ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο 5ος κι η Ελληνική Επανάσταση
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 39
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/05/2007, 18:04:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:
Macedon: Ο Γρηγόριος ο Ε δεν ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία. Οταν δε του προτάθηκε να μυηθεί, απάντησε πως δεν είναι σωστό γιατί αν βρεθεί το όνομά του στους καταλόγους της Φ.Ε. θα υπάρξουν προβλήματα για το λαό, χωρίς να μπορεί κανείς να φανταστεί τι είδους προβλήματα θα προέκυπταν. Το μόνο πρόβλημα που θα προέκυπτε θα ήταν για το άτομό του.
Μήπως μπορείς να μας πεις τι είδους προβλήματα θα προέκυπταν για τους επαναστάτες αν βρισκόταν το όνομα του Γρηγορίου στους καταλόγους της ΦΕ;

Για τις κάποιες εκατοντάδες επαναστατών που είχαν μυηθεί μέχρι τα 1818 (οπότε προτάθηκε στο Γρηγόριο η ένταξή του στην Εταιρεία, σύμφωνα με τα γραφόμενα του Ξάνθου) δεν επρόκειτο να προκύψει κανένα παραπανήσιο πρόβλημα.

- Πρόβλημα θα προέκυπτε για τον ίδιο τον Γρηγόριο – κάτι που ο ίδιος ωστόσο δεν φοβήθηκε στο τέλος.

- Πρόβλημα θα προέκυπτε ενδεχομένως σε σχέση με τις παραχωρήσεις του Σουλτάνου προς την Εκκλησία, ανάμεσα στις οποίες ήταν και …

α) Να ανοίγει σχολεία και να διδάσκει τη γλώσσα, την ιστορία και την αριθμητική

β) Να είναι προστατευμένη από τους δυτικούς μισιονάριους

γ) Να διατηρεί δικά της νοσοκομεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα

δ) Να απαγορεύονται οι γάμοι των χριστιανών με τους μουσουλμάνους, οι οποίοι παρουσίαζαν έξαρση (μέχρι που απαγορεύτηκαν κατόπιν παράστασης του Πατριαρχείου στο Σουλτάνο)

ε) Να απαγορεύεται η στρατολόγηση των χριστιανών (από τον 17ο αιώνα) στο γενιτσαρικό σώμα.

- Πρόβλημα θα προέκυπτε στα σίγουρα σε γενικότερο επίπεδο, σε ό,τι αφορά τα γενικότερα δικαιώματα των χριστιανών μέσα στο οθωμανικό κράτος: Ο Σουλτάνος θα έλεγε «Δώσε θάρρος στο χωριάτη, να σ’ ανέβει στο κρεβάτι» - όπως και είπε μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Οι λόγοι ωστόσο που θα απέτρεπαν τον Γρηγόριο από το να ενταχθεί στη Φιλική Εταιρεία (και για την ακρίβεια στην όποια άλλη αντίστοιχη Εταιρεία) ήσαν άλλοι:

Α) Σε περίπτωση μύησής του, ο Γρηγόριος θα έπρεπε να ορκιστεί τυφλή υπακοή σε μια Εταιρεία, της οποίας επικεφαλής ήσαν κάποιοι, πατριώτες μεν, αλλά ασήμαντοι κοινωνικά έμποροι, χωρίς καμία πείρα, είτε σε διοίκηση, είτε σε συνωμοτική δραστηριότητα, είτε σε πολεμική δραστηριότητα – και κυρίως, χωρίς καμία ισχυρή δύναμη, εγχώρια ή ξένη να βρίσκεται από πίσω τους.

Β) Ο Γρηγόριος αγαπούσε πολύ την Εκκλησία την οποία θεωρούσε (όπως και τόσοι άλλοι στην εποχή του, λαϊκοί και κληρικοί) συνιστώσα του Γένους - και δεν ήθελε να ριψοκινδυνεύσει σε σχέση με την τύχη της.

Γ) Τα ζητήματα πολιτικής φύσεως, από ελληνικής πλευράς τα διαχειριζόταν η ελληνική αριστοκρατία του Φαναρίου, η οποία ανεβοκατέβαζε και τους Πατριάρχες. Ο συντηρητικός Γρηγόριος, δεν ήταν, ούτε ο παράτολμος ντιλεντάντης, ούτε ο φύσει επαναστάτης που θα αναλάμβανε στα 80βάλε του την ηγεσία του Αγώνα. Του αρκούσε να διαχειρίζεται το θρησκευτικό του χώρο, σε συνεννόηση πάντα με την εν λόγω αριστοκρατία.

quote:
Macedon: Το σχήμα "κάποιος μου είπε ότι άκουσε από άλλον πως ο Γρηγόριος έκανε αυτό" ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ιστορικό τεκμήριο.

Σε γενικές γραμμές, το 99% της Ιστορίας που γνωρίζουμε είναι ένα σχήμα «κάποιος μου είπε ότι άκουσε από άλλον πως ο δείνα έκανε το τάδε». Ακόμα κι όταν κάποιος μιλούσε ως αυτόπτης, μέχρι την εποχή που εφευρέθηκε η βιντεοκάμερα η μαρτυρία του δεν ήταν ουσιαστικά τίποτε άλλο παρά λέξεις. Αλλά και μετά το κασετοφωνάκι και το βίντεο, ο διαχωρισμός μεταξύ ιστορικού και δημοσιογράφου εξακολουθεί να ισχύει.

Εσύ ο ίδιος παρουσίασες επανειλημμένως ως ιστορικό τεκμήριο μια προφορική κουβέντα του Κοραή του 1821 ("τώρα ο Σουλτάνος κρεμάει και τους δικούς του", ή κάτι τέτοιο) που μετέφερε κάποιος άλλος, για να κρίνεις τα γραπτά κείμενα του Κοραή του 1807.

quote:
Macedon: Προφανώς δεν τεκμηριώνεται καμία από τις επισημάνσεις σου γιατί τόσο ο Μακρυγιάννης όσο και ο Κολοκοτρώνης περιγράφουν τις προσωπικές τους αναμνήσεις, βασισμένες σε πράγματα που άκουσαν στην προκειμένη περίπτωση.

Ο Μακρυγιάννης παραθέτει μία εκδοχή που άκουσε από έναν άνθρωπο που ισχυρίζεται πως την έζησε. Τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

α) Είτε ο Λιονταρίδης ήταν κάποιος παθολογικά ψεύτης που παρουσιαζόταν ως ο μυητής του Μιχαήλ Βόδα

β) Είτε ο μυστικιστής Μακρυγιάννης λέει συνειδητά ψέματα για να ανεβάσει τον Πατριάρχη

γ) Είτε η καταγραφή του Μακρυγιάννη είναι σωστή σε μεγάλο βαθμό – με τις απαραίτητες ανακρίβειες που έχει η κάθε διήγηση από δεύτερο χέρι, ιδίως όταν γράφεται από κάποιον που δεν γνωρίζει να παίρνει συνεντεύξεις και δεν έχει συνηθίσει να ταξινομεί χρονολογίες και γεγονότα, καθώς και τη μεταξύ τους διασύνδεση. Ένας τέτοιος συγγραφέας μπορεί όντως να παρουσιάσει στο τέλος μια τελείως ανακριβή μαρτυρία. Όμως: Εάν ο Λιονταρίδης υπήρξε όντως στενά προσκείμενος στον Πατριάρχη και έχει πει στον Μακρυγιάννη πως ο Γρηγόριος τον συμβούλεψε να συγκεντρώσει χρήματα στην Μολδοβλαχία «για την Πατρίδα», αυτό είναι κάτι συγκεκριμένο, ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα διπλωματικά πολύπλοκα (Σεμπαστιάνηδες κλπ), μπορεί να είναι απλώς, ό,τι κατάλαβε ο Μακρυγιάννης από την διήγηση και ό,τι μπόρεσε να εκφράσει γραπτώς με τα ελληνικά που ήξερε.

Μια εύλογη αντίρρηση λοιπόν, θα ήταν εάν τα γραφόμενα του Μακρυγιάννη περί Λιονταρίδη (π.χ. ότι υπήρξε αξιωματικός της Ρωσίας κλπ) επιβεβαιώνονται από πουθενά αλλού – και όχι το αν ο Μακρυγιάννης υπήρξε αυτόπτης της συνάντησης του Λιονταρίδη με τον Γρηγόριο.

Τεκμήρια τύπου Λιονταρίδη, υπήρξαν και άλλα – με τη διαφορά ωστόσο, ότι κατέλαβαν περίοπτη θέση σε ιστορικά συγγράμματα, όπως η Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας του Κορδάτου. Εκεί ο μακαρίτης ο μπαρμπα-Γιάννης, επικαλείται τα γραφόμενα του Παναγιώτη Καλεβρά, ενός ανθρώπου που υποστηρίζει ότι ήταν Ιερολοχίτης και στη συνέχεια, γραμματέας του Γκούρα. Τι το τόσο σημαντικό γράφει ο Καλεβράς; Ότι ο αφορισμός του Πατριάρχη διέλυσε τον Ιερό Λόχο και οδήγησε το Κίνημα της Μολδοβλαχίας στην αποτυχία.

Τι κάνει κανείς σε μια τέτοια περίπτωση; Είτε παίρνει το απόσπασμα που τον βολεύει και γράφει μια ιστορία (ευτυχώς ο μπαρμπα-Γιάννης δεν έβαλε μόνον εκείνη την παράγραφο), είτε στέκεται στους δυο-τρεις «έγκριτους» ιστορικούς, οι οποίοι πιθανόν να ήξεραν τις ίδιες διηγήσεις, αλλ’ απλώς παρέλειψαν να αναφέρουν τις πηγές τους επακριβώς.

Υπάρχει επίσης και ένας «τρίτος δρόμος προς την Ιστορία». Όταν αναφερθούμε στους Φαναριώτες, ο καλόπιστος αναγνώστης θα μπορέσει να κάνει τη σύγκριση των πηγών και να δει αν έχει βάση η διήγηση του Μακρυγιάννη ή όχι - και τι είδους βάση. Θα ασχοληθούμε επίσης και με τον Καλεβρά!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/05/2007, 18:07:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ (Yassou Mariia!)

Αγαπητέ Αναγνώστη

Στο προηγούμενο αφιέρωμα στην ενημέρωση του Γρηγορίου σχετικά με την Επανάσταση, είδαμε τρεις γραπτές μαρτυρίες:

α) Η πρώτη δείχνει τον Γρηγόριο να καταφέρεται κατά του Παπαφλέσα κάποιους μήνες μετά το επεισόδιο που ο τελευταίος είχε δημιουργήσει στην Κωνσταντινούπολη (το Μάρτιο του 1820 σύμφωνα με το Ταμείο της Φιλικής) και λίγες εβδομάδες προτού σταλεί ως Πατριαρχικός Έξαρχος στο Μοριά, κουβαλώντας τις συστατικές πατριαρχικές επιστολές

β) Η δεύτερη ήταν μια επιστολή του ιδίου, λίγες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα του 1820, να γράφει στον μυημένο Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα, να είναι προσεκτικός απέναντι σε ψευτοεπαναστάτες που θα ήθελαν απλώς να πλουτίσουν, να καλύπτει τις ενέργειες του επαναστάτη παπα-Ανδρέα αλλά και να καλύπτει την Εκκλησία απέναντι στις αρχές, παριστάνοντας τον υπερσυντηρητικό κατήγορο του παπα-Ανδρέα. Στην ίδια επιστολή, ο Γρηγόριος εκφράζει την βεβαιότητα πως «το Πάσχα του Σωτήρα είναι κοντά», προχωρώντας ένα ακόμα βήμα προς τα μπρος.

