Κεντρική Σελίδα ESOTERICA.gr ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ (αρχική σελίδα)

 

 

Το τελευταίο τεύχος του Περιοδικού
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

Τα άρθρα του Περιοδικού από τις Ιστοσελίδες του Οργανισμού

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το εξώφυλλο του Τεύχους No 114!Τεύχος Nο 114
ΟΚΤΩΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2004

- ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ
Πολύ πρόσφατα είχαμε την ευχάριστη εμπειρία να παρακολουθήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν με τεράστια επιτυχία στη χώρα μας. Πολλά καλά
έχουν ειπωθεί και δεν θα τα επαναλάβουμε. Το σίγουρο είναι ότι ήταν ένα εξαιρετικό εγχείρημα, μια δύσκολη πρόκληση, στην οποία η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άριστα.

Ήταν πραγματικά μια Γιορτή του Πολιτισμού, στην οποία άνθρωποι, από όλους σχεδόν τους λαούς της Γης, μπόρεσαν να ζήσουν ειρηνικά και συναδελφικά για εβδομάδες.

Το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή της ειρηνικής συμβίωσης ανάμεσα στους ανθρώπους, και συγκεκριμένα έτσι όπως εκδηλώθηκε στην Αθήνα σε αυτήν την πρόσφατη 28η Ολυμπιάδα, δεν διαφέρει καθόλου από την Πρώτη Αρχή της Νέας Ακρόπολης: "να συγκεντρώσει ανθρώπους από όλες τις πίστεις, τις φυλές και τις κοινωνικές προελεύσεις γύρω από ένα ιδεώδες παγκόσμιας αδελφοσύνης". Το Ολυμπιακό ιδεώδες είναι πράγματι ένα ιδεώδες παγκόσμιας αδελφοσύνης.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτό το θαύμα δεν διαρκεί πολύ. Διαρκεί μάλλον μόνο τις λίγες ημέρες που διαρκεί και η Ολυμπιάδα. Μετά, δυστυχώς, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα επιστρέψουν στις παλιές τους συμπεριφορές, στις διαμάχες και αντιπαραθέσεις τους, είτε θρησκευτικές, φυλετικές, πολιτικές και άλλες, εν τέλει, στο ρατσισμό και τον εγωισμό τους, εγκαταλείποντας την ευγένεια και το ιδεώδες της συναδελφοσύνης.

Αντίθετα στη Νέα Ακρόπολη, χάρη στα φιλοσοφικά της θεμέλια, αυτό το ιδεώδες της παγκόσμιας αδελφοσύνης, αυτό το Ολυμπιακό πνεύμα, θα λέγαμε, είναι διαρκές ανάμεσα στα μέλη της σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Δεν ισχύει μόνο για λίγες ημέρες, αλλά για όλη τη ζωή. Το ίδιο συμβαίνει και με το πνεύμα του Εθελοντισμού. Δεν αρκεί να είναι κάποιος εθελοντής στην Ολυμπιάδα για λίγες μέρες, χρειάζεται να διατηρεί το εθελοντικό πνεύμα για όλη τη ζωή, ή τουλάχιστον για πολλά χρόνια.

Ας ελπίσουμε ότι, σιγά-σιγά, αυτό το έξοχο Ολυμπιακό ιδεώδες αδελφοσύνης θα καλλιεργείται όλο και περισσότερο, για να μπορεί να διαρκέσει πιο πολύ, πιο πέρα από τις ημέρες διεξαγωγής των ευγενών Αγώνων, ακόμα και στην καθημερνή ζωή, για όλες της ημέρες της ζωής. Τι όμορφη θα ήταν τότε η ανθρωπότητα!!!

