Κεντρική Σελίδα ESOTERICA.gr ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ (αρχική σελίδα)

 

 

Το τελευταίο τεύχος του Περιοδικού
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

Τα άρθρα του Περιοδικού από τις Ιστοσελίδες του Οργανισμού

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το εξώφυλλο του Τεύχους No 113!Τεύχος Nο 113
ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2004

- ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ίσως ο μόνος αρχαίος θεσμός που έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα. Η τέλεση τους αποτελεί το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός ολόκληρου του κόσμου. Αθλητές από όλα τα μέρη της Γης συγκεντρώνονται κάθε τέσσερα χρόνια για να συναγωνιστούν και να επιχειρήσουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε πολλά αθλήματα.

Σήμερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες απέχουν πολύ από εκείνη την ιερότητα και το θεϊκό δέος που χαρακτήριζε τους αρχαίους Αγώνες. Είναι απλώς μια αγορά συμφερόντων, ένα show business, ίσως μάλιστα το μεγαλύτερο που υπάρχει στον κόσμο. Είναι μια κούφια φλούδα άδεια από εκείνο το μεγάλο πνεύμα που τους δημιούργησε πριν σχεδόν τριάντα αιώνες.

Σίγουρα θα υπάρχουν εξαιρέσεις, άνθρωποι και αθλητές που συμμετέχουν και ενεργούν στους Αγώνες με πιο υψηλούς σκοπούς και ιδανικά... αλλά είναι μάλλον οι λίγες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όπως λέει η λαϊκή παροιμία. Το ότι υπάρχουν όμως, έστω κι αυτές, αποτελεί μια σημαντική ελπίδα για το μέλλον.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

- Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

Ζούμε σ' έναν κόσμο όπου η ευημερία έχει γίνει το πρώτο προϊόν προς κατανάλωση.
Έτσι συμβαίνει τουλάχιστον στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες. Η διαφήμιση μας καταδιώκει από όλες τις γωνιές προσφέροντάς μας καλύτερες δυνατότητες ζωής σε όλες τις όψεις: τη φυσική, τη συγκινησιακή και τη νοητική.
Επίσης προκαλεί τους ανθρώπους να ψάξουν σ' αυτήν την ευημερία την πηγή κάθε ευτυχίας.

Δεν είναι καθόλου παράξενο αυτή η αναζήτηση να γίνει για πολλούς ο κύριος λόγος της ύπαρξής τους. Η γενική ευημερία είναι αυτή που αποτρέπει όλα τα προβλήματα και απομακρύνει όλους τους πόνους.

- Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΖΕΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Η λέξη Ζεν είναι η μετατροπή στη Γιαπωνέζικη γλώσσα του Ινδικού όρου DHYANA, που σημαίνει διαλογισμός ή διαρκής στοχασμός σε μια ιδέα.

- Ο ΗΡΩΑΣ

O Ήρωας αυτής της ταινίας είναι ένα σύμβολο, μια κινητήρια δύναμη που δίνει ώθηση στην εξέλιξη. Θυσιάζει τον ίδιο του τον εαυτό για να μεταλλάξει το περιβάλλον του και την ύπαρξή του σε κάτι διαφορετικό και ποιοτικά ανώτερο. Όμως δεν είναι μόνο ο ήρωας ένα σύμβολο σε αυτή την ταινία, όλη η ταινία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα ποίημα σε δράση.

- Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ
Πηγή: www.esoterica.gr (ειδική συνεργασία) - άρθρο on-line >>

Τα νερά του Ατλαντικού ωκεανού φυλάσσουν καλά το μυστήριο που λέγεται Ατλαντίδα.
Το Τρίγωνο των Βερμούδων, οι τέσσερις κατακλυσμοί, οι Άτλαντες γίγαντες είναι αινίγματα που αρχίζουμε σιγά-σιγά να λύνουμε. Οι απαντήσεις βρίσκονται εκεί, στα απομεινάρια του πολιτισμού.

- ΙΚΑΡΟΣ

O Ίκαρος ήταν γιος του Δαίδαλου και της Ναυκράτης, μιας σκλάβας του Μίνωα. Πιστεύεται ότι ο Ίκαρος είναι ο πρώτος που κατεργάστηκε το ξύλο. Σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο, αφού ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος βοήθησαν το Θησέα να βγει από το λαβύρινθο, ο Μίνωας, για να τους τιμωρήσει, τους φυλάκισε μέσα σ΄αυτόν. Προκειμένου να σωθούν, ο Δαίδαλος, που όπως είναι γνωστό, ήταν μεγάλος εφευρέτης και τεχνίτης, έφτιαξε φτερά για τον ίδιο και για το γιο του. Αυτά τα φτερά τα προσάρμοσε στους ώμους τους με λιωμένο κερί.

- Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

- Η ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

- ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ - EL GRECO


Το 1541, στο Ηράκλειο της ενετοκρατούμενης Κρήτης, γεννήθηκε ένα αγόρι που αργότερα θα χαρακτηριζόταν ως ένας απ' τους πιο ανήσυχους και αινιγματικούς ζωγράφους όλων των εποχών. Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.
Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την τέχνη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, θα πρέπει να εμβαθύνουμε στις φιλοσοφικές και θρησκευτικές του αντιλήψεις, οι οποίες αντανακλώνται στα έργα του με βαθιά εσωτερικότητα και έντονο το συμβολικό στοιχείο.

- Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΝΑ ΓΕΜΙΣΤΟ ΣΤΟΝ ΤΖΟΡΝΤΑΝΟ ΜΠΡΟΥΝΟ


Δεν συνηθίζεται να συσχετίζεται η ιδέα της μετενσάρκωσης με τη φιλοσοφία της Αναγέννησης. Ωστόσο είναι γνωστό ότι η Αναγέννηση, κυρίως στην Ιταλία, οικειοποιήθηκε τις αντιλήψεις της αρχαίας φιλοσοφίας του Ζωροαστρισμού, του Ερμητισμού, του Ορφισμού, του Πυθαγορισμού, του Πλατωνισμού και Νεοπλατωνισμού και άλλων.

- ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ...

- Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΥΠΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ύπνωση είναι η κατάσταση κατά την οποία μειώνονται τα επίπεδα συνειδητότητας και επιτρέπεται να ερθεί το ασυνείδητο στην επιφάνεια μέσα από φανταστικές περιγραφές, όπως σε κατάσταση ονείρου.

- Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ BODHIDHARMA: ΑΠΛΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Oπως πολλές άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, έτσι και οι Πολεμικές Τέχνες δεν έμειναν ανεπηρέαστες από το χάσιμο των παραδόσεων και από την επιφανειακή και εμπορευματική προσέγγιση κάθε ανθρώπινης έκφρασης που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο κόσμο.

- ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

- ΣΠΟΡΟΙ ΣΟΦΙΑΣ

"Η σκέτη επιτυχία μπορεί να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία.
Το αίσθημα της Νίκης εξευγενίζει την Ψυχή."

- ΑΡΧΑΪΚΟ ΒΗΜΑ

Η μυστική Τοξοβολία, οι "ερχόμενοι ή απερχόμενοι" και οι "αφανισμένοι", το τόξο του Οδυσσέα, ο βασιλιάς του Κάτω Κόσμου και η αναγωγή στο "Άστρον Τόξον".