γ) Η τρίτη γραπτή μαρτυρία, παρουσιάζει τον Υψηλάντη να εκπονεί ένα σχέδιο εξέγερσης στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο περιλαμβάνει και τον Γρηγόριο. Η ολοκλήρωση του επαναστατικού σχεδίου του Υψηλάντη, συμπίπτει χρονικά με την επιστολή του Γρηγορίου προς τον Επίσκοπο των Σαλώνων – κάτι που κατά την γνώμη μου, αποτελεί μια ένδειξη μιας επαφής της ηγεσίας της Εκκλησίας με την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας.

Όπως θα δούμε αργότερα, οι σχέσεις της οικογένειας Υψηλάντη με το Πατριαρχείο και τον Γρηγόριο τον Ε’, κάθε άλλο παρά ρηχές ήσαν – και, εάν ο Γρηγόριος όντως έμαθε τη συμμετοχή του Υψηλάντη στην Υπερτάτη Αρχή στα τέλη του 1820, θα ήταν πολύ λογικό να δει τα πράγματα κάπως διαφορετικά, από το να εγνώριζε ότι επικεφαλής της Φιλικής ήταν ο Σκουφάς ή ο Σέκερης.

Μέχρι τον αφορισμό του 1821 μας μένουν περίπου τρεις μήνες. Τι συμβαίνει αυτούς τους τρεις μήνες στο Πατριαρχείο, τι συμβαίνει στην σημερινή Ελλάδα, τι συμβαίνει στα ελληνικά μυστικοσυμβούλια στη Μολδοβλαχία, το Παρίσι και την Πετρούπολη; Λίγες ημέρες μετά την επιστολή του Γρηγορίου προς τον Ησαΐα Σαλώνων, ένας κεραυνός χτυπά την Φιλική Εταιρεία.


Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1821…


Δίνω χωρίς χρονοτριβή, το λόγο στον αρχιπρόκριτο της Πελοποννήσου Κανέλλο Δεληγιάννη και τα περίφημα Απομνημονεύματά του.

«Εις τας αρχάς των 1821, συνελήφθησαν οι απόστολοι μετά των εταιρικών εγγράφων, ο μεν Αριστείδης εις τα Παραδουνάβια, ο δε Αντίπατρος εις την Μακεδονίαν, είς την Νιάουσταν, τους οποίους εφόνευσαν οι Οθωμανοί, τα δε έγγραφα αυτά εστάλησαν εις την Κωνσταντινούπολιν. Η Οθωμανική Πύλη, καίτοι ειδοποιηθείσα προ πολλού τα της Εταιρίας εκείνης από μέρη σημαντικά (σημ. του εκδότη, «από τον εν Κωνσταντινουπόλει πρέσβυν της Αγγλίας»), δεν έδιδεν όμως πίστιν, υποπτευομένη σκευωρίας. Αλλ’ οπόταν εστάλησαν τα έγγραφα του Αντιπάτρου από την Μακεδονίαν από τον Πασιόμπεην εις τον εν Κωνσταντινουπόλει καπουτσιοχαδάρην του Μέταγαν, ανεκαλύφθησαν τα πάντα, δια της προδοσίας του Ασημάκη Θεοδώρου Ζατουνίτου, συντρόφου του Κωνσταντή Αλεξανδρόπουλου. Έγραφε δε ο Πασιόμπεης εις τον Μέταγαν, να παρουσιάση τα έγγραφα αυτά εις τον φίλον Αμπτήμπεην από την Λάρισαν, σχετικόν πολύ του Χαλέτ εφένδη (σ.σ. ο Χαλέτ ήταν ο Μέγας Βεζύρης). Ο δε Μέταγας, λαβών ταύτα αμέσως, τα υπήγεν εις τον Αμπτήμπεην και μη δυνηθείς ούτος να εξάξη τι, όντα τα έγγραφα δια των στοιχείων της Φιλικής Εταιρίας γεγραμμένα, μήτε να ανακαλύψη τι, τα παρουσίασεν εις τον Χαλέτ Εφένδην και συζητήσεως πολλής και σκέψεως γενομένης, είπεν εις τον Αμπτήμπεην να φροντίση και να προσπαθήση μ’ όλα τα μέσα περί της εξηγήσεως και μεταφράσεως τούτων.

Ο Αμπτήμπεης, παρακαλέσας τον Μέταγαν, εάν δύναται και γνωρίζη να εύρη τινά, τον είπε να ανακαλύψη το των στοιχείων αυτών μυστήριον. Ούτος δε, έχων πολύ στενόν φίλον τον διαβόητον επί κακοηθεία Ασημάκην Θεοδώρου Πελοποννήσιον, συνυπηρετούντων τον Πασιόμπεην (αυτός ήτον τω όντι Πελοποννήσιος, άνθρωπος αποτρόπαιος και της εσχάτης κακοηθείας δια την διεφθαρμένην διαγωγήν του, ο οποίος επί της εις την Πελοπόννησον ηγεμονίας του Βελή πασιά επροσκολλήθη δια πολλών αισχρών μέσων εις τον Πασιόμπεην και αυτός τον έστειλεν ως γραμματικόν του εις την Κωνσταντινούπολιν (…)

Η κατήχησις των Φιλικών εξηπλώθη μέχρι σχεδόν της εσχάτης τάξεως των Χριστιανών. Κατηχήθη και ο Ασημάκης και εγνώριζε τα της Εταιρίας, επίσης και το μυστήριον των στοιχείων. Τον προσεκάλεσεν ο Μέταγας και τον εξηγήθη τα των εγγράφων, των σταλέντων από τον Πασιόμπεην. Του τα έδωσε να τα παρατηρήση και τον είπεν ότι ο Αμπτήυμπεης απαιτεί να τα εξηγήση και αν δύναται να το κάμη τούτο, θέλει αμειφθή μεγάλως (…) Ο Αμπτήμπεης τον υπεσχέθη αμοιβάς πολλάς και τον παρουσίασεν εις τον Χαλέτ εφένδην, όπου μεταφράσας τα έγγραφα προσέθεσεν ότι η Εταιρία αύτη έχει μάλλον την εστίαν της εις την Πελοπόννησον από μερικούς Κοτσιαμπασήδες, αλλά κυρίως όλη η ενέργεια γίνεται από τους ευρισκομένους ενταύθα βεκίληδες της Πελοποννήσου, και οπόταν αυτοί συλληφθώσι και τιμωρηθώσιν αναλόγως, επίσης και οκτώ δέκα άλλοι από την Πελοπόννησον, η συνωμοσία αύτη διαλύεται και καταστρέφεται ολοτελώς και απανταχού.

Ο απονενοημένος ούτος προδότης, δια να εκδικηθή μερικούς οίτινες τον είχον εξορίσει, ως είρηται, επωρώθη την καρδίαν, κατετυφλώθη και επρόδωσεν ολόκληρον το έθνος. Επλούτισε και εδοξάσθη παρά των Οθωμανών δια την προδοσίαν αυτήν, προς καιρόν, αλλά μετά εν και ήμισυν έτος της προδοσίας του απηγχονίσθη παρά των ιδίων αυτών. Συνεπεία της προδοσίας αυτής, η Οθωμανική Πύλη διέταξε να παρουσιασθώσι οι βεκίληδες της Πελοποννήσου εις αυτήν, όπου και να συλληφθώσι δια τα περαιτέρω.

Εις τας 26 Ιανουαρίου 1821 οι δύο αδελφοί μου Αναγνώστης και Νικολάκης μετέβησαν από το Τσιουμπαλί όπου κατώκουν εις την Πόλιν, κατά το σύνηθες. Έμπροσθεν του Βελτέ χανίου απαντήθησαν με τον συνήθη τσιοχαδάρην της Πύλης, ο οποίος τους προσεκάλει πάντοτε και τους εγνώριζε και τον εγνώριζαν. Αλλ’ εις εκείνην την συνάντησιν, δεν τους είπε τίποτε. Διαμείναντες όλην σχεδόν την ημέραν εκείνην εις την πόλιν υπέστρεψαν μετά το δειλινόν εις την οικίαν των. Και μετ’ ολίγην ώραν υπήγε Πατριαρχικός εφημέριος, λέξας προς αυτούς. «Ο Παναγιώτατος μ’ αποστέλλει να σας είπω να έλθετε να σας είπη δια σπουδαίαν τινα υπόθεσιν, καίτοι τούτο πάρωρον, αλλ’ η ανάγκη κατεπείγει και σας παρακαλεί να έλθετε εις αντάμωσίν του». Ο Γρηγόριος ο Πατριάρχης ήτον, ως τοις πάσι γνωστόν, Πελοποννήσιος εκ της κωμοπόλεως Δημητσάνης. Ήτον όμως συγγενής μας, καθότι ο αδελφός της μητρός μας Χατσηγιάννης Πετρόπουλος είχε σύζυγον την αδελφήν του Πατριάρχου. Δια τούτο οι αδελφοί μου εις την Κωνσταντινούπολιν είχον και μεγίστη σχέσιν και οικειότητα μετ’ αυτού.

Υπήγον εις το Πατριαρχείον, (διότι δεν ήτον πολύ μακράν της κατοικίας των), είδον τον Πατριάρχην, όστις τους παρησίασε γράμμα του Κωστάκη Μουρούζη, Μεγάλου Διερμηνέως της Πύλης, διαλαμβάνον ότι: «να προσκαλέσητε τον Αναγνώστην και Νικόλαον Δεληγιάννηδες, να τους ειπήτε, ότι αύριον να έλθωσι εις την Πύλην, διότι είναι αντικείμενα τινα της Πελοποννήσου, αποβλέποντα την ωφέλειαν αυτής κλπ». Είπον ούτοι εις τον Πατριάρχην, ότι «ημείς καθ’ όλην την ημέραν σήμερον είμεθα εις την πόλιν, και τον Καπού Τσιοχαδάρην της Πύλης συνηντήσαμεν, αλλά δεν μας είπε τίποτε. Πώς μία τοιαύτη πρόσκλησις γίνεται;» Ο Πατριάρχης απήντησεν ότι «βλέπετε το γράμμα οι ίδιοι και νομίζω, ότι πρέπει αύριον να υπάγετε αγκαλά υμείς γνωρίζετε». Τον λέγουν: «Δεσπότη μου (διότι διηνεκώς ούτως έλεγον εις τον Πατριάρχην) παρατηρούμεν εις το γράμμα αυτό λόγους, τους οποίους δεν ηκούσαμεν ποτέ από την Πύλην, το «αποβλέποντα την ωφέλειαν της Πελοποννήσου», τούτο μας θέτει εις υπονοίας πολλά, μήπως και τρέχει κανένα επιβλαβές μάλλον. Μ’ όλα ταύτα θα σκεφθώμεν και θα ακολουθήσωμεν». Τους απαντά: «Κάμετε ό,τι υμείς γνωρίζετε, εγώ θα απαντήσω ότι προσεκλήθητε και ωμιλήθητε».

Ο Δεληγιάννης υπήρξε στενόψυχος άνθρωπος και τα «Απομνημονεύματά» του γενικώς, είναι εξαιρετικά φειδωλά σε καλές κουβέντες για ανθρώπους. Διαπιστώνει κανείς, ότι για τον Γρηγόριο, θείο του εξ αγχιστείας και απαγχονισθέντα από τους Τούρκους, ο Δεληγιάννης δεν χρησιμοποιεί καν τη λέξη «αείμνηστος» ή κάτι σχετικό. Ή λοιπόν θέλει να πει κάποια κακία και την πνίγει, ή απλώς προβαίνει σε μία ακόμη επίδειξη αγένειας. Σίγουρα όμως, δεν γράφει παραμύθια για να εξάρει τη μνήμη του συγγενή του.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, διαπιστώνει κανείς πως η πρόσκληση στην Ασφάλεια «δι’ υπόθεσίν σας», είναι συνήθεια κατά πολύ παλαιότερη του αναμενομένου. Πέραν τούτου ωστόσο, μπορεί κανείς να διαπιστώσει μερικά πράγματα παραπάνω:

Στην δήθεν ανύποπτη ερώτησή τους, οι Δεληγιανναίοι εισπράττουν μια σιβυλλική απάντηση: «Κάντε ό,τι γνωρίζετε κι εγώ θα απαντήσω ότι σας προσκάλεσα και σας μίλησα». Τι μπορεί να σημαίνει αυτή;

- Είτε «κάντε ό,τι προβλέπεται σ’ αυτές τις περιστάσεις, ό,τι σας έχει ορμηνευτεί και το γνωρίζετε – κι εγώ θα πω ότι σας μίλησα όπως είχα καθήκον»

- Είτε «κάντε ό,τι νομίζετε – εγώ νίπτω τας χείρας μου»

Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι, τόσο ο Γρηγόριος, όσο και ο Μουρούζης, παριστάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα – το ίδιο και οι Δεληγιανναίοι - οι οποίοι τελικώς, δεν θα εμφανιστούν μπροστά στο Μουρούζη, αλλά θα κάψουν ό,τι έγγραφα της Φιλικής και επιστολές του Υψηλάντη είχαν στη διάθεσή τους και θα την κοπανήσουν για την Πελοπόννησο.

