ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 "" ΗΛΙΑΚΕΣ"" ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 50
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/05/2013, 01:10:17  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ανοίγω αυτο το θέμα,με σκοπό την κατάθεση ερωτήσεων και απαντήσεων,επι θεμάτων,του μητρικού μας άστρου.

Ο συνδίκτυος Panos T κατέθεσε ερώτηση σχετικά με:http://www.nasa.gov/centers/goddard/news/topstory/2010/aas-eclipse.html

Εν ολίγοις,τα υπερ-ιονισμένα ιόντα σιδήρου ( Fe XI 789.2 nm ),τα οποία παρατηρούνται κατα την διάρκεια ηλιακών "κορώνων".

Είναι μια ακόμη προσπάθεια να καταλάβουμε,την "αφύσικη" ύπαρξη διαφοράς θερμοκρασίας,μεταξύ φωτόσφαιρας και στέμματος,αφού διαφαίνεται κατάφωρη παραβίαση του Δεύτερου Θερμοδυναμικού Νόμου.(μεταφορά θερμοκρασίας απο το ψυχρότερο στο θερμότερο σώμα.)

Panos T,δεν είναι τίποτα άλλο,παρα φασματικές ενδείξεις.Το φαινόμενο είναι πράγματι εντυπωσιακό,αλλά η εξήγησή του απλή.Κατα την διάρκεια μιας στεμματικής έκρηξης, οι συνήθεις θερμοκρασίες του στέμματος (1.000.000 βαθμοι Κ),πολλαπλασιάζονται,αναλόγως την έκταση του σημείου του μαγνητικού πεδίου του Ηλίου,απο το οποίο τροφοδοτείται αυτη η έκρηξη.

Το αυτο συμβαίνει και στις εκλείψεις και μάλιστα και χωρίς να είναι αυτές ορατές απο την Γη.Π.χ έχουν ανιχνευθεί φασματικά αποτυπώματα υπερ-ιονισμένων ιόντων σιδήρου,χωρίς να υπάρχει απο την οπτική γωνία της παρατήρησης (Γης),φαινόμενο έκλειψης.

Οι διαφορετικές φασματικές γραμμές των ιόντων του σιδήρου,υποδηλώνουν κατα πάσα πιθανότητα (δεν είναι ακόμη εξακριβωμένο),την ποσότητα σιδήρου που υπάρχει στο άστρο,μέσα στην φωτόσφαιρά του και σε θερμοκρασίες 5.800 Κ.Οι ποσότητες αυτές,εκτοξευόμενες προς το στέμμα,αποκτούν σταδιακά,την μέγιστη θερμοκρασία του ιδίου του στέμματος (ανω του ενός εκατ.Κ),και πιθανότατα,μεταβάλουν τις φασματικές τους ενδείξεις.

Δεν γνωρίζαμε ότι οι εκπομπές αυτές,επεκτείνονται έως και τρείς ηλιακές ακτίνες,απο την επιφάνεια του άστρου.Μας υποδεικνύουν όμως,ώς σωστή,την προηγούμενη εικασία μας,ότι οι "ενισχυμένες" συγκεντρώσεις ιόντων σιδήρου,οφείλονται σε μεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου,σε ορισμένες περιοχές του άστρου.

Επομένως,η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας απο την φωτόσφαιρα προς το στέμμα αφ'ενός και η "διέλευση" των θερμασμένων πλέον ιόντων προς το εξώτερο διάστημα,είναι η κύρια αιτία,που οι φασματογράφοι μας,καταγράφουν απίστευτες ενδείξεις.

Πάνο,ελπίζω να σε κάλυψα.
Σίγουρα θα υπάρχουν ερωτήσεις για τον Ηλιο μας,απο όλα τα μέλη.
Θα τις συζητήσουμε εδώ.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

@ΑΜΕΙΝΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


1759 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/05/2013, 02:10:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Νικόμαχε,

Η διαφορά θερμοκρασίας φωτόσφαιρας και στέμματος,είναι ένα θέμα που έχει αντιμετωπιστεί μέχρι στιγμής από δυο κυρίως επικρατούσες θεωρίες.


Την κυματική θέρμανση του Σατζμάν,και την μαγνητική επανασύνδεση του Πάρκερ.

Διακρίνω ομοιότητες στην τοποθέτησή σου αλλά και ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις,στον τρόπο που μεταφέρεται η θερμότητα,ώστε να δικαιολογούνται και οι φασματικές ενδείξεις.

Χρειαζόμαστε μελέτη.Το θέμα είναι εξαιρετικά απαιτητικό.
Οψόμεθα.


Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/05/2013, 02:27:44  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΑΜΕΙΝΙΑ θα μπορούσα να σε παραπέμψω στο: magine.gsfc.nasa.gov/docs/science/mysteries_l1/corona.html

αλλά δεν θέλω να απαντώ με παραπομπές.

Στην συγκεκριμένη ερώτηση του Πανου,προσπάθησα να δώσω μια απλή εξήγηση,παίρνοντας ώς δεδομένο,το αιτιατό και όχι την αιτία.
Δεν εξετάζω στην τοποθέτησή μου,αυτούς καθ'εαυτούς τους λόγους της διαφοράς της θερμότητας μεταξύ φωτόσφαιρας και στέμματος,αλλά δίνω εξήγηση στις διαφορετικές αποχρώσεις των φασματικών ενδείξεων των ιόντων του σιδήρου,αποδίδοντάς τες σε πραγματικό γεγονός.
Την κλιμακωτή αύξηση της θερμότητας απο την επιφάνεια προς το στέμμα.
Αρα και τις διαφορετικές ενδείξεις των ιόντων.

Οσον αφορά τις δυο θεωρίες που παρουσίασες,έχουν ενα κοινό γνώρισμα.
Προσπαθούν να εξηγήσουν το ανωτέρω φαινόμενο,μέσα στα πλαίσια του 2ου Νόμου.
Δηλαδή,έχουμε τον Νόμο και πρέπει να ταιριάξουμε τα πάντα σε αυτον,ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων.Πρέπει οπωσδήποτε να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα,αρκεί να μην διαταράξουμε την συμπαντική εφαρμογή του θερμοδυναμικού νόμου.

Είμαι αντίθετος σε τέτοιες τακτικές και μάλιστα όταν αυτές χωλαίνουν σε πληθώρα σημείων.(Βλέπε θεωρίες Στατζμαν και Πάρκερ.)

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Edited by - ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ on 08/05/2013 02:34:31Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/05/2013, 16:19:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εξετάζομε , λοιπόν , το περίεργο ότι πολλές ενδείξεις συγκλίνουν στην παραδοχή υψηλών θερμοκρασιών στο στέμμα του Ηλίου , ενώ την ίδια στιγμή η φωτόσφαιρα έχει 6000 βαθμούς μόνο , ενώ θα ήταν λογικό να είχαμε μικρότερη για το στέμμα .

Θερμοκρασία ενός εκατομμυρίου βαθμών θα εξηγούσε τον παρατηρούμενο ιονισμό του σιδήρου , και σύμφωνα με την αρχή του Ντόπλερ , και το πλάτος των φασματικών γραμμών .

Εάν το στέμμα ήταν ατμόσφαιρα από υδρογόνο θα απαιτούσε 1.000.000 βαθμούς επίσης , για να κρατείται σε ισορροπία , σε αντίδραση προς την βαρύτητα .

Βρέθηκε ακόμη ότι από ορισμένες περιοχές του Ήλιου , πιθανώς γύρω από τις κηλίδες , εκπέμπονται ηλεκτρικά κύματα μήκους 1 - 10 μέτρων , που ακούγονται στο ραδιόφωνο με μεταβλητή ένταση ήχου , που ισοδυναμεί με θερμική ακτινοβολία ενός εκατομμυρίου έως ενός δισεκατομμυρίου βαθμών . Η αιτία τους είναι άγνωστη , η ύπαρξή τους όμως δείχνει μεγάλες θερμοκρασίες ή σωματίδια μεγάλης ενέργειας .

Πώς εξηγούνται οι απροσδόκητες αυτές θερμοκρασίες ;

Οι φυσικοί ώρισαν την θερμοκρασία ως μέτρο της ταχύτητας των ατόμων και των μορίων των αερίων μάλλον , αντί ως αίσθημα του θερμού ή του ψυχρού .

Υπό την έννοια αυτή και ένα μόνο άτομο μπορεί να έχει θερμοκρασία 1.000.000 βαθμών , αρκεί να κινείται αρκετά γρήγορα .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/05/2013, 16:26:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο Σάχα ( Megh Nad Saha - 1893 – 1956 , ήταν Ινδός φυσικός του οποίου η θεωρητική έρευνα επί του θερμικού ιονισμού είχε μεγάλη σημασία στην Αστροφυσική - Η μεγαλύτερη συμβολή του στην Επιστήμη ωστόσο είναι η γνωστή ως Εξίσωση Σάχα ή "Εξίσωση (θερμικού) ιονισμού Σάχα", την οποία ο ίδιος αρχικώς είχε ονομάσει "εξίσωση της αντιδράσεως - ισοβαρούς για τον ιονισμό", που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες εξισώσεις της Αστροφυσικής. Αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την ερμηνεία των αστρικών φασμάτων. Με γνωστή τη θερμοκρασία της επιφάνειας ενός αστέρα από την κατανομή μέλανος σώματος του φωτός του, η Εξίσωση Σάχα προσδιορίζει την κατάσταση ιονισμού των διάφορων στοιχείων της ύλης στον αστέρα.) , υποθέτει ότι πυρηνικές διασπάσεις ανάλογοι με εκείνην του ουρανίου με άλλα όμως στοιχεία , λαμβάνουν χώρα κάπου κοντά στην επιφάνεια .

Η λύση όμως αυτή , ορθή ποιοτικώς είναι ανεπαρκής ποσοτικώς , λαμβανομένου υπόψη ότι η ατμόσφαιρα του Ηλίου , ενώ είναι τρισεκατομμυριοστό της όλης μάζας του , δίδει λιγώτερο του εκατοστού της ακτινοβολίας του .

Αλλά και το 1/100.000 εάν δίδει πάλι η απόδοση κατά γραμμάριο ύλης έπρεπε να είναι ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη εκείνης , που παράγει την ενέργεια του Ήλιου περί τον πυρήνα του ( μάζης το 1/10 του Ηλίου) , δηλαδή 7.000 φορές μεγαλύτερη της εκμηδενίσεως της ύλης .

Άνοδο αερίων από το υπέρθερμο εσωτερικό του Ηλίου , ομαλή ή βίαιη , θα εξηγούσε τις ψυχρότερες του περιβάλλοντος κηλίδες με εκτόνωση όχι όμως τις υψηλότερες θερμοκρασίες στις οποίες αναφερόμαστε .

Ο Αλφβέν (Χανς Όλοφ Γκόστα Αλφβέν - σουηδ. Hannes Olof Gösta Alfvén, - 1908 - 1995 , ήταν Σουηδός ηλεκτρολόγος μηχανικός, φυσικός και ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Φυσικής το 1970 για το έργο του πάνω στην μαγνητοϋδροδυναμική ) , προτείνει την δημιουργία ρευμάτων των ιονισμένων αερίων με κινήσεις τους στα διάφορα μεταβλητά πεδία του Ηλίου , όπως στον ατομοθραυστικό μηχανισμό του βητατρονίου (επιτάχυνση ηλεκτρονίων) .

Καμία εν τούτοις από τις παραπάνω λύσεις δεν θεωρείται ικανοποιητική υπό την παρούσα μορφή τους και το ζήτημα (απ’ ό,τι γνωρίζω) παραμένει ακόμη ανοικτό .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PY8AGORAS
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2215 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/05/2013, 23:52:29  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Χρειαζόμαστε μελέτη.Το θέμα είναι εξαιρετικά απαιτητικό.
Οψόμεθα.

Σαφέστατα, μιας και καταπιανόμαστε με ένα από τα δύσκολα (σ)κουίζ της Αστροφυσικής.

Θα ξεκινήσω με μια έκφραση του Νικόμαχου, που την ασπάζομαι κι εγώ ως γενικότερη ιδέα, και μου άρεσε ο τρόπος που το έθεσε:

quote:
... Δηλαδή,έχουμε τον Νόμο και πρέπει να ταιριάξουμε τα πάντα σε αυτον,ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων.Πρέπει οπωσδήποτε να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα,αρκεί να μην διαταράξουμε την συμπαντική εφαρμογή του θερμοδυναμικού νόμου.

Είμαι αντίθετος σε τέτοιες τακτικές και μάλιστα όταν αυτές χωλαίνουν σε πληθώρα σημείων


Οι λεγόμενοι "Νόμοι" της Φυσικής, ήρθαν πάντα δεύτεροι... Πρώτα είχαμε τα φαινόμενα, τις μετρήσεις, την τεκμηρίωση, την επαναληψιμότητα, κλπ, και μετά ερχότανε η διατύπωση του Νόμου.
Μην πάμε τώρα να κάνουμε το αντίστροφο και να τα χωρέσουμε όλα στα υφιστάμενα καλούπια-Νόμους, με το ζόρι (εάν δεν χωράνε από μόνα τους ήδη βέβαια...). Γιατί καμιά φορά και οι Νόμοι (πάσης Φύσεως) κρίνονται ...Αντισυνταγματικοί

Αυτό είναι βέβαια ένα γενικότερο πρόβλημα επαγωγικής σκέψης και της τάσης για απλοποίηση-μοντελοποίηση και 'γήινο'-ανθρώπινο σημείο αναφοράς που έχουμε ως όντα εν γένει. Με άλλα λόγια είμαστε ένα είδος από Προκρούστηδες, και θέλουμε να τα φέρουμε όλα στα μέτρα μας, και τις εξηγήσεις, και τις θεωρίες και τις ενδείξεις και τις αιτίες και τα φαινόμενα, κ.ο.κ. Και καλά κάνουμε εδώ που τα λέμε.
Αυτό δεν είναι κάτι κακό στη γενική περίπτωση, και μας έχει βοηθήσει πάμπολλες φορές. Όμως να μην το κάνουμε και πανάκεια, ιδίως σε κομμάτια που "δεν μας παίρνει και πολύ" (επιστημονικά, για διαφόρους λόγους, τεχνολογίας, μετρήσεων, γνώσεων, σωστής μοντελοποίησης, κλπ).

Κατά την ταπεινή μου γνώμη λοιπόν το βασικό λάθος οφείλεται τόσο στον τρόπο σκέψης όσο και στον τρόπο μοντελοποίησης.

Ο Ηλιος δέν είναι μια απλή 'εστία φωτιάς' ούτε το στέμμα είναι ο "αέρας" ή το τσουκάλι με το νερό που τον περιβάλλει και πάμε να το ζεστάνουμε με τον ίδιο τρόπο που θα κάναμε το ίδιο με τα δικά μας μέτρα και σταθμά εδώ στη Γη.

Από εκεί ξεκινά το ένα λάθος.
Λάθος αφετηρία ας πούμε, γιατί στο μυαλό των περισσοτέρων (ακόμα και μερικών επιστημόνων) είναι δυστυχώς κάπως έτσι.

Υστερα έχουμε και το άλλο που λέει ο φίλος Κηφέας:

quote:

Οι φυσικοί ώρισαν την θερμοκρασία ως μέτρο της ταχύτητας των ατόμων και των μορίων των αερίων μάλλον , αντί ως αίσθημα του θερμού ή του ψυχρού .

Υπό την έννοια αυτή και ένα μόνο άτομο μπορεί να έχει θερμοκρασία 1.000.000 βαθμών , αρκεί να κινείται αρκετά γρήγορα .και συμφωνώ απόλυτα.

Αυτό μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, γιατί στην περίπτωση πχ του τσουκαλιού με το νερό που αναφέρθηκε, τα πράγματα είναι σχετικά απλά (με την κοινή εμπειρική έννοια), άλλα για το είδος και την κλίμακα των φαινομένων στον Ήλιο πάμε όχι μόνο σε ...ακραίες συνθήκες, αλλά σε ΣΟΥΠΕΡ-ΚΑΡΑ-ακραίες συνθήκες (για τα συνήθη/γήινα δεδομένα), και τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται....

Με ένα δικό μου παράδειγμα, ίσως απλοϊκό ίσως και άστοχο, εγώ θα το φανταζόμουν κάπως έτσι με κάποια αναλογικότητα:

Έστω ότι έχουμε κάποιου εξελιγμένου τύπου βόμβα διασποράς που τα θραύσματά της δίνουν επαναλαμβανόμενες εκρήξεις σε τυχαίους χρόνους μετά την αρχική-κύρια έκρηξη της μητρικής-κυρίως βόμβας και μάλιστα ακολουθούν απροσδιόριστες τροχιές και έχουν ποικίλες εντάσεις (εκρήξεων και θερμικής συμπεριφοράς).
Είναι δυνατόν πχ. με απλή κινηματική θεωρία και εξισώσεις Διατήρησης ορμής να περιγράψουμε επακριβώς τη συμπεριφορά των αυτοεκρηγνύμενων θραυσμάτων-βομβών συνολικά ως ένα εξελισσόμενο φαινόμενο?
Όχι,
για τον απλούστατο λόγο ότι εμπλέκονται και ισχυρές χημικές διεργασίες, και όχι μόνο μάζες και ταχύτητες, και άρα το οποιοδήποτε μοντέλο θα ήταν ή ελλιπές ή χαοτικό.

Κάτι τέτοιο νομίζω ότι πάνε να κάνουν οι υπάρχουσες θεωρίες (που δεν τις έχω μελετήσει βέβαια εις βάθος προς το παρόν) όταν θέλουν να χώσουν ντε και καλά τον Ηλιο και το στέμμα του στο Θερμοδυναμικό νόμο, ενώ στην ουσία δεν γνωρίζουμε επακριβώς τη συμπεριφορά και το είδος της ύλης και των πεδίων σε τέτοιες θερμοκρασίες και ενέργειες.


.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/05/2013, 03:01:34  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πυθαγόρα

Η παραβίαση του θερμοδυναμικού νόμου,δεν συμβαίνει μόνο στον Ηλιο μας,αλλά και σε όλα τα άστρα μεγέθους μιας ηλιακής μάζας και άνω.

Και όχι μόνο.

Συμβαίνει επίσης και σε περιοχές με έντονη δραστηριότητα δημιουργίας άστρων.Σε νεφελώματα τύπου εκπομπής και φωτεινά.

Ο ιονισμός των ατόμων σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες,δεν παραβιάζει μόνο τον θερμοδυναμικό νόμο,αλλά "ανοίγει" και τα παράθυρα σε τολμηρές θεωρίες.

Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει σε ένα άτομο το οποίο ιονίζεται σε 1 και 2 εκατομ.βαθμούς και το κυριότερο,τι ακριβώς συμβαίνει με το περιβάλλον του,καθώς ιονίζεται και αυτό.
Ενεκα αυτής της άγνοιας,έχουν προταθεί ακόμη και ακραίες θεωρίες.

Π.χ θα μπορούσε μια συγκεκριμένη περιοχή στο στέμμα του ηλίου,να λειτουργήσει σαν "αστροπύλη" κβαντικής τηλεμεταφοράς,ατόμων και σωματιδίων.Ακούγεται "τρελή" θεωρία,αλλά δεν είναι αστήρικτη.Δεν είναι επειδή δεν μπορεί μεν να αποδειχθεί,αλλά ούτε και να απορριφθεί!

Εχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας,για την κατανόηση του Ηλίου μας.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AitheroVamon
Διαχειριστής

Greece
3557 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/05/2013, 17:35:43  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
άσχετοσχετικό
ΝΙΚΟΜΑΧΕ ποτε θα ξεκινήσεις το θεμα με τον ...οδηγό επιβίωσης ?


not asked to learn how deep the secrets ... there are no
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/05/2013, 21:36:05  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δεν έχετε ρε ελπίδα επιβίωσης!
Ούτε τα...αλεξίπτωτα δεν σας σώζουν!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/05/2013, 01:11:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ :

Πυθαγόρα

Η παραβίαση του θερμοδυναμικού νόμου,δεν συμβαίνει μόνο στον Ηλιο μας,αλλά και σε όλα τα άστρα μεγέθους μιας ηλιακής μάζας και άνω.

Και όχι μόνο.

Συμβαίνει επίσης και σε περιοχές με έντονη δραστηριότητα δημιουργίας άστρων.Σε νεφελώματα τύπου εκπομπής και φωτεινά.

Ο ιονισμός των ατόμων σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες,δεν παραβιάζει μόνο τον θερμοδυναμικό νόμο,αλλά "ανοίγει" και τα παράθυρα σε τολμηρές θεωρίες.


Έτσι είναι Νικόμαχε . . .

Σε μικρά αστέρια , όπως ο δικός μας Ήλιος οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν κατά τη συστολή του νεφελώματος επιτρέπουν την πραγματοποίηση των πιο απλών πυρηνικών συντήξεων , για παράδειγμα τη σύντηξη υδρογόνου προς το στοιχείο ήλιον , εκλύοντας συγχρόνως τεράστιο ποσό ενέργειας .

Αν η μάζα των αστεριών ξεπερνάει τουλάχιστον τρεις ως τέσσερις φορές τη μάζα του δικού μας Ήλιου αρχίζουν να μεταμορφώνονται σε εκρηκτικά άστρα , αφού πραγματοποιηθεί μια διαδικασία , κατά την οποία απομακρύνεται η περιφερειακή ύλη από τη μάζα τους .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/05/2013, 07:39:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Επειδή η συνέχεια του εκρηκτικού άστρου έχει ενδιαφέρον που μπορεί να μας προβληματίσει για πολλές άλλες δημιουργούμενες καταστάσεις του , ας παρακολουθήσουμε , για λίγο ακόμα , τη συνέχεια που αφορά και το δικό μας άστρο τον Ήλιο :

Στο κέντρο λοιπόν , του άστρου τότε αρχίζουν να δημιουργούνται βαρύτερα στοιχεία όπως άνθρακας , οξυγόνο , πυρίτιο , μέχρι και σίδηρος .

Ο σίδηρος και τα βαρύτερα στοιχεία , δηλαδή , δεν είναι παρά πυρηνική τέφρα .

Ο σχηματισμός όμως στοιχείων βαρύτερων από το σίδηρο συνοδεύεται από απορρόφηση θερμότητας , δηλαδή πρόκειται για ενδοθερμική αντίδραση , που οδηγεί στην ψύξη του πυρήνα του αστεριού .

Έτσι , όχι μόνο δεν απελευθερώνεται ενέργεια από τη σύντηξη , αφού η θερμότητα του αστεριού καταναλίσκεται για τη σύνθεση των βαρύτερων στοιχείων , αλλά αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει στην περίπτωση ελαφρών πυρήνων , στους οποίους παρατηρείται μείωση της μάζας και έκλυση ενέργειας – όπως κατά τη μετατροπή του υδρογόνου προς ήλιον που συμβαίνει στο δικό μας αστέρι τον Ήλιο – απαιτούνται τεράστια ποσά ενέργειας για να πραγματοποιηθεί αυτή η ενδοθερμική σύντηξη .

Όπως είναι φυσικό , από τον ενδοθερμικό σχηματισμό τους , τα βαρύτερα στοιχεία , για παράδειγμα το ουράνιο , το πλουτώνιο κ.τ.λ. , κατά την αντίθετη διαδικασία , δηλαδή την σχάση των πυρήνων τους , υφίστανται μείωση της μάζας τους και παράγεται ενέργεια . Πρόκειται για την ενέργεια που εκμεταλλευόμαστε στα πυρηνικά εργοστάσια .

Συγχρόνως από τη μάζα του γέρικου αστεριού αρχίζουν να δραπετεύουν νετρίνο , που παίρνουν κι αυτά μαζί τους ενέργεια .

Τώρα πια ο γίγαντας είναι έτοιμος να εκραγεί , να γίνει “σουπερνόβα” , υπερκαινοφανής .

Κι ο πυρήνας του , αποθήκη όλων των στοιχείων του περιοδικού συστήματος , διασκορπίζεται στο διάστημα .

Μερικά από τα βαρύτερα στοιχεία που παράγονται κατά το τέλος της ζωής του άστρου , εκτινάσσονται μέσα στα νέφη του γαλαξία και χρησιμεύουν ως πρώτη ύλη για την επόμενη γενιά των άστρων .

Αυτά τα στοιχεία , δηλαδή , θα αλληλεξοντωθούν μελλοντικά , σχηματίζοντας νέες γενιές άστρων και πλανητών .

Ο δικός μας ο Ήλιος είναι άστρο δεύτερης ή τρίτης γενιάς

Σχηματίστηκε πριν περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια από περιστρεφόμενο νέφος αερίων , που περιείχε τα υπολείμματα προηγουμένων εκρήξεων .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/05/2013, 00:47:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θέλω να κάνομε εδώ μια παρεκβαση (παρατήρηση) και μπορουμε να επανέλθουμε , στο επόμενο μήνυμα , στις πυρηνικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στον Ήλιο :

Ακόμη και σήμερα ο απλός άνθρωπος μένει κατάπληκτος από το γεγονός ότι το Σύμπαν - αυτό το αδιανόητο Όλον - διαστέλλεται .

Ακόμα όμως και στον κόσμο της επιστήμης , η ιδέα της διαστολής και των συνεπειών της δύσκολα μπόρεσε να επιβληθεί .

Η “βεβαιότητα” για ένα στατικό Σύμπαν είχε βαθειές ιστορικές και επιστημολογικές ρίζες .

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαστολή του Σύμπαντος αποτελούσε συνέπεια της γενικής θεωρίας της σχετικότητας , που μια δεκαετία ενωρίτερα είχε συλλάβει η μεγαλοφυία του Αϊνστάιν .

Την βασική όμως αυτή συνέπεια αρνήθηκε να αποδεχθεί και ο ίδιος .

Ίσως γιατί παραβίαζε τις ισχυρές του αντιλήψεις για την αισθητική και την απλότητα του κόσμου .

Ο Αϊνστάιν έφτασε μάλιστα στο σημείο να εισαγάγει μια αυθαίρετη σταθερά στις εξισωσεις της σχετικότητας που , ως χείρα βοηθείας ενός ανήσυχου Θεού , θα απέτρεπε τη διαστολή του Σύμπαντος .

Για καλή τύχη του Σύμπαντος , ο σπουδαίος Ρώσος μαθηματικός A. Friedman , που δυστυχώς έφυγε πρόωρα από την ζωή , αντιλήφθηκε , εμβαθύνοντας στις εξισώσεις της σχετικότητας , την “σκανταλιά” που είχε γίνει . “Ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου” θα ομολογήσει αργότερα ο Αϊνστάιν . Η διαστολή του Σύμπαντος δεν μπορούσε πια να αμφισβητηθεί .

Λάθος — ή μήπως στιγμιαία έλλειψη αυτοπεποίθησης μιας μεγαλοφυίας ; Διότι μόλις τα τελευταία χρόνια , από μια πληθώρα αστρονομικών παρατηρήσεων με τα σύγχρονα μέσα , διαπιστώνεται ότι κάποιου είδους κοσμολογική σταθερά πράγματι υπάρχει . Οδηγεί μάλιστα σε μια απροσδόκητη επιτάχυνση την διαστολή του Σύμπαντος !

Ανεξάρτητα , ωστόσο , από αυτές τις εξελίξεις , μια αλήθεια παραμένει αναμφισβήτητη : Χάρις στο φως , οι γαλαξίες αποκάλυψαν το μεγάλο μυστικό της αέναης φυγής τους .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/05/2013, 00:17:32  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Kηφέα
Μερικές σκέψεις,περι κοσμολογικής σταθεράς.

Ολα τα μοντέλα βασίζονται σε ενδείξεις επι ενδείξεων και θεωρίες επι θεωριών,έχοντας σαν βάση,μιαν άλλη θεωρία-υπόθεση.Την Μεγάλη Εκρηξη.
Η αστροφυσική,προκειμένου να καλύψει τα κενά στην κοσμολογία,παραμερίζει ή αγνοεί,τις επι μέρους αμφισβητήσεις,που απορρέουν απο κάθε θεωρητικό μοντέλο.
Ετσι τα τελευταία 50-60 χρόνια,το φαινόμενο της σαθρής βάσης των κοσμολογικών θεωριών,τείνει να γίνει "συμπαγές",δημιουργώντας μια "αληθινή" γερή "αφετηρία"

Ας δούμε λίγα.
Ολες οι ενδείξεις,οδηγούν πρός μια κοσμολογική σταθερά.
Ομως,ποιά σταθερά και για ποιόν ακριβώς χώρο?
Το Σύμπαν είναι άπειρο.Η όποια σταθερά δρομολογηθεί,θα αφορά μόνο το οπτικό εύρος,των τηλεσκοπίων μας και πάντα σε παρελθόντα χρόνο,μέχρι και αρκετά δις έτη.
Ενα γεγονός το οποίο ανιχνεύεται σήμερα,σε απόσταση 12 δις ετών,συνέβη στην πραγματικότητα,πριν απο 12 δις έτη.Τι σταθερά να θέσουμε σε κάτι που ανιχνεύουμε,τόσο πίσω στον χρόνο?
Τι μας βεβαιώνει,ότι η σημερινή πραγματικότητα του γεγονότος αυτού,δεν έχει αλλάξει και δεν έχει μεταβάλλει τις όποιες σταθερές του?
Aρα λοιπόν,τα πάντα γύρω μας,φαίνονται όπως ήταν και όχι όπως είναι.
Και εμείς προσπαθούμε να οριοθετήσουμε και να 'εγκλωβίσουμε" το Συμπαντικό Μεγαλείο,μέσα σε σταθερές!
Θα μπορούσε να πει κανείς,ότι είναι λίγο θολό το τοπίο!

Το φώς είναι η μοναδική πηγή πληροφοριών,των κοσμικών γεγονότων.Χάρις σε αυτο,αντιλαμβανόμαστε την ιστορία του Σύμπαντος.
Ομως πρέπει να λάβουμε υπ'όψιν τους άγνωστους παράγοντες.Τις όποιες επεμβάσεις,αλλοιώσεις,διαθλάσεις,συμβαίνουν στην πορεία του φωτός προς εμάς.Ποτέ δεν λαμβάνουμε όλη την ποσότητα της φωτεινής εκπομπής,λόγω διαφόρων φαινομένων,όπως η καμπυλότητα του χώρου,οι βαρυτικές επιδράσεις και οι "συγχωνεύσεις" του φωτός,με άλλα βίαια αστρικά γεγονότα,στα τρισεκατομμύρια μίλια του ταξιδιού,προς εμάς.
Αυτη είναι η αληθινή πραγματικότητα.
Πώς να εξάγουμε ακριβή συμπεράσματα και να περιβάλουμε με αξιώματα και κοσμολογικές σταθερές,ενα χώρο άνευ αρχής και τέλους?

Είμαστε λοιπόν, "καταδικασμένοι" στην διατύπωση θεωριών!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

maria3
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
653 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/05/2013, 08:48:52  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Και μια που μιλήσατε για τον ήλιο θα σας παραπέμψω σε ένα άρθρο που με ενδιέφερε και με εκφράζει απόλυτα σε πολλά ερωτήματα μου, έχει να κάνει με τον ήλιο και τον καιρό και είναι καίριο στις μέρες μας http://www.space.com/11506-space-weather-sunspots-solar-flares-coronal-mass-ejections.html

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/05/2013, 10:45:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ :

Kηφέα
Μερικές σκέψεις,περι κοσμολογικής σταθεράς.

Ολα τα μοντέλα βασίζονται σε ενδείξεις επι ενδείξεων και θεωρίες επι θεωριών,έχοντας σαν βάση,μιαν άλλη θεωρία-υπόθεση.Την Μεγάλη Εκρηξη.
Η αστροφυσική,προκειμένου να καλύψει τα κενά στην κοσμολογία,παραμερίζει ή αγνοεί,τις επι μέρους αμφισβητήσεις,που απορρέουν απο κάθε θεωρητικό μοντέλο.
Ετσι τα τελευταία 50-60 χρόνια,το φαινόμενο της σαθρής βάσης των κοσμολογικών θεωριών,τείνει να γίνει "συμπαγές",δημιουργώντας μια "αληθινή" γερή "αφετηρία"

Ας δούμε λίγα.
Ολες οι ενδείξεις,οδηγούν πρός μια κοσμολογική σταθερά.
Ομως,ποιά σταθερά και για ποιόν ακριβώς χώρο?
Το Σύμπαν είναι άπειρο.Η όποια σταθερά δρομολογηθεί,θα αφορά μόνο το οπτικό εύρος,των τηλεσκοπίων μας και πάντα σε παρελθόντα χρόνο,μέχρι και αρκετά δις έτη.
Ενα γεγονός το οποίο ανιχνεύεται σήμερα,σε απόσταση 12 δις ετών,συνέβη στην πραγματικότητα,πριν απο 12 δις έτη.Τι σταθερά να θέσουμε σε κάτι που ανιχνεύουμε,τόσο πίσω στον χρόνο?
Τι μας βεβαιώνει,ότι η σημερινή πραγματικότητα του γεγονότος αυτού,δεν έχει αλλάξει και δεν έχει μεταβάλλει τις όποιες σταθερές του?
Aρα λοιπόν,τα πάντα γύρω μας,φαίνονται όπως ήταν και όχι όπως είναι.
Και εμείς προσπαθούμε να οριοθετήσουμε και να 'εγκλωβίσουμε" το Συμπαντικό Μεγαλείο,μέσα σε σταθερές!
Θα μπορούσε να πει κανείς,ότι είναι λίγο θολό το τοπίο!

Το φώς είναι η μοναδική πηγή πληροφοριών,των κοσμικών γεγονότων.Χάρις σε αυτο,αντιλαμβανόμαστε την ιστορία του Σύμπαντος.
Ομως πρέπει να λάβουμε υπ'όψιν τους άγνωστους παράγοντες.Τις όποιες επεμβάσεις,αλλοιώσεις,διαθλάσεις,συμβαίνουν στην πορεία του φωτός προς εμάς.Ποτέ δεν λαμβάνουμε όλη την ποσότητα της φωτεινής εκπομπής,λόγω διαφόρων φαινομένων,όπως η καμπυλότητα του χώρου,οι βαρυτικές επιδράσεις και οι "συγχωνεύσεις" του φωτός,με άλλα βίαια αστρικά γεγονότα,στα τρισεκατομμύρια μίλια του ταξιδιού,προς εμάς.
Αυτη είναι η αληθινή πραγματικότητα.
Πώς να εξάγουμε ακριβή συμπεράσματα και να περιβάλουμε με αξιώματα και κοσμολογικές σταθερές,ενα χώρο άνευ αρχής και τέλους?

Είμαστε λοιπόν, "καταδικασμένοι" στην διατύπωση θεωριών!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.


Νικόμαχε , οποιοδήποτε σχόλιο και αν κάνω στα γραφόμενά σου , δεν θα διαφοροποιείται , επί της ουσίας , από αυτά . Απλώς θα είναι οι ίδιες οι σκέψεις σου , γραμμένες από μένα , με άλλα λόγια . Θα προσπαθήσω πάντως μήπως μπορώ να προσθέσω κι εγώ κάτι στα παραπάνω , που θα ρίξουν φως υπό κάποια άλλη οπτική γωνία :

Σύμφωνα λοιπόν με την επιστήμη (σήμερα) η ιστορία του κόσμου αρχίζει με μια Μεγάλη Έκρηξη . Ο όρος , ασφαλώς , καλύπτει και την άγνοιά μας .

Είναι βέβαιο ότι δεν είναι μια “έκρηξη” μέσα στον χώρο και σε συγκεκριμένο χρόνο , όπως είναι , για παράδειγμα, η έκρηξη μιας οβίδας .

Και όπως γράφεις κι εσύ : “Ολες οι ενδείξεις , οδηγούν πρός μια κοσμολογική σταθερά. Όμως, ποιά σταθερά και για ποιόν ακριβώς χώρο?”

Η Μεγάλη Έκρηξη δημιουργεί η ίδια τον χώρο και τον χρόνο και συμβαίνει ταυτόχρονα παντού .

Και πράγματι , μια κοσμολογική σταθερά είναι ένα πρόβλημα δυσεπίλυτο .

Έτσι σε κάθε γαλαξία που βλέπει τους άλλους να απομακρύνονται δημιουργείται σήμερα η εντύπωση ότι εκείνος υπήρξε το κέντρο της εκρήξεως .

Στην πραγματικότητα , ούτε κάποιο σημείο που έγινε η έκρηξη μπορεί να νοηθεί ούτε και υπάρχει κέντρο στο σημερινό Σύμπαν .

Σύμφωνα , λοιπόν , με τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης , η διαστολή του Σύμπαντος , που αποκάλυψε η ερυθρή μετατόπιση του αστρικού φωτός , οδηγεί σε ένα αναπόδραστο συμπέρασμα : ότι όσο ανατρέχομε πίσω στο χρόνο - όπως μια κινηματογραφική ταινία που γυρίζει προς τα πίσω - , το Σύμπαν θα έχει διαρκώς και μικρότερες διαστάσεις .

Οι Γαλαξίες ολοένα θα πλησιάζουν μεταξύ τους , τα άστρα θα έλθουν αρχικά σε επαφή και ύστερα θα συγχωνευθούν σε μια κοσμική σφαίρα , η θερμοκρασία διαρκώς θα ανεβαίνει .

Υπήρξε λοιπόν μια στιγμή , στο μακρινό πια παρελθόν του Σύμπαντος , που συμπίπτει με την αρχή της διαστολής .

Η στιγμή αυτή είναι η γένεση του ίδιου του Σύμπαντος .

Το Σύμπαν , συνεπώς , δεν υπήρχε από πάντα , όπως ήταν η κυρίαρχη πεποίθηση πριν από μερικές δεκαετίες .

Γεννήθηκε κάποτε στο παρελθόν και έχει ήδη μια μακραίωνη προϊστορία .

Την στιγμή της γενέσεως — που είναι η αρχή του χρόνου , και η αρχή του παντός — όλη η ύλη και η ενέργειά του ήταν συγκεντρωμένες σε μια κοσμική σφαίρα με απειροελάχιστο μέγεθος , σε ένα αρχέγονο κοσμικό “αυγό” .

Τότε , για λόγους που δεν γνωρίζομε και ίσως δεν θα μάθομε ποτέ , μια αδιανόητη έκρηξη έλαβε χώρα .

Είναι η Μεγάλη Έκρηξη — το περιώνυμο πια Big Bang — από όπου με αργούς ρυθμούς θα προέλθει το σημερινό Σύμπαν .

Στην βάση αυτή διαμορφώθηκε μια ολόκληρη και λεπτομερής θεωρία , που επιβεβαιώνεται (μέχρι τώρα) από τις παρατηρήσεις και αποτελεί την ακλόνητη πίστη της σύγχρονης κοσμολογίας .

Ας σημειωθεί ότι στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν και οι εξισώσεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας , που προβλέπουν την σύγκλιση όλων των σημείων του χωροχρόνου σε μια μαθηματική “ανωμαλία” . Και αυτή ταυτίζεται με το σημείο Μηδέν της Μεγάλης Εκρήξεως .

Είναι , πάντως , φανερό ότι η Μεγάλη Έκρηξη , η στιγμή δηλαδή της δημιουργίας του Σύμπαντος , δεν είναι εύκολο να περιγραφεί . Ούτε με βάση την εμπειρία μας , ούτε και με όρους επιστημονικούς .

Γι’ αυτό , φίλε Νικόμαχε , συμφωνώντας με το συμπέρασμά σου : “Είμαστε , απ’ ότι φαίνεται , "καταδικασμένοι" στην διατύπωση θεωριών”

ΥΓ.: maria3 , το link που παρέθεσες :

http://www.space.com/11506-space-weather-sunspots-solar-flares-coronal-mass-ejections.html

είναι πολύ κατατοπιστικό . Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να αναφερθούμε , κάποια στιγμή αργότερα , σε όλα αυτά που αναφέρει .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/05/2013, 00:26:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Επιστρέφουμε στον Ήλιο και στις θερμοπυρηνικές του αντιδράσεις αφού πούμε δυο λόγια για την συμπαντική προέλευση του φωτός .

Κατά τη διαδρομή των αιώνων , το φως των άστρων και η προέλευσή του δεν έπαψε να απασχολεί την ανθρώπινη σκέψη .

Μόνον ωστόσο κατά τις τελευταίες δεκαετίες , που αποκαλύφθηκαν η σύσταση και οι διαδικασίες στο εσωτερικό των άστρων , η απάντηση , από το στάδιο των υποθέσεων , έχει καταστεί επιστημονική βεβαιότητα .

Παλαιότερες απόψεις , που απέδιδαν το φως των άστρων σε κάρβουνο που καίγεται ή στο βαρυτικό πεδίο , ηχούν σήμερα αφελείς . Δεν είναι σπάνιο αυτό στην ιστορία των επιστημονικών ιδεών .

Καθώς η γνώση προχωρεί , οι προηγούμενες ερμηνείες — για την κληρονομικότητα , λόγου χάριν , η την γένεση των σεισμών — ηχούν περίεργες έως και γραφικές .

Ο λόγος είναι ότι σπάνια νοιαζόμαστε να δούμε μια επιστημονική θεωρία , ακόμη όμως και ένα ιστορικό γεγονός , στο πλαίσιο της εποχής του .

Αξίζει ωστόσο να διερωτηθεί κανείς πόσες από τις τωρινές μας πεποιθήσεις θα ισχύουν σε μερικές δεκαετίες ή αιώνες .

Η ερμηνεία του φωτός των άστρων υπήρξε αναμφισβήτητα ένας θρίαμβος του ανθρώπινου νου .

Και τούτο διότι τα άστρα βρίσκονται , στην πραγματικότητα , πολύ μακριά .

Μόνον η γειτονιά του Ήλιου υπήρξε μέχρι σήμερα επισκέψιμη από τα γήινα διαστημόπλοια . Έτσι , είχαν την ευκαιρία να κάνουν εκ του σύνεγγυς πολύτιμες παρατηρήσεις .

Ας σημειωθεί όμως ότι ο Ήλιος απέχει από τη Γη 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα , ή σε αστρονομική γλώσσα , λίγο περισσότερο από οκτώ λεπτά φωτός .

Το επόμενο ωστόσο κοντινό άστρο , ο Α του Κενταύρου , βρίσκεται σε απόσταση 4 ετών φωτός , 250.000 δηλαδή φορές μεγαλύτερη από όσην ο Ήλιος . Το ταχύτερο σύγχρονο διαστημόπλοιο θα χρειαζόταν 60.000 χρόνια για να φθάσει ως εκεί !

Όσο όμως το φανταστικό ταξίδι μας συνεχίζεται , τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα .

Ο Σείριος , που είναι το λαμπρότερο άστρο στον νυχτερινό ουρανό , απέχει από την Γη σχεδόν εννέα έτη φωτός .

Οι αποστάσεις ωστόσο των άλλων άστρων του Γαλαξία μας μετριούνται σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες έτη φωτός .

Όσο για τους μακρινούς γαλαξίες , απέχουν ακόμη και δισεκατομμύρια έτη φωτός από τον δικό μας .

Τα άστρα λοιπόν και η προέλευση του φωτός τους δεν είναι άμεσα προσιτά στην επιστημονική διερεύνηση . Το ίδιο θα ισχύει ακόμα και αν οι σημερινές ταχύτητες των διαστημοπλοίων δεκαπλασιασθούν . Η μεγάλη μάλιστα απόσταση των άστρων είναι η αιτία που φαίνονται στο γυμνό μάτι χωρίς διαστάσεις και σχήμα , χωρίς χρώματα . Μοιάζουν με απλά φωτεινά σημεία στο στερέωμα .

Τα απλά αυτά ωστόσο φωτεινά σημεία είναι — όσο και αν αυτό φαίνεται απίστευτο — ολόκληρα πυρηνικά εργοστάσια !

Η επιστήμη , πράγματι , δεν έχει σήμερα καμιά αμφιβολία : απλές αλλά και πολύπλοκες πυρηνικές αντιδράσεις συμβαίνουν στο εσωτερικό των άστρων .

Σε αυτές οφείλονται οι τεράστιες ποσότητες ενέργειας και φωτός που εκλύονται .

Ένα καλό παράδειγμα πυρηνικών αντιδράσεων δίδει πάντως το δικό μας άστρο ο ζωοδότης Ήλιος .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/05/2013, 00:16:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο Ήλιος αποτελείται — όπως και τα άλλα αστέρια — σε μεγάλο ποσοστό από υδρογόνο .

Είναι το απλούστερο στοιχείο του περιοδικού συστήματος , με ένα μόνο πρωτόνιο στον πυρήνα του .

Ενώ όμως τα πρωτόνια του υδρογόνου έπρεπε να απωθούνται , οι μεγάλες θερμοκρασίες και πιέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του Ήλιου — η θερμοκρασία εκεί φθάνει και τα είκοσι εκατομμύρια βαθμούς ! — τα υποχρεώνουν σε διαρκείς τριβές και συγχωνεύσεις . Οι ερωτικές αυτές περιπτύξεις των πρωτονίων καταλήγουν σε ένα εξαιρετικά σημαντικό αποτέλεσμα την σύντηξη .

Με διαδοχικά βήματα αυτός ο “κύκλος υδρογόνου” καταλήγει στην δημιουργία πυρήνων του στοιχείου ήλιον , που ο καθένας τους αποτελείται από δύο πρωτόνια και δύο νετρόνια . Παράλληλα εκλύονται τεράστια ποσά ενέργειας .

Πού οφείλεται όμως η έκλυση ενέργειας κατά τις πυρηνικές αντιδράσεις ;

Απλούστατα , στην απώλεια μάζας που παρατηρείται στις περίπλοκες αυτές διαδικασίες , και που αφήνει απλώς το ισοδύναμό της υπό μορφή ενέργειας .

Η εκπληκτική αυτή μετατροπή πηγάζει , όπως είδαμε , από την ειδική θεωρία της σχετικότητας , και δεν αναφέρεται μόνον στις πυρηνικές αντιδράσεις .

Είναι ένα γενικό χαρακτηριστικό του κόσμου μας , που υπογραμμίζει ότι ύλη και ενέργεια είναι διαφορετικές όψεις της ίδιας οντότητας .

Ας σημειωθεί ότι την πυρηνική αυτή “σύντηξη” στα άστρα , που παράγει απίστευτες ποσότητες ενέργειας , ο άνθρωπος δεν έχει ακόμη επιτύχει να την μιμηθεί αποδοτικά στην Γη .

Ένα όμως και μόνον ένα γραμμάριο ύλης , αν μετατραπεί σε ενέργεια , παράγει όση ενέργεια αποδίδουν 250.000 τόννοι βενζίνης .

Από αυτό μπορεί να εκτιμηθεί η ποσότητα ενέργειας που παράγεται — ανέξοδα και άκοπα — στον Ήλιο , όπου κάθε δευτερόλεπτο μετατρέπονται σε ενέργεια πέντε εκατομμύρια τόννοι υδρογονικής ύλης !

Η ενέργεια αυτή αντιστοιχεί σε 400 δισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων κιλοβατώρες κάθε δευτερόλεπτο .

Και επειδή το συγκεκριμένο μέγεθος υπερβαίνει κατά πολύ τις οικείες στον άνθρωπο παραστάσεις , είναι διδακτική μια αναλογία .

Αν υπήρχε κάποια υπερκόσμια ΔΕΗ , θα μας χρέωνε για την ενέργεια του Ήλιου — κάθε δευτερόλεπτο ! — ένα ποσό ίσο με μερικές χιλιάδες τρισεκατομμύρια ετήσιους προϋπολογισμούς της χώρας !

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/05/2013, 16:42:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κηφέα

Θα ήθελα να προσθέσω δυο πραγματάκια "ακριβείας" και εν συνεχεία να ασχοληθώ με το μέλλον του Ηλίου μας.

Η βασική αντίδραση,ώστε να αρχίσει η δημιουργία ενος άστρου,είναι η σύντηξη δυο πρωτονίων,των πυρήνων του υδρογόνου,τα οποία παράγουν ένα δευτέριο,βραχύβιας ύπαρξης,το οποίο όμως,προλαβαίνει πριν την εξαϋλωσή του,να προσελκύσει ένα ακόμη πρωτόνιο και έτσι δημιουργείται το ηλιο-3,το οποίο σταθεροποιείται σε ηλιο-4,φθάνοντας έτσι στο τελικό στάδιο της διαδικασίας.

Το μέλλον του άστρου μας,δεν είναι καθόλου καλό.Μπορεί μεν να είναι χρονικά μακρυά μας,σε σχέση με το όριο της ανθρώπινης ζωής,αλλά αναπόφευκτο.
Ο ήλιος μας αποβάλλοντας κάθε δευτερόλεπτο μάζα υπο μορφή αερίων και εξακολουθώντας να "εξαντλεί" τα πυρηνικά του καύσιμα,δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες,που οδηγούν στον θάνατό του.

Αυξάνοντας την θερμοκρασία του,λόγω της συνεχούς καύσης,συστέλει τον πυρήνα του,πολλαπλασιάζοντας την ήδη αυξημένη θερμοκρασία του,και διογκώμενος λόγω διαστολής,θα καταναλώσει το μεγαλύτερο μέρος των 'αποθεμάτων" του υδρογόνου του.

Ο πυρήνας θα φθάσει την θερμοκρασία των 100.000.000 βαθμών.Θα αρχίσει ο κύκλος των αερίων ( Ο-16,Ν-20,Α-12 κ.λ.π),έως την πλήρη κατανάλωση του υδρογόνου,με αποκορύφωμα την οριστική αδρανοποίηση.

Μετα απο αυτό ο Κόκκινος Γίγαντας,είναι πλέον έτοιμος,να "κατασπαράξει" τους εγγύτερους πλανήτες,πριν γίνει ένας Λευκός Νάνος με μισή μάζα της αρχικής και στο τέλος ένας αόρατος νεκρός Μαύρος Νάνος.


Μάγκες,προσοχή σε όσους έχουν σκοπό να ενσαρκωθούν εκεί γύρω στο 9.000.000.000 μαχχ,να διαλέξουν άλλο αστρικό σύστημα,γιατι εδώ θα είναι inferno!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/05/2013, 00:32:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ευτυχώς , Νικόμαχε , που ο Ήλιος μας είναι αρκετά μεγάλος και μόνον ύστερα από δισεκατομμύρια χρόνια θα πληρώσει , με την εξάντληση των πυρηνικών καυσίμων του , την αυτοθυσία του .

Είναι βέβαια αυτονόητο ότι δεν φτάνει στην Γη όλη η ενέργεια που απελευθερώνεται στον Ήλιο . Στην επιφάνεια του πλανήτη μας καταλήγουν ελάχιστα μόνον δισεκατομμυριοστά από την τεράστια αυτή ποσότητα . Αλλιώς ο πλανήτης μας δεν θα υπήρχε , με την παρούσα του τουλάχιστον μορφή !

Ακόμη όμως και αυτό το ελάχιστο ποσοστό είναι κατά δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από την συνολική ενέργεια που δαπανά , για τις πραγματικές ή τις επίπλαστες ανάγκες της , η ανθρωπότητα .

Ως προς την εκπομπή ενέργειας , ο Ήλιος δεν συνιστά πάντως ιδιαιτερότητα στο στερέωμα .

Όλα τα άστρα σχηματίσθηκαν από γιγαντιαία νεφελώματα , που άρχισαν να συστέλλονται υπό την επίδραση της βαρύτητας .

Όταν , υπό την πίεση της συστολής αυτής , η θερμοκρασία τους στον πυρήνα φθάνει τα μερικά εκατομμύρια βαθμούς , αφυπνίζονται οι πυρηνικές αντιδράσεις .

Κάποια στιγμή δηλαδή τα άστρα “ανάβουν” το φως τους .

Από τότε συνεχίζουν ανενόχλητα τη ζωή και την λάμψη τους , αφού οι πυρηνικές διαδικασίες στο εσωτερικό τους μετασχηματίζουν συνεχώς την ύλη σε ενέργεια .

Τα περισσότερα μάλιστα άστρα στο Σύμπαν ανήκουν , όπως και ο Ήλιος , στην λεγόμενη κύρια ακολουθία .

Τα άστρα της κύριας ακολουθίας χαρακτηρίζονται από μια κατάσταση “ισορροπίας” — τρόπος του λέγειν — όπου η συνεχής τάση τους για συστολή λόγω της βαρύτητας αντισταθμίζεται από την τεράστια έκλυση ενέργειας στο εσωτερικό τους .

Η επιφανειακή θερμοκρασία των αστέρων της κύριας ακολουθίας μπορεί να φθάσει και τους 30.000 βαθμούς . Το χρώμα του φωτός που εκπέμπουν εξαρτάται από την θερμοκρασία αυτή και ποικίλλη από το ερυθρό έως το γαλαζωπό .

Ο Σείριος , ο Βέγας , ο Πολικός , αλλά και τα περισσότερα από τα αστέρια που θαυμάζομε στον νυχτερινό ουρανό ανήκουν στην κύρια ακολουθία .

Είναι αστέρες που θα ζήσουν έκθαμβοι και σε δυναμική υσορροπία ίσως για δισεκατομμύρια χρόνια .

Ας σημειωθεί μόνον ότι υπάρχει και ένας πολύ μεγάλος αριθμός αστεριών που είναι μικρότερα και ψυχρότερα από τον Ήλιο , και το φως τους είναι πολύ αμυδρό .

Έτσι κι αλλιώς αυτή η φάση της ζωής , που χαρακτηρίζεται από την σταθερή λάμψη των αστέρων , δεν διαρκεί για πάντα .

Κάποια στιγμή η πρωτογενής ύλη του υδρογόνου εξαντλείται και το άστρο είναι αναγκασμένο να μηχανευθεί νέους τρόπους για την επιβίωσή του .

Τα περισσότερα άστρα συνεχίζουν τις διαδικασίες πυρηνικής σύντηξης , που γίνονται τώρα όλο και πολυπλοκότερες αντί του υδρογόνου , που έχει εξαντληθεί , αρχίζει και καίγεται το ήλιο , όπως τόνισε και ο Νικόμαχος .

Νέα στοιχεία παράγονται στο εσωτερικό του άστρου , με πρώτο τον πολύτιμο άνθρακα .

Αυτήν την φορά όμως η ενέργεια παράγεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς .

Το αστέρι αισθάνεται πανικόβλητο , αφού το φάσμα της βαρυτικής σύνθλιψης απειλεί εντονότερα την ύπαρξή του .

Η πίεση στο εσωτερικό του όχι μόνον εξισορροπεί την βαρύτητα , αλλά εξωθεί το αστέρι σε μια γιγάντια διαστολή .

Η ενέργεια ακτινοβολείται από την επιφάνειά του σε μεγαλύτερα μήκη κύματος και ο αστέρας αποκτά ένα κοκκινωπό χρώμα .

Είναι πια ένας ερυθρός γίγαντας , με διαστάσεις εκατό φορές μεγαλύτερες από το αρχικό αστέρι .

Ονομαστός ερυθρός γίγαντας είναι ο Αντάρης , που βρίσκεται 600 έτη φωτός μακριά μας και είναι μερικές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος από τον Ήλιο .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2013, 00:49:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Όταν και η θερμοπυρηνική καύση του ηλίου κάποια στιγμή εξαντληθεί , το αστέρι αρχίζει να καίει την ίδια του τη στάχτη του άνθρακα .

Όλο και πιο πολύπλοκα στοιχεία , όπως είναι το οξυγόνο , αλλά και βαρέα μέταλλα , όπως είναι ο σίδηρος και ο χαλκός , κάνουν διαδοχικά την εμφάνισή τους και συμμετέχουν , στην συνέχεια , και αυτά στην καύση .

Οι πυρηνικές διαδικασίες δεν είναι λοιπόν μόνον η γενεσιουργός αιτία της θερμότητας και του φωτός των άστρων .

Καταλήγουν και στην σύνθεση πολύπλοκων πυρήνων .

Η σύνθεση αυτή συνιστά ένα καίριο βήμα στην οργάνωση της ύλης , βήμα που η Μεγάλη Έκρηξη δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει .

Μόνον τον σχηματισμό του στοιχείου ήλιον επέτρεψαν τότε οι συνθήκες .

Η ανάγκη της δημιουργίας πολύπλοκων πυρήνων φαίνεται ωστόσο πολύ ισχυρή και ικανοποιείται με περίτεχνο τρόπο στο εσωτερικό των αστέρων .

Είναι μια ανάγκη που , όπως τουλάχιστον υποστηρίζει μια τολμηρή και εγωιστική άποψη , σχετίζεται με την ύπαρξη ανθρώπινης ζωής .

Σύμφωνα , πράγματι , με την αμφιλεγόμενη “ανθρωπική αρχή” , η δημιουργία νοήμονος ζωής αποτέλεσε τον κεντρικό σκοπό του Σύμπαντος , και με βάση αυτή , ερμηνεύονται οι διεργασίες και οι χαρακτηριστικές τιμές των φυσικών του σταθερών .

Τα πυρηνικά εργοστάσια στα άστρα (όπως και στον Ήλιο μας) παράγουν λοιπόν την πρώτη ύλη — στους πιο πολύπλοκους πυρήνες — που θα αποδειχθούν κάποια στιγμή απαραίτητοι για να εξελιχθεί η ζωή και να φθάσει στην ανθρώπινη κορύφωσή της .

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο , η ύπαρξή μας άρχισε να πλάθεται στην μακρινή καρδιά των άστρων .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PanosT
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


1631 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2013, 17:21:31  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Wow!
Σας έβαλα σε χοντρό τριπάκι...

Δεν το ήθελα όμως!

Επαναλαμβάνω την (συγκεκριμένη) απορία μου.

Οι φασματικές γραμμές του Fe πόθεν προέρχονται καθώς και ποιες οι προεκτάσεις των πιθανών απαντήσεων?

Την άποψή σας ζητάω καθώς το θέμα είναι επιστημονικά ανοιχτό.

Όσον αφορά την παραβίαση του 2 Θερμ. Νόμου να σας υπενθυμίσω ότι καθημερινά τον παραβιάζουν όλοι οι άνθρωποι μετατρέποντας τις υποβαθμισμένες ενεργειακά τροφές σε μορφές ενέργειας χαμηλής εντροπίας.

Υ.Γ Τα ψυγεία μας και τα air conditions μας επίσης θα παραβιάζαν τον 2 Θερ. Νόμο αν κάποιος μας "έκρυβε" το καλώδιο και την πρίζα...

Ερευνάτε τας ΓραφάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Osmosis
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


545 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/05/2013, 10:40:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Osmosis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Υ.Γ Τα ψυγεία μας και τα air conditions μας επίσης θα παραβιάζαν τον 2 Θερ. Νόμο αν κάποιος μας "έκρυβε" το καλώδιο και την πρίζα...

Ερευνάτε τας Γραφάςπονηρούλη!

We seldom stop to think that we are
still creatures of the sea, able to
leave it only because, from birth to
death, we wear the water-filled
space suits of our skins.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/05/2013, 00:00:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
PanosT :

Επαναλαμβάνω την (συγκεκριμένη) απορία μου.

Οι φασματικές γραμμές του Fe πόθεν προέρχονται καθώς και ποιες οι προεκτάσεις των πιθανών απαντήσεων?

Την άποψή σας ζητάω καθώς το θέμα είναι επιστημονικά ανοιχτό.

Όσον αφορά την παραβίαση του 2 Θερμ. Νόμου να σας υπενθυμίσω ότι καθημερινά τον παραβιάζουν όλοι οι άνθρωποι μετατρέποντας τις υποβαθμισμένες ενεργειακά τροφές σε μορφές ενέργειας χαμηλής εντροπίας.


Panos T

Στα προηγούμενα μηνύματα αναφερθήκαμε στο περίεργο θέμα των πολλών ενδείξεων της σύγκλισης στην παραδοχή υψηλών θερμοκρασιών στο στέμμα του Ηλίου , ενώ την ίδια στιγμή η φωτόσφαιρα έχει 6000 βαθμούς μόνο , αν και θα ήταν λογικό να είχαμε μικρότερη για το στέμμα. Όπως και για το ότι η θερμοκρασία ενός εκατομμυρίου βαθμών θα εξηγούσε τον παρατηρούμενο ιονισμό του σιδήρου , καταλήγοντας ότι για το φαινόμενο της παρατηρούμενης υψηλής θερμοκρασίας του στέμματος , δεν έχει δοθεί ακόμη ικανοποιητική επιστημονική λύση .

Επίσης έχομε αναφέρει σε άλλο topic ότι στο ίδιο το Σύμπαν , ένα Σύμπαν που διαστέλλεται και ψύχεται , δηλαδή αυξάνει η αταξία (η εντροπία του) , δημιουργούνται τ’αστέρια , εστίες υψηλής ενεργειακής στάθμης , δηλαδή αρνητικής εντροπίας .

Ας επανέλθω και πάλι στο θέμα του στέμματος του Ήλιου , για να πω δυο λόγια ακόμη :

Η πόλωση του φωτός δείχνει ότι το συνεχές φάσμα του στέμματος είναι διάχυτο ηλιακό φως . Στερεά τεμαχίδια λιγό μεγαλύτερα του μήκους κύματος του φωτός θα εξηγούσαν την διάχυση . Η θερμοκρασία όμως είναι πολύ υψηλή για να υγροποιήσει ή να στεροεοποιήσει τα αέρια εκτός εάν πρόκειται για μετεωρική ύλη που πέφτει αργά . Μπορεί όμως η σκόνη να βρίσκεται στο μεταξύ Γης και Ηλίου διάστημα , όπως υποθέτει ο Χουλστ . Ατμοσφαιρικός ηλεκτρισμός θα εξηγούσε το διάχυτο λευκό φως και την ευρύτητα των γραμμών στο έξω στέμμα . Η εξαφάνιση όμως των γραμμών στο έσω στέμμα προϋποθέτει θερμοκρασία τάξεως ενός εκατομμυρίου βαθμών .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PanosT
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


1631 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/05/2013, 12:29:13  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο ιονισμός του Σιδήρου όντως δικαιολογείται από τις υπερυψηλές θερμοκρασίες ΑΛΛΑ ο Ήλιος μας θεωρητικά ΔΕΝ θα έπρεπε να έχει συνθέσει Σίδηρο αυτή την περίοδο αλλά μετά από δισεκατομμύρια χρόνια.

Εκεί θα ήθελα την προσωπική σας άποψη.

Ερευνάτε τας ΓραφάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2013, 01:05:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
PanosT :

Ο ιονισμός του Σιδήρου όντως δικαιολογείται από τις υπερυψηλές θερμοκρασίες ΑΛΛΑ ο Ήλιος μας θεωρητικά ΔΕΝ θα έπρεπε να έχει συνθέσει Σίδηρο αυτή την περίοδο αλλά μετά από δισεκατομμύρια χρόνια.

Εκεί θα ήθελα την προσωπική σας άποψη.


PanosT

Αυτό το συνάγεις από το γεγονός ότι οι πυρηνικές αντιδράσεις του Ήλιου θα σταματήσουν (μετά από περίπου 5 δισεκατομμύρια περίπου χρόνια) με τη δημιουργία του Σιδήρου , που είναι πυρήνας σταθερότητος , αλλά δεν σημαίνει ότι και στη σημερινή του φάση ο Ήλιος δεν περιέχει (έστω και σε μικρή ποσότητα) σίδηρο :

Η σημερινή χημική σύσταση του Ήλιου , μοιάζει πολύ με τη χημική σύσταση της Γης. Τα περισσότερα χημικά στοιχεία του πλανήτη μας, τα βρίσκουμε και στον Ηλιο. Βέβαια ορισμένα από αυτά, όπως το Υδρογόνο και το Ηλιο, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής μάζας. Κι όλα τα άλλα στοιχεία, βρίσκονται σε αεριώδη κατάσταση ακόμα και τα μέταλλα.

Χημική Σύσταση του Ήλίου (σήμερα) : Υδρογόνο 70.5% , Ήλιο 28.2% , Μέταλλα (O, Fe, C) 1.3% .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/06/2013, 00:06:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το φως των άστρων αποκάλυψε ότι ένας ολόκληρος και θαυμαστός κόσμος δραστηριοποιείται στο εσωτερικό τους .

Τα άστρα λοιπόν δεν είναι αδρανή και αιώνια δημιουργήματα .

Διαγράφουν , αντίθετα , μια ταραχώδη ζωή εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων χρόνων , με βασικό διαμορφωτή της ζωής τους τις πυρηνικές αντιδράσεις .

Τα μεγαλύτερα μάλιστα άστρα , ενώ είναι λαμπρότερα , καίνε πολύ πιο γρήγορα τα καύσιμά τους .

Ένα άστρο , για παράδειγμα , με διπλάσια μάζα από τον Ήλιο , θα είναι είκοσι φορές λαμπρότερο . Θα αναλώσει όμως και το υδρογόνο του είκοσι φορές γρηγορότερα , και η ζωή του δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 500 εκατομμύρια χρόνια .

Το γεγονός αυτό θέτει σοβαρούς περιορισμούς στους πλανήτες , όπου κάποιο είδος ζωής θα μπορούσε να αναπτυχθεί . Αν οι πλανήτες αυτοί περιφέρονται γύρω από άστρα με μεγάλη μάζα , η λάμψη αυτή δεν θα διαρκέσει όσο χρόνο απαιτείται για να προλάβει να κάνει τα μακραίωνά της βήματα η εξέλιξη της ζωής .

Η παρουσία ζωής στον δικό μας πλανήτη — που είναι , προς ώρας , και η μόνη βεβαιότητα ! — οφείλεται και στο ότι η θωπευτική ακτινοβολία του Ήλιου διαρκεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια .

Απ’ ότι πράγματι δείχνουν οι υπολογισμοί , οι πυρηνικές αντιδράσεις στον Ήλιο πρέπει να άρχισαν πριν από τέσσερα τουλάχιστον δισεκατομμύρια χρόνια .

Κι’ ενώ κάθε δευτερόλεπτο 600 δισεκατομμύρια τόννοι υδρογόνου μετατρέπονται σε ήλιο , το τέλος ευτυχώς , είναι ακόμη μακριά .

Ο Ήλιος είναι ένας αξιοσέβαστος μεσήλικας , που αναμένεται να ζήσει άλλα 5 δισεκατομμύρια χρόνια .

Τότε , έχοντας κάψει το υδρογόνο στο κέντρο του , θα μετατραπεί σε ευθρό γίγαντα πολύ μεγάλων διαστάσεων . Και θα πυρπολήσει με εκδικητικότητα τους άμοιρους πλανήτες , που υπήρξαν ωστόσο οι πιστοί του συνοδοί .

Είναι η “εκπύρωση” , το τέλος δηλαδή του κόσμου μέσα στη φωτιά , που είχε συλλάβει ήδη η αρχαία ελληνική φιλοσοφία .

Αυτό το στάδιο δεν διαρκεί ωστόσο επί πολύ . Παρά τον φαντασμαγορικό του χαρακτήρα , είναι ένα δραματικό προμήνυμα θανάτου . Ενός θανάτου αναπόφευκτου και κάποτε βίαιου .

Ανάλογα με την μάζα που έχει απομείνει στην τελευταία περίοδο της ζωής του , ένα αστέρι μπορεί να τελευτήσει ως “λευκός νάνος” ή ως “αστέρας νετρονίων” .

Είναι αστρικά απομεινάρια που έχουν όμως πολύ διαφορετική υφή .

Το σημαντικό ωστόσο είναι — όπως δυστυχώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους — το φως τους σβήνει μαζί με την εσωτερική ζωή τους .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/06/2013, 23:08:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον η παρακάτω πληροφορία που μεταδίδεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση :


http://www.ecotimes.gr/4464/%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CF%8C%CF%83%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%84/

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PanosT
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


1631 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/06/2013, 14:51:51  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Κηφεύς

PanosT

Αυτό το συνάγεις από το γεγονός ότι οι πυρηνικές αντιδράσεις του Ήλιου θα σταματήσουν (μετά από περίπου 5 δισεκατομμύρια περίπου χρόνια) με τη δημιουργία του Σιδήρου , που είναι πυρήνας σταθερότητος , αλλά δεν σημαίνει ότι και στη σημερινή του φάση ο Ήλιος δεν περιέχει (έστω και σε μικρή ποσότητα) σίδηρο :

Η σημερινή χημική σύσταση του Ήλιου , μοιάζει πολύ με τη χημική σύσταση της Γης. Τα περισσότερα χημικά στοιχεία του πλανήτη μας, τα βρίσκουμε και στον Ηλιο. Βέβαια ορισμένα από αυτά, όπως το Υδρογόνο και το Ηλιο, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής μάζας. Κι όλα τα άλλα στοιχεία, βρίσκονται σε αεριώδη κατάσταση ακόμα και τα μέταλλα.

Χημική Σύσταση του Ήλίου (σήμερα) : Υδρογόνο 70.5% , Ήλιο 28.2% , Μέταλλα (O, Fe, C) 1.3% .


Α, ok!
Και θεωρείς ότι αυτή η ποσότητα σιδήρου δίνει τα εν λόγω φάσματα χωρίς να διαταράσσει κάτι τη γνωστή Επιστήμη περί του Ηλίου.

Δεκτόν.

ΝΙΚΟΜΑΧΕ εσύ τι πιστεύεις?

Ερευνάτε τας ΓραφάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Osmosis
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


545 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/06/2013, 17:26:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Osmosis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

χωρίς να διαταράσσει κάτι τη γνωστή Επιστήμη περί του Ηλίου.

http://www.youtube.com/watch?v=BPo1FBI1U8k

Δεν εξηγείς λίγο καλύτερα και για μας που δεν κατέχουμε το θέμα τις ενστάσεις-παρατηρήσεις σου;
Δε θα μπορούσε ας πούμε να έχει σκάσει στον ήλιο ένας σούπερ ντούπερ αστεροειδής τίγκα στον σίδηρο;
Ή ακόμα πιο απλό, οι φασματογράφοι μας να επηρεάζονται τόσο πολύ απο την ηλιακή ακτινοβολία που να δείχνουν άλλα αντ' άλλων (λέω τώρα ο άσχετος, αλλιώς δε θα ζήταγα να γίνεις πιο αναλυτικός)

We seldom stop to think that we are
still creatures of the sea, able to
leave it only because, from birth to
death, we wear the water-filled
space suits of our skins.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/06/2013, 18:50:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Panos T

Σκέφθηκα να μην συμμετέχω στις επιστημονικές συζητήσεις του esoterica, μετα απο την 'κατακραυγή" σε άλλο τόπικ, επειδή δεν διαθέτω τα κατάλληλα "προσόντα".
Προφανώς δεν έχω το δικαίωμα να χαρακτηρίζω μια επιστημονική έρευνα "πατάτες" και μακακίες",όσο και αν αυτη προσβάλλει την κοινή λογική.

Ομως για ηθικούς λόγους, θεωρώ ότι πρέπει να απαντήσω στο ερώτημά σου ώς θεματοθέτης.

quote:

PanosT :

Ο ιονισμός του Σιδήρου όντως δικαιολογείται από τις υπερυψηλές θερμοκρασίες ΑΛΛΑ ο Ήλιος μας θεωρητικά ΔΕΝ θα έπρεπε να έχει συνθέσει Σίδηρο αυτή την περίοδο αλλά μετά από δισεκατομμύρια χρόνια.

Εκεί θα ήθελα την προσωπική σας άποψη.θεωρητικά ο ήλιος μας, θα έπρεπε όντως να συνθέσει σίδηρο, αφού πλέον θα κοντεύει να γίνει ένας λευκός νάνος.Θεωρητικά όμως.
Και αυτο επειδή η νουκλεοσύνθεση στοιχείων,θεωρητικά πάντα, απαιτεί τεράστιες θερμοκρασίες και πιέσεις.

Αυτο όμως δεν είναι απόλυτο, δεν είναι πέραν πάσης αμφιβολίας δηλαδή.
Η σύντηξη στις υψηλές θερμοκρασίες των άστρων, είναι ξαφνική και δεν υπάγεται σε σταθερές.

Ασφαλώς θα γνωρίζεις, ότι όλα τα άστρα παράγουν σίδηρο έως και -56.

Η νουκλεοσύνθεση περιλαμβάνει πολλά στάδια, αλλά εδω θα ασχοληθώ μόνο με τρία απο αυτα, τα οποία απαντούν στο τεθέν ερώτημα.
Είναι οι διαδικασίες s και r που αφορούν την σύλληψη νετρονίων και η διαδικασία p, που αφορά την σύλληψη πρωτονίων.

Αφού η σύνθεση στοιχείων σιδήρου φθάσει στον σίδηρο-56, όπου πλέον σταθεροποιείται, λαμβάνει χώρα η s διαδικασία αργής σύλληψης νετρονίων.
Κάθε σύλληψη νετρονίου στην s-διαδικασία μετατρέπει ένα πυρήνα σε ένα ισότοπο του ίδιου στοιχείου με ένα περισσότερο νετρόνιο.Αυτη ακριβώς η αύξηση κατά ένα, στον αριθμό των νετρονίων οδηγεί σε ένα ασταθές ισότοπο. Επειδή η σύλληψη νετρονίου είναι σχετικά αργή στην s-διαδικασία, ο ασταθής πυρήνας κάνει β-διάσπαση πριν μπορέσει να γίνει σύλληψη περισσότερων νετρονίων.
Αυτο όμως,θεωρητικά, συμβαίνει όταν το άστρο είναι στο τέλος σχεδόν της ζωής του.Επίσης θεωρητικά πάντα (να μην ξεχνιόμαστε),για να συμβεί αυτη η νουκλεοσύνθεση,απαιτούνται πέραν των 6 ηλιακών μαζών.Τίποτα όμως δεν μας πείθει με απόλυτη σιγουριά και πέραν πάσης αμφιβολίας,ότι το αυτο, δεν μπορεί να συμβεί και σε άστρα με μια ηλιακή μάζα.Κράτησέ το αυτο και πάμε στην r διαδικασία.

Η r διαδικασία, είναι το αντίθετο της s.Οταν τα νετρόνια παράγονται σε υψηλούς αριθμούς, τότε οι ασταθείς πυρήνες της s διαδικασίας, έχουν άφθονο χρόνο να απορροφήσουν απεριόριστο αριθμό νετρονίων, με αποτέλεσμα, ένα καταιγισμό πρωτονίων.

Ας δούμε τώρα και την p διαδικασία, όπου έχουμε την σύλληψη πρωτονίου.Μέσω αυτής της διαδικαδίας, έχουμε σχηματισμό βαρύτερων πυρήνων του fe-56, λόγω διάσπασης του φράγματος Κουλόμπ, όπου, κάποια απο τα απωθούμενα πρωτόνια, καταφέρνουν λόγω υψηλών θερμοκρασιών να απορροφηθούν απο τον πυρήνα πρωτονίων με υψηλό θετικό φορτίο.
Οι υψηλές θερμοκρασίες του άστρου μας, δικαιολογούν μια τέτοια σύνθεση.

Μετα απο αυτά, είναι εύκολη πλέον η κατανόηση των ιχνών σιδήρου στους φασματογράφους μας.

Ομως υπάρχουν δυο ερωτήματα, αναπάντητα.
Α.Αν δεν ισχύουν οι διαδικασίες νουκλεοσύνθεσης στον Ηλιο μας, τότε αυτο σημαίνει ότι κάνουμε λάθος στα δομικά στοιχεία του και πράγματι υπάρχει σίδηρος στον πυρήνα του, όπως ισχυρίζεται και ένας γνωστός πυρηνικός φυσικός, ο Ολιβερ Μανουέλ.

Β.Αν όμως ισχύουν οι διαδικασίες νουκλεοσύνθεσης, τότε ο ήλιος μας δεν έχει υπόλοιπο ζωής 4,5 δις, αλλά μερικά εκατομμύρια έτη!!!!

Προσωπικά κλείνω υπερ μιας Γ άποψης, η οποία λέει ότι οι διαδικασίες νουκλεοσυνθέεσων βαρύτερων στοιχείων, πιθανόν να λαμβάνουν χώρα και στο δικό μας άστρο, ασχέτως μάζας.

Αυτη είναι η άποψή μου Πάνο.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PanosT
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


1631 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/06/2013, 19:04:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κατανοητός ΝΙΚΟΜΑΧΕ και έβαλες αμέσως το χέρι υπό τον τύπον των ήλων...

Εγώ όπως σας είπα στην αρχή δεν το έχω ψάξει και πολύ δε περισσότερο δεν έχω προσωπική άποψη επί του θέματος.

Πάντως αυτά τα φάσματα έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία στην επιστημονική κοινότητα και δημιούργησαν αίσθηση και δεν θυμάμαι στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο να είχαμε αναφέρει κάτι για τέτοιου είδους φάσματα!

Ερευνάτε τας ΓραφάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 50 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.25
Maintained by Digital Alchemy