Κεντρική Σελίδα ESOTERICA.gr ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ (αρχική σελίδα)

 

 

Το τελευταίο τεύχος του Περιοδικού
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

Τα άρθρα του Περιοδικού από τις Ιστοσελίδες του Οργανισμού

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το εξώφυλλο του καινούργιου Τεύχους !Τεύχος Nο 115
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2005

- ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ
Οι αρχαίοι Κινέζοι είχαν ένα παράξενο ρητό: "είθε να ζήσεις σε μια ενδιαφέρουσα εποχή". Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα καλό σύνθημα για να ξεκινήσουμε το νέο έτος 2005, γιατί πράγματι η εποχή μας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και δύσκολη εποχή.

Υπάρχουν στιγμές στην Ιστορία που θα μπορούσε κανείς να τις χαρακτηρίσει βαρετές, όταν όλα πάνε καλά, σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Υπάρχουν άλλες στις οποίες συμβαίνουν μεγάλες ανακαλύψεις, μεγάλα κατορθώματα ή επιτυγχάνεται μια άνευ προηγουμένου ευημερία και κοινωνική αρμονία, οι λεγόμενες "χρυσές εποχές". Και τέλος, υπάρχουν άλλες στις οποίες όλα είναι σε αναταραχή, σε διάσπαση, σε παρακμή, οι λεγόμενοι "μεσαίωνες". Είναι κι αυτές πολύ ενδιαφέρουσες εποχές, αλλά κυρίως είναι δύσκολες. Γι' αυτό άλλωστε τις ονομάζουν και μαύρες ή σκοτεινές εποχές.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια από αυτές, σε ένα νέο μεσαίωνα, όπως το έχουν ήδη επισημάνει διάφοροι ιστορικοί και κοινωνιολόγοι, κι εμείς οι ίδιοι το έχουμε πει άλλωστε πολλές φορές. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο . Πριν από αυτόν τον μεσαίωνα υπήρξαν πολλοί άλλοι, και όχι μόνο στον δυτικό κόσμο, αλλά και σε άλλους πολιτισμούς της αρχαιότητας όπως της Αιγύπτου, της Κίνας ή της Ελλάδας, για να αναφέρουμε μερικούς από τους σημαντικότερους.

Συνήθως ο μεσαίωνας συσχετίζεται με εποχές σκοταδισμού, καταστροφών, λιμών και κοινωνικών αναταραχών, με διάσπαση της κρατικής ενότητας και διαρκή εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα στα κρατίδια. Τότε ο άμαχος πληθυσμός πληρώνει την έλλειψη τάξης και νόμου, αυτά δηλ. που σήμερα θα λέγαμε τρομοκρατικές ενέργειες.

Αλλά ένας μεσαίωνας έχει και τα θετικά του σημεία. Δεν είναι όλα καταστροφή, διχόνοια και σκοταδισμός. Καταρχήν, το πρώτο θετικό είναι ότι ενεργοποιεί τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας για την έλευση μιας επερχόμενης Αναγέννησης, και ως εκ τούτου, αναπτύσσονται εσωτερικοί πυρήνες και τάγματα που διαφυλάσσουν τις γνώσεις της προηγούμενης χρυσής εποχής για να μην ξεχαστούν στις τρικυμίες του μεσαίωνα.

Κάθε μεσαίωνας εμπεριέχει και επωάζει τους σπόρους μιας επόμενης Αναγέννησης. Επίσης, ωριμάζει και εκπαιδεύει τις κοινωνίες στο καλύτερο σχολείο, που είναι αυτό του πόνου και των βασάνων της ζωής, όπως πολύ σοφά το επισήμανε ο Σιντάρτα Γκωτάμα ο Βούδας πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, λέγοντας ότι "ο πόνος είναι φορέας Συνείδησης".

Είναι προσωπική ευθύνη και κατόρθωμα του καθενός να μπορεί, ακόμα και στις πιο δύσκολες και σκοτεινές στιγμές, τόσο της ζωής του όσο και της εποχής που ζει, να πάρει τις εμπειρίες εκείνες οι οποίες θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί και να συμμετέχει ενεργά και συνειδητά στο ιστορικό Ρεύμα που θα δημιουργήσει την επόμενη επερχόμενη Αναγέννηση. Για όσους πιστεύουν στη μετενσάρκωση, αυτό δεν είναι αυτοθυσία αλλά μια επένδυση για το μέλλον.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

- Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ

Η ζωή κι ο θάνατος είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: της ΖΩΗΣ. Αυτό που οι άνθρωποι ονομάζουν ζωή είναι η εκδηλωμένη εμφάνιση στην ύλη μιας ψυχής σ' αυτή τη γη. Κι αυτό που οι άνθρωποι ονομάζουν θάνατο είναι η ίδια η ψυχή που, αποχωριζόμενη την ύλη, δεν μπορεί να επιζήσει σ' αυτόν τον κόσμο και κατευθύνεται σε άλλον.

- ΜΥΘΟΙ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΩΝ: ΩΡΙΩΝΑΣ


Ο Γέρος Άντρας
(Μύθος των Ινδιάνων Iroquois)

Το Ατέλειωτο Ταξίδι
(Μύθος των Tewa)

- ΧΑΜΕΝΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ

Ένα αριστούργημα του Capra, το οποίο μας έρχεται από τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου. Λόγω παλαιότητας έχει χαθεί η ολοκληρωμένη ταινία και οι κινηματογραφιστές μαζέψανε κάθε κόπια και κατάφεραν να ενώσουν τα σημεία που λείπανε καρέ καρέ. Έτσι μπορούμε να δούμε σήμερα την ταινία από εκείνη την εποχή του κινηματογράφου που οι δημιουργοί ήταν προσανατολισμένοι στο να εκφράσουν τις φιλοσοφικές και κοινωνικές τους ανησυχίες και η βιομηχανία του χρήματος ήταν ακόμη κάτι το άγνωστο.