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΕΧΕΙ ΧΤΥΠΗΣΕΙ τη Φιλική Εταιρεία και επικεφαλής της Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, είναι οι άνθρωποι του Πατριαρχείου. Είναι ο Αφθονίδης, ο Μέγας Γραμματικός του Γρηγορίου, είναι ο Λογάδης, ο υπεύθυνος του Πατριαρχικού Τυπογραφείου (που έχει αρχίσει να μετονομάζεται σε «Ελληνικό Τυπογραφείο»). Ο Γρηγόριος γνωρίζει επίσης τις τόσες επιστολές που εστάλησαν από τον ίδιο (ή στο όνομά του) για λογαριασμό της Φιλικής, με αποδέκτες τοπικούς Μητροπολίτες και Αρχιεπισκόπους. Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ανακρίσεις κάποια στιγμή θα φτάσουν και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Ο «ταλαίπωρος υπάλληλος του τουρκικού κράτους», ακόμα και την ύστατη ώρα, ακόμα και την ώρα που αντιλαμβάνεται πως η Εκκλησία βρίσκεται εν κινδύνω, δεν καταδίδει κανέναν, δεν αφορίζει κανέναν. Για δύο μήνες, ο Πατριάρχης απλώς στέκεται στη θέση του και περιμένει.

Τι περιμένει; Οι λογικές απαντήσεις δεν μπορεί να είναι άλλες από τις εξής:

• Είτε ο Γρηγόριος στα 80βάλε του δεν ξέρει τι του γίνεται και απλώς αδρανεί (λογικοφανής εξήγηση, αλλά εύκολη)

• Είτε ο Γρηγόριος περιμένει τους Φιλικούς να ακυρώσουν την συνομωσία από μόνοι τους (αλλά μετά από ένα μήνα ο Υψηλάντης «ρίχνει τον κύβο» και ο Γρηγόριος εξακολουθεί να μη μιλά)

• Είτε ο Γρηγόριος περιμένει οδηγίες από τους ανωτέρους του, που δεν είναι άλλοι από την φαναριώτικη φατρία που τον εξέλεξε στο πόστο του και τους Φαναριώτες που βρίσκονται στα πράγματα το 1821, τους αδελφούς Μουρούζη και τον Μιχαήλ Βόδα (οπότε θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στη δική τους στάση)

• Είτε ο Γρηγόριος περιμένει, διαπραγματεύεται, σκέπτεται, συσκέπτεται κλπ. το «περί Κωνσταντινουπόλεως σχέδιον» που καταγράψαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο

• Είτε ο Γρηγόριος πιστεύει κι αυτός στο μύθο περί της «κραταιάς δύναμης» που βρίσκεται πίσω από τον Υψηλάντη. Στην περίπτωση αυτή, περιμένει πως η κραταιά δύναμις, είτε θα στηρίξει ενόπλως την Επανάσταση, είτε – σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιδοθούν σε ομαδικές σφαγές – θα κάνει χρήση της ρωσοτουρκικής Συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (για την οποία έχω μιλήσει ήδη από την σελίδα 5 στη μονογραφία μου «Η αρκούδα με το σταυρουδάκι») και θα επέμβει ως προστάτης των χριστιανών στο πλευρό τους.

Για μένα, οι λογικές ερμηνείες δεν μπορούν παρά να είναι οι τρεις τελευταίες. Καλόπιστε αναγνώστη, μείνε στο ακουστικό σου.

Edited by - Trainman on 12/05/2007 18:39:39Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/05/2007, 13:08:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ (Μέρος 1ο)

quote:
Scwhabe: Το 1805 ήδη, όταν οι Άγγλοι απειλούσαν την Κωνσταντινούπολη (και άρα θα έδινα βήμα στους Έλληνες!), ο συνεργάτης των Τούρκων Γρηγόριος ΜΙΣΘΩΣΕ 3.000 ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ «..Μέτεσχε μετά ζήλου των οχυρωματικών έργων, ορύσσων ο ίδιος ιδίοις χερσί ώστε να επισύρει και αυτού του Σουλτάνου την ευμενή προσοχή»!!

quote:
Macedon: Το κείμενο της "Πατρικής Διδασκαλίας" (στο οποίο απάντησε ο Κοραής με την "Αδελφική διδασκαλία") εμφανίστηκε λίγο πριν ξεκινήσει ο Ρωσοτουρκικός στόλος για να "απελευθερώσει" τα επτάνησα από τους Γάλλους. Άλλη σύμπτωση! (σελ. 13)

quote:
Macedon: Μετά από 15 αιώνες έντονου αφελληνισμού από την ορθοδοξορωμαϊκή λαίλαπα, ο ελληνισμός κατάντησε έθνος χωρίς εθνική ταυτότητα. Η κατάργηση λοιπόν του πατριαρχείου θα είχε σαν αποτέλεσμα ενδεχομένως την γένεση ενός τέτοιου εθνικού φρονήματος (σελ.6)

quote:
Bartimaeus: Το κύκλωμα διασυνδέσεων του Πατριάρχη δεν έφτανε μόνο ως την Ρωσία και τον Καποδίστρια, αλλά μέσω της Γαλλικής Πρεσβείας κατέφτανε και σ' αυτόν ακόμα τον Ναπολέοντα, αυτοκράτορα τότε της Γαλλίας, ο οποίος μάλιστα στα γεωστρατηγικά του πλάνα είχε συμπεριλάβει και μια ανεξάρτητη Γραικία που θα έφτανε ως τη Σερβία και την Κωνσταντινούπολη!

quote:
Bartimaeus: ο Γρηγόριος όμως ήταν γνώστης των παιχνιδιών που στήνονταν κι οργάνωνε με μαεστρία το δικό του "παιχνίδι" σε διπλό ταμπλό: αφενός ως αδιόρατο ηγετικό μέλος της Φιλικής με όλη την ευθύνη που συνεπάγεται κάτι τέτοιο και αφετέρου ως Πατριάρχης, Εθνάρχης του Γένους, που δεν έπρεπε να δίνει την παραμικρή αφορμή στο Σουλτάνο... Επιπλέον, έπρεπε να μυήσει στο "σκάκι" και τον Καποδίστρια!

Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ.

Αγαπητέ αναγνώστη

Ήδη από τη σελ. 13, τοποθετούμενος στα της έκδοσης των αντεπαναστατικών φυλλαδίων του Πατριαρχείου («Χριστιανική Απολογία» του Πάριου και «Πατρική Διδασκαλία» του Ιεροσολύμων Ανθίμου) στη μονογραφία μου με τον τίτλο «ΚΟΡΑΗΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε’" – "ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ" : ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ» επικαλέστηκα τις διεθνείς συγκυρίες που, έθεσαν το Φανάρι μπροστά σε πολύ κρίσιμες επιλογές και οδήγησαν το Πατριαρχείο στις συγκεκριμένες εκδόσεις.

Δεν πρόκειται εδώ να επιστρέψω ξανά στην έκδοση των δύο αντεπαναστατικών φυλλαδίων, αλλά θα επιχειρήσω μια αντιστοίχηση της διεθνούς πολιτικής συγκυρίας με τις πατριαρχικές θητείες της περιόδου 1798-1821, τις φατρίες του Φαναρίου και τη στάση του Πατριαρχείου, ώστε να δούμε εάν καταφέρουμε να οδηγηθούμε σε κάποιο συμπέρασμα. Πριν απ’ αυτό όμως, αξίζει να δώσουμε το λόγο σε έναν από τους επιδόξους… «απελευθερωτές» της Ελλάδας, ο οποίος διεκδικούσε (μαζί με τους Άγγλους του Schwabe) «να δώσει το βήμα στους Έλληνες».

Το έργο αυτό είναι εξαιρετικά κοπιώδες, τόσο στην συγγραφή του, όσο και στην ανάγνωσή του και σου ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το μακροσκελέστατο της ανάλυσης.

Εξαιρετικά χρήσιμη θεωρώ τη μικρή μελέτη του Κώστα Καιροφύλα «Ο Ναπολέων και η Ελλάς» (1910, από την οποία αλιεύω ορισμένα από τα παρακάτω αποσπάσματα:

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ GENTILI: «ΚΟΛΑΚΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗ…» (σ.σ. χάντρες και καθρεφτάκια!):

‘’«Η Κέρκυρα - έγραφεν εις τον αδελφόν του Ιωσήφ, βασιλέα της Νεαπόλεως - έχει τόσην σπουδαιότητα δι’ εμέ, ώστε η απώλειά της θα επέφερε τρομακτικόν πλήγμα εις τα σχέδιά μου». Εις δε τον στρατηγόν Gentili, απεσταλμένον του εις Κέρκυραν, ο Ναπολέων έγραφεν: «Αν οι κάτοικοι της χώρας ταύτης αποκλίνουν προς την ανεξαρτησίαν, καλακεύσατε την επιθυμίαν των, μη λησμονούντες εις τας διαφόρους προκηρύξεις τας οποίας θα κάμετε, να ομιλήτε περί Ελλάδος και Αθηνών και Σπάρτης»’’.

ΝΑΠΟΛΕΩΝ: «ΜΑΚΡΙΝΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»:

«Κατά τας παραμονάς των διαπραγματεύσεων του Έρφουρτ, [ο Ναπολέων] έδιδε προς τον Τελράν τας ακολούθους χαρακτηριστικάς οδηγίας: «Εις το Ανατολικόν ζήτημα, δεν πρέπει να σπεύδωμεν. Θα ειπήτε κατά τας διαπραγματεύσεις μετά του Ρώσσου πληρεξουσίου, ότι δεν γίνεται τίποτε χωρίς την κοινήν γνώμην. Η ασφάλεια των γειτονικών δυνάμεων, το καλώς εννοούμενον συμφέρον της Ηπειρωτικής Ευρώπης, επτά εκατομμύρια Ελλήνων αποκτώντων την ελευθερίαν, ιδού εν ωραίον πεδίον προς επιτέλεσιν φιλανθρωπίας. Σας δίδω επ’ αυτού απόλυτον εξουσίαν (carte blanche). Θέλω όμως να είνε φιλανθρωπία μακρινή». Με άλλους λόγους, παρέπεμπε το Ανατολικόν ζήτημα εις τας Ελληνικάς καλένδας…»


ΝΑΠΟΛΕΩΝ: «ΑΓΚΑΘΙ ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ»:

«Ηδυνάμην να διαμοιράσω το Τουρκικόν Κράτος μετά της Ρωσσίας, διότι περί τούτου εγίνετο μεταξύ ημών σκέψις. Αλλ’ η Κωνσταντινούπολις διέσωσε πάντοτε αυτό. Η πρωτεύουσα αύτη, ήτο το μεγαλείτερον εμπόδιον, αληθής πέτρα σκανδάλου. Η μεν Ρωσσία την ήθελεν, εγώ δε, δεν ηδυνάμην να την παραχωρήσω. Ο κατέχων την Κωνσταντινούπολιν, δύναται να κυριαρχήση του κόσμου (Ναπολέων: Απομνημονεύματα της Αγίας Ελένης)

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΠΡΟΣ ΑΛΗΠΑΣΑ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΘΟΥΝ (1805):

«Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να δαμαστούν οι Σέρβοι και να συγκρατούνται οι Έλληνες που είναι πραγματικές εφεδρείες της Ρωσίας». (Παπαγιαννόπουλος Απόστολος: «Ρωσσαγγλογάλλος : οι δυνάστες του Ελληνικού λαού στην προεπαναστατική Ελλάδα : μεγάλες δυνάμεις, Ιερατείο, Φαναριώτες, Κοτζαμπάσηδες» - 1981).


ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΣΑΡΟ: «ΟΙ ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΑΠΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ»:

«Ο Ναπολέοντας που είχε κάποια σχέδια για δεδομένη στιγμή στο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έλεγε στον τσάρο Αλέξανδρο Α’ για τους Φαναριώτες: Γνωρίζω τα σχέδια των Φαναριωτών. Απατούν και τους δυο μας. Μόνον για τα δικά τους σχέδια εργάζονται». (Παπαγιαννόπουλος Απόστολος: «Ρωσσαγγλογάλλος…»)

Το κατά πόσον οι περίφημοι Φαναριώτες είχαν το οποιοδήποτε σχέδιο εξόδου από την τουρκική κατάκτηση, διχάζει ακόμα τους ερευνητές. Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι όσοι Φαναριώτες εργάστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας, είτε εκ των έσω (διεκδικώντας, όπως ο Κ. Υψηλάντης πλήρη ισονομία μεταξύ Ρωμιών και Τούρκων στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), είτε με έξωθεν βοήθεια, είχαν κατά νουν τη συνολική απελευθέρωση, που θα αποκαθιστούσε την Ελλάδα στα μέγιστα δυνατά όρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας - και όχι την Ελλαδίτσα που προέκυψε στα τέλη της δεκαετίας του 1820.

Ας πάμε όμως κατευθείαν στο ψητό: Κι ας μην γράψουμε την ιστορία των Φαναριωτών ολόκληρη, αλλά ας δούμε ορισμένους εξ αυτών που παρήγαγαν εθνικό έργο από τις θέσεις τους – και των οποίων οι απόγονοι πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση:

ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΟΙ, ΜΟΥΡΟΥΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΑΝΤΗΔΕΣ


- Στη σελ.5 είχα μιλήσει για το στρατιωτικό κίνημα του ηγεμόνα της Βλαχίας Μιχαήλ του Γενναίου, ο οποίος προωθήθηκε στο θρόνο από τον Ανδρόνικο Κατακουζηνό και, έχοντας ως μυστικοσύμβουλο και εξομολογητή του τον μητροπολίτη Ράλλη-Παλαιολόγο, "κατάφερε να ενώσει για πρώτη φορά σ' ένα χέρι τα σκήπτρα Βλαχιάς, Μολδαβίας και Τρανσυλβανίας(1593-1601). Αν δεν έπεφτε θύμα της δυσπιστίας του Αυστριακού συμμάχου του, που τον δολοφόνησε, σίγουρα θα χτυπoύσε την ίδια την Πόλη!" (Διονυσίου Α. Ρώμα, Κείμενα: "Ο Φάρος" Αθήναι 1989 σελ.226-227)

- Ο Φαναριώτης Οσποδάρος της Βλαχίας, Σερμπάνος Καντακουζηνός, όντας σύμμαχος των Τούρκων κατά την πολιορκία της Βιέννης (1683), σκόπιμα κωλυσιέργησε, δίνοντας την ευκαιρία στον Πολωνό ηγεμόνα Ιωάννη Σομπιέσκυ, να έλθει αρωγός στο πλευρό των Αυστριακών. Ο Καντακουζηνός φέρεται επίσης, να καταδίδει στους Αυστριακούς μυστικές πληροφορίες και να έχει καταστρώσει και σχέδιο αντεπίθεσής τους και πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης. Οι Τούρκοι αναγνώρισαν την καταγωγή του από τους βυζαντινούς Κατακουζηνούς (καταγωγή που αμφισβητήθηκε). Πέθανε δηλητηριασμένος. Ένα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας, θα πολεμήσει όπως θα δούμε, στο πλευρό του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

- Στα 1785, οι Τούρκοι ανακαλύπτουν μυστική αλληλογραφία του ηγεμόνα της Βλαχίας, Αλέξανδρου Υψηλάντη με Ρώσους και Αυστριακούς, για την ίδρυση «Γραικικού κράτους». Ο Υψηλάντης καταφέρνει να ξεπεράσει την κρίση και να αποτελέσει έναν από τους βασικούς διαπραγματευτές της (κατά γενικήν ομολογία ευεργετικής για τους Έλληνες) συνθήκης του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή. Εξ αιτίας της πατριωτικής συμπεριφοράς του γιου του, Κωνσταντίνου Υψηλάντη, (που είχε ήδη αυτομολήσει στη Ρωσία), ο Αλέξανδρος αποκεφαλίστηκε τον Ιανουάριο του 1807.

- Στα 1769, ο Μεγάλος Διερμηνέας της Πύλης Νικόλαος Σούτζος, καθώς και ο Οσποδάρος της Μολδαβίας, Γρηγόριος Καλλιμάχης, αποκεφαλίζονται από τους Τούρκους, ως συνεργασθέντες με τους κινηματίες αδελφούς Ορλώφ.

- Στα 1812, ο Μέγας Διερμηνέας της Πύλης, Παναγιώτης Μουρούζης, καρατομείται επειδή συνετέλεσε στη σύναψη ειρήνης του Βουκουρεστίου με τη Ρωσία. Για τον ίδιο λόγο, καρατομείται και ο βασικός διαπραγματευτής της Πύλης Δημήτριος Μουρούζης. Σύμφωνα με την Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, ο Δ. Μουρούζης έχασε τη ζωή του, καθώς «η υπογραφή της συνθήκης αυτής, προκάλεσε την οργή των Γάλλων, με συνέπεια να συκοφαντηθεί στο σουλτάνο από τον πρεσβευτή της Γαλλίας, Σεμπαστιάνη».


Edited by - Trainman on 16/05/2007 13:37:44Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/05/2007, 13:12:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ (Μέρος 2ο)

ΟΙ ΘΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ Ε’ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΗ (μαζί και με μερικές λεπτομέρειες που μαρτυρούν για τον χαρακτήρα του)


Α) ΠΡΩΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ (Μάιος 1797 – Δεκέμβριος 1798):

Στην πρώτη θητεία του Γρηγορίου, ο οποίος διαδέχεται τον Κύπριο, Γεράσιμο Γ’, έχουμε την ίδρυση του Πατριαρχικού Τυπογραφείου και την έκδοση των δύο αντεπαναστατικών συγγραμμάτων. Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε και μερικά άλλα δείγματα συμπεριφοράς:

1) Απαγόρευση στους αρχιερείς της Πελοποννήσου, να αναμειγνύονται στα κοινά: «Τον Μάιο του 1797, εξεδόθη συνοδικόν γράμμα προς πάσαν την Πελοπόννησον, επιτάσσον σφοδρώς όλους τους ιερείς, διακόνους και μοναχούς, να μη αναιγνύωνται εις τας κοσμικάς και κοινάς υποθέσεις, μηδέ να δέχονται επ’ ουδεμία αιτία τα αξιώματα των δημογερόντων ή βεκίλιδων, ή επιτρόπων των κοινών υποθέσεων» (Τάκη Κανδηλώρου: Ιστορία του Εθνομάρτυρος Γρηγορίου του Ε (1909)). Αλήθεια, τι θα έλεγαν οι σημερινοί ιεράρχες γι’ αυτό;

2) Την ίδια στάση που ζητά από τους αρχιερείς, κρατά και ο ίδιος. Σε επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη (σχετικά με ένα εκκλησιαστικό ζήτημα στο οποίο είχε εμπλακεί ο σουλτάνος), αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εγώ τον μόνον σκοπόν οπού τρέφω, δεν είνε άλλος, ειμή να φυλάσσωνται αμετάτρεπτα τα ελέη της Βασιλείας, όπου έχει το Γένος μου και να φυλάττω ειλικρινές και ανόθευτον το σαδακάτι μου εις την αήττητον ταύτην Βασιλείαν και το δουλικόν μου χρέος, υπερασπιζόμενος από την εύνοιαν του υπερτάτου αφέντου μας δια της εκλαμπρότητός σου, όπερ είνε το μόνον οπού με δίδει θάρρος και ενισχύει με. Τούτου δε ελλείποντος, εγώ μένω πλέον ένας νεκρός αναίσθητος, χωρίς να ειμπορώ να βάλω εις πράξιν κανένα από τα καθήκοντα του αϊνιού».

3) Δεδομένου ότι η επιστολή αυτή είναι επίσημη (έχει άρα, κάποιου είδους στόμφο), αλλά και προσωπική (και όχι κάποιο δημόσιο διάγγελμα), μπορεί να διακρίνει κανείς, ότι ο Γρηγόριος θεωρεί ως χρέος του: Να μην μειωθούν τα «ελέη» των «αήττητων» Τούρκων προς τους Έλληνες καθ’ ουδένα τρόπο και να κρατά ειλικρινή και ανόθευτη τη χριστιανική ορθόδοξη πίστη (σαδακάτι). Οι δύο αυτές επιδιώξεις – αντιλαμβάνεται ο Πατριάρχης – συνδέονται άμεσα με την εκπλήρωση του «δουλικού του χρέους» με ενδιάμεσο εγγυητή, τον φαναριώτη αξιωματούχο. Κάθε παρεκτροπή από το «δουλικό χρέος» σημαίνει κίνδυνο για τα «ελέη προς το Γένος» και κίνδυνο για την στήριξη της πίστης. Αυτά στα 1797.

4) Ενόψει της γαλλικής επέκτασης στα Ιόνια νησιά και της σύμπτυξης συμμαχίας μεταξύ της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας, ο Πατριάρχης στέλνει στα 1797 εγκύκλιο προς τους Επτανήσιους, στην οποία καλεί το λαό να στραφεί εναντίον των Γάλλων και εγγυάται για λογαριασμό του Σουλτάνου, πως οι Επτανήσιοι «θα απολαύσουν της ελευθερίας και των αρχαίων προνομίων των» και πως θα έχουν δικαίωμα να διαλέξουν τη διοίκησή τους. Πράγματι, με την εκδίωξη των Γάλλων, τα νησιά αποκτούν για πρώτη φορά την αυτονομία τους και ιδρύεται η «Επτανήσιος Πολιτεία» υπό την προστασία της Ρωσίας και της Αγγλίας.

5) Σύμφωνα με τον λόγιο Κωνσταντίνο Κούμα (Ιστορία των ανθρωπίνων πράξεων τόμος 12), ο Γρηγόριος καθαιρέθηκε γιατί «υπερέβη τα όρια της προσταγής, όπως κατηχήση τους Έλληνας να μη προσέχουν τους Γάλλους της Αιγύπτου». Το παράκανε δηλαδή…

6) Επιβάλλει σφιχτό οικονομικό έλεγχο: Κόβει τις πληρωμένες «διακοπές» των επισκόπων στην Κωνσταντινούπολη και τους ξαποστέλνει πίσω στις επισκοπές τους: «Απέπεμψε δε και τους εν Κωνστανινουπόλει ενδημούντας Αρχιερείς έκαστον εις την εαυτού πνευματικήν Ποίμνην, ολίγους τινάς κρατήσας παρ’ αυτώ τους ασθενεστέρους. Αλλά τούτο το έργον εφάνη εις τινας και δεσποτικόν και τυραννικόν – όθεν και επέσυρε καθ’ εαυτού την αγανάκτησιν των εγκρίτων Αρχιερέων, οίτινες διέτριβον εις την Κωνσταντινούπολιν, ως μέλη της Συνόδου, πλην και άλλως αγαπώντες πάρα πολύν την άνετον και πολυτελή της Κωνσταντινουπόλεως διαγωγήν, έχοντες Επιτρόπους εις τας εαυτών Επισκοπάς και συνάγοντες τας ετησίους προσόδους» (Ζαχαρίας Μαθάς Επίσκοπος Θήρας: Κατάλογος Ιστορικός των πρώτων επισκόπων και των εφεξής Πατριαρχών της εν Κωνσταντινουπόλει Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας – Αθήναι 1884).

