομαίν Ρολλάν, διαβάζουμε: "Δεν είναι πολλοί, ούτε ανάμεσα στις μεγαλοφυΐες, εκείνοι που διαρκώς κοινωνούν με το πνεύμα της Γης. Ο Γκαίτε και ο Μπετόβεν ήταν δυο από τους οικείους με τις μητέρες".

- ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ...

... Ο Αναξιμένης θεωρεί ως πρώτη αρχή τον Αέρα, μια έννοια παρόμοια με τον Αιθέρα των ασιατών φιλοσόφων, την Κοσμική Ψυχή ή Anima Mundi;

... και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα από το www.nea-acropoli.gr

- Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΑΓΑΠΗ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΕΛΣΟ

Για τον ιδιόρρυθμο Ελβετό γιατρό, ο φόβος είναι ο πατέρας της αρρώστιας. Αντίδοτο στο φόβο είναι η αγάπη. Αγάπη με την έννοια της εσωτερικής και εξωτερικής αρμονίας και ισορροπίας, που βιώνεται σε ανώτερα επίπεδα και ξεπερνά τον πόνο και την ηδονή.

- Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ BODHIDHARMA. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Οι Πολεμικές Τέχνες είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με το Φιλοσοφικό δρόμο. Όλοι οι μεγάλοι Δάσκαλοι και Ιδρυτές Συστημάτων Πολεμικών Τεχνών είχαν ασχοληθεί με τη Φιλοσοφία. Αυτό φαίνεται από τη ζωή τους και την κληρονομιά που άφησαν με πρώτο τον Μποντιντάρμα, που θεωρείται ο θεμελιωτής των Πολεμικών Τεχνών στην Κίνα.

- ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

- ΣΠΟΡΟΙ ΣΟΦΙΑΣ

"Φιλόσοφος πραγματικός είναι αυτός που αγαπάει την αλήθεια και τολμάει να κάνει τα πάντα, γιατί χάρη στην εσωτερική του πειθαρχία δε φοβάται μήπως μπλεχτεί στις χαλαρωμένες κλωστές της άγνοιας ή της φαντασίωσης."

J. A. Livraga Rizzi -Παγκόσμιος Ιδρυτής του Φιλοσοφικού και Πολιτιστικού Οργανισμού "Νέα Ακρόπολη"

- ΑΡΧΑΪΚΟ ΒΗΜΑ

Ο άκρατος φυσικός οίνος και η τέχνη της μίξης του, ο Αγαθοδαίμων-Διόνυσος, οι αναλογίες και η φιλοσοφική ερμηνεία της μίξης κατά τον Πλούταρχο.