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

- Η ΜΟΝΑΞΙΑ

Στην ημιτονοειδή πορεία της ύπαρξης υπάρχουν στιγμές, οι οποίες ξεχωρίζουν από τη μέση γραμμή, αυτές που ονομάζουμε στιγμές της ζωής και υπάρχουν άλλες που μένουν κάτω από τον ορίζοντα και τις λέμε θάνατο. Στην πραγματικότητα, όλα είναι ύπαρξη, είτε πρόκειται για τη μία είτε για την άλλη πλευρά της διαχωριστικής γραμμής. Το θεμελιώδες είναι το πέρασμα αυτής της γραμμής, είτε για να πεθάνουμε είτε για να γεννηθούμε.

- Ο ΒΟΥΔΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ

Μέσα στη διάρκεια των αιώνων, από τότε που ο άνθρωπος έλαβε από τη Φύση την ικανότητα να σκέπτεται και να χρησιμοποιεί το νου και μετέπειτα το πνεύμα του, δημιουργήθηκε μια αλυσσίδα. Μια ενότητα παράδοσης της γνώσης, από μια ψυχή σε άλλες ψυχές, έτσι ώστε, αυτό που αποκαλούμε Θείος Λόγος, αυτό που θα περιγράφαμε ως φλεγόμενη καρδιά του μυστηρίου, να μπορεί να γίνει ιδέες, εικόνες και λέξεις, για να μπορέσουν τα αυτιά μας να ακούσουν, τα μάτια μας να δουν, το μικρό μας μυαλό να κατανοήσει.

- ΤΑ 4 ΦΤΕΡΑ

Αν από αυτήν την ταινία αφαιρούσαμε το χρόνο και το χώρο της πλοκής, τότε θα είχαμε μια διήγηση εφάμιλλη των μυθολογιών των αρχαίων πολιτισμών. Μόνο που ο Ήρωας της ταινίας είναι πιο ανθρώπινος και έτσι μας είναι πιο εύκολο να ταυτιστούμε μαζί του.

- ΜΥΘΟΙ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΩΝ - Η Μεγάλη Άρκτος

''Πόσο γρήγορα η πρωινή αύρα απλώνεται.
Η Μεγάλη Άρκτος αστράφτει στον ουρανό
και στρέφεται προς τα κάτω''

- ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΙΒΕΤ


Μοναχός στην Ποτάλα της Λάσα σαλπίζει με μια πελώρια
σάλπιγγα για να εκδιώξει τους δαίμονες


Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι εκείνοι που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος αυτής της "χώρας των χιονιών" δεν μένουν ασυγκίνητοι, ίσως γιατί ακούν ένα κάλεσμα …. σαν να θυμούνται κάτι σημαντικό που έχουν λησμονήσει και ξαφνικά έλκει το βλέμμα του νου, το κάνει να υψώνεται και να προσπερνά τη μικρότητα και καθημερινότητα για να εστιαστεί σε κάτι πραγματικό υψηλό, άγνωστο και γνώριμο συγχρόνως ... κάτι περίεργο και μυστικιστικό … αυτό το όνομα είναι: Θιβέτ !

- ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Για να μπορέσουμε ν' αντιληφθούμε και να εξετάσουμε σφαιρικά την ανθρώπινη ιστορία οφείλουμε να κάνουμε μια ενδοσκόπηση στους παράγοντες που τη διαμορφώνουν. Αυτοί αλληλοεπηρεάζονται και αρκετές φορές είναι καθοριστικής σημασίας ο ένας για τον άλλον.

- Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

- ΠΟΛΗ - ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Στη σύγχρονη εποχή μας οι πόλεις εμφανίζονται ως καθαρά υλικά δημιουργήματα, που ανταποκρίνονται στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ανάγκες χωρίς να σχετίζονται με μια ανώτερη υπερφυσική αντίληψη της τάξης των πραγμάτων.

- ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ - "Η ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΡΔΙΑ"
Πηγή: www.esoterica.gr (ειδική συνεργασία) - άρθρο on-line >>

Στο τέλος του 20ου αιώνα παρατηρήθηκε μια απαράμιλλη έξαρση μελετών για τα συναισθήματα, το έως τότε ανεξερεύνητο πεδίο, επειδή ο ρόλος των συναισθημάτων στο νοητικό επίπεδο είχε υποτιμηθεί από την αναγωγική προσέγγιση της επιστήμης. Υπήρχε μια εποχή που το IQ θεωρείτο ως ο βασικός συντελεστής επιτυχίας στη ζωή, αλλά κατά την τελευταία δεκαετία ο ψυχολόγος Daniel Goleman υποστήριζε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη, ή EI, είναι πιο σημαντική.

- ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ...

- Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ BODHIDHARMA: ΑΠΛΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Ενα γυμνασμένο σώμα και με καλή μυική ανάπτυξη είναι σημαντικό για τις πολεμικές τέχνες, όμως δεν αρκεί αυτό, γιατί, επαναλαμβάνουμε, η πραγματικά δύναμη δεν βασίζεται στους μύς. Είναι το πνεύμα του πολεμιστή σε συνδυασμό με την ηρεμία, την αποφασιστικότητα, τη χαλάρωση και την ελεγχόμενη ένταση, το σωστό χρονισμό και τον προσδιορισμό, που γεννά την δύναμη. Αυτό το γνωρίζει καλά και ο απλός λαός, ο οποίος αναγνωρίζει ότι "η δύναμη βρίσκεται στην ψυχή και την καρδιά και όχι στα μπράτσα".

- Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: Ζώδια και Υγεία

Ο άνθρωπος είναι φορέας κοσμικών δυνάμεων κι έτσι αναπαριστάνεται πολλές φορές με εσωτερικές απεικονίσεις των επτά Τσάκρας ή κέντρων δύναμης, που το καθένα συσχετίζεται με κάποιο όργανο καθώς και μ' έναν πλανήτη, την ενέργεια του οποίου διοχετεύει στην ανθρώπινη ζωή. Το σύμπαν είναι ένας ζωντανός οργανισμός όπου όλα τα μέρη του είναι συνδεδεμένα ενεργειακά και αλληλεξαρτημένα. Οι νόμοι και οι ενέργειες του σύμπαντος επηρεάζουν το φυσικό σώμα του ανθρώπου και δημιουργούν σχέσεις και αναλογίες. Από τις σχέσεις αυτές απορρέει η επίδραση των ζωδίων στην υγεία του φυσικού σώματος.

- ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

- ΣΠΟΡΟΙ ΣΟΦΙΑΣ

Ο νους είναι ο κάτοχος όλων των λανθανουσών αρετών και ο κυβερνήτης όλων εκείνων που ήδη έχουν εκδηλωθεί στον καθένα από μας. Φαινομενικά, η ικανότητα συλλογισμού τον κάνει αλάνθαστο, αλλά η αλήθεια είναι ότι τον μπερδεύει κιόλας, τον θολώνει και τον εμποδίζει να ανακαλύψει αυτά ακριβώς που αναζητά.

- ΑΡΧΑΪΚΟ ΒΗΜΑ
Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ

Τα χορευτικά δρώμενα των αρχαίων τελετουργιών, ο χορός της ψυχής και η απελευθέρωσή της, η κορυβαντική φρενίτιδα, ο μινωικός θρονισμός και ο πόθος της αθανασίας.

- ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ

"Οι 4 πηγές του άγχους"

"Εσωτερικές Ηλικίες του ανθρώπου"
"Χαμένος Ορίζοντας":
"Στην εποχή μας, τη γεμάτη πολέμους, ονειρεύτηκες ποτέ ένα μέρος με ειρήνη και γαλήνη;"
Έτσι ξεκινάει το αριστούργημα του Capra, που μας έρχεται από τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου. Θέμα του είναι η αναζήτηση μιας ιδανικής κοινωνίας που προϋποθέτει το ξύπνημα μιας υψηλής συνείδησης
στον άνθρωπο.

... και άλλα θέματα εσωτερισμού και φιλοσοφίας.