- ΤΟΠΟΙ ΔΥΝΑΜΗΣ

Σύγχρονες μελέτες αποκαλύπτουν τη μυστική σύνδεση ιερών τόπων του αρχαίου κόσμου. Φανερώνουν επίσης ένα μέρος των απόκρυφων γνώσεων που διατηρούσαν τα Ιερατεία, σχετικά με την Αστρονομία, τα Μαθηματικά, την Ενέργεια και τη Γεωδεσία, με τις οποίες επόπτευαν και καθοδηγούσαν το λαό, ορίζοντας τους πλέον κατάλληλους γεωγραφικούς τόπους για την ίδρυση ναών, πόλεων ακόμα και τον καθορισμό πεδίων μάχης.

- ΟΙ 4 ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

Άγχος, στρες, πίεση
... είναι λέξεις που έχουν ενταχθεί για τα καλά στο λεξιλόγιο της καθημερινότητάς μας.
Πέρα όμως από τις εξωτερικές συνθήκες και τις αγχωτικές περιστάσεις του καθένα, υπάρχουν και ενδογενείς πηγές άγχους, που θα ονομάσουμε συμβολικά "Μικρές Φωνές", οι οποίες μας ωθούν σε ανεπιβεβαίωτες και λανθασμένες συμπεριφορές.

- ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΗΚΕ ΚΑΠΟΤΕ Ο ΑΞΟΝΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ;

Οι Αρχαίες Σχολές απόκρυφης Σοφίας θεωρούσαν τη Γη, καθώς και όλα τα υπόλοιπα ουράνια σώματα, ζωντανούς οργανισμούς προικισμένους με δικό τους Νου και Βούληση, που αποτελούσαν μια Ζωντανή Δύναμη. Αν, συμφωνώντας με τις αρχαίες Εσωτερικές Σχολές θεωρήσουμε τη Γη ως ένα ζωντανό σώμα, μπορούμε να εξηγήσουμε πολλά φαινόμενα. Οι κατακλυσμοί και οι σεισμοί θα είναι λοιπόν λίγο-πολύ εκούσιες μεταβολές του μηχανισμού άμυνας και του βιολογικού ρολογιού του πλανήτη μας.

- Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ
Πηγή: www.esoterica.gr (ειδική συνεργασία) - άρθρο on-line >>

Η θεωρία των φράκταλς δέχεται ότι "ο κόσμος είναι χαοτικός και ασυνεχής, όσον αφορά την επιφανειακή του μορφή. Αλλά πίσω από την αρχικά αντιλαμβανόμενη αυτή αταξία κρύβεται μια τάξη, απόλυτα κανονική και με άπειρη πολυπλοκότητα".

- ΟΙ 7 ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ


"Οι αρχές της Αλήθειας είναι επτά: εκείνος που το καταλαβαίνει αυτό τέλεια, κατέχει το μαγικό κλειδί, που με αυτό οι Πύλες του ναού θα ανοίξουν"...

- ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ


φιλοσοφικές παραδόσεις μας μιλούν για τις εσωτερικές ηλικίες του ανθρώπου, που καθορίζονται από τον αριθμό επτά κι από τους συστατικούς αριθμούς του: τέσσερα και τρία. Το τέσσερα συμβολίζει την τετράδα ή "κατώτερο εγώ" ενώ το "τρία" αποτελεί το σύμβολο του "Ανώτερου Εγώ", της Αθάνατης Ψυχής.

- Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στις δεκαετίες '50 και '60 στην Αγγλία και στην Αμερική έγιναν μια σειρά από κινήσεις για να δημιουργηθούν νέες Ψυχαγωγικές, Παιδαγωγικές, Κοινωνικές και Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, χρησιμοποιώντας τις τέχνες και το παιγνίδι ως μέσα για την πραγμάτωση μιας νέας ανθρώπινης επικοινωνίας. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι τέσσερις λεγόμενες Εκφραστικές δημιουργικές θερ-πείες που στηρίζονται στην Παιδαγωγική και στην Ψυχολογία από τη μια μεριά και στις Τέχνες και το Παιγνίδι από την άλλη. Ας σημειωθεί ότι ο όρος: "Θεραπεία" αναφέρεται με την πλατιά του έννοια, ως βελτίωση, καλυτέρευση, εξέλιξη κ.λ.π.

- Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ BODHIDHARMA: ΑΠΛΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Είχαμε ασχοληθεί στα προηγούμενα τεύχη και συνεχίζουμε με κάποιες θεωρήσεις ως προς τις πολεμικές τέχνες οι οποίες επικρατούν στη Δύση σήμερα. Μάλιστα κάποιες από αυτές, αν και λανθασμένες, δυστυχώς έχουν παγιωθεί στο μυαλό πολλών.
Μια τέτοια θεώρηση λοιπόν είναι ότι οι πολεμικές τέχνες προέρχονται αποκλειστικά από την Ανατολή.

- ΑΡΧΑΪΚΟ ΒΗΜΑ
Ο ΚΙΘΑΡΩΔΟΣ ΟΝΟΣ

Η εσωτερική διάσταση του μύθου του Μαρσύα, ο Απόλλων, το υπολανθάνον μυστήριο της αυλωδίας, ο κιθαριστής Μητρόβιος, ο Κόννος και ο "Μουσικός Όνος".

- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

- ΣΠΟΡΟΙ ΣΟΦΙΑΣ

- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

- ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ...