ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
 ΚΥΠΡΟΣ-ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 28
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2004, 18:31:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Τ.Παπαδόπουλος: Από την τ/κ πλευρά εξαρτάται το αποτέλεσμα των συνομιλιών

Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια

Λάρνακα: Όπλο μας στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την Πέμπτη για το Κυπριακό "είναι η πίστη μας στο δίκαιο των διεκδικήσεών μας, η επιχειρηματολογία μας για την ορθότητα των αλλαγών που επιδιώκουμε στο Σχέδιο Ανάν και η ενότητα".

Αυτό δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι "αρχίζει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και στη συνέχεια θα αποδειχθεί εάν αυτός θα οδηγήσει στην επιθυμητή λύση ή όχι. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις θέσεις που θα παρουσιάσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα είναι εντατικές και ουσιώδεις".

Σημείωσε ότι κατά κύριο λόγο "θα εξαρτάται κατά πόσο η τουρκική πλευρά έχει αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά το Κυπριακό, αν επιδιώκει λύση ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ, ή κατά πόσο επιμένει στην παλιά της θέση για διαχωρισμό".

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε προς τον κυπριακό λαό ότι "τίποτε δεν έχει τελειώσει και ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος", ενώ διαβεβαίωσε ότι η πλευρά μας θα εργαστεί εντατικά μέρα και νύκτα. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι επιθυμούμε λύση λειτουργικό και βιώσιμη στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν.

Αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΕ είπε ότι έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και έχει διαβεβαιώσεις από τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν όσο και από τον ΓΓ ότι ο ρόλος της ΕΕ θα είναι συνεχής, πολύμορφος σε όλα τα επίπεδα και στάδια των διαπραγματεύσεων.

Να σημειωθεί ότι μια ημέρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών θα επισκεφθεί την Κύπρο ο κ. Φερχόιγκεν "για να δώσει το μήνυμα του μεγάλου ενδιαφέροντος και της ανάμιξης της ΕΕ".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι μέλημά του είναι να επιτύχει τη βελτίωση του σχεδίου Ανάν και η επίτευξη μίας λύσης που να εξυπηρετεί ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Διακήρυξε ότι δεν θα επιτρέψει η διαδικασία των συνομιλιών να καταλήξει σε λανθασμένες αποφάσεις ή να θυσιαστεί η ουσία για χάρη της διαδικασίας και ότι μοναδικό μέλημά του είναι το συμφέρον του κυπριακού λαού "που δεν θα το θυσιάσουμε σε άλλες σκοπιμότητες ή κάτω από οποιεσδήποτε πιέσεις".

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι "στη Νέα Υόρκη, μπροστά στα βλέμματα όλου του κόσμου, κληθήκαμε να αποδείξουμε ότι αυτά που λέγαμε τόσο καιρό ότι επιθυμούμε διακαώς, την επανέναρξη ενός διαλόγου με βάση το σχέδιο Ανάν, ήταν αληθινά και ότι ήμασταν ειλικρινείς".

Σημείωσε ότι αρχίζει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και στη συνέχεια θα αποδειχθεί αν αυτός θα οδηγήσει στην επιθυμητή λύση ή όχι. Αυτό, τόνισε, θα εξαρτηθεί από τις θέσεις που θα παρουσιάσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα είναι εντατικές και ουσιώδεις. "Κατά κύριο λόγο, εξαρτάται κατά πόσον η τουρκική πλευρά έχει αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά το Κυπριακό, αν επιδιώκει λύση ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ, ή κατά πόσον επιμένει στην πάγια της θέση για διαχωρισμό".

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι με τη λειτουργία υποεπιτροπών έτσι ώστε να καλυφθεί η ογκώδης εργασία που έχει να γίνει στη νομοθεσία αλλά και εντατικές πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα ή του αντιπροσώπου του, του κ. ντε Σότο, για να διαφανεί αν υπάρχει περιθώριο γεφύρωσης των διαφορών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε εξάλλου τους πολιτικούς αρχηγούς που τον συνόδευσαν στην Νέα Υόρκη ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην παρουσία και τη βοήθεια που του παρείχε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι σε όλη αυτήν τη διαδικασία βρισκόταν πάντα σε επαφή με την Κυβέρνηση της Ελλάδας και ιδιαίτερα με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, σε πολυάριθμες τηλεφωνικές επικοινωνίες, όπως και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

Οι πολιτικοί αρχηγοί και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα επιστρέψουν στην Κύπρο με άλλη πτήση αργότερα.

Φιλελεύθερος | ΚΥΠΕ


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2004, 18:33:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Οι Νέοι Ορίζοντες δεν αποδέχονται τα συμφωνηθέντα στη Νέα Υόρκη

Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) δεν δέχτηκαν, δεν δέχονται και δεν θα δεχθούν μια τέτοια λύση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού, προσθέτοντας πως αν υλοποιηθεί το ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη ανατρέπονται όλα και ο κυπριακός λαός βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κράτος που θα προκύψει από το σχέδιο Ανάν.


Σε δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κουτσού είπε πως για ''αρκετό καιρό τώρα τα τρία βασικά θέματα που συζητούσαμε τόσο δημόσια όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο ήταν η αποδοχή των όρων που έθετε ο ΓΓ του ΟΗΕ για τα χρονοδιαγράμματα, για τον επιδιαιτητικό ρόλο που ζητούσε και για το πότε θα ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Εθνικό Συμβούλιο για τις προτάσεις που θα πρότεινε (στη Νέα Υόρκη) για βελτίωση του σχεδίου Ανάν''.
Οπως ανέφερε ο κ. Κουτσού, ''με βάση το ανακοινωθέν το οποίο δέχθηκε ο Πρόεδρος και τα τρία σημεία ανατρέπονται''.
''Και το χρονοδιάγραμμα αποδέχτηκε'', είπε, ''και τον επιδιαιτητικό ρόλο του ΓΓ ενέκρινε και τις προτάσεις κατέθεσε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του Εθνικό Συμβούλιο''.
Πρόσθεσε πως ''η ενότητα στηρίζεται πρώτα και πάνω από όλα στη σωστή συμπεριφορά και στο σεβασμό των θεσμών και αυτό που έγινε δεν κινείται μέσα σε αυτά τα πλαίσια''.
Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ είπε πως ''είναι καθαρό και πρέπει ο κάθε πολίτης να αντιληφθεί πως θα δοθεί η τελευταία μάχη για την επιβίωση, για τη συνέχιση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ένταξή της στην ΕΕ''.
Είπε ακόμα πως ''εάν υλοποιηθεί το ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη ανατρέπονται όλα αυτά και βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κράτος που θα προκύψει από το σχέδιο Ανάν ως έχει''.
Είπε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε για το σχέδιο Ανάν ως έχει ότι ''αποτελεί αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και διχοτομεί την Κύπρο. Εμείς μια τέτοια λύση δεν τη δεχτήκαμε, δεν τη δεχόμαστε και δεν θα τη δεχτούμε'', πρόσθεσε.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα την αποδεχτεί ούτε και η πλειοψηφία των πολιτών, Ε/Κ και Τ/Κ.
Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επιστροφή του είπε ότι ήταν σε συνεχή επαφή με την πολιτική ηγεσία, ο κ. Κουτσού είπε πως ο ίδιος προσωπικά δεν ενημερώθηκε, προσθέτοντας πως το Εθνικό Συμβούλιο ''ούτε συγκλήθηκε, ούτε ενημερώθηκε''.
Καταλήγοντας ο κ. Κουτσού είπε πως ''ο θεσμός (του Εθνικού Συμβουλίου) είναι θεσμός και ενημερώνεται'', για να προσθέσει πως κατά την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού λέχθηκε ότι εάν χρειαστεί να παρθούν αποφάσεις, τότε θα κληθεί το Εθνικό να πάει στη Νέα Υόρκη.


Σημερινή



ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2004, 18:49:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Θα μπορούσαμε και καλύτερα"

ΜΕ ΑΝΑΜΙΚΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΔΗΣΥ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Με ανάμικτα συναισθήματα δέχθηκαν τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό στην Πινδάρου. Μολονότι ο βασικότερος στόχος του ΔΗΣΥ, για επανέναρξη των συνομιλιών γίνεται πλέον πράξη, εντούτοις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι διάχυτη η εντύπωση ότι οι συνομιλίες δεν επαναρχίζουν υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και συγκυρίες, ενώ θα μπορούσαμε να πετυχαίναμε κάτι καλύτερο.


Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση αξιωματούχου του ΔΗΣΥ, όταν κλήθηκε από τον "Π" να σχολιάσει τα όσα εκτυλίχθησαν στη Νέα Υόρκη. "Πετύχαμε μία περήφανη νίκη, μέσα από μία συντριπτική ήττα, σε επίπεδο εντυπώσεων και επί της ουσίας. Εάν στην εκκίνηση ήμασταν λίγο πιο τολμηροί, θα αποφεύγαμε πολλούς σκοπέλους που τώρα είναι μπροστά μας", υπέδειξε.

Η ηγεσία του ΔΗΣΥ, θεωρεί ότι η πλευρά μας αναγκάστηκε να δεχθεί τουρκικά αιτήματα που απέρριπτε κατηγορηματικά στο παρελθόν, όπως τη σύγκληση τετραμερούς σύσκεψης για το κυπριακό, ενώ θα μπορούσε να βγει κερδισμένη από όλες τις απόψεις, εάν ευθύς εξαρχής αποδεχόταν τους όρους του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. "Επενδύσαμε στην αδιαλλαξία του Ντενκτάς και στο τέλος λίγο έλειψε να την πατήσουμε", επεσήμανε στον "Π" στενός συνεργάτης του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

"Τολμηρά υπεύθυνοι"
Ο ΔΗΣΥ, θα αξιολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου, κατά πάσα πιθανότητα το απόγευμα της Δευτέρας. Πάντως, στην Πινδάρου όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν προσφέρεται η χρονική περίοδος για άσκηση κριτικής. Αντίθετα, όπως διαβεβαίωσε και ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, σε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια που ξεκινά στις 19 Φεβρουαρίου, ο ΔΗΣΥ θα σταθεί σύμμαχός του. Καλά ενημερωμένες πηγές, σημείωναν στον "Π" ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τις διαφορετικές απόψεις που καταγράφονται στους κόλπους του επί του σχεδίου Ανάν, σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά επιδείξει εποικοδομητική στάση, "ο ΔΗΣΥ θα υιοθετήσει τολμηρά υπεύθυνη στάση, ευελπιστώντας ότι θα οδηγηθούμε σε λύση". Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές διαφωνίες, στον ΔΗΣΥ δεν ανησυχούν ιδιαιτέρως, υποδεικνύοντας ότι ίσως στα κόμματα της συμπολίτευσης, τα προβλήματα - συνεπεία των εξελίξεων, θα είναι μεγαλύτερα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη και πολέμιοι του σχεδίου Ανάν στον ΔΗΣΥ, αντιλαμβάνονται ότι πλέον δεν έχουμε και πολλά περιθώρια να διεκδικήσουμε το κάτι παραπάνω. Βουλευτής του ΔΗΣΥ, εκ των ...διαφωνούντων με την προοπτική αποδοχής του σχεδίου Ανάν ως βάση λύσης του κυπριακού, μιλώντας στον "Π" εξέφρασε μεν τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι στη Νέα Υόρκη ανατράπηκαν οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, πλην όμως, όπως παραδέχθηκε, όπως ήρθαν τα πράγματα, στην καλύτερη περίπτωση θα δεχθούμε το σχέδιο Ανάν ως έχει. Ο βουλευτής σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ, αξιοποιώντας και τις διασυνδέσεις του στον ευρωπαϊκό χώρο και δη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και η ΕΔΕΚ στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, θα πρέπει να διεκδικήσουν ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία των συνομιλιών. Όπως είπε, ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να στηρίξει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο με στόχο να αλλάξουν δύο - τρία σημεία του σχεδίου που αφορούν κυρίως τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητά του. "Και σε αυτά τα σημεία πρέπει να είμαστε σταθεροί αυτή τη φορά", παρατήρησε.

ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ
"Ιστορική εξέλιξη"
Ιστορικές χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στο κυπριακό, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, διαμηνύοντας όμως μέσω του "Π" ότι πλέον δεν υπάρχει οδός επιστροφής. Σύμφωνα με τον Αλέκο Μαρκίδη, αποκορύφωμα της διαδικασίας θα είναι τα δημοψηφίσματα. Όπως επεσήμανε, σε περίπτωση που μία από τις δύο κοινότητες καταψηφίσει το σχέδιο στα δημοψηφίσματα, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Ειδικά εάν οι Ελληνοκύπριοι καταψηφίσουν το σχέδιο και το υπερψηφίσουν οι Τουρκοκύπριοι, η Τουρκία θα πάρει το δρόμο για την Ευρώπη, χωρίς να αποκλείεται η σταδιακή αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αναφερόμενος στα όσα εκτυλίχθησαν στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μαρκίδης δεν υιοθέτησε τη θέση ότι η ανάμιξη της ΕΕ στη διαδικασία των συνομιλιών αποτελεί θρίαμβο. Όπως είπε, ανάλογη ήταν η εμπλοκή της ΕΕ και στο παρελθόν.

"Εκείνο που άλλαξε είναι η παραπομπή του κυπριακού σε τετραμερή σύσκεψη με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Δεν είναι θετικό για μας αυτό το στοιχείο, διότι υποβαθμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία που έχει συνυπογράψει τη συνθήκη εγγύησης με τις εγγυήτριες δυνάμεις το 1960". Και ο Αλέκος Μαρκίδης ταυτίστηκε με τη θέση ότι εάν είχαμε αποδεχθεί τους όρους Ανάν ευθύς εξαρχής θα είχαμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και όχι την αποδοχή της σύγκλησης τετραμερούς, ενώ δεν θα ερχόμασταν σε τριβή με τις ΗΠΑ ή και άλλους. "Δεν κάνω στείρα κριτική, αλλά ευελπιστώ ότι στο μέλλον θα αντιληφθούμε ότι μπορούμε να έχουμε βοήθεια από το διεθνή παράγοντα για αλλαγές στο σχέδιο". Ο κ. Μαρκίδης σημείωσε και την εξαφάνιση του αγγλικού παράγοντα, μολονότι η Βρετανία παραμένει εγγυήτρια δύναμη.

2004-02-16 | Πολίτης | ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΖΟΡΜΠΑ


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2004, 18:54:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Η Γερμανία χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας στη Νέα Υόρκη.

Η γερμανική κυβέρνηση, με δήλωση του Yπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, χαιρέτισε την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό και την αποδοχή από όλες τις πλευρές της διαδικασίας και του χρονοδιαγράμματος που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, του οποίου εξαίρει ιδιαίτερα τη συμβολή.


''Έτσι πλησίασε εγγύτερα η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας ενωμένης Κύπρου'', αναφέρεται στη σχετική δήλωση, στην οποία εμπεριέχονται αφενός μεν η έκκληση της γερμανικής κυβέρνησης προς όλες τις πλευρές ''να εργαστούν εποικοδομητικά για μία δίκαιη ισορροπημένη και εφικτή λύση'' και αφετέρου η προσφορά ''ενεργητικής υποστήριξης'' των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.|
Η αναμενόμενη για την Τρίτη (17/2) ολιγόωρη επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών στην Λευκωσία η οποία δεν έχει προς το παρόν ακόμη από γερμανικής πλευράς ανακοινωθεί επίσημα, αλλά θεωρείται ''ανεπισήμως'' δεδομένη τοποθετείται έτσι εκ των πραγμάτων σε ένα πλαίσιο ενθάρρυνσης και υποστήριξης των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν δύο εικοσιτετράωρα μετά.
Πηγή του γερμανικού Υπουργείου εξωτερικών υπογράμμισε πάντως ότι ούτε η επίσκεψη Φίσερ στην Κύπρο ούτε η τελευταία παράγραφος της δήλωσης - χαιρετισμού του αποτελέσματος των συνομιλιών της Νέας Υόρκης που κάνει λόγο για ''ενεργητική υποστήριξη'' των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα πρέπει να ερμηνευτούν ''διασταλτικά'' στην κατεύθυνση της ανάληψης ενός ''ιδιαίτερου'' ή ''διαμεσολαβητικού'' ρόλου της Γερμανίας
Παρά ταύτα ωστόσο, επειδή η γερμανική κυβέρνηση έχει αναγάγει σε στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας με την λήψη της απόφασης τον ερχόμενο Δεκέμβριο από τους πολιτικούς ηγέτες των ''25'' για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας και επειδή ταυτόχρονα είναι σαφές πως οι πιθανότητες να ευοδωθεί αυτός ο σχεδιασμός εκμηδενίζονται αν το Κυπριακό παραμείνει άλυτο με υπαιτιότητα της τουρκικής-τουρκοκυπριακής πλευράς, το ενδιαφέρον της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας να επιλυθεί το Κυπριακό είναι ''ζωτικό''.
Στην κατεύθυνση αυτή έχει δραστηριοποιηθεί εδώ και αρκετούς μήνες ενισχύοντας και ασκώντας ταυτόχρονα πίεση στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να μην αποτελέσει το Κυπριακό εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Το πρόσφατο ταξίδι του κ. Φίσερ στην Αγκυρα, η αμέσως μετά συνάντησή του με τον (τότε) Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου στις 23 Ιανουαρίου για μία ''ενημέρωση από πρώτο χέρι'', η ''συμβολική'' μετάβαση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών στη Λευκωσία, αλλά και η επικείμενη επίσκεψη του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Τουρκία, στις 22 Φεβρουαρίου όπου το Κυπριακό περιλαμβάνεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην ατζέντα των συνομιλιών ''εικονογραφούν'' αλλά και υπογραμμίζουν το γερμανικό ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού.


Σημερινή


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2004, 19:00:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Δ. Τσοβόλας: Ανάθεσαν στις ΗΠΑ να κλείσουν το Κυπριακό...

Καταγγέλλει τη συμφωνία της Νέας Υόρκης και μιλά για φορτικές πιέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο...


Διαφωνία με την κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέκυψαν στις φορτικές πιέσεις των ΗΠΑ για κλείσιμο και όχι για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Τελικά δέχθηκαν ν' αναθέσουν, μέσω του κ. Ανάν, στις ΗΠΑ, οι οποίες στήριξαν και ανέχθηκαν τον Αττίλα, να κλείσουν το Κυπριακό, με συνοπτικές και καταπιεστικές διαδικασίες, με νομιμοποίηση των τετελεσμένων και με ακόμη χειρότερο καθεστώς, ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Τσοβόλας, υποστηρίζοντας πως το Σχέδιο Ανάν είναι και άδικο και απαράδεκτο, γιατί εμπεριέχει λύση συνομοσπονδίας με επικυριαρχία του αγγλοαμερικανικού παράγοντα και όχι επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «όπως εν γνώσει τους, αναληθώς, υποστηρίζουν η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ».

Το ΔΗΚΚΙ καταγγέλλει μεθοδεύσεις που γίνονται στο παρασκήνιο, ερήμην του ελληνισμού και του κυπριακού λαού, και οι οποίες στοχεύουν, όπως δηλώνει ο πρόεδρός του, στο να εξυπηρετήσουν τα αμερικανικά και τουρκικά σχέδια στην περιοχή σε βάρος των συμφερόντων της Κύπρου και του ελληνικού έθνους.

Χαραυγή

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2004, 14:31:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Υπάρχουν πρόνοιες στο σχέδιο Ανάν που δεν συνάδουν με το κεκτημένο

Παραδοχή Γιώργου Ιακώβου

Λευκωσία: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου παραδέχθηκε ότι στο σχέδιο Αναν υπάρχουν κάποιες πρόνοιες οι οποίες αφίστανται του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Φριτς Μπόλκενσταϊν, υπέδειξε ωστόσο ότι η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει διαβεβαιώσει ότι οι αποκλίσεις αυτές μπορούν να ενσωματωθούν στο κεκτημένο. Υπενθύμισε επίσης δήλωση του Τόμας Γουέστον ότι όλες οι αλλαγές στο σχέδιο Αναν πρέπει να είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον η λύση είναι εφικτή. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τη στάση της άλλης πλευράς, "η οποία δυστυχώς δείχνει να επιμένει στις απαράδεκτες θέσεις της".

Ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστική, ενώ θα συνεισφέρει και στην Επιτροπή η οποία έχει ήδη συσταθεί, για τα οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα.

Ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι "είναι αδύνατο να μην λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία των συνομιλιών, γιατί στόχος των συνομιλιών είναι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ και αυτό διαλαλεί ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν".

Τι κέρδισε η ελληνοκυπριακή πλευρά
Αναφερόμενος στα διαδραματισθέντα στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι αυτό που κέρδισε η ελληνοκυπριακή πλευρά, ήταν η επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του κυπριακού στη βάση του σχεδίου Αναν. Κατόρθωσε επίσης να αναμορφώσει την επιδιαιτησία που ζητούσε να έχει ο Γενικός Γραμματέας, γεγονός που παρέχει στην ελληνοκυπριακή πλευρά δυνατότητες, αφού πλέον στη διαδικασία εμπλέκεται και η Ελλάδα, μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αποφεύγοντας επιμελώς να δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες για τις αλλαγές που επιδιώκονται στο σχέδιο Αναν, ο κ. Ιακώβου διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά πηγαίνει στις διαπραγματεύσεις με πολιτική βούληση και θέληση για λύση, εντός του πλαισίου της διαδικασίας που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο η τουρκική πλευρά να επιχειρήσει με διάφορα τεχνάσματα να μεταθέσει την πραγματική διαπραγμάτευση στο δεύτερο εξάμηνο του 2004, επιλογή ωστόσο η οποία, όπως εκτιμά, συρρικνούται αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς.

Ευχαριστημένη η ΕΕ
Ο κ. Μπόλκενσταϊν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι άκρως ευχαριστημένη για την επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια λύση του κυπριακού. Σημειώνοντας πως η ΕΕ ελπίζει πως η λύση θα επέλθει πριν την 1η Μαΐου, οπότε η Δημοκρατία θα καταστεί μέλος της ΕΕ, ο κ. Μπόλκενσταϊν είπε ότι ''προφανώς θα προτιμούσαμε το νησί ως σύνολο να καταστεί κράτος - μέλος της ΕΕ και γι' αυτό το λόγο είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη διαδικασία παρέχοντας τεχνική βοήθεια''.

Ο κ. Μπόλκενσταϊν υπέδειξε ακόμη ότι θα παραχωρηθεί στην Κύπρο ένα ποσό χρημάτων, τα οποία θα δοθούν υπό τη μορφή της διαρθρωτικής βοήθειας στην περίπτωση λύσης του κυπριακού. ''Υπάρχει ένα ποσό 250 εκ. ευρώ (206 εκ. ευρώ μετά τη λύση και διαρθρωτικά κονδύλια εναρμόνισης) για το νησί ως σύνολο, τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να διαχωριστούν σύμφωνα με τα αναλογικά μεγέθη των δύο κοινοτήτων και σε σχέση με τη φτώχεια'', εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

''Ακούσαμε με μεγάλη προσοχή αυτά που είπε ο υπουργός και επαναλαμβάνω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει, καθιστώντας αυτή την τεχνική βοήθεια διαθέσιμη και ελπίζουμε οι δύο πλευρές να μπορέσουν να πετύχουν μια λύση αρκετά πριν την ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ'', κατέληξε ο κ. Μπόλκενσταϊν.


Φιλελεύθερος | ΑΠΕ

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2004, 14:32:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Τι ζητά ο Τάσσος από Ανάν

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΕΠΙ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

Αναλυτικά η επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει η Λευκωσία και τι θα γίνει στην πρώτη συνάντηση της Πέμπτης.

Σε τέσσερα σημεία του σχεδίου Ανάν και μόνο εστιάζει την προσοχή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για να επιτύχει ουσιαστικές βελτιώσεις εν όψει της έναρξης των εντατικών συνομιλιών για λύση του Κυπριακού την ερχόμενη Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή απεκάλυψε στον "Π" ότι οι λειτουργικές αλλαγές που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά επί του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα περιορίζονται στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία του ομόσπονδου κράτους που θα προκύψει με την τελική συμφωνία. Ταυτόχρονα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος και οι σύμβουλοί του, θα διαπραγματευθούν σκληρά το θέμα των εποίκων και θα ζητήσουν να ληφθούν αποφάσεις στο τραπέζι για το οικονομικό κόστος της λύσης.

Στις συνομιλίες θρίλερ της Νέας Υόρκης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν κοινής απόφασης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, επέδωσε στον Κόφι Ανάν επιστολή - έγγραφο με τις εξής συγκεκριμένες βελτιώσεις που ζητά στο σχέδιο λύσης.

Εκτελεστική Εξουσία:
Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί μη λειτουργική την ύπαρξη Προεδρικού Συμβουλίου με 6 μέλη (4 Ελληνοκύπριους και 2Τουρκοκύπριους) για το κοινό κράτος. Προτείνει τη σύσταση Υπουργικού Συμβουλίου με Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και 9 Υπουργούς. Ο πρόεδρος θα είναι Ελληνοκύπριος, ο αντιπρόεδρος Τουρκοκύπριος και αναλογία των υπουργών θα είναι 6 - 3.

Νομοθετική Εξουσία:
Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά τη σύσταση και Πρωτόδικου Δικαστηρίου στο πρότυπο του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το δικαστήριο αυτό θα έχει εννέα μέλη (3 Ελληνοκύπριους, 3 Τουρκοκύπριους, 3 Αλλοδαπούς δικαστές), θα έχει δικαίωμα αποφάσεων και η σύστασή του δεν προβλέπεται στο σχέδιο Ανάν. Το έγγραφο του Γενικού Γραμματέα προβλέπει Ανώτατο Δικαστήριο με ανάλογη σύνθεση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει το Ανώτατο Δικαστήριο να είναι σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Έποικοι:
Επιδίωξη του προέδρου της Δημοκρατίας είναι να διαπραγματευθεί από την αρχή το θέμα των εποίκων. Στην πρότασή του προς το Γενικό Γραμματέα δεν διευκρινίζει τον αριθμό εποίκων, την παραμονή των οποίων θα μπορούσε να δεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά με στόχο να τον περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό. Υπενθυμίζουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι βάσει του σχεδίου Ανάν παραμένει το μεγαλύτερο μέρος των εποίκων στην Κύπρο μετά τη λύση.

Οικονομικό κόστος της λύσης:
Το σχέδιο Ανάν δεν αντιμετωπίζει ικανοποιητικά το κόστος της λύσης. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδιώξει η ειδική τεχνική επιτροπή, που αποφασίσθηκε να συσταθεί για το θέμα αυτό στη Νέα Υόρκη, να καταλήξει εγκαίρως σε συγκεκριμένη μελέτη, έτσι ώστε να ληφθούν αποφάσεις στο τραπέζι πριν την υπογραφή συμφωνίας και τα δημοψηφίσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας στην επιτροπή αυτή θα έχει λόγο και εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρωτοστατήσουν για τη σύγκληση διάσκεψης δωρητών για την οικονομική στήριξη της λύσης του Κυπριακού.

Την ερχόμενη Πέμπτη οι δύο πλευρές να προσέλθουν και πάλι στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας για την πρώτη μετά τη Χάγη συνάντησή τους με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, Άλβαρο ντε Σότο. Εν όψει της εναρκτήριας συνάντησης οι επιφυλάξεις είναι διάχυτες. Ανώτατη πηγή που γνωρίζει τις αποφάσεις ανέφερε στον "Π" ότι η πρώτη μέρα θα δείξει και τις πραγματικές προθέσεις του Γενικού Γραμματέα, αλλά και της Τουρκίας. Θα καθορισθεί το ακριβές πλαίσιο των συνομιλιών. Τα χρονικά περιθώρια είναι τόσο στενά που δεν αναμένεται συζήτηση επί όλων των κεφαλαίων του σχεδίου. Κατά πάσα πιθανότητα, οι πλευρές θα επιλέξουν να διαπραγματευθούν επί των σημείων που επιδιώκουν αλλαγές. Την Πέμπτη, πάντως, θα συζητηθούν κυρίως θέματα προγραμματισμού. Πόσο εντατικές, δηλαδή, θα είναι οι συνομιλίες, αν θα διεξάγονται πρωί και απόγευμα και ποιες ώρες. Θα αποφασισθεί επίσης και η σύσταση των τεχνικών επιτροπών που θα αναλάβουν να ολοκληρώσουν τα αναγκαία για το κοινό κράτος νομοθετήματα.


Πολίτης | ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΔΕΙΛΙΝΗΣ


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2004, 14:47:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Θα συναντηθούν 3 φορές μέσα στην εβδομάδα

Στο τελικό στάδιο οι ετοιμασίες για τις συναντήσεις που θ’αρχίσουν την Πέμπτη

Θα συναντηθούν 3 φορές μέσα στην εβδομάδα
Δημιουργούνται τρεις ξεχωριστές επιτροπές.Τα ονόματα θα γνωστοποιηθούν αύριο στον ΟΗΕ. Ο Ταλάτ εξέτασε το κτίριο που θα εργαστούν οι επιτροπές. Σε κάθε επιτροπή θα εργάζονται 8 με 10 άτομα…
Οι επιτροπές, που σχεδιάζεται να εργαστούν στο διεθνές αεροδρόμιο της Λευκωσίας, θα κάνουν προετοιμασίες σε τρία ξεχωριστά τεχνικά ζητήματα: νομικά, ζητήματα διεθνών συμφωνιών και οικονομικά θέματα. Θα δημιουργηθούν και υποεπιτροπές που θα εξαρτώνται από τις τρεις αυτοτελείς επιτροπές.
Θ γνωστοποιηθεί το πρόγραμμα και η ημερήσια διάταξη της πρώτης μέρας των συναντήσεων. Ο Ταλάτ, ερωτώμενος αν στην πρώτη συνάντηση θα γνωστοποιηθεί αν οι συναντήσεις θα γίνονται τρεις μέρες την εβδομάδα ή περισσότερο, είπε: ‘Αναγκαστικά δεν μπορούν να βρίσκονται όλοι σε όλες τις συναντήσεις την ίδια στιγμή. Κατ’ αρχήν εγώ σχεδιάζω να συμμετέχω σε όλες, αλλά κατά πόσο μπορώ να βρίσκομαι διαρκώς εκεί, μαζί με τα υπόλοιπα καθήοντα, αυτό θα το δείξει η διαδικασία’.
Απόψε φτάνει στο νησί ο Αλβάρο ντε Σότο, ενώ αύριο ο Γκιούντερ Φερχόιγκεν. Ο Ντε Σότο, πριν ξεκινήσει για την Κύπρο σήμερα, θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με το Φερχόιγκεν.
Επιπλέον η ΕΕ επιτάχυνε τις εργασίες που θα γίνουν στο πλαίσιο της δικής της υπευθυνότητας. Συστάθηκε τεχνική επιτροπή από την ευρωπαϊκή επιτροπή, σχετική με τις συναντήσεις.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα βρίσκονται στο νησί τουλάχιστον 4, το μέγιστο 6 μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής.
Ο τύπος θα μπορέσει να παρακολουθήσει τις διαπραγματεύσεις μόνο την πρώτη μέρα, ενώ τις επόμενες θα εφαρμοστεί [‘συσκότιση ειδήσεων’].
Ο ΟΗΕ θα συμμετέχει στις συναντήσεις με μία ομάδα τουλάχιστον 20 ατόμων. Σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, τα πιο δύσκολα θέματα είναι ο αριθμός των προσφύγων, οι εδαφικές αλλαγές και ο αριθμός των στρατιωτών από την Ελλάδα και την Τουρκία που θα βρίσκονται στο νησί.


Afrika

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2004, 14:53:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Στην Κύπρο την Τρίτη ο Ντε Σότο - Την Τετάρτη έρχεται και ο Φερχόιγκεν

Όλα έτοιμα για επανέναρξη των συνομιλιών

Λευκωσία: Φθάνει την Τρίτη το βράδυ στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, μετά από επαφές που θα έχει σήμερα Δευτέρα στο Δουβλίνο και τις Βρυξέλλες.

Ο κ. ντε Σότο βρίσκεται ήδη στην Ιρλανδία, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους που χειρίζονται το Κυπριακό.

Μετά τις διαβουλεύσεις του στο Δουβλίνο, ο κ. ντε Σότο θα μεταβεί στην έδρα της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, όπου προγραμματίζεται συνάντηση με τον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, πριν αφιχθεί στην Κύπρο για την επανέναρξη των συνομιλιών την προσεχή Πέμπτη. Την Τετάρτη αναμένεται στην Κύπρο και ο κ. Φερχόιγκεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποστείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων, από τέσσερα έως έξι άτομα, για να παρακολουθούν και να συμβάλουν στο έργο των τεχνικών επιτροπών που θα ασχολούνται τόσο με τη νομική όσο και με την οικονομική πτυχή του σχεδίου Ανάν.

Η ομάδα βοηθών του κ. ντε Σότο αναμένεται στο νησί αύριο Τρίτη, πριν την άφιξη του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, που τοποθετείται γύρω στις 7.30 το βράδυ.

Οι επαφές του κ. ντε Σότο θεωρήθηκαν αναγκαίες μετά τη συμφωνία της 13ης Φεβρουαρίου για επανέναρξη των συνομιλιών και εμπλοκή της ΕΕ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.


Φιλελεύθερος | ΚΥΠΕ


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2004, 14:57:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Γ. Παπανδρέου - Μπαίνουμε στην τελευταία και πιο δύσκολη φάση

Στόχος είναι η λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο, την ερχόμενη Πέμπτη, «πολύ σημαντική» γιατί «μπαίνουμε, πιθανώς, στην τελευταία και την πιο δύσκολη φάση διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού».

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλφα», ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι πάγια επιδίωξη της Ελλάδας «ήταν να παίξει ρόλο η Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ είπε ότι «δεν θα είχαμε αυτές τις εξελίξεις, τις οποίες εμείς επιδιώξαμε, εάν δεν είχαμε καταφέρει την ένταξη της Κύπρου και μάλιστα ένταξη χωρίς λύση του πολιτικού προβλήματος».

Ανέφερε ότι η Ελλάδα ζήτησε να υπάρξει η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά «όχι ως διαπραγματευτής. Δεν ζητάμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι διαπραγματευτής. Διαπραγματευτής είναι ο ΟΗΕ, ο Κόφι Ανάν».

«Τώρα μιλάμε για τη δουλειά που είναι κάτω υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και άρα των αποφάσεων του ΟΗΕ, με ουσιαστική συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βεβαίως, τη συμμετοχή των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας που είναι απαραίτητη εφ' όσον υπάρχουν εκκρεμότητες. Και βεβαίως είναι ήδη απαραίτητη, σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάν, για τα θέματα ασφαλείας. Άρα λοιπόν μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό σχήμα για το οποίο συνεννοηθήκαμε και εμείς με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο είμαστε σε πολύ αγαστή και στενή συνεργασία», είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επανασυνδεθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο με τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι το αντίθετο ισχύει.

«Εμείς καταφέραμε και κάναμε την ένταξη της Κύπρου θετικό διαπραγματευτικό μοχλό για μας. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά και την ελληνική πλευρά. Ουσιαστικά η ένταξη έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει θέμα μη ένταξης της Κύπρου. Άρα λοιπόν το θέμα είναι κατά πόσον η άλλη πλευρά θέλει την Κύπρο ενταγμένη χωρίς να συμμετέχουν οι Τουρκοκύπριοι ή την θέλει ενταγμένη με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σημείωσε ότι «είμαστε σε πολύ ισχυρή, διαπραγματευτική θέση. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να υπάρχει σοβαρή προετοιμασία. Αυτή έχει ήδη υπάρξει, αλλά χρειάζεται συνεχή προετοιμασία για τις όποιες εξελίξεις με την έναρξη των διαπραγματεύσεων ώστε να έχουμε την καλύτερη βιώσιμη και δίκαιη λύση».

Σε ερώτηση αν είναι βιώσιμο το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «υπάρχουν διάφορα όργανα. Υπάρχουν διάφορες μορφές συμμετοχής και διάφορες πλειοψηφίες που προβλέπονται. Η βάση του Σχεδίου Ανάν είναι μια βάση που έχει αρχές με τις οποίες και η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά συμφωνεί. Ήταν και το προαπαιτούμενο. Όπως είναι η ενιαία κυριαρχία. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πτυχές που θεωρούμε ότι πρέπει να βελτιωθούν για να είναι πιο λειτουργική η λύση και να συνάδει, όπως είπατε και εσείς και όπως τόνισα και εγώ, με τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις. Με το λεγόμενο "ευρωπαϊκό κεκτημένο". Αυτό θα είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Και θα είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση».

Ερωτηθείς εάν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές στην Ελλάδα, υπάρχει το ενδεχόμενο η πορεία που είναι προδιαγεγραμμένη, σ' ό,τι αφορά το Κυπριακό, ν' ανατραπεί, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «αν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία ίσως σε πολλούς τομείς θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη πορεία».


Χαραυγή

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/02/2004, 17:24:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
«Δεσμεύομαι για λύση»/ ΕΝΑΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

«Δεσμεύομαι για λύση». Αυτή ήταν η προεκλογική υπόσχεση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου, την οποία μετεκλογικά με συνέπεια και υπευθυνότητα, υλοποιεί. Οσοι προεκλογικά προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την πολιτική του υποψηφίου της αλλαγής κ. Τ. Παπαδόπουλου, σήμερα όχι μόνο διαψεύδονται, αλλά αναγκάζονται να επικροτήσουν δημόσια τη σωστή πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν και δεν είναι η ώρα για πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι πολιτικές εκείνες δυνάμεις και οι μεμονωμένες εκείνες πολιτικές προσωπικότητες που σπίλωσαν με το χειρότερο τρόπο την πολιτική του κ. Παπαδόπουλου, αλλά και την πολιτική συνέπεια του ΑΚΕΛ, οφείλουν να επανορθώσουν και να ζητήσουν συγνώμη από τον κυπριακό λαό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδειξε ότι όχι μόνο δεσμεύτηκε για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, αλλά με συνέπεια εργάζεται και δίνει δύσκολες μάχες, για να εξασφαλίσει στον κυπριακό λαό λειτουργική και βιώσιμη λύση. Ο Πρόεδρος απέδειξε σε όλους εκείνους που είχαν υψώσει τα χέρια και δέχθηκαν ως έχει το σχέδιο Ανάν, ότι υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης και αλλαγών. Αλήθεια, πού θα οδηγούσαν οι διαπραγματεύσεις και ποια θα ήταν η τελική λύση, αν η πλευρά μας δεχόταν ως έχει το σχέδιο Ανάν, ενώ η τουρκική πλευρά έθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πολύ περισσότερα απ' ότι προνοεί το σχέδιο Ανάν; Αυτό στη διπλωματία και στη διαπραγμάτευση, θα σήμαινε συμβιβασμό ανάμεσα στο σχέδιο Ανάν και των θέσεων του Ντενκτάς. Αλλωστε θα πρέπει να παραδεχθούν εκείνοι που κυβέρνησαν και συμμετείχαν στη διαμόρφωση του σχεδίου Ανάν ότι ακολούθησαν την πολιτική του «Υes Μan», ξεκινώντας από την αποδοχή να τεθούν «όλα στα τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και κάνοντας εκπτώσεις σε θέματα κυριαρχίας. Εν πάση περιπτώσει, όλες αυτές οι «εκπτώσεις» επί διακυβέρνησης της Δεξιάς και Ακροδεξιάς, όπως και το προδοτικό πραξικόπημα, που αποτελεί την πηγή του κακού για την εισβολή και την κατοχή, θα κριθούν εν καιρώ από τους ιστορικούς. Βέβαια, αυτό που σήμερα προέχει είναι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και να χειριστούμε τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για λύση του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν. Στους επόμενους δυο μήνες θα απαιτηθούν λεπτοί χειρισμοί και δεξιοτεχνία στη διαπραγμάτευση, η οποία αρχίζει από σήμερα, για να επιτύχουμε τροποποιήσεις σε ότι αφορά τα ζητήματα λειτουργικότητας και βιωσιμότητας της λύσης. Γιατί, όποια λύση και αν βρεθεί, αν δεν μπορέσει να αντέξει στο χρόνο, θα έχουμε πολύ χειρότερες καταστάσεις στο μέλλον. Κι αυτό, θα πρέπει να αντιληφθούν και όσοι σήμερα υποστηρίζουν τη θέση ότι δεν υπάρχει χειρότερο από τη σημερινή κατάσταση. Και βέβαια υπάρχουν και χειρότερα. Αν δεν τα προβλέψουμε και αν δεν τα αντιμετωπίσουμε, θα τα πληρώσουμε πολύ ακριβά. Υπάρχουν χειρότερα, με μια λύση που θα εδραιώνει τα τετελεσμένα με τη «σφραγίδα» μας, αλλά και πολύ χειρότερα αν η λύση που θα βρεθεί δεν αντέξει στο χρόνο, οπότε ο κυπριακός λαός και η πατρίδα του, θα βρεθούν επί ξύλου κρεμάμενοι. Σίγουρα, όμως, το μέλλον θα πρέπει να αντικρίζεται με αισιοδοξία και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Ακροδεξιά και στους σοβινιστικούς κύκλους και από τις δυο πλευρές να τινάξουν στον αέρα μια λύση που θα διασφαλίζει το κοινό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Χρειάζεται τα εθνικιστικά αυτά στοιχεία να χαλιναγωγηθούν και να απομονωθούν. Απαιτείται να επικρατήσει η προοδευτική πολιτική και από τις δυο κοινότητες, που θα έχει επίκεντρό της την επανένωση της πατρίδα μας και τη διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης, την ασφάλεια, την κοινωνική ισότητα και ευημερία ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Λατίνων, Αρμένιων και Μαρωνιτών.


Χαραυγή | Νεόφυτου Νεοφύτου


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/02/2004, 17:25:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς Βαρβάρους; /ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Καθόλου Καινοφανής ο τίτλος.
Προφανής όμως ως προς το πού αναφέρεται. Τόσο καιρό συνηθίσαμε μ' αυτούς.
Τώρα;
Τώρα χρειάζεται να δουλέψουμε. Το ’νοιωσα την Παρασκευή μετά την αίσια κατάληξη - κι ας ήταν και δεκατρείς - του θρίλερ των συνομιλιών στην Ν. Υόρκη.


Περιμένοντας την εξέλιξη των γεγονότων και ευχόμενος να πρυτανεύσει η λογική και ο συμβιβασμός άκουσα στο ραδιόφωνο ένα κομμάτι μιας λογοτεχνίζουσας «ανάλυσης» και κατάλαβα πόση δουλειά μας περιμένει.
Μιλούσε για «εκείνο το μυθικό ήρωα, τον Προκρούστη, που τώρα έχει χρώμα καφετί και θα μας κόψει τα πόδια και τα χέρια - διατηρώντας μάλιστα το σαρδόνιό του γέλιο - προκειμένου να μας προσαρμόσει σε ποια συμφέροντα» (προσπαθώ να μεταφέρω το πνεύμα από το κείμενο που προφανώς διάβαζε η παρουσιάστρια μέσα από λέξεις και φράσεις που έβγαζαν μάτι, γιατί αν κανείς τις άκουγε σοβαρά θα ’πρεπε να πάρει τον Ανάν με τις πέτρες).
Αυτός ο τόπος πέρασε πολλά. Τόσα πολλά που σχεδόν συνηθίσαμε να ζούμε με ένα πρόβλημα. Παράδοξο αλλά μας μπερδεύει και λίγο όταν το βλέπουμε να παίρνει το δρόμο για μια λύση. Ποια λύση; Αυτή να συζητήσουμε. Επί της ουσίας. Μας χρειάζεται και η συμφωνία, μας χρειάζεται και η διαφωνία. Μας χρειάζονται τα επιχειρήματα για να καταλάβουμε τι γίνεται. Οι αφορισμοί είναι που δεν μας χρειάζονται. Αυτοί, κάθε φορά που πάει να πρυτανεύσει η λογική πυροβολούν και όποιον πάρει ο χάρος. Τρόπος του λέγειν. Γιατί στοχεύουν καλά. Να μας θυμίζουν πάντα τους Βαρβάρους, που εδώ που τα λέμε έχει καιρό να φανούν. Γιατί οι καιροί έχουν αλλάξει. Η πόλη μας δεν είναι πια ανοχύρωτη. Η Ευρώπη ούτε όπλα μας δίνει ούτε τείχη μας κτίζει. Μας δίνει τη λογική της συνύπαρξης, μας δίνει το διάλογο της ανάπτυξης. Και αν την οικονομική δεν την έχουμε και τόσο ανάγκη, αυτή της σκέψης, του προβληματισμού, της ανοχής, την έχουμε και πολύ μάλιστα. Και ας καυχόμαστε πως είμαστε από την άλλη πλευρά, όχι των Βαρβάρων.
Ο Κύπριος πολίτης τώρα όσο ποτέ άλλοτε έχει ανάγκη την αντικειμενική ενημέρωση και τον προβληματισμό. Τώρα που ζει ξανά μια ιστορική στιγμή. Για να καταλάβει που στέκεται σήμερα και που θα στέκεται αύριο συνέπεια των δικών του αποφάσεων. Πάντα ήταν ιστορικές οι στιγμές του Κύπριου πολίτη. Μόνο που κάθε φορά ένοιωθε να του τραβούν την τελευταία στιγμή το χαλί κάτω από τα πόδια.
Ένα χαλί είναι και το σχέδιο Ανάν. Ή θα το μπαλώσουμε και θα το απλώσουμε για να μας χωρέσει όλους ή μόνοι μας θα το τραβήξουμε ακροβατώντας σε επικίνδυνες ισορροπίες.
Δεν χωρούν όμως πια δικαιολογίες. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση εμείς είμαστε οι πρωταγωνιστές. Όχι μόνο εξαιτίας των δημοψηφισμάτων. Κυρίως εξαιτίας των πράξεων και θέσεών μας πριν απ' αυτά. Αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν την επόμενη μέρα.


Πολίτης | Γιώργου Κάλβαρη Ψυχίατρου


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/02/2004, 17:26:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Ο Ντενκτάς διαφώτισε με την αποφαστιστικότητα του. Ευχαριστούμε κύριε πρόεδρε

Στο χθεσινό φύλλο της Βολκάν επικρίθηκε η συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών της βουλής που ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και εμείς διερωτηθήκαμε γιατί κρύβουν πράγματα απο το λαό και γιατί φοβούνται να τον πληροφορήσουν.

Ο Ντενκτάς διαφώτισε με την αποφαστιστικότητα του. Ευχαριστούμε κύριε πρόεδρε
Στο άρθρο μου αναφέρθηκα στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της βουλής και είπα επικρίνοντας το Κόμμα Εθνικής Ενότητας που δεν αντιτάχθηκε στην κυβέρνηση Δημοκρατικού και Ρεπουπλικανικού Κόμματος"η κυβέρνηση των δύο κομμάτων προσπαθεί να κρύψει πράγματα απο το λαό αλλά τι φοβάται απο το να μάθει ο λαός; Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας γιατί συμμετείχε σε μια τέτοια διάσκεψη που ήταν κλειστή για τον τύπο και το λαό; Ο πρόεδρος Ντενκτάς το προηγούμενο βράδυ συμμετέχοντας σε πρόγραμμα στον Μπαιράκ δεν εξέφρασε την αποφασιστικότητα του λέγοντας οτι θα πληροφορεί το λαό μετά απο κάθε συγκέντρωση όπως και τα κόμματα γιατί η συνάντησ στην βουλή ήταν κλειστή για το λαό και τον τύπο;Γιατί μεταδόθηκαν κάποια μέρη της απο τον Μπαιράκ κάτι που δεν μας διαφώτιζε καθόλου;"Αφού τόνισα αυτά διαβάζοντας στις Ελληνοκυπριακές εφημερίδες τις προτάσεις της Τουρκικής πλευράς για βελτίωση που δόθηκαν στον Κληρίδη απο τον πρόεδρο Ντενκτάς στις 11 Σεπτεμβρίου 2002 τόνισα οτι αυτή η κατάσταση είναι οδυνηρή να μαθαίνουμε τις θέσεις μας απο τον Ελληνοκυπριακό τύπο τώρα για το σχέδιο Ανάν και τη Νέα Υόρκη είπα "αυτή την κρίσιμη περίοδο αν θέλουν στήριξη απο οργανώσεις πολιτών τύπο και λαό και αν επιθυμούν όλοι με ένα στόμα να υπερασπίζονται τις θέσεις μας θα πρέπει να μας πληροφορούν κάθε εβδομάδα."
Την ίδια μέρα που δημοσίευσα αυτό το άθρο μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ντενκτάς για το οτι θα λέει όλα στο λαό παρουσιάστηκε μια εντελώς διαφορετική στάση. Ο πρόεδρος μας μετά που βγή απο τις συνομιλίες ανακοίνωσε στο λαό και στους δημοσιογράφος τις απόψεις μας. Ο Ντενκτάς υποσχόμενος την εβδομαδιαία ενημέρωση ανακοίνωσε οτι κάθε μέρα θα μας πληροφορεί και οτι είναι σημαντικό αυτό να γίνεται. Και είναι ένα παράδειγμα που ποτέ δεν είδαμε παρόμοιο του σε σχέση με την δημοκρατική συμπεριφορά. Απο αυτή την άποψη σαν Τουρκοκυπριακός λαός και διανοούμενοι θα πρέπει τουλάχιστον να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο Ντενκτάς. Για την πληροφόρηση του λαού τι πιο ωραίο μπορεί να γίνει; Αν κάποιος παραπονεθεί πιστεύω οτι θα παραπονεθούν επειδή ο Ντενκτάς σαν αδιάλλακτος έχει αποφιασιστικότητα. Και επειδή σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέσα σε δύο μήνες θα γίνει δημοψήφισμα δεν πρέπει να γνωρίζουμε τα πάντα για τον Ελληνοκυπριακό λαό; Καταλάβαμε οτι χθές ο πρόεδρος Ντενκτάς με τις ανακοινώσεις του ήθελε να επιδείξει θέληση οτι δεν θα πληρωθούν αποζημιώσεις για την περίοδο 1963-1974, η συμφωνία δεν θα αρμόζει στους νόμους της Ε.Ε., οδεν θα αρνηθεί την ισότητα και συγκιριαρχία των δύο λαών, δεν θα έχουν το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι ενώ ανάμεσα μας θα έλθουν 100 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι αφού η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την δικοινοτικότητα.
Και πάλι με τον ίδιο τρόπο παρουσιάζεται μια πολιτική που δεν αλλάζει στο θέμα της ππιστροφής του Ελληνοκυπριακού κράτους μέσα σε 5-10 χρόνια χρησιμοποιόντας τα δικαιώματα και το κεκτημένο της Ε.Ε.Ο Τουρκοκυπριακός λαός πρέπει να γνωρίζει οτι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα και να μάθει τις εξελίξεις απο τα λεγόμενα του προέδρου Ντενκτάς.

Volkan


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/02/2004, 17:27:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Στήριξη στην Κύπρο από τις ΗΠΑ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων

Μπούτσερ: ‘Θα παίξουμε έναν πολύ δυναμικό, θετικό και υποστηρικτικό ρόλο και σκεφτόμαστε ότι και η ΕΕ έχει ένα ρόλο να παίξει’


Στήριξη στην Κύπρο από τις ΗΠΑ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων
Ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπ.εξ. Ρίτσαρντ Μπούτσερ γωνστοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν τη μέγλαύτερη στήριξή τους στην Κϋπρο κατά τις διαπραγματεύσεις. Ο Μπούτσερ εξαιτίας των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο που θα αρχίσουν σήμερα με την επίβλεψη της ΕΕ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ρόλο που θα παίξουν οι ΗΠΑ, είπε: ‘Θα παίξουμε έναν πολύ θετικό, δυναμικό και υποστηρικτικό ρόλο στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν’. Ο Μπούτσερ θύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελεί μια από τις ενδιαφερόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις, είπε όμως ότι παρά το γεγονός αυτό, θα χρησιμοποιήσουν κάθε αναγκαίο διπλωματικό τρόπο και στήριγμα προκειμένου να βγει ένα θετικό παοτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις.
Ο Μπούτσερ δήλωσε ότι ο υπ.εξ. των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ είχε επαφές με τους ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας και είπε: ‘Οι ΗΠΑ αυτή τη διαδικασία τη στήριξαν σε κάθε επίπεδο, από το πιο υψηλό, ως το πιο χαμηλό. Ο πρέσβης μας στη Λευκωσία, Μάικλ Κλόσον, ενώ άρχισαν οι διαπραγματεύσεις εξασφάλισε τη στήριξή μας. Ο πρέσβης (ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Κύπρο) Τόμας Γουέστον, τότε ήταν στην Ουάσινγκτον, ήταν ωστόσο έτοιμος να κάνει κάθε ταξίδι στην περιοχή για διπλωματικούς λόγους’.
Στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα στηρίξουν κάποιο ρόλο της ΕΕ στις συγκεκριμένες συναντήσεις, ο Μπούτσερ είπε: ‘Σ’ όλα αυτά τα θέματα απαντήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Στις ανακοινώσεις που ακολούθησαν τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, αναγνωρίστηκε η κατάσταση. Εμείς θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει κάποιο ρόλο να παίξει. Αυτό άλλωστε ήταν ένα θέμα που εξατάστηκε και αναγνωρίστηκε στις διαπραγματεύσεις και για μας δεν τίθεται ζήτημα’.


Halkin Sesi

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/02/2004, 17:30:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Με αλλαγές στο σχέδιο Ανάν προσήλθαν οι δύο πλευρές

Ανταλλαγή απόψεων

Λευκωσία: Οι δυο πλευρές προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με σημεία για τις αλλαγές επί του σχεδίου Αναν, με βάση έγγραφα που υπέβαλαν την περασμένη εβδομάδα στον ΓΓ. Με βάση τα έγγραφα που παρατίθενται κατωτέρων, η ελληνική πλευρά θέτει περιορισμένες απαιτήσεις που αφορούν τη λειτουργικότητα της λύσης.

Ο Ραούφ Ντενκτάς επιδιώκει, σύμφωνα με τις θέσεις που κατέθεσε, λύση στη βάση των δύο κρατών. Σχολιάζοντας τις απαιτήσεις του κατοχικού ηγέτη ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως τα περισσότερα θέματα που τέθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι εκτός του πλαισίου του σχεδίου Ανάν και αμφισβητούν βασικά σημεία.

Το έγγραφο που υπέβαλε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο ΓΓ στις 10 Φεβρουαρίου έχει ως εξής:

Στην επιστολή σας της 4.2.04 στη σελίδα 3 λέτε τα ακόλουθα «... θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τα μέρη να πετύχουν μια ταχεία συμφωνία για τις αλλαγές στο σχέδιο προκειμένου να βελτιωθεί και για τις δύο πλευρές, διατηρώντας ταυτόχρονα τη γενική του ισορροπία, δεδομένου ότι δεν μπορεί να αναμένεται ότι οποιαδήποτε πλευρά θα δεχόταν αλλαγές που θα τροποποιούσαν το σχέδιο σε βάρος της>. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις βάσει του σχεδίου σας προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική λύση πριν από την 1η Μαΐου 2004.

Η πλευρά μας θα επιδιώξει τις βελτιώσεις του σχεδίου, που θα είναι μέσα στις παραμέτρους του και δεν θα διαταράσσει την ισορροπία του, ούτε τη φιλοσοφία του, προς όφελος των δύο κοινοτήτων. Τα σημεία στα οποία θα επιδιώκαμε τις βελτιώσεις είναι κυρίως τα ακόλουθα:
1. Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει παρέλθει ένας χρόνος και ορισμένες πτυχές του σχεδίου πρέπει να επανεξετασθούν και ρυθμιστούν.
( - Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης.
- Η μερική άρση του περιορισμού στην ελεύθερη διακίνηση, E/κ και T/κ επιθυμούν και μπορούν να ζήσουν μαζί.
- Ημερομηνίες)

2. Διασφάλιση της εφαρμογής των προνοιών του σχεδίου και των υποχρεώσεων των μερών. (Ασφάλεια, επικύρωση της Συνθήκης μετά από την έναρξη ισχύος της Ιδρυτικής Συμφωνίας.
- Έδαφος που θα επιστραφεί να τεθεί κάτω από τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών
- Τα συντάγματα των συνιστώντων κρατών να είναι συμβατά με την Ιδρυτική Συμφωνία, το κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο - Νόμοι των συνιστώντων κράτων να είναι επίσης συμβατοί.
- Μεταβατικές ρυθμίσεις, να μην τεθεί σε κίνδυνο η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου).

3. Λειτουργικότητα και ευρυθμία της διευθέτησης και ομαλή συμμετοχή ειδικότερα στην ΕΕ.
(προεδρικό συμβούλιο 6-3
προεδρική θητεία 40-20 μήνες
- Πλήρης αντιπροσώπευση στα όργανα της ΕΕ, δυνατότητα να συμμετέχει αποτελεσματικά και εξασφαλίζοντας την εφαρμογή του κεκτημένου).

4. Ολοκλήρωση του καταλόγου των διεθνών συμφωνιών και των ''ιερών'' νόμων.

5. Έποικοι και μετανάστευση (αριθμός εποίκων - καμία συνεχής ροή των εποίκων- Σένγκεν)

6. Οικονομικές πτυχές (κόστος της λύσης, της λειτουργίας του κράτους, Επιτροπή)

7. Δικαστική εξουσία ( Πρωτόδικο Δικαστήριο)

Ωστόσο, εάν η άλλη πλευρά εγείρει περαιτέρω ζητήματα (ιδιοκτησία, πρόσφυγες, ανώτατα όρια, έδαφος κ.λπ...) θα είμαστε ελεύθεροι να εγείρουμε άλλα ζητήματα και εμείς.


Το έγγραφο Ντενκτάς προς τον Κόφι Ανάν έχει ως εξής:
"Είμαι ενθαρρυμένος από τη δήλωση στην επιστολή σας ότι θα κάνετε το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσετε τα μέρη για να πετύχουν σε συμφωνία επί αλλαγών στο σχέδιο. Σε αυτό το πλαίσιο ειλικρινά ελπίζω ότι θα υποστηρίξετε τις περιορισμένες εισηγήσεις μας επί του σχεδίου σας. Αυτές οι προτάσεις είναι λογικές και εφικτές.

Στόχος μας είναι να θέσουμε σε δημοψηφίσματα το κείμενο που θα προκύψει ολοκληρωμένο από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών. Σημειώνοντας τη διαβεβαίωσή σας ότι το σχέδιο ενώπιον μας είναι ένα αποκορύφωμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας, οι προτάσεις που υποβάλλουμε, οι οποίες είναι σημαντικές για εμάς και οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τη μακρά διαδικασία των ΗΕ, είναι εν συντομία οι ακόλουθες και εμπίπτουν στο πλαίσιο του σχεδίου σας:

1. Ενίσχυση της διζωνικότητας, ειδικότερα μέσω της επιστροφής λιγότερων Ελληνοκυπρίων-Κάνοντας τη γραμμή του συνόρου πιο ευθεία- Και καλύτερη διατύπωση του διεθνικού και διζωνικού χαρακτήρα της διευθέτησης ( Δηλαδή, η Γερουσία να αποτελείται από 24 Ε/κ και 24 Τ/κ, χωριστές πλειοψηφίες σε ειδικά ζητήματα)

2. Η συνολική διευθέτηση πρέπει να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ίσοι και συνιστώντες λαοί στο νησί, και ότι η αρχή, αρμοδιότητα, συμπεριλαμβανομένης της ενιαίας κυριαρχίας του νέου συνεταιρικού κράτους, θα πηγάζει ισότιμα από τον Ελληνοκυπριακό και Τουρκοκυπριακό λαό.

3. Οι παρεκκλίσεις θα πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, ενώ μερικοί περιορισμοί σε σχέση με τη διζωνικότητα και τη διεθνικότητα συνεχισθούν.

4. Η διασφάλιση μικρότερης αλλά συνεχιζόμενης στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας σύμφωνα με τα εγγυητικά της δικαιώματα.

Είμαι σίγουρος ότι τα ΗΕ θα ζητήσουν επίσης τις απόψεις μας όσον αφορά τα θέματα σχετιζόμενα με την οικονομική εναρμόνιση, (επιτρέποντας την ίδια ώρα τη διατήρηση των ειδικών σχέσεών μας με την Τουρκία) και τη λεπτομερή απαρίθμηση των ρυθμίσεων για την αποκατάσταση των επηρεαζομένων ανθρώπων. Προς στήριξη των προσπαθειών σας, είμαι επίσης διατεθειμένος να συναντήσω τον Ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Παπαδόπουλο, είτε εδώ είτε στην Κύπρο, εάν κρίνετε εσείς ότι αυτό θα πρέπει να γίνει.


Φιλελεύθερος | ΑΠΕ


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/02/2004, 17:31:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Ως... έχει το εδαφικό

Ο ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΩΝ

Ποσοστό 28,7% θα παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση

Δεν προτίθεται να εγείρει θέμα αλλαγών επί του εδαφικού ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, εν αντιθέσει με το Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θα επιδιώξει "ευθυγράμμιση"

Στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, η οποία επαναρχίζει σήμερα, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προτίθεται να εγείρει θέμα αλλαγών στο εδαφικό. Ως εκ τούτου, η συζήτηση θα περιοριστεί στον τρίτο (και τελικό) χάρτη τον οποίο υπέβαλε ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στις 26 Φεβρουαρίου του 2003, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου σχεδίου του.


Όπως ο "Π" πληροφορείται, η ελληνοκυπριακή πλευρά εκτιμά ότι τυχόν επανασυζήτηση των εδαφικών πτυχών θα προσφέρει τη δυνατότητα στην τουρκοκυπριακή να εγείρει θέματα ευρύτερων αλλαγών, έξω από τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν και ταυτόχρονα θα αναζωπυρώσει και τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες οργανωμένων φορέων προσφύγων, οι οποίοι διεκδικούν τη συμπερίληψη των περιοχών από τις οποίες προέρχονται υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ότι δεν προτίθεται να εγείρει θέμα εδαφικών αλλαγών "για να μην αρχίσουν να φωνάζουν Καρπασίτες και Μορφίτες κλπ".

Θα εγείρει ο Ντενκτάς
Ωστόσο, από τουρκοκυπριακής πλευράς -με βάση και το δισέλιδο έγγραφο που παρέδωσε στον Κόφι Ανάν ο Ραούφ Ντενκτάς- θα εγερθεί μετά βεβαιότητας θέμα εδαφικών αλλαγών. Συγκεκριμένα, όπως γράψαμε και χθες, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιδιώξει, έστω και εάν αυτό είναι έξω από τη φιλοσοφία του σχεδίου του Κόφι Ανάν, ευθυγράμμιση συνόρων, κατά τρόπο που να υποδεικνύεται "ο διεθνικός και διζωνικός χαρακτήρας του κράτους". Δεν αποκλείεται μάλιστα οι τούρκοι να υποχωρήσουν επί του εδάφους, διεκδικώντας ως αντιστάθμισμα περιορισμό στο ποσοστό των ελληνοκυπρίων προσφύγων οι οποίοι θα μπορούν να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Μια τέτοια αλλαγή είναι όμως αμφίβολο εάν μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τον ίδιο τον ΟΗΕ, αφού ανατρέπει έτσι τη βασική φιλοσοφία της "ζικ ζακ" γραμμής που υιοθετήθηκε στο χάρτη και η οποία στόχευε (όπως είχε εξηγηθεί και στο προοίμιο του σχεδίου) στο να συμπεριληφθούν στα συνιστώντα κράτη όσο το δυνατό περισσότερα αμιγώς χωριά ένθεν και ένθεν. Η γραμμή αυτή βοηθούσε ιδιαιτέρως και την προσπάθεια διεύρυνσης του αριθμού (87-90 χιλιάδες) των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Υπό τ/κ το 28,7%
Με βάση τον τρίτο αναθεωρημένο χάρτη θα παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση ποσοστό 28,7%. Αυτό το ποσοστό διαμορφώθηκε και μετά την εξαγγελία της Βρετανίας να παραχωρήσει μέρος του εδάφους των Βάσεων της στο υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση κρατίδιο. Συγκεκριμένα οι Βρετανοί εξήγγειλαν πέρσι τέτοια περίοδο ότι θα επιστρέψουν: Στην περιοχή Επισκοπής, τμήμα νοτίως του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου, περιοχή των χωριών Παραμάλι και Αυδήμου, έδαφος νοτίως του παλαιού δρόμου Επισκοπής και μέρος των περιοχών Κολοσσίου και Τραχωνίου. Στην περιοχή Δεκέλειας θα επιστρέψουν μέρος της κοινότητας Ξυλοφάγου και Ορμήδειας, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, και τμήμα του εδάφους της Ξυλοτύμπου. Στην τουρκοκυπριακή πλευρά θα παραχωρηθεί τμήμα νοτίως του χωριού Πέργαμος. Οι περιοχές που επιστρέφουν οι Βρετανοί, είναι με γκρίζο χρώμα στο διπλανό χάρτη.

Ποια χωριά επιστρέφουν
Με βάση τον τρίτο χάρτη, τον οποίο υπέβαλε στο εδαφικό ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, επιστρέφουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, πέραν από το τμήμα της πόλης της Αμμοχώστου, οι πιο κάτω κοινότητες: Άχνα, Γαϊδουράς, Καλοψίδα, Πραστειό, Μακράσυκα, Αχερίτου, Κοντέα, Λύση, Βατυλή, Άσσια, Πυρόι, Τύμπου, Μια Μηλιά, Γερόλακκος, Άγιος Βασίλειος, Σκυλλούρα, Σίσκληπος, Ακριδάκι, Λάρνακα της Λαπήθου, Κοντεμένος, Ασώματος, Καρπάσια, Μύρτου, Καλό Χωριό, Καπούτι, Δυο Ποταμοί, Φιλιά, Κυρά, Μάσσαρι, Κατωκοπιά, Αργάκι, Μόρφου, Πάνω και Κάτω Ζώδια, Νικήτας, Αυλώνας, Πραστειό Μόρφου, Πεντάγυια, Καραβοστάσι, Ποταμός του Κάμπου, Γαληνή, Λουτρός, Σόλοι, Ξερός, Ξερόβουνος, Λιμνίτης, Αμμαθκιές, Πέτρα, Άγιος Γεώργιος Λεύκας, Άγιος Ιωάννης Σελέμανι, Κόκκινα και Κορμακίτης.
Στην Καρπασία, υπάρχει πρόνοια για επιστροφή των κατοίκων των χωριών Γιαλούσας, Ριζοκαρπάσου, Μελάναργας και Αγίας Τριάδας, υπό ειδικό καθεστώς.

Πολίτης | Σωτήρης Παρούτης


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/02/2004, 17:33:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Το κοινοτικό κεκτημένο δεν πρέπει να αποτελεί φόβητρο για τους Τ/κ

Γιώργος Παπανδρέου: Το ευρωπαϊκό μέλλον και όχι ο τουρκικός στρατός εξασφαλίζει Τ/κ και Τουρκία
Η ΛΥΣΗ του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου είναι εφικτή, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε εκπροσώπους μεγάλου αριθμού τουρκοκυπριακών οργανώσεων και πέντε κομμάτων με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Στη διάρκεια του διαλόγου, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε να περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα από όλη την Κύπρο.


Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ελεύθερο διάλογο με τους εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο να παρευρεθούν στη συνάντηση όσο και να εκθέσουν τις απόψεις τους και να ακούσουν τις απαντήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι μετά τις συζητήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη, η λύση είναι εφικτή μέχρι την 1η Μαΐου και μπορεί να δρομολογηθεί ρεαλιστικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τόνισε, όμως, ότι για να γίνει αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήρε το σημαντικό ρόλο των Τουρκοκυπρίων προκειμένου το Κυπριακό να φθάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα και κάλεσε τους παριστάμενους Τουρκοκυπρίους, αυτές τις τελευταίες εβδομάδες οι οποίες, όπως είπε, μπορεί να αποτελέσουν την τελευταία φάση του Κυπριακού, να συμβάλουν στην επίτευξη της λύσης περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που έγινε εφικτή παράλληλα με τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού βοηθά και θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ευρύτερη ζώνη ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή.
Αναφέρθηκε στην πρότασή του για αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών της Ελλάδας και της Τουρκίας και ανέφερε ότι ως πρωθυπουργός θα ζητήσει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητήσουν και να προωθήσουν το θέμα αυτό.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά σχετικά με την εμπλοκή της Ε.Ε. στις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού τόνισε ότι ο φόβος που εκφράζεται αποτελεί λανθασμένη προσέγγιση. Αυτό που έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι να έχουν οι Τουρκοκύπριοι όλα τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη. Το κοινοτικό κεκτημένο, ανέφερε, δεν είναι φόβητρο αλλά η διασφάλιση της καλύτερης και λειτουργικής λύσης για την ένταξη της ενιαίας Κύπρου στην Ενωση.
Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου με τη διαδικασία αυτή θα βοηθηθεί και η Τουρκία για να έχει μέλλον στην ευρωπαϊκή οικογένεια και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Απαντώντας σε ερώτηση Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου για τα θέματα του Αιγαίου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό θα βοηθήσει στη θεαματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα. Και αναφερόμενος στο ρόλο του τουρκικού στρατού και στη στάση που τηρεί, θέμα το οποίο τέθηκε από εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να καταλάβει ότι η ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά και των Τουρκοκυπρίων είναι το ευρωπαϊκό μέλλον. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε από άλλον Τουρκοκύπριο, εν είδει εξέτασης, όπως ο ίδιος ο ερωτών είπε, εάν θα επηρεαστεί από το προεκλογικό κλίμα και θα αλλάξει τη στάση του σχετικά με την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως όσα έκανε για το θέμα αυτό τα έκανε γιατί τα πίστευε και δεν θα άλλαζε με τίποτα τις αρχές και τις αξίες του.

Στιγμές συγκίνησης
Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε συγκινητική τη συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους των τ/κ οργανώσεων. «Ακόμη πιο συγκινητικό ήταν όταν ένας πατέρας μού θύμισε ότι συνέβαλα στο να σωθεί το παιδί του από τη λευχαιμία, όταν με ένα τηλέφωνό μου προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τζεμ, άνοιξε η τράπεζα αίματος και από την πλευρά των Τ/κ, για να βρεθεί τελικά το μόσχευμα για το παιδί αυτό, τον μικρό Ανδρέα». Μπορεί κανείς πολλά να οραματίζεται στην πολιτική του σταδιοδρομία, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Αλλά όταν έρχεται ένας πατέρας και λέει "μέσα από αυτή την προσπάθεια προσέγγισης και ειρήνης, έσωσες το παιδί μου", ξέρει κανείς ότι αξίζουν πράγματι όλοι αυτοί οι κόποι».


Φιλελεύθερος

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2004, 20:23:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Την Ελλάδα αγαπώ...

Την Ελλάδα αγαπώ...
Όχι όμως και τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που αφού του τέλειωσαν τα ανέκδοτα είπε ν' ασχοληθεί και λίγο με την Κύπρο. Που αφού έχασε την εύνοια των καναλιών, είπε να ξαναβγεί στο προσκήνιο και να ξαναπαίξει στα κεντρικά δελτία ειδήσεων πατώντας τώρα πάνω στις εξελίξεις στην Κύπρο.


Την Ελλάδα αγαπώ...
Όχι όμως και τους νεοφώτιστούς της ηγετίσκους που όταν ρωτήθηκαν, έδειξαν να αγνοούν και να μην πήραν χαμπάρι για τα όσα τραγικά φόρτωσε στο έθνος η θλιβερή επταετία της Χούντας. Αυτή που άνοιξε το δρόμο στην κυπριακή τραγωδία και τη σημερινή διαπραγμάτευση λύσεων που δεν έχουν να κάνουν με τα όσα πόθησε και διεκδίκησε αυτός ο λαός. Δεν μπορώ να ανεχτώ εκείνους που ελαφρά τη καρδία προσπερνούν τους νεκροθάφτες της Κύπρου και επικαλούνται τους ήρωές της, που ανέβηκαν στην αγχόνη για τα ιδανικά εκείνα που πήραν οι άλλοι και τα 'καναν σκουπίδια.
Την Ελλάδα αγαπώ...
Όχι όμως τα παιχνίδια του κάθε "ιεράρχη" που αφού τελείωσε με τις ταυτότητες και τις κόντρες του με το Φανάρι, είπε ν' ασχοληθεί άξαφνα και με την Κύπρο και να υποδείξει ότι οι Κύπριοι πια δεν θα είναι Έλληνες και δεν θα προσκυνούν την ελληνική σημαία. Μακαριότατε, με όλο το σέβας, εμείς κι εσείς προσκυνούμε διαφορετική ελληνική σημαία. Γιατί εμείς, έστω και αργά, αντιληφθήκαμε τι προκάλεσε στη μητέρα Ελλάδα η θλιβερή εκείνη συνομοταξία των φασιστών και ποιο αποτέλεσμα είχε για την Κύπρο η αδιαφορία και η στήριξη που της πρόσφεραν κάποιοι που σήμερα στο όνομα του πατριωτισμού αναφωνούν διάφορα από άμβωνος και όχι μόνο.
Την Ελλάδα αγαπώ...
Αυτήν όμως την Ελλάδα που ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει, και όχι την άλλη των "επαναστατών" της μίας ημέρας που από τις εκκλησίες ή τα πανεπιστήμια κηρύσσουν τις επαναστάσεις στις οποίες ποτέ δεν συμμετείχαν. Αυτήν την Ελλάδα που πιστή στο μεγαλείο της δεν εθελοτυφλεί μπροστά στο σήμερα αλλά, απεναντίας, προσπαθεί να το διαμορφώσει κατά τρόπο θετικό. Γιατί, τι είναι η Ελλάδα Μακαριότατε; Ένα κλειστό δωμάτιο από το οποίο ο κάθε "εθνοπρεπής" ανατρέχει (επιλεκτικά) στο παρελθόν για να κάνει το κήρυγμα που "πουλά" στα κανάλια; 'Η, μήπως, μια συνεχής δυναμική που ξέρει να αναγνωρίζει ακόμα και το ξένο, να το μελετά, να το αφομοιώνει και να το κάνει στο τέλος της ημέρας πολιτισμό από τον οποίο όλοι -"βάρβαροι" και μη- μπορούν να επωφεληθούν;
Σ' αυτή την τόσο βασανισμένη γωνιά του ελληνισμού, μπερδευτήκαμε πολύ και για χρόνια πολλά από τα μηνύματα των κάθε εποχής "εθνοπατριωτών" της μητρόπολης. Μόνο που σαν τους ψάχναμε, ήταν όλοι απόντες... Αυτή τη φορά ας λείψουν τα κηρύγματά τους. Ή, ας προσπαθήσουν πρώτα ν' ακούσουν κι εμάς της... επαρχίας πριν ανέβουν στα βήματα των κηρυγμάτων.
Την Ελλάδα αγαπώ... Κι είναι αυτή η Ελλάδα που με έμαθε να είμαι περήφανος όχι στη μοναξιά, μα στη συνύπαρξη με τους άλλους.

Πολίτης | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΚΑΝΗΣ


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2004, 20:29:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Η μεγάλη φάρσα: «Ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει για το Σχέδιο...»/ Αντι-Στάσεις

Πώς είναι δυνατό να εξηγηθούν σε διάστημα 4-5 ημερών και να γίνουν κατανοητά δυσνόητα νομικά και συνταγματικά κείμενα; Οι Κύπριοι δεν είναι οι έσχατοι των αθλίων αυτού του πλανήτη. Έχουν ακόμα αξιοπρέπεια. Και η αξιοπρέπειά τους επιτάσσει να απορρίψουν με βροντερό και σαρωτικό «όχι» αυτήν την εξευτελιστική αθλιότητα, που ονομάζεται Σχέδιο Ανάν.


Ξαφνικά, όλοι θυμήθηκαν τον «κυρίαρχο κυπριακό λαό». Ο Ανάν απευθύνθηκε επανειλημμένα στους Κύπριους πολίτες για να ασκήσουν πίεση στους ηγέτες τους, ώστε να αποδεχθούν το πολιτειακό του τερατούργημα. Οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και, φυσικά, οι δικοί μας ηγέτες, ανακάλυψαν τη δύναμη, την αίγλη, ακόμα και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού.


Αν αποτύχουν οι ηγέτες σας, υποβάλλει κουτοπόνηρα ο Ανάν, να συμφωνήσουν πάνω στο Σχέδιό μου, θα καλέσω τις Μητέρες-πατρίδες. Αν αποτύχουν και αυτές να συνετίσουν, δηλαδή να εκβιάσουν τους Παπαδόπουλο-Ντενκτάς να αποδεχτούν το Σχέδιο, τότε θα το συμπληρώσει ο ίδιος (ήδη το συμπλήρωσε, λένε οι πληροφορίες...) και τότε, «ο κυρίαρχος κυπριακός λαός» θα κληθεί να αποφανθεί. Αλλά πριν εκφράσει τη γνώμη του άρχισαν πάλι τα άθλια όργανα του εκφοβισμού: Θα προκληθεί... μικρασιατική καταστροφή αν δεν δεχτείτε το Σχέδιο, λένε ξένοι και ντόπιοι μάγιστροι του εκτρώματος Ανάν.

Τώρα θυμήθηκαν τον «κυρίαρχο κυπριακό λαό»; Ο Μακάριος δεν τον θυμήθηκε καθόλου όταν υπέγραφε την πρώτη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου με τον Ντενκτάς, το1977. Ούτε και ο μ. Κυπριανού τον έλαβε υπόψη, όταν υπέγραφε τη δεύτερη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου με τον Τ/κ ηγέτη, το 1979. Ο κ. Βασιλείου, που επισήμως διατράνωνε τη θέλησή του να εξυπηρετήσει τα «στρατηγικά συμφέροντα» των Τούρκων στην Κύπρο, δεν έστερξε να θυμηθεί τον «κυρίαρχο λαό», όταν αποδεχόταν τις Ιδέες Γκάλι. Ο κ. Κληρίδης, δέκα χρόνια στην εξουσία, αφού υποσχέθηκε να «φέρει την άνοιξη» και την απαλλαγή από τις Ιδέες Γκάλι, ενέπηξε βαθύτερα την Κύπρο και τον «κυρίαρχο λαό» της σε μαιάνδρους υποχωρήσεων. Γιατί όλοι καμώνονται να ξεχνούν ή να προσπερνούν μια θλιβερή αλήθεια; Ότι, δηλ. το σημερινό Σχέδιο Ανάν φέρει ευδιάκριτα και αναγνωρίσιμα τα δακτυλικά αποτυπώματα των Μακαρίου, Κυπριανού, Βασιλείου και Κληρίδη και του τέως Γεν. Εισαγγελέα, Αλ. Μαρκίδη;

Πότε οι τέσσερις Πρόεδροι της Δημοκρατίας ένιωσαν την ανάγκη, όχι να διεξάγουν δημοψηφίσματα, αλλά τουλάχιστον να σεβασθούν και να ενημερώσουν υπεύθυνα τους πολίτες αυτού του τόπου; Ποτέ! Παρά μόνο μαθαίναμε για τις δικές τους υποχωρήσεις και εκχωρήσεις από κομπαστικές ακριτομύθιες του κατοχικού Ντενκτάς. Πληροφορούμασταν από τρίτους όσα καθηκόντως η δική μας ηγεσία όφειλε να μας εξηγεί και να μας ενημερώνει. Τώρα, λοιπόν, όλοι θυμήθηκαν ότι υπάρχει στην Κύπρο «κυρίαρχος λαός», ο οποίος θα κληθεί να κρατήσει στους ώμους του τα ανομήματα, τις ελαφρότητες και τα επίχειρα μιας μακράς διαδικασίας που συμπυκνώθηκε στο Σχέδιο Ανάν. Πρόκειται περί απίστευτης φάρσας! Τι παρατηρείται; Δεν μιλάμε για έναν κυρίαρχο λαό αλλά για... δύο! Το άθλιο Σχέδιο Ανάν, μετά και τη δήλωση της 13ης Φεβρουαρίου, αναγνωρίζει δύο λαούς, δηλ. δύο κράτη, που κυρίαρχα θα διεξάγουν δύο χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία εξισώθηκε, με συναίνεση της δικής μας ηγεσίας, πριν και τώρα, με το κατοχικό ψευδοκράτος. Και ισοπεδώθηκε.

Απορεί κάθε σκεπτόμενος πολίτης, που διατηρεί ακόμα σώας τα φρένας: Αφού το κατοχικό μόρφωμα, μετά την τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας και μετά την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, κηρύχθηκε non-valid, ήγουν νομικά και άλλως πως ανύπαρκτο, άρα παράνομο και μη αναγνωριζόμενο, πώς νομιμοποιείται να διεξάγει χωριστό δημοψήφισμα; Και μάλιστα, σε αυτό θα συμμετάσχουν και οι έποικοι, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού των κατεχομένων. Δηλαδή, οι έποικοι, προϊόν και αποτέλεσμα εισβολής και εγκλήματος πολέμου, θα προκρίνουν και θα συναποφασίσουν για το μέλλον του λαού και του τόπου! Τα σχιζοφρενικά δεν τελειώνουν εδώ. Εκείνοι που συνέταξαν αυτόν το νομικό, πολιτειακό και συνταγματικό λαβύρινθο, αδυνατούν να τον διεξέλθουν και να βγάλουν άκρη. Έγκριτοι νομικοί, πανεπιστημιακοί, αναλυτές και συνταγματολόγοι, ψηλώνουν τα χέρια ενώπιον αυτού του νέου τραγέλαφου, που επιχειρείται να μας επιβληθεί με συνοπτικές, δηλ. αντιδημοκρατικές και ρατσιστικές διαδικασίες.

Ερωτούμε πάντα νοήμονα πολίτη, ο οποίος αγνοεί το Σχέδιο Ανάν: Πώς είναι δυνατό να εξηγηθούν σε διάστημα 4-5 ημερών και να γίνουν κατανοητά από τους Κυπρίους, Ε/κ και Τ/κ, δυσνόητα, δαιδαλώδη και ερεβώδη νομικά και συνταγματικά κείμενα; Δεν θα καταλάβει κανένας τίποτε! Τι είδους «κυρίαρχος» είναι ένας λαός που εκ προοιμίου μοιράζεται παρανόμως εις δύο, και, χωρίς να γνωρίζει ούτε και να κατανοεί, καλείται να εκφρασθεί για ένα Σχέδιο που θα σφραγίσει το μέλλον του για τις επόμενες γενιές; Οι Κύπριοι δεν είναι οι έσχατοι των αθλίων αυτού του πλανήτη. Ούτε είναι τα περιτρίμματα των λαών. Έχουν ακόμα αξιοπρέπεια. Και η αξιοπρέπειά τους επιτάσσει να απορρίψουν με βροντερό και σαρωτικό «όχι» αυτήν την εξευτελιστική αθλιότητα, που ονομάζεται Σχέδιο Ανάν

Σημερινή | Σάββα Ιακωβίδη


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2004, 20:34:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Πρόταση της ε/κ πλευράς η πρόνοια για εκ περιτροπής προεδρία

"Ο λαός οφείλει να γνωρίζει"

Λευκωσία: Η πρόνοια του σχεδίου Ανάν για το Προεδρικό Συμβούλιο και για εκ περιτροπής Προεδρία του Σώματος περιλήφθηκε στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ κατόπιν πρότασης της ε/κ πλευράς.

Αυτό δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σημειώνοντας ότι το γεγονός αυτό, το αποκάλυψε σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου επί κυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι με κατάπληξη άκουσε κάποια στιγμή στο Εθνικό Συμβούλιο ότι η εισήγηση για εξαμελές προεδρικό σώμα και εκ περιτροπής προεδρία για κάθε δέκα μήνες, ήταν πρόταση της ε/κ πλευράς. Αποκάλυψε μάλιστα ότι αυτό αποκάλυψε ο πιο στενός συνεργάτης του Προέδρου, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ακόμη ότι όταν ο ίδιος διαμαρτυρόταν για τις συγκεκριμένες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, του λέχθηκε ότι ήταν πρόταση της ε/κ πλευράς.

Ευθύνες στις κυβερνήσεις Κληρίδη και Βασιλείου
Όπως είπε ο κ. Λυσσαρίδης, "το σχέδιο Ανάν δεν είναι παρθενογένεση", γιατί, όπως είπε, "δυστυχώς στο σχέδιο Ανάν υπάρχει και η συμβολή των κυβερνήσεων Κληρίδη και Βασιλείου".

Αφού σημείωσε ότι ο λαός πρέπει να γνωρίζει τι γίνεται στο Κυπριακό, ο κ. Λυσσαρίδης επέκρινε τις κυβερνήσεις Κληρίδη και Βασιλείου ότι δέχθηκαν πράγματα στο Κυπριακό χωρίς να ενημερώσουν πρώτα το λαό.

Αντιδρά ο Γιώργος Βασιλείου
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου απέρριψε ιτον σχυρισμό του Βάσου Λυσσαρίδη, ότι η πρόνοια στο σχέδιο Αναν για εκ περιτροπής προεδρία τέθηκε με εισήγηση των κυβερνήσεων Βασιλείου και Κληρίδη.

Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη του οποιαδήποτε δήλωση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι την πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά. «Πιθανόν η δήλωση, αν έγινε, να έγινε στην απουσία μου>, είπε ο κ. Βασιλείου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΕΔΗ εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ελλάδος Χριστόδουλου για το σχέδιο Αναν. Είπε ότι οι δηλώσεις του πιθανό να οφείλονται στο ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του σχεδίου ή δεν είναι ενημερωμένος σωστά.


Φιλελεύθερος | ΑΠΕ, ΚΥΠΕ


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2004, 20:36:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Ολοκληρώθηκε η τρίτη συνάντηση Παπαδόπουλου, Ντενκτάς και Ντε Σότο

Συνομιλίες για το κυπριακό

Λευκωσία: Ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι η τρίτη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.


Μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η ε/κ πλευρά ζητά πραγματική απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για επικύρωση της συμφωνίας πριν από τα δημοψηφίσματα και όχι μια απλή δέσμευση.

Ερωτηθείς εάν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης συζητήθηκαν θέματα ουσίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος περιορίστηκε να απλά να πει ότι "όλα είναι θέματα ουσίας".

Νωρίτερα το πρωί, λίγο πριν την αναχώρηση του για τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε τη θέση ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να παραταθούν μέχρι το Δεκέμβριο και ότι στόχος παραμένει η εξεύρεση λύσης εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ένα από τα σημαντικά θέματα που συζητούνται είναι και η θέση της Άγκυρας, εάν πρόκειται δηλαδή, η όποια συμφωνία προέλθει από τις διαπραγματεύσεις, να επικυρωθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

"Η επιμονή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών να θέσει τη συμφωνία λύσης για επικύρωση ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης μετά τα δημοψηφίσματα, είναι ένα από τα βασικά θέματα των συζητήσεων που έχουμε" δήλωσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Aπό την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι πηγαίνει στις συνομιλίες με τις απαιτήσεις της πλευράς του που αφορούν τα κύρια θέματα. ''Ας αναμένουμε να δούμε τι θα φέρουν οι άλλοι,'' πρόσθεσε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει συζήτηση του εδαφικού στη βάση χάρτη κατά τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Ντενκτάς είπε πως δεν έχουν φθάσει ακόμα σε αυτό το στάδιο. Ανέφερε επίσης ότι το σημείο που θα αρχίσει η συζήτηση σήμερα έχει ήδη καθοριστεί και αμφότερες οι πλευρές το γνωρίζουν.

Ξανάρχισαν οι συνομιλίες
Υστερα από σύντομη ανάπαυλα, λόγω του τριημέρου, ξεκίνησαν οι απευθείας συνομιλίες Παπαδόπουλου - Ντενκτάς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Η τουρκική πλευρά έχει ανεβάσει τις προσδοκίες πως από την τρίτη θα γίνει πιο ενδελεχής συζήτηση επί της ουσίας των πολιτικών θεμάτων του κυπριακού.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ευχήθηκε μάλιστα να γεφυρωθούν οι διαφορές και να μην χρειαστεί η ανάμειξη Ελλάδας - Τουρκίας κατά τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων στις 22 Μαρτίου.

Σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος εμφανίστηκε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος για πρώτη φορά δήλωσε ότι μπορεί να μην υπάρξει λύση έως την 1η Μαΐου. «Μπορεί να φθάσουμε σε συμφωνία μέχρι το Δεκέμβριο, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει ή όχι να αρχίσει διαπραγματεύσεις ένταξης με την Τουρκία. Μπορεί τότε να οργανώσουμε τα δημοψηφίσματα", είπε ο Ραούφ Ντενκτάς.

Συνεδριάζουν και οι τεχνικές επιτροπές
Εκτός από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις, σήμερα θα συνέλθουν οι διάφορες υπο-επιτροπές για τη νομοθεσία. Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν επιδώσει στις δύο πλευρές κατάλογο νόμων, οι οποίοι πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνηθούν.

Οι Τούρκοι έχουν ανταποκριθεί έως τώρα, επί της ουσίας, μόνο στην επεξεργασία ορισμένων συμφωνιών συνεργασίας που θα διέπουν τις σχέσεις των δύο μελλοντικών κρατιδίων.

Φιλελεύθερος | ΑΠΕ, ΚΥΠΕ




ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2004, 20:42:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Δύσκολος και μακρύς ο δρόμος δηλώνει ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά όχι απλή δέσμευση αλλά πραγματική απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου για επικύρωση της ενδεχόμενης συμφωνίας στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμη πως ''απόδειξη των προθέσεων και της επιθυμίας θα φανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και οι δικές μας θέσεις''.


Ερωτηθείς εάν κατά τη σημερινή συνάντηση η διαδικασία με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο εισήλθε σε θέματα ουσίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε πως ''όλα είναι θέματα ουσίας''.
''Oπως είπα και όταν ήρθα από τη Νέα Υόρκη ο δρόμος είναι μεγάλος και δύσκολος και πρέπει να πεισθούμε κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι αλλαγές που κρίνουμε αναγκαίες στο Σχέδιο Ανάν και να μπορέσουμε να μιλούμε για μια επανενωμένη Κύπρο και όχι για μια Κύπρο χωρισμένη με κριτήρια εθνικής καταγωγής'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η συμπεριφορά του Τ/Κ ηγέτη δεν φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οδεύουμε σε συμφωνία πριν από τον επιδιαιτητικό ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε πως ''απόδειξη των προθέσεων και της επιθυμίας θα φανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και οι δικές μας θέσεις''.
''Όταν εγείρει τέτοια θέματα ασφαλώς εγείρουμε και εμείς τα αντίστοιχα όπως περιλαμβάνονται στην επιστολή που είχα δώσει στο Γενικό Γραμματέα στις 10 Φεβρουαρίου. Ασφαλώς εάν προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε και εμείς τις δικές μας επιπρόσθετες απαιτήσεις'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που έχει προκύψει για το κατά πόσο η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να εγκρίνει πριν ή μετά τα δημοψηφίσματα τη συμφωνία δεδομένου ότι το θέμα καταγράφεται ως όρος εκ μέρους του ΓΓ στην επιστολή που απηύθυνε προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''καταγράφεται ως όρος αλλά υπάρχουν και άλλες ερμηνείες από τουρκικής πλευράς ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να δοθεί δέσμευση ότι η επικύρωση θα γίνει''.
''Εμείς ζητούμε όχι απλή δέσμευση αλλά πραγματική απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς την επικύρωση της συμφωνίας δεν θα υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και θα είναι αβέβαιο με ποια νομική ιδιότητα παραμένουν τα τουρκικά στρατεύματα όσα παραμένουν ή ακόμα αν είναι υποχρεωμένα να φύγουν'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς εάν έχουν διευθετηθεί χωριστές συναντήσεις με τον κ. ντε Σότο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''όταν μου το ζητήσει ασφαλώς θα είμαι παρών αλλά δεν μου έχει ζητήσει''.
Τέλος σε ερώτηση εάν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και το απόγευμα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά αφού ''το απόγευμα διατίθεται για προετοιμασία'', όπως είπε.
Σε δύο βασικά ζητήματα της διαδικασίας των συνομιλιών απάντησε το πρωί ο πρόεδρος της δημοκρατίας, προτού μεταβεί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να παραταθούν μέχρι το Δεκέμβριο, όπως είχε δηλώσει ο Ραούφ Ντενκτάς.
Δεν έχω υπόψη μου κανένα τέτοιο δεδομένο, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος , προσθέτοντας πως ξεκινούμε με στόχο να φτάσουμε σε συμφωνία που να μας ικανοποιεί και να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το λαό, μέχρι το τέλος των χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία έθεσε ο Κόφι Ανάν.


Σημερινή

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2004, 21:13:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Εμμονή των Τούρκων ενώπιον της Ε.Ε. για την ενίσχυση διζωνικότητας

Το Κυπριακό στη συνάντηση της τρόικας με την Τουρκία
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ πλευρά επανέλαβε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι βασικός άξονας της πολιτικής της είναι η ενίσχυση της διζωνικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση της τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών, που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο στις 10 Φεβρουαρίου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Κυπριακό.


Σύμφωνα με όσα έχουν καταγράψει οι κοινοτικοί, η Άγκυρα παρουσιάζεται να επιμένει στα πιο κάτω σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού:
l Ενίσχυση της διζωνικότητας και μείωση του αριθμού των Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.
l Παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο τουλάχιστον μέχρι και την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
l Ο χάρτης του εδαφικού να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευθεία η γραμμή.
Πάντως, συνάντηση της τρόικα με την Τουρκία σε επίπεδο υπουργικό δεν κατέστη δυνατόν να γίνει, παρόλο που προγραμματίσθηκε για την περασμένη Πέμπτη. Στην Τουρκία ανέμεναν τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Cowen, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Bot και τον Επίτροπο της Κομισιόν, Πάτεν, που επρόκειτο να έρθουν στην Άγκυρα μετά την περιοδεία τους στο Αφγανιστάν, στις Ινδίες και στο Πακιστάν.
Ωστόσο, στο αεροδρόμιο της Άγκυρας πήγε μόνο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Cowen. Οι υπόλοιποι είχαν φύγει απευθείας από το Ισλαμαμπάντ για το Λονδίνο.
Ο Cowen έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ και είχαν συνομιλίες.


Φιλελεύθερος | Κώστας Βενιζέλος


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2004, 23:43:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Η κινδυνολογία της επόμενης μέρας

Ας δούμε το μέλλον μας διεκδικητικά, με αγωνιστικό ρεαλισμό και αισιοδοξία. Η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια είναι κακός σύμβουλος και συνοδοιπόρος της συντήρησης


Οι συνομιλίες παρά τα πολλαπλά προβλήματα, συνεχίζονται με τον κατοχικό ηγέτη Ρ. Ντενκτάς να κάνει επίδειξη αδιαλλαξίας, να προβάλλει θέσεις οι οποίες είναι εκτός του πλαισίου του Σχεδίου Ανάν, αντίθετες με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο.

Προβάλλει θέσεις διχοτομικές και επιχειρεί να ξανανοίξει τη συζήτηση του Κυπριακού από την αρχή. Καθημερινά αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου μέσω μιας ειλικρινούς διαπραγμάτευσης του Σχεδίου Ανάν.

Σε αντίθεση με τον Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, συνεπής με τις θέσεις και τις δεσμεύσεις του κατέθεσε εισηγήσεις για βελτιώσεις και αλλαγές, που κατά γενική ομολογία είναι στο πλαίσιο των παραμέτρων και της φιλοσοφίας του Σχεδίου Ανάν, εξυπηρετούν το σύνολο του κυπριακού λαού, τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα της λύσης που θα προκύψει. Και ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δίνει μια τιτάνια μάχη για να εξασφαλίσει τις βελτιώσεις και αλλαγές που επιζητεί, στο εσωτερικό μέτωπο παρουσιάζονται φαινόμενα που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Φαινόμενα του τύπου της ωραιοποίησης του Σχεδίου από τη μια και της δαιμονοποίησής του από την άλλη δεν βοηθούν.

Η ωραιοποίηση και η άποψη ότι το Σχέδιο Ανάν είναι ό,τι καλύτερο και να το δεχθούμε ως έχει, εκ των πραγμάτων υπονομεύει τη διεκδίκηση των βελτιώσεων που ζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η δαιμονοποίηση από την άλλη πλευρά και η απολυτοποίηση των αρνητικών του Σχεδίου Ανάν υποσκάπτει την αξιοπιστία και την πειστικότητα της προσπάθειας που καταβάλλει ο Πρόεδρος και γενικότερα η ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς και την προοπτική της λύσης. Αποδεχθήκαμε το Σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, ζητώντας βελτιώσεις και αλλαγές. Βρισκόμαστε στη φάση της διαπραγμάτευσης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ακόμα ζητούμενο και αντικείμενο σκληρού, πολύπλευρου αγώνα.

Το ζητούμενο αναμφισβήτητα είναι η λύση του Κυπριακού. Λύση, όμως που να είναι λειτουργική και βιώσιμη, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες. Λύση που να διασφαλίζει ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια. Λύση που να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι σε συνθήκες ασφάλειας και συνεργασίας θα οικοδομήσουν την κοινή τους πατρίδα και το κοινό τους μέλλον.

Το κατά πόσο το τελικό αποτέλεσμα, δηλ. η τελική διαμόρφωση του Σχεδίου Ανάν θα εξασφαλίζει τα πιο πάνω θα κληθούμε όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία και πολίτες να συναποφασίσουμε, σε συνθήκες πλήρους ενημέρωσης για τα θετικά και τα αρνητικά του τελικού αποτελέσματος.

Στην κρίση και στην απόφαση μας σίγουρα θα συνυπολογισθεί και η επόμενη μέρα. Μια μέρα που δεν είναι μονόδρομος, ούτε και μονοδιάστατη. Η επόμενη μέρα, οι επόμενες μέρες, βδομάδες , μήνες, χρόνια δεν μπορούν να αντικρίζονται εκ των προτέρων με πνεύμα μοιρολατρίας και ηττοπάθειας. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επόμενη μέρα.

Οποιο και να είναι το αποτέλεσμα, είτε επιτευχθεί λύση λειτουργική, πιο λειτουργική ή λιγότερο λειτουργική ή αν δεν επιτευχθεί λύση. Η επόμενη μέρα σίγουρα δεν θα είναι η συντέλεια του κόσμου, ούτε η μέρα του χάους. Θα είναι μέρα συνέχισης του αγώνα.

Προσωπικά επιθυμώ να είναι μέρα συνέχισης του αγώνα ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια λύση λειτουργική και βιώσιμη που να διασφαλίζει τα όσα προαναφέρθηκαν και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για πρόοδο, ανάπτυξη, ευημερία των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Αν δεν επιτευχθεί όμως λύση και ιδιαίτερα χωρίς δική μας ευθύνη, θα συνεχίσουμε τον αγώνα, δεν θα σταυρώσουμε μοιρολατρικά τα χέρια, τερματίζοντας την προσπάθεια για ανατροπή του διχοτομικού στάτους κβο και επανένωση της πατρίδας μας.

Η επόμενη μέρα έτσι και αλλιώς θα βρει την Κυπριακή Δημοκρατία ή την Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία μέλος της Ε.Ε. των είκοσι πέντε. Μια ιδιότητα, που χωρίς ψευδαισθήσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Ας δούμε το μέλλον μας διεκδικητικά, με αγωνιστικό ρεαλισμό και αισιοδοξία. Η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια είναι κακός σύμβουλος και συνοδοιπόρος της συντήρησης και του στάτους κβο.

Χαραυγή | Κωστάκη Κωνσταντίνου


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2004, 23:59:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Η κουλτούρα του συμβιβασμού ως ατμομηχανή της λύσης/ ΠΑΡΤΕΡΙ

? Παίρνοντας ως δεδομένο ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ε/Κ και των Τ/Κ η σημερινή κατάσταση πραγμάτων, το σημερινό στάτους κβο, θα πρέπει να αλλάξει και ότι το ενδεχόμενο η αλλαγή να γίνει μέσω μιας δυναμικής αντιπαράθεσης (πολέμου) αποκλείεται, τότε η ειρηνική επίλυση του προβλήματος, δηλαδή ο συμβιβασμός, είναι η μοναδική διέξοδος.

Ποιοι στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να συμβιβαστούν; Οι Ε/Κ με τους Τ/Κ. Δύο κοινότητες οι οποίες αποτελούν την αδιαχώρητη και συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Ούτε η μια μπορεί να εξαφανίσει την άλλη, ούτε οι μεν μπορούν να εξοντώσουν τους δε. Είναι άρα αναπόφευκτο ότι θα πρέπει να συμβιβαστούν για να ζήσουν μαζί στην Κύπρο. Στην Κύπρο η οποία από τον Μάιο γίνεται πλήρες μέλος της Ε.Ε. ? Η ανάγκη ακριβώς για ένα συμβιβασμό, γέννησε και μια φόρμουλα μέσω της οποίας θα λειτουργήσει ο συμβιβασμός. Γέννησε δηλαδή -και όχι τυχαία- το σχέδιο Ανάν. Το σχέδιο ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων τα οποία ( και λόγω των έξωθεν συμφερόντων και παρεμβάσεων) βασίστηκαν, στην έλλειψη διορατικότητας των ηγετών μας, στον εθνικισμό και στην απουσία της κουλτούρας συμβιβασμού. Της κουλτούρας (της παιδείας δηλαδή) που είναι απαραίτητη σε πολυεθνικές (πολυπολιτισμικές) κοινωνίες, γιατί ακριβώς αποτελεί την ατμομηχανή ανάπτυξης και προόδου των κοινωνιών αυτών. Σήμερα μάλιστα οι πολυεθνικές (πολυπολιτισμικές) κοινωνίες χαρακτηρίζουν κατά κανόνα όλες τις αναπτυγμένες (και όχι μόνο) χώρες. ? Το σχέδιο Ανάν το γέννησε λοιπόν η σημερινή ανάγκη συμβιβασμού (λύσης) λαμβάνοντας -αναπόφευκτα- υπόψη τις εμπειρίες του παρελθόντος -αν θέλουμε να θέσουμε το ζήτημα ανώδυνα ή τα εγκλήματα που βίωσαν οι δύο κοινότητες στα τελευταία 44 χρόνια της διαβίωσης τους στην Κύπρο. Είναι εν ολίγοις το σχέδιο Ανάν, ο λογαριασμός των λαθών και των παθών μας, που όσο αποφεύγουμε να τον πληρώσουμε, θα μεγαλώνει. Όπως ακριβώς η κάθε προηγούμενη ευκαιρία λύσης είναι καλύτερη από την επόμενη.
? Η ε/κ ηγεσία είχε σημαντικές ευκαιρίες πριν από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου να οδηγήσει την Κύπρο σε μια λύση, τις οποίες όμως πέταξε στην κυριολεξία κάτω από το βάρος του πόθου της εθνικής ολοκλήρωσης, δηλαδή της ένωσης με την Ελλάδα. Η μια το 1947 με τη Διασκεπτική όπου είχε ενώπιον της την επιλογή της αυτοκυβέρνησης και το 1955 με τις προτάσεις Χάρτινγκ όπου είχε ξανά την επιλογή της αυτοκυβέρνησης, χωρίς την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. ? Οι δύο αυτές ευκαιρίες, ειδωμένες μέσα από την προοπτική ενός κόσμου που διαρκώς αλλάζει και που τότε έβγαινε από την αποικιοκρατία, θα οδηγούσαν σε ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς τα βαρίδια του κράτους που προέκυψε από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου κι όχι σε ένα κόσμο εσωστρεφή και καχύποπτο που να συντάσσει την ιδιοτέλεια του με τον εθνικισμό και να δηλητηριάζει την κοινωνία με πάθος και αίμα, οδηγώντας στην καταστροφή. ? Μετά την τουρκική εισβολή όλες οι ευκαιρίες που δόθηκαν για την εξεύρεση λύσης τελούσαν υπό την αίρεση της αδιαλλαξίας του Ντενκτάς και της Άγκυρας. Σήμερα, είναι πεποίθησή μας, ότι ο παράγοντας Άγκυρα λόγω της κυβέρνησης Ερντογάν, της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας αλλά και της διεθνούς συγκυρίας, είναι ήδη στη λογική της λύσης.
? Στη λογική της λύσης βρίσκεται και η ε/κ πλευρά, όπως έχει αποδείξει και με τις προτάσεις που έβαλε στο τραπέζι των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την εποπτεία ντε Σότο. Στη λογική της λύσης δεν βρίσκεται όμως ο Ραούφ Ντενκτάς, όπως αποδεικνύεται και από το έγγραφο που κατέθεσε στις συνομιλίες. Οι ενδείξεις, οι κινήσεις των ισχυρών εμπλεκομένων και οι πληροφορίες όμως μιλούν για πορεία προς τη λύση χωρίς επιστροφή, την οποία είτε θα ακολουθήσει και ο Ντενκτάς είτε θα τον εκτοπίσει από τη διαδικασία. ? Η λύση όμως, όποια και να είναι όπως και να προκύψει μέσα από το σχέδιο Ανάν, για να είναι αποτελεσματική και να γίνει λειτουργική πρέπει να συνοδεύεται από την κουλτούρα του συμβιβασμού, από την ατμομηχανή που θα οδηγήσει τα βαγόνια της νέας κυπριακής κοινωνίας στο ευρωπαϊκό πολυπολιτισμικό μας μέλλον. Εκτός πια κι αν προτιμούμε οι Κύπριοι (Ε/Κ και Τ/Κ) τα φαντάσματα του παρελθόντος από τα όνειρα του μέλλοντος.

---------------------------------------------------------------------

Το ουσιώδες κερδίζεται στην απώλεια (5)
Του Στέλιου Ράμφου*

Στο μέτρο που η πολιτική είναι τέχνη του εφικτού είναι και τέχνη του συμβιβασμού. Δεν πρόκειται πλέον για συνέχεια του πολέμου με άλλα μέσα. Aρχή της τέχνης του συμβιβασμού είναι η ικανότης να μην χάνης το ουσιώδες στην απώλεια. Στο ελάχιστο των απωλειών και των ωφελημάτων τα διασωζόμενα ουσιώδη συμβιβάζονται. Yπ’ αυτήν την έννοια ο συμβιβασμός ως εσωτερική επιλογή προηγείται της πρακτικής του εφαρμογής: Συμβιβάζομαι αφ’ ης στιγμής μου δίνει χαρά η αλήθεια και όχι το συναίσθημα. O καλός διαπραγματευτής εκτός από το δικό του συμφέρον λαμβάνει υπ’ όψιν και το συμφέρον του άλλου. Γι’ αυτό και οι καιροσκοπικοί συμβιβασμοί είναι θνησιγενείς. Kερδίζει εν τέλει στον συμβιβασμό όποιος δεν κυνηγά τη νίκη. O σκοπός του ετεροβαρούς συμβιβασμού είναι κάκιστος σύμβουλος. Nα σκεφθούμε τον συμβιβασμό σαν υποχρεωτική ανιδιοτέλεια. H ανάγκη φέρνει κοντά τους αντιπάλους όσο και αν αυτό πονά. O συμβιβασμός πονά γιατί αποκαλύπτει τα όρια των δυνατοτήτων μας και μας σχετικοποιεί. Mας προφυλάσσει ωστόσο από το κόστος μιας υπέρογκης ωφελιμοθηρίας και ιδιοτέλειας. Oποιον φροντίζει μόνο τον εαυτό του η ζωή από μια στιγμή και ύστερα παύει να τον βοηθή.
*Φιλόσοφος και στοχαστής στην Αθήνα


Πολίτης | ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/02/2004, 00:40:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Γραπτώς απάντησε η πλευρά μας στο έγγραφο Ντενκτάς

Εκτός του πλαισίου Ανάν οι θέσεις Ντενκτάς

Λευκωσία: Νέα δίωρη συνάντηση είχαν την Πέμπτη το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στι σκιά του πολυσέλιδου εγγράφου που κατέθεσε ο Ντενκτάς την Τρίτη το βράδυ. Να σημειωθεί ότι στη σημερινή συνάντηση, η ε/κ πλευρά απάντησε γραπτώς στα σημεία τα οποία ήγειρε ο Τ/κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στο πολυσέλιδο έγγραφο που υπέβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής τέταρτης συνάντησης των δύο ηγετών, συζητήθηκαν θέματα της ημερήσιας διάταξης ενώ πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή.

Ο κ. Παπαδόπουλος απέφυγε να απαντήσει όταν κλήθηκε να πει ποια ήταν η αντίδραση του κ. Ντενκτάς στις απαντήσεις που έδωσε η ε/κ πλευρά. Ερωτηθείς να αναφέρει ποια είναι η αντίδραση Ντε Σότο στα σημεία που ήγειρε ο Ντενκτάς ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος περιορίστηκε να πει ότι "ο κ. ντε Σότο δεν είναι δικαστής, απλά προεδρεύει των συνεδριών".

Ερωτηθείς αν κ. ντε Σότο θεωρεί ότι ο Τ/κ ηγέτης είναι εκτός διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέτρεψε τους δημοσιογράφους να ερωτήσουν τον ίδιο τον κ. ντε Σότο. Σε ερώτηση κατά πόσο στη σημερινή συνάντηση μίλησε μόνο αυτός, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι μίλησαν και οι δύο.

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε όπως πάντα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Αεροδρομίου Λευκωσίας υπό την επίβλεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο.

Λίγο πριν την αναχώρηση του από το Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως τα θέματα που εγείρει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων που έχουν καθοριστεί στη Νέα Υόρκη. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος επεσήμανε εξάλλου πως "η προσπάθεια του Ραούφ Ντενκτάς πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι προσπάθεια για διάβρωση και υποβάθμιση της διαδικασίας των συνομιλιών σε μια διαδικασία ανταλλαγής ακραίων θέσεων που δεν επιτρέπει να επιτευχθούν οι αλλαγές που επιθυμούμε στο σχέδιο Ανάν''.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ της ε/κ πλευράς και Ηνωμένων Εθνών ενώ τόνισε ότι η δική μας πλευρά έχει τις θέσεις της και εργάζεται επί των αλλαγών που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν ώστε να κριθεί τελικά δυνατό να προχωρήσουμε στην τελευταία φάση των διαδικασιών που είναι το δημοψήφισμα.

Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος την Τετάρτη είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ σχολιάσαν τα ξημερώματα ότι δεν ανησυχούν για την αναβολή των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, κάνοντας λόγο για συνήθη εξέλιξη σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ καλούν τις δυο πλευρές να συνεχίσουν με ενταντικούς ρυθμούς τις διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε να υπάρξει λύση πριν την 1η Μαΐου

Φιλελεύθερος | ΚΥΠΕ

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πύρρα
Μέλος 2ης Βαθμίδας


283 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/03/2004, 03:56:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πύρρα
ΑΛΙΜΟΝΟ ΛΟΥΚΑ!!!!! ΑΛΙ, ΑΛΙ και ΤΡΙΣΑΛΙ
σ'εμάς όλους που μιλάμε για Ελληνισμό και κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΥΚΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΛΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΕΤΣΙ ΑΓΟΓΓΥΣΤΑ??????
Τι και αν δεν αξίζουν όλοι οι Κύπριοι, τι και αν δεν αξίζουν όλοι οι Ελλαδίτες??? Πως αφήνουμε την Κύπρο να οδεύσει προς απώλεια της ταυτότητας της???
Ωραία αφύπνιση έχουμε, τρέχουμε για τη Σερβία, τρέχουμε για το Κόσοβο, αλλά για την Κύπρο???? έλα ύπνε και πάρε μας....Και που είναι οι Κύπριοι???? μα να κοιμούνται και αυτοί σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο της πορείας τους?
Δεν περιμένω απάντηση Λουκά,είμαι σίγουρη για τις δικές σου ιδέες και βλέπω τις προσπάθειες σου, και προσκυνώ σε αυτές, απλά ωρύομαι για τους υπόλοιπους και μένα μαζί!

Πύρρα, η περήφανη ΕλληνίδαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dolixopodos
Μέλος 1ης Βαθμίδας


89 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2004, 17:52:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dolixopodos
Mην ανησυχείς αγαπητή μου Πύρρα, θα την σώσουν την τελευταία στιγμή οι "Eψιλον"! και ο νοών νοήτο..

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πύρρα
Μέλος 2ης Βαθμίδας


283 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/03/2004, 10:06:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πύρρα
Εμείς είμαστε οι έψιλον, και αν δε ξυπνήσουμε εμείς κανείς δεν πρόκειται να μας βοηθήσει, ακόμη και τον άγιο χρειάζεται να τον καλέσεις και να πιστέψεις για σε βοηθήσει. Υπάρχουν δεν υπάρχουν οι έψιλον σε μας εναπόκεινται να τους δώσουμε σάρκα και οστά. Πόσο πόνο πρέπει ακόμη να τραβήξουμε, πόσες κατραπακιές να φάμε για να αντιληφθούμε ότι δεν θα έχουμε μέλλον βαδίζοντας σε αυτήν την πορεία. Καθόμαστε και το ρίχνουμε στον εσωτερισμό, στη μελέτη της αρχαιοελληνικής γραμματείας, διαβάζουμε, ερευνούμε και μελετάμε τόσα και τόσα, αλλά ξεχνάμε το βασικότερο. Καλά τα λόγια και οι σοφίες, αλλά στερούμαστε πράξεων για να διατηρήσουμε το δικαίωμα των επόμενων γενεών να μελετήσουν με τον ίδιο τρόπο αυτά που εμείς με τόση δίψα μελετάμε. Εμείς που υποτίθεται αφυπνιστήκαμε, πως το εννοούμε δηλαδή? Με το να το συζητάμε μεταξύ μας και άντε να πετάμε και καμιά κουβέντα προς τα έξω? Τι κάνουμε στην πράξη για να ενισχύσουμε αυτήν την «αφύπνιση»? ΤΙΠΟΤΑ δεν κάνουμε, είμαστε χειρότεροι και από αυτούς που δεν ασχολούνται με αυτά τα πράγματα. Και είμαστε χειρότεροι γιατί εκείνοι «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι», εμείς όμως ξέρουμε καλά.

Πύρρα, η περήφανη ΕλληνίδαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

andreas aigio
Μέλος 1ης Βαθμίδας


99 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/03/2004, 00:51:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους andreas aigio
Ζήτω συγγνώμη από τους συνομιλητές …
(αν και δεν έχω διαβάσει όλο το θέμα – λόγο όγκου)

Αλλά είδα κάτι πρόσφατα μια Φωτό (από την Κύπρο)
και ομολογώ ότι δεν μου άφησε τις καλύτερες τον εντυπώσεων

και έμαθα ότι «κυκλοφορεί» αυτή η «σημαία»
(ιδικά αυτή την περίοδο το βρίσκω πολύ άκομψο)

Αν μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι θέλει να πει εδώ ο «ποιητής» ???


« Κι όμως ... γυρίζει. »Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 28 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28
 
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.25
Maintained by Digital Alchemy