7) Για τον χαρακτήρα του Γρηγορίου, μιλά ο Κούμας: «Όλοι οι Σμυρναίοι (σ.σ. ο Γρηγόριος ήταν Μητροπολίτης Σμύρνης πριν γίνει Πατριάρχης) ομολογούσιν ομοφώνως ότι ήτο σεμνός το ήθος, λιτός την δίαιταν, ταπεινός την στολήν, ζηλωτής της πίστεως, δραστηριώτατος εις όλα τα έργα του. Ήτο όμως άκαμπτος εις τας ιδέας του και δεν του έμελε δια κανέν εναντίον όταν απεφάσιζε τίποτε. (…) Εκ της πεισμονής του ταύτης, κατήντησεν η Σμύρνη όλη μίαν φοράν, εις στάσιν τοιαύτην, ώστε εκινδύνευε να γείνη εναντίον του κοινή επανάστασις. Τότε εγνώρισεν ο Γρηγόριος ότι δεν προχωρεί ο σκοπός του και καταβάς εις την εκκλησίαν, εζήτησε γονυπετής από τον λαόν συγγνώμην και ούτως αποκατέστησε την ησυχίαν»

Αδιαμφισβήτητα, ο Γρηγόριος έχασε το θρόνο, τόσο διότι ενόχλησε με τον αντι-γαλλικό του ζήλο τους γαλλίζοντες φαναριώτες, όσο και διότι ενόχλησε με τα αυστηρά του μέτρα, τους καταχραστές επισκόπους.

8) Ο Γρηγόριος ανεβαίνει στο θρόνο υπό την προστασία του ηγεμόνα της Βλαχίας, Κωνσταντίνου Χατζερή και τον χάνει μετά το θάνατο του προστάτη του: «Μετ’ ολίγον δε, αποθνήσκει και ο ισχυρός του Γρηγορίου προστάτης, Κωνσταντίνος Χαντζερής, ο Ηγεμών της Βλαχίας. Και λοιπόν, μείνας απροστάτευτος ο Γρηγόριος, εκπίπτει της Πατριαρχείας, διευθύνας αυτήν έτος εν και μήνας έξι και εξωρίσθη εις τον Άθωνα. Αντ’ αυτού δε πάλιν, προσεκλήθη ο εκεί διατρίβων εξόριστος και προστατευόμενος υπό του Υψηλάντου, Νεόφυτος Ζ’». Ο Νεόφυτος είχε χρηματίσει Πατριάρχης την περίοδο 1789-1794 και, σύμφωνα με τον Μ. Γεδεών («Πατριαρχικοί Πίνακες» Κωνσταντινούπολις 1885-90) «ήν άνθρωπος τυραννικός, φιλοχρήματος εις άκρον».


ΟΙ «ΡΩΣΙΖΟΝΤΕΣ» (ΥΨΗΛΑΝΤΗΔΕΣ, ΜΟΥΡΟΥΖΗΔΕΣ) ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ:

Γράφει ο Φιλήμων: «Το 1799, η Ρωσσία καταλαμβάνει στρατιωτικώς την Επτάνησον, κηρυχθείσαν Ελευθέραν Δημοκρατίαν, ενώ παραδίδεται πολιτικώς εις την προστασίαν της Οθωμανικής Πόρτας. Της λυκοφιλίας αυτής τα αποτελέσματα εξηγούνται μετ’ ου πολύ. Οι Ρώσσοι, ως ισχυρότεροι, δίδουν εις αυτήν και νόμους, καταφρονούντες το δικαίωμα των Τούρκων, ως αδυνάτων. Έχει τις μ’ όλον τούτο να παρατηρήση το ασυμβίβαστον της συνδιαμονής των Ρώσσων και των Τούρκων, ενώ οι δεύτεροι εξώκειλον δια την βαρβαρότητά των εις πολλάς εναντίον των κατοίκων καταχρήσεις και φόνους ακόμη. Κολακεύουν οι Ρώσσοι τους Έλληνας, συνιστώντες υπό την υπηρεσίαν των και σώματα ελληνικά δια μέλλοντας σκοπούς. Συγχρόνως αναβαίνουσι τους θρόνους, της μεν Δακίας ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης και ο Αλέξανδρος Μουρούζης, της δε Μεγάλης Εκκλησίας ο Γρηγόριος, όλοι ρωσσίζοντες. Εις χειρόγραφον ημερολόγιον του 1800, είδομεν συμφωνίαν τινα, μεταξύ των τριών τούτων περί της επαναστάσεως της Ελλάδος δια του κινήματος της Σερβίας. Δι’ αυτής δε, καθώς και δια των άλλων γειτόνων επαρχιών, να ενεργηθή η κατάσχεσις του Αίμου και τοιουτοτρόπως να εξαπλωθή ο πόλεμος μέχρι της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου. Το σχέδιον τούτο, αν υπήρξε, θεωρείται καθ’ υπαγόρευσιν ξένην, αποτεινομένην εις το μέτρον του να ενεργηθή δια των ανωτέρω ατόμων, ό,τι επεθύμησεν ο Ναπολέων δια του Ρήγα, αλλ’ απέτυχε...»

ΣΧΟΛΙΟ: Εδώ ο Φιλήμων, μπερδεύει λιγάκι τις ημερομηνίες, καθώς εμφανίζει τον Γρηγόριο να ανεβαίνει στο θρόνο μετά το 1799. Εκεί όμως, που μπορούμε να σταθούμε, είναι ότι ο Φιλήμων, με μεγίστη προσοχή, παραθέτει μια ένδειξη συνεννόησης του Γρηγορίου του Ε’ με τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη για ένα Κίνημα αντίστοιχο με εκείνο που έμελε να ακολουθήσει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αργότερα. Καθώς ο Φιλήμων δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για την κυριότητα ή αυθεντικότητα του ημερολογίου, δεν βλέπω γιατί να το βάλουμε εμείς. Ας κρατήσουμε όμως, ένα στοιχείο: Ότι ο Γρηγόριος ανήλθε στο θρόνο ως «ρωσίζων» και βρισκόταν σε συνεννόηση με τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη (παρότι ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο πατέρας του δεύτερου, στήριξε τελικά, τον διάδοχό του).


ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ:


Στα 1799, τον θρόνο αναλαμβάνει ο Νεόφυτος Ζ’, με τη στήριξη της «ρωσίζουσας» φατρίας, ο οποίος κρατά το Πατριαρχείο για 2,5 έτη. Ο Νεόφυτος πρωτοπορεί, εγκρίνοντας την μετάφραση των ιερών Κανόνων στην καθομιλουμένη. Διαμάχες του ωστόσο, με τον Μητροπολίτη Δέρκων, Μακάριο τον Βυζάντιο (τον οποίον προστάτευε ο γαλλίζων, Αλέξανδρος Σούτσος) τον οδηγούν σε εξορία – και έτσι στο θρόνο ανεβαίνει ο Καλλίνικος ο Ε’.

Ο Καλλίνικος Ε’, αναλαμβάνει τον θρόνο στα 1801 με τη στήριξη της ρωσίζουσας φατρίας. Επί πατριαρχίας του, ιδρύεται στην Προύσα ελληνικό νοσοκομείο, ειδικευόμενο στους προσβληθέντες από την επιδημία της πανώλης (κάτι σαν το σημερινό λοιμωδών). Ο ίδιος Πατριάρχης, υπογράφει και τον αφορισμό της μοραΐτικης κλεφτουριάς. Ωστόσο, μετά από έξι περίπου χρόνια, στα πράγματα έρχεται η γαλλική φατρία και ο Καλλίνικος χάνει τη θέση του: «Επειδή δε τότε, δια των Γαλλικών πραγμάτων την δύναμιν οι γαλλίζοντες Φαναριώται και μάλιστα οι Σούτσοι ίσχυσαν περισσότερον παρά τους ρωσσίζοντας Υψηλάντας και Μουρούζας, τους προστάτας της Πατριαρχείας του Καλλινίκου, ηνάγκασαν τον Καλλίνικον και έδωκεν παραίτησιν μετά πενταετή Πατριαρχείαν. Ενήργησαν δε, να προσκληθή πάλιν από του Άθωνος ο Γρηγόριος ο Ε’» (Τα στοιχεία από το προαναφερθέν σύγγραμμα του Ζαχαρία Μαθά).

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούμας για τις πολιτικές φατρίες του Φαναρίου: «Αφού εκλείσθη η ειρήνη με την Γαλλίαν (1801), εφάνησαν εις το Τουρκικόν Διβάνιον, δύω φατρίαι, μία Ρωσαγγλική και άλλη Γαλλική. Δύω περιστάσεις εμεγάλυναν πολύ την δευτέραν. Διότι, μετά τον θάνατον του Αυτοκράτωρος της Ρωσσίας Παύλου, του καθιδρυτού της επτανήσου πολιτείας, οι Ρώσοι ήρχισαν να ισχύωσιν εκεί ως κυριάρχαι και να μην γίνεται πλέον λόγος περί της προστάτιδος Οθωμανικής αυλής. Έπειτα (1803) απεστάτησαν οι Σέρβοι – και οι Τούρκοι υπέλαβαν κινήτριαν της αποστασίας την Ρωσικήν αυλήν. Οι Ρωσίζοντες εκ του τουρκικού βουλευτηρίου, εκ των οποίων ήσαν και οι δύω Χριστιανοί ηγεμόνες, της μεν Βλαχίας Κωνσταντίνος Υψηλάντης, της δε Μολδαυίας, Αλέξανδρος Μουρούζης, εδικαιολόγουν το σύστημά των με τούτο: ότι επειδή η Ρωσία είναι και μεγάλη και αμέσως γειτονική της Οθωμανικής αυλής δύναμις, πρέπει να προκρίνεται η φιλία της παρά της μακράν απεχούσης Γαλλίας. Ούτοι εκράτουν με τον τρόπον τούτον την ισορροπίαν προς τους Γαλλιστάς, ικανόν χρόνον.

quote:
Πηγή Bartimaeus (Στρατηγός Μακρυγιάννης): Ο μακαρίτης ο Ναπολέων ο αυτοκράτορας της Γαλλίας, το καύκημα του κόσμου, διά μέσον του πρέσβυ του τότε Σεμπαστιάνη γράφει του Πατριάρχη εις Κωσταντινόπολη και του λέγει να στείλη να κατήχηση παντού τους χριστιανούς, να είναι ετοιμασμένοι, κι' όταν να είναι καιρός οπού θα κινηθή, να χτυπήσουν κι' αυτείνοι και είναι δικό τους από Κωσταντινόπολη και κάτου, Γουργαριά, Σερβία, Θεσσαλομακεδονία, Ντουράτζο, Αυλώνα και ολόγυρα αυτά τα μέρη, Ρούμελη, Πελο¬πόννησο και τα νησιά. Του αποκρίθη ο Πατριάρχης ότι ξακολουθεί από καιρό ό,τι του γράφει. Κι' έστειλε και κατηχούσαν. Η κακή τύ¬χη, απότυχε ο μακαρίτης ο Ναπολέων και νεκρώσανε κι' αυτά. Αυ¬τό το σκέδιον το ήξερε κι' ο Καποδίστριας από τον Πατριάρχη.»

ΟΙ ΓΑΛΛΙΖΟΝΤΕΣ ΠΛΑΙ ΣΤΟΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ:

Όταν κατά το 1806 έτος μετά την εν Ποσονίω ειρήνην, θελήσας ο Ναπολέων να οικειωθή την Οθωμανικήν αυλήν ολοκλήρως, έστειλε πρέσβυν του εις την Κωνσταντινούπολιν τον στρατηγόν Σεβαστιανόν, ευθύς τότε υπερίσχυσαν οι Γαλλισταί και ο την κήρυξιν του κατά της Γαλλίας πολέμου την 1η Σεπτεμβρίου 1798 συντάξας Υψηλάντης, εχρώστει να τιμωρηθή ως τολμήσας να πταίση κατά του μεγάλου έθνους των Γάλλων».

Edited by - Trainman on 16/05/2007 13:26:17Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/05/2007, 13:21:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ (Μέρος 3ο)

Β) Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ Ε’ (18/10/1806 – 10/9/1808) ΠΛΑΙ ΣΤΟΥΣ «ΓΑΛΛΙΖΟΝΤΕΣ»:

Ο Γρηγόριος επανέρχεται λοιπόν πανηγυρικά στο θρόνο, αυτή τη φορά ως άνθρωπος της γαλλικής φατρίας:

Συνεχίζει ο Κούμας για τη δεύτερη θητεία του Γρηγορίου: "Από των Ιβήρων λοιπόν του μοναστηρίου, επροσκαλέσθη το δεύτερον εις την Πατριαρχείαν Γρηγόριος ο Ε’. Με όλην την ιδιοτροπίαν του, εσυνείθιζεν ο ανήρ να συμμορφόνηται με τας γνώμας εκείνων των δυνατών, οι οποίοι υπερέβαιναν την ιδικήν του δύναμιν. Ευρήκε τότε τους Φαναριώτας ηρεθισμένους από το παράδειγμα του φιλομούσου Δημητρίου Μουρούζη και δια τούτο επαινούντας και προστατεύοντας την παιδείαν. Ο Γρηγόριος ευθύς εξέδωκε (Σεπτέμβριος 1807) εγκύκλιον επιστολήν προς όλους τους Χριστιανούς συνιστών την μάθησιν, ως έργον θεάρεστον και παρακινών όλους να κτίσωσιν ήνα βελτιώσωσι τα σχολεία των, κατά το παράδειγμα των εν Κωνσταντινουπόλει φιλοχρίστων και φιλομούσων αρχόντων. Οι λόγιοι επήνεσαν τον ζήλον του Πατριάρχου και επρόσμεναν απ’ αυτού και έργα σύμφωνα των λόγων του. Δεν παρήλθεν όμως πολύς καιρός και η Κωνσταντινούπολις κατεταράχθη από τον ερχομόν του Αγγλικού στόλου".

ΣΧΟΛΙΟ: Βλέπουμε εδώ, την περιρέουσα ατμόσφαιρα που πλαισιώνει την εκπαιδευτική προσπάθεια του Γρηγορίου - όπως την ανέπτυξα εκτενώς στις σελίδες 12, 13 και 14 του παρόντος thread – με κορυφαία ίσως στιγμή, την έκδοση του εκπαιδευτικού συγγράμματος ιστορίας, για τη χρήση του στα ελληνικά σχολεία (σελ. 14). Πρόκειται για την ίδια δραστηριότητα που επαίνεσε ο Κοραής (όπως έδειξα στη σελίδα 13), αλλά και ο «Λόγιος Ερμής» του Άνθιμου Γαζή. Ο Κούμας βεβαίως, παρότι συνεργάσθηκε με τον Γρηγόριο για την άνθιση του Προτύπου Φιλολογικού Γυμνασίου της Σμύρνης, αφήνει να εννοηθεί ότι οι πρωτοβουλίες δεν ανήκουν στον ίδιο και πως ο Πατριάρχης απλώς συμμορφώθηκε προς τις άνωθεν υποδείξεις. Γενικά, όπως θα δούμε και στη συνέχεια, ο Κούμας δεν τρέφει καθόλου καλά αισθήματα για τον Γρηγόριο – αλλά την αιτία, δεν την εξηγεί.

Πέραν του εκπαιδευτικού έργου του Γρηγορίου, αξίζει να αναφερθεί και η εγκύκλιος που εξέδωσε κατά των Κολυβάδων, ενός κινήματος χριστιανορθόδοξων ζηλωτών, του οποίου την απαρχή, την απαντάμε στον Αθανάσιο τον Πάριο (πρώην φίλο και συνεργάτη του Γρηγορίου). Ας συνεχίσουμε όμως…

…κι ας δούμε τι αναφέρει ο Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», για την περίοδο αυτή:

«Κατά Απρίλιον του 1805, συνεκροτήθη νέα ευρωπαϊκή συμμαχία μεταξύ Αγγλίας, Αυστρίας, Ρωσίας και Σουηδίας, κατά του Ναπολέοντος Βοναπάρτου, όστις εν τω μεταξύ είχεν αναγορευθεί αυτοκράτωρ των Γάλλων. Εντεύθεν, η δύναμις εκείνη ήτις ουδέποτε ανεδείχθη πολεμία του οσμανικού κράτους και ήτο η ειλικρινεστέρα πρόμαχος της ακεραιότητος αυτού, η Αγγλία, εγένετο σύμμαχος της Ρωσίας, η δε Υψηλή Πύλη περιέστη εις δεινήν αμηχανίαν. Ουδετέρα δεν ήτο δυνατόν να μείνη, διότι η μεν Γαλλία εζήτει να την προσελκύση εις τους πλοκάμους εαυτής, οι δε σύμμαχοι δεν έμελλον να ανεχθώσι τοιούτι τι. Ώστε η Υψηλή Πύλη, ή έπρεπε να υποκύψη εις την επιρροήν αυτών, μεταξύ των οποίων πρωτεύουσαν επείχε τάξιν ο ασπονδότερος αυτής πολέμιος (σ.σ. η Ρωσία), ή έπρεπε να συνταχθή μετά του Ναπολέοντος, όστις προ ολίγου έτι, είχεν αποδείξει ότι δεν εδίσταζε να την ακρωτηριάση. Ένεκα των περιπλοκών τούτων, παρήχθησαν εν των Διβανίω, δύο πολιτικαί μερίδες, η μεν ρωσαγλική, η δε γαλλική. Και οι μεν γαλλίζοντες, εν οις συνετάσσοντο εκ των Ελλήνων οι Σούτσοι και οι Καλλιμάχαι, ηγωνίζοντο να παρασύρωσι την Πύλην εις την μετά του νέου αυτοκράτορος συμμαχίαν, προτείνοντες τον λόγον των αρχαίων κατακτητικών της Ρωσίας βουλευμάτων. Οι δε ρωσίζοντες, ως επρώτευον ο της Βλαχίας ηγεμών, Κωνσταντίνος Υψηλάντης και της Μολδαυίας Αλέξανδρος Μουρούζης, ηξίουν ότι προκριτωτέρα είναι η προς την γείτονα Ρωσίαν φιλία της προς την πόρρω απέχουσαν Γαλλίαν. Ούτε δε αμφεταλαντεύοντο τα πράγματα, ότε ο εν Κωνσταντινουπόλει ρέκτης της Γαλλίας πρέσβυς στρατηγός Σεβαστιάνης κατόρθωσε να επιτύχη την καθαίρεσιν των δύο εκείνων ηγεμόνων, ο μεν Υψηλάντης μετά των οικείων κατέφυγεν εις την Ρωσίαν, ο δε ήτον ενοχοποιηθείς Μουρούζης επέστρεψεν εις Κωνσταντινούπολιν.

Αλλά τότε τα ρωσικά στρατεύματα ενέβαλον αμέσως εις την Μολδαυίαν κατά Οκτώβριον 1806. Η Πύλη, πιεζομένη υπό των απειλών του πρέσβεως της Αγγλίας, αγωνιζομένου αδιαλείπτως ν’ αποσπάση αυτήν από της μετά του Ναπολέοντος συμμαχίας, κατ’ αρχάς αποκατέστησε τον Υψηλάντην και τον Μουρούζην. Μικρόν όμως έπειτα, παροξυνθείσα υπό των εν Σερβία και αλλαχού ρωσικών ενεργειών και ενθαρρυνθείσα υπό των νέων εν Ευρώπη κατορθωμάτων του Ναπολέοντος, εκήρυξε τη 30η Δεκεμβρίου, πόλεμον κατά της Ρωσίας και συνέλαβε και μετά δεινάς βασάνους, εθανάτωσε τον γέροντα Αλέξανδρον Υψηλάντην, πατέρα του εις Ρωσίαν καταφυγόντος Κωνσταντίνου. Τούτου γενομένου, η Αγγλία περιέστη εις την ανάγκην να μεταχειρισθή και αυτήν την βίαν ίνα αποσπάση μεν την Τουρκίαν από της γαλλικής συμμαχίας, προλάβη δε, τον ρωσοτουρκικόν πόλεμον, ον ευλόγως υπελάμβανεν απειλούντα αυτήν την ύπαρξιν του οσμανικού κράτους.

quote:
Scwhabe: Το 1805 ήδη, όταν οι Άγγλοι απειλούσαν την Κωνσταντινούπολη (και άρα θα έδινα βήμα στους Έλληνες!), ο συνεργάτης των Τούρκων Γρηγόριος ΜΙΣΘΩΣΕ 3.000 ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ «..Μέτεσχε μετά ζήλου των οχυρωματικών έργων, ορύσσων ο ίδιος ιδίοις χερσί ώστε να επισύρει και αυτού του Σουλτάνου την ευμενή προσοχή»!!

ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΣΕΛΗΜ Γ’.

Γράφει ο Παπαρηγόπουλος: «Εβασίλευε τότε ο ημερώτερος και συνετώτερος των σουλτάνων, Σελήμ ο Γ’. Ο σουλτάνος ούτος, ου μόνον προς τους Έλληνας ανεδείχθη ως ουδείς άλλος φιλάνθρωπος και καλοκάγαθος…»

Γράφει ο Κούμας: Αλλά την 20ην Φεβρουαρίου 1807, αγγλικός στόλος, διαπεράσας τα αδιάβατα νομιζόμενα Δαρδανέλλια του Ελλησπόντου, εφάνη έμπροσθεν της Κωνσταντινουπόλεως δια να προστάξη τον Σουλτάνον να χωρισθή από τους Γάλλους. Αλλ’ ο Γαλλικός πρέσβυς Σεβαστιανός, όστις είχε γείνειν επιστήθιος του Σουλτάνου, νοήσας ότι οι Άγγλοι ήλθαν μόνον να φοβερίσωσιν, όχι δε και να κακοποιήσωσι τους Οθωμανούς, ενέπνευσε θάρρος εις την Οθωμανικήν αυλήν. Ευθύς επροστάχθησαν όλοι οι κάτοικοι να οχυρώνουσι τα παράλια. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος, μετά των εγκρίτων αρχιερέων, επίασε την δίκελλαν και έδωκε παράδειγμα εις όλους τους Χριστιανούς να εργάζωνται εις τα χαρακώματα (Κωνσταντίνος Κούμας: Ιστορία των ανθρωπίνων πράξεων.

Συνεχίζει ο Παπαρηγόπουλος: Όθεν επεχείρησε να καταναγκάση τους Οσμανίδας εις ειρήνην και επί τούτω έπεμψεν εντός του Βοσπόρου τον στόλον αυτής. Τη 20η λοιπόν Φεβρουαρίου 1807, ο άγγλος ναύαρχος Δούκουορθ, διελθών δια του αδιαβάτου νομιζομένου Ελλησπόντου, επεφάνη ενώπιον της Κωνσταντινουπόλεως. Αλλά και πάλιν ο σουλτάνος επέμεινεν έχων σύμβουλον τον Σεβαστιάνην κα τους περί αυτόν πολυαρίθμους Γάλλους αξιωματικούς του μηχανικού και του πυροβολικού, ώστε ο αγγλικός στόλος ενόμισε συνετώτερον να υποχωρήση, ο δε Σεβαστιάνης εφάνη επί μίαν στιγμήν θριαμβεύων.

Αναφέρει ο Μαθάς: «Τότε η Τουρκική Εξουσία, πολλά μεν εξέφερε κηρύγματα προς τους Υπηκόους, πολλούς δε συνεκάλουν βοώντες οι κήρυκες πάσης τάξεως, εργάτας εις ταχείαν κατασκευήν των περί το Παλάτιον προμαχώνων. Και συνέρρεον εκ πάντων των γενεών και φυλών της Πόλεως πλήθος πολύ των εργασομένων, ακολουθούντες έκαστος κατ’ έθνος τους εαυτών οδηγούς. Τότε και ο αοίδημος Γρηγόριος, ως πνευματικός Αρχηγός των χριστιανών (ως ονομάζει και ο Σουλτάνος αυτόν) παραλαβών μεθ’ εαυτού τινάς των Αρχιερέων και πλήθος ικανόν του Χριστιανικού λαού, ήλθε δι’ οδηγίας του τότε εμφρονεστάτου Διερμηνέως Αλεξάνδρου Χαντζερλή εις τα κατά την παραλίαν οχυρώματα και ειργάσθη εις αυτά, δις και τρις συνεπιφορήσας ιδίαις χερσί χώμα παρόντος του Σουλτάνου, βλέποντος άνωθεν από των θυρίδων του Παλατίου. Δυο και τούτον ηναγκάσθη ο Βασιλεύς και ετίμησεν επισήμως, ερυθρόν επενδύτην, ή καυνάκην (σαμουρόγουναν) επενδύσας, και πολλήν προς αυτόν επιβεβαίωσε την εύνοιαν».

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΠΟΛΕΜΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΦΗΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

Καταγράφει ο Φιλήμων: Ο στρατηγός Μίχελσον εισβάλλει εις το Βουκουρέστιον κατά τον Δεκέμβριον (του 1806) με κάποιον πλάγιον τρόπον. Ολίγον ύστερον (8/2/1807) εισέβαλλε δια του Ελλησπόντου κατέμπροσθεν της Κωνσταντινουπόλεως και ο αγγλικός στόλος υπό τον ναύαρχον Δουκφόρδην, σκοπόν έχων την βιαίαν συμμάχησιν του σουλτάνου κατά της Γαλλίας. Οι Γάλλοι όμως υπερισχύουν εις το πνεύμα της ταλανιζομένης ήδη Πόρτας και την οδηγούν εις κάποια ασφαλιστικά μέτρα δια τα οποία και εθυσίασαν και εκοπίασαν εξ ανάγκης οι Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως και του Ελλησπόνδτου, προηγουμένου του πατριάρχου των, Γρηγορίου. Ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης, ακολουθών την ρωσσικήν εκστρατείαν, ενεργεί τον σχηματισμόν ενός ελληνικού σώματος ως 3400 υπό των αξιωματικόν Νικόλαον Πάγκαλον. Το σώμα τούτο ηυδοκίμησεν εις τους κατά του Γκιουργκιόβου μάχας και την ένδοξον νίκην του Οπιλέσπ. Το παν σαλεύεται και ελπίζει εν τοσούτο. Ο Σινιάβιν, ναύαρχος του ρωσσικού στόλου, καταστρέφει εκείνον των Τούρκων κατά το Αιγαίον, οι δε Έλληνες θεωρούσαν ήδη την προωρισμένην ώραν της σωτηρίας των από την μάστιγαν της οθωμανικής τυραννίας. Τι απολαμβάνουν όμως, ενώ η μεταξύ της Γαλλίας και Ρωσσίας ειρήνη του Τιλσίτ, αφήσασα ήσυχον την Ήπειρον επέφερε την ανακωχήν της Σλαβοΐας (12/08/1807); Οι Τούρκοι εκδικούνται την προς τους Ρώσσους αφοσίωσιν τούτων. Σφάζονται και άλλοι και ο γηραιός Αλέξανδρος Υψηλάντης, πατήρ του επαναστάτου Κωνσταντίνου και αρπάζονται αι περιουσίαι διαφόρων εις την Στερεάν προ πάντων»

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΤΣΑΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΜ

Ο Σελήμ Γ’, δεν έμελε να καθίσει επί μακρόν στο θρόνο. Το μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό του έργο και κυρίως η ενασχόλησή του για συγκρότηση στρατού στα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενόχλησε την ηγεσία των Γενιτσάρων. Συνεχίζει ο Παπαρηγόπουλος: «Εκ τούτων δε πάντων, σφόδρα δυσηρεστήθησαν οι τε ουλεμάδες και οι γενίτσαροι. Όθεν τη 28η Μαΐου 1807, εξερράγη εν Κωνσταντινουπόλει στάσις δι ης καθηρέθη μεν ο Σελήμ Γ’, ανηγορεύθη δε ο εξάδελφος αυτού, Μουσταφάς Δ’. Εις την εσωτερικήν ταύτην ανατροπήν, προσετέθη μετ’ ολίγον εξωτερική περιπλοκή δεινοτάτη, διότι συνωμολογήθη περί τα τέλη του Ιουλίου, ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας εις Τίλσιτ, ως εκ της οποίας απεμονώθη μεν η Αγγλία, συνεμάχησαν δε πάλιν αι δύο δυνάμεις αι ήκιστα κηδόμεναι περί της του οσμανικού κράτους ακεραιότητος. Τωόντι δια της ειρήνης εκείνης, ο Ναπολέων συνεφώνησε προς την προ μικρού αντίπαλον την διανομήν του οσμανικού κράτους, έλαβε ως προκαταβολήν τας Ιονίους νήσους και τα εν Δαλματία φρούρια, και μετ’ ολίγον, ρητώς παρεχώρησεν εις την Ρωσίαν τας παριστρίους ηγεμονίας.

ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΗΤΕΙΑ:


Ο Γρηγόριος θα παυθεί στα 1808 δια παραιτήσεως. Τον διαδέχεται και πάλι ο Καλλίνικος ο Ε’, σύμφωνα με τον Κούμα, «υποσχεθείς εις τον μέγαν Βιζύρην μεγάλην ποσότητα αργυρίου». Μετά από λίγο όμως, οι Γενίτσαροι ανατρέπουν και τον Μουσταφά Δ’ με αποτέλεσμα, όπως γράφει ο Μαθάς, «αναπεταχθείς εις τον αέρα δια της εις την αυτού οικίαν υπό των Γενιτσάρων υποβληθείσης πυρικονίας, ευθύς συνεξωθείται και ο Καλλίνικος». Έτσι, στα 1809, πέφτει κι αυτός και έρχεται στη θέση του ο Ιερεμίας Δ’ από την Κρήτη: «Την αγραμματίαν του ανεπλήρονεν η φιλομάθειά του, δια την οποίαν συνέτρεψεν εις την σπουδήν του έθνους και εις όσα απέβλεπαν την παιδείαν του» αναφέρει ο Κούμας, ενώ ο Μαθάς σημειώνει: «Λυπούμενος δια την ιδίαν αμάθειαν, υπήρχεν εις άκρον φιλομαθής, συντρέχων επί πολύ την εκπαίδευσιν του Έθνους».

Ο Ιερεμίας εκδίδει μία ακόμη εγκύκλιο κατά της εντός των ναών ενταφιάσεως (για τους βρυκόλακες δηλαδή) μέχρι την παραίτησή του στα 1813, οπότε παραιτείται ο Ιερεμίας και έρχεται ο Κύριλλος ο Ζ’, ο οποίος πέφτει στα 1818 για να επιστρέψει ξανά ο Γρηγόριος. Για τον Κύριλλο, σχολιάζει ο Κούμας: «Ίσως ήθελε διαρκέσειν περισσότερον, εάν η τύχη των Πατριαρχών, δεν εκρέματο από τας αλλαγάς των ηγεμονιών της Βλαχίας και Μολδαυίας».

Ο Κύριλλος ήταν και πάλι επιλογή των ρωσόφιλων, οι οποίοι είχαν έρθει εκ νέου στα πράγματα. Γράφει γι’ αυτόν ο Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος στα 1876 στο περιοδικό «Εστία» (περιλαμβάνεται στο «Βιογραφίαι 1400-1800»):

Γ) ΤΡΙΤΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ: Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΣΟΥ

«Ο μεν Κύριλλος ανήκε εις την Ρωσσικήν μερίδα των Μουρουζών, ο δε Δέρκων εις την Γαλλίζουσαν των Σούτσων (…) Ο δε ιερομάρτυς Γρηγόριος Ε’ (σ.σ. μαζί με τον Δέρκων), αμφότεροι ήσαν Πελοποννήσιοι και αμφότεροι ανήκον εις την Σουτσικήν (σ.σ. «γαλλική») μερίδα».


ΣΧΟΛΙΑ: Μετά από την τόσο κουραστική παράθεση στοιχείων, λίγα πράγματα νομίζω πως αξίζει να σχολιάσω και ενδεχομένως να συμφωνήσουμε, ή να διαφωνήσουμε:

1) Οι Πατριάρχες δεν ασκούσαν εξωτερική πολιτική - και στα πολιτικά ζητήματα ευθυγραμμίζονταν με την κυρίαρχη γραμμή της ελληνικής αριστοκρατίας του Φαναρίου, πολλά από τα μέλη της οποίας κατάγονταν από μεγάλους βυζαντινούς οίκους.

2) Είναι αστείο (κατά την γνώμη μου πάντα), να υποστηρίζει κανείς ότι ο όποιος Πατριάρχης θα ήταν σε θέση να λάβει αποφάσεις ενάντιες σε κείνες του έλληνα Μεγάλου Διερμηνέα της Πύλης, του Μεγάλου Δραγουμάνου του Στόλου, ή του ίδιου του προστάτη του, που θα μπορούσε να είναι κάποιος από τους ηγεμόνες της Μολδοβλαχίας.

3) Εξίσου αστείο είναι να θεωρεί κανείς ότι ο όποιος Πατριάρχης (συχνά αγράμματος, ή με στοιχειώδη μόρφωση), όπως ο επαρχιώτης Γρηγόριος από τη Δημητσάνα, θα ήταν σε θέση να υποδεικνύει περίτεχνους διπλωματικούς ελιγμούς σε έναν Υψηλάντη, έναν Σούτσο, έναν Χαντζερή – και πολύ περισσότερο, έναν Καποδίστρια.

4) Η αριστοκρατία του Φαναρίου, ήταν ευθέως συνδεδεμένη με ξένες κυρίαρχες δυνάμεις με τις οποίες βρισκόταν σε συνεννόηση.

5) Η συνεννόηση αυτή αφορούσε κατ’ αρχήν τα συμφέροντα της Τουρκίας και την εδαφική ακεραιότητά της, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι ενέργειες που θα την υπέσκαπταν.

6) Όσες φορές οι έλληνες αριστοκράτες προέβησαν σε ενέργειες που συνέτειναν, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, στην αποδυνάμωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το πλήρωσαν με το κεφάλι τους.

7) Όσες φορές ο ελληνικός λαός κινείτο αυτοβούλως με επαναστατικές διαθέσεις, πιστεύοντας τους ξένους καλοθελητές και ενάντια στις οδηγίες του Φαναρίου, το πλήρωνε με το αίμα του (κίνημα Κατσώνη, Ορλωφικά, σφαγή της Πρέβεζας).

8) Οι ξένες δυνάμεις ήσαν παντελώς αναξιόπιστες όσον αφορά τους υπόδουλους Έλληνες και δεν ήταν δυνατόν να στηριχθεί κανείς επάνω τους, τουλάχιστον αναφορικά με την απελευθέρωση του συνόλου των ελληνικών εδαφών με κέντρο, το κέντρο του Ελληνισμού της εποχής – την Κωνσταντινούπολη.

9) Η μόνη από τις ξένες δυνάμεις που είχε μόνιμη διαμάχη με την Οθωμανική Αυτοκρατορία (και με τους δυτικούς ηγεμόνες) – η Ρωσία - βρέθηκε κι αυτή στη δίνη των ναπολεόντειων πολέμων, πότε να στηρίζει τους Οθωμανούς και πότε να αποσύρεται εκ νέου, αφήνοντας τους Έλληνες έκθετους.

Υπήρχε έξοδος από τον φαύλο κύκλο; Και αυτήν την έξοδο, θα την σηματοδοτούσε ο Πατριάρχης, ή κάποιος άλλος;

Πάρε μια ανάσα αναγνώστη – γιατί επιστρέφουμε δριμύτεροι…

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Bartimaeus
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Turks and Caicos Isl
172 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/05/2007, 17:00:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Bartimaeus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Trainman:
2) Είναι αστείο (κατά την γνώμη μου πάντα), να υποστηρίζει κανείς ότι ο όποιος Πατριάρχης θα ήταν σε θέση να λάβει αποφάσεις ενάντιες σε κείνες του έλληνα Μεγάλου Διερμηνέα της Πύλης, του Μεγάλου Δραγουμάνου του Στόλου, ή του ίδιου του προστάτη του, που θα μπορούσε να είναι κάποιος από τους ηγεμόνες της Μολδοβλαχίας.
Σίγουρα, ο ρόλος του Πατριάρχη σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσε να αφορά στη χάραξη πολιτικών σχεδίων, ούτε στην πρωτοβουλία επίσημων διπλωματικών επαφών. Αυτό νομίζω δεν το ισχυρίστηκε κανείς. Και το απολύτως εύλογο για τον εθνάρχη Πατριάρχη θα ήταν να επιδιώκει ένα αρραγές μέτωπο ή την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό του Φαναρίου.

Απ' όσα πάντως - πολύ εύστοχα και τεκμηριωμένα - παρουσίασες, διαφαίνεται πως υπήρχε εναλλακτικός δρόμος για τον Πατριάρχη: να δείξει την εύνοιά του σε κείνη τη Φαναριώτικη μερίδα, που ο ίδιος έκρινε πως εξυπηρετούσε θετικότερα το γενικό συμφέρον του Γένους, με πρώτη όμως προτεραιότητα πάντα την αποτροπή της γενοκτονίας. Έτσι, τον βλέπουμε να μεταπηδά από τη ρωσόφιλη γραμμή των Υψηλάντηδων και των Μουρούζηδων στη γαλλόφιλη των Σούτσων και τ' ανάπαλιν.

Όσο για τον ζήλο που επέδειξε ο Γρηγόριος Ε΄ στα οχυρωματικά έργα ενόψει της αγγλικής επιβουλής, πέτυχε με ένα σμπάρο δυο-τρία τρυγόνια:
α). ανανέωσε την εμπιστοσύνη του Σουλτάνου στο πρόσωπό του (απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη συνομωτικής δράσης)
β). έκλεισε το μάτι στον Ναπολέοντα, από τον οποίο είχε κάθε λόγο να περιμένει περισσότερα από τους Άγγλους, και
γ). συγχρόνως κρατούσε τους Ρώσους στην αναμονή, μέχρι να αποδειχθούν αποφασιστικότεροι και πιο γενναιόδωροι απέναντι στα συμφέροντα του Γένους.

quote:
Trainman:
3) Εξίσου αστείο είναι να θεωρεί κανείς ότι ο όποιος Πατριάρχης (συχνά αγράμματος, ή με στοιχειώδη μόρφωση), όπως ο επαρχιώτης Γρηγόριος από τη Δημητσάνα, θα ήταν σε θέση να υποδεικνύει περίτεχνους διπλωματικούς ελιγμούς σε έναν Υψηλάντη, έναν Σούτσο, έναν Χαντζερή – και πολύ περισσότερο, έναν Καποδίστρια.
Περίτεχνους διπλωματικούς ελιγμούς από τον Πατριάρχη δεν θα απαιτούσε ούτε ο... Schwabe! Αλλά την επιστράτευση του διστακτικού - έως αρνητικού Έλληνα διπλωμάτη τότε, κι αργότερα Υπουργού Εξωτερικών του Τσάρου, είχε κάθε λόγο να την επιδιώξει, είτε μέσω της προσέγγισης του Καποδίστρια από τους Φιλικούς είτε μέσω αναφορών για τις κινήσεις και τα ανταλλάγματα που υποσχόταν το αντίπαλο δέος της Ρωσίας, η Γαλλία του Ναπολέοντα.

---------
ΥΓ. Tον Κολοκοτρώνη - σε αντίθεση με τον συμπέθερό του! - σε καμία περίπτωση δεν τον θεωρώ δωσίλογο, όπως δεν θα καταλόγιζε κανείς, πιστεύω, δωσιλογισμό στο αρματολίκι. Αν και συνέβη και αυτό από τους ίδιους τους επαναστατημένους!... (βλ. Οδυσσέας Ανδρούτσος)


© unregistered essenceΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/05/2007, 21:51:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Bartimaeus: Απ' όσα πάντως - πολύ εύστοχα και τεκμηριωμένα - παρουσίασες, διαφαίνεται πως υπήρχε εναλλακτικός δρόμος για τον Πατριάρχη: να δείξει την εύνοιά του σε κείνη τη Φαναριώτικη μερίδα, που ο ίδιος έκρινε πως εξυπηρετούσε θετικότερα το γενικό συμφέρον του Γένους, με πρώτη όμως προτεραιότητα πάντα την αποτροπή της γενοκτονίας. Έτσι, τον βλέπουμε να μεταπηδά από τη ρωσόφιλη γραμμή των Υψηλάντηδων και των Μουρούζηδων στη γαλλόφιλη των Σούτσων και τ' ανάπαλιν (…)

Αλλά την επιστράτευση του διστακτικού - έως αρνητικού Έλληνα διπλωμάτη τότε, κι αργότερα Υπουργού Εξωτερικών του Τσάρου, είχε κάθε λόγο να την επιδιώξει, είτε μέσω της προσέγγισης του Καποδίστρια από τους Φιλικούς είτε μέσω αναφορών για τις κινήσεις και τα ανταλλάγματα που υποσχόταν το αντίπαλο δέος της Ρωσίας, η Γαλλία του Ναπολέοντα.

ΥΓ. Tον Κολοκοτρώνη - σε αντίθεση με τον συμπέθερό του! - σε καμία περίπτωση δεν τον θεωρώ δωσίλογο, όπως δεν θα καταλόγιζε κανείς, πιστεύω, δωσιλογισμό στο αρματολίκι. Αν και συνέβη και αυτό από τους ίδιους τους επαναστατημένους!... (βλ. Οδυσσέας Ανδρούτσος)


Bartimaeus

Μπορείς να ξεκινήσεις αν θέλεις από τη θέση, ότι ο Γρηγόριος εκκινείτο πάντα από το γενικό συμφέρον του Γένους. Αν όμως ο ίδιος έκρινε πως το γενικό αυτό συμφέρον ήταν να αναβάλλουν οι Έλληνες την Επανάσταση για μερικές δεκαετίες, (κάτι που πίστευαν κάποιοι άλλοι, π.χ. ο Κοραής), τότε ποια θα ήταν η στάση του;

Ποια θα ήταν η στάση του αν πίστευε πραγματικά, πως οι Έλληνες δεν είχαν ακόμα ξεπλύνει τις αμαρτίες τους για τις οποίες υποδουλώθηκαν;

Προσωπικά δεν πιστεύω – και πουθενά δεν έχω συναντήσει το παραμικρό στοιχείο - πως ο Γρηγόριος ανέλαβε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αυτοβούλως, πόσο δε μάλλον, να συμφιλιώσει τον Καποδίστρια με τους Φιλικούς. Αυτό δεν το κατάφερε ο Γαζής, θα το κατάφερνε ο Γρηγόριος;

Επίσης θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να δεις και το άλλο: Στις όποιες διαπραγματεύσεις για τον πατριαρχικό θρόνο, οι Πατριάρχες, ούτε το πάνω χέρι είχαν, ούτε καν ισότιμα δεν συμμετείχαν. Το πού θα «έδειχνε την εύνοιά του ο Γρηγόριος» ήταν απολύτως, ή σχεδόν καθόλου σημαντικό. Σημαντικότερο ήταν ποιος θα έδειχνε τη δική του εύνοια στον Γρηγόριο…

Υποψήφιοι Πατριάρχες υπήρχαν σωρό. Άνθρωποι που να μιλάνε έξι γλώσσες όπως ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (παππούς) και που να μπορούν να συνομιλούν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Αυστρίας ή της Ρωσίας, υπήρχαν πάρα, μα πάρα πολύ λίγοι…

Αν απαλλαγείς από το οποιοδήποτε άγχος να δικαιώσεις ή να καταδικάσεις τον Γρηγόριο, θα μπορέσεις να τον κατατάξεις στο πλαίσιο της εποχής του και να ακολουθήσεις τα ίχνη που μιλάνε για τη στάση του. Αυτό προσπαθώ τουλάχιστον εγώ να κάνω. Δες και τα υπόλοιπα στοιχεία…

Υ.Γ.: Χαίρομαι που ανασκευάζεις τα όσα μέσα στον ρεβανσισμό σου καταλόγισες στον Κολοκοτρώνη. Αλήθεια, γιατί ήταν δωσίλογος ο Τζαβέλας;
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/05/2007, 21:54:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μέρος 1ον)

Φίλε Αναγνώστη

Στην προηγούμενη σελίδα του thread, είδαμε τον Γρηγόριο να υπερασπίζεται την επαναστατική δραστηριότητα σε μια παράξενη επιστολή του τον Οκτώβριο του 1820 και να διαμηνύει στον μετέπειτα ήρωα της Επανάστασης, τον επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα πως «το Πάσχα του Σωτήρα είναι κοντά». Και τον Ιανουάριο του 1821, τον αφήσαμε μπροστά στην προδοσία της Φιλικής Εταιρείας από ένα μέλος της (θα δούμε αργότερα ποιο μέλος και γιατί) – προκειμένου να ασχοληθούμε με το έτερο σκέλος της ρωμαίικης ελίτ κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας: Τους Φαναριώτες.

Μιλώ για «ρωμαίικη ελίτ», αναγνωρίζοντας σ’ αυτήν τον οικουμενικό εκείνο ελληνισμό, ο οποίος – όπως έχω υποστηρίξει – ξεκινά με τον Μέγα Αλέξανδρο και συνεχίζεται την περίοδο της ρωμαιοκρατίας, της βυζαντινής αυτοκρατορίας και της τουρκοκρατίας. Έναν ελληνισμό που δεν σκοτίζεται για την γενετική καταγωγή, αλλά για την γλώσσα, τη θρησκεία, την ελληνική παιδεία – και, όπως γράφει ο δημοσιογράφος, απόγονος του ομώνυμου Φιλικού, Διονύσιος Ρώμας στα Κείμενα (Δοκίμια και Μελέτες – Αθήνα 1989) του…

«…δίπλα σε ένδοξα ελληνικά ονόματα με αυτοκρατορική απήχησι (Παλαιολόγοι, Καντακουζηνοί, Αργυρόπουλοι, Ραγκαβήδες, Κομνηνοί) και άλλα με ξεχωριστή βυζαντινή ακτινοβολία (Ράλληδες, Δισύπατοι, Μαμωνάδες (Νικούσιοι!), Μουζάλωνες του Γαβρά, Αποτυράδες κ.ά.) θα συναντήσουμε στο φαναριώτικο Rostrum, κάμποσα εξωελληνικά στοιχεία: Θ’ αναφέρω τους Αλβανούς Γκίκα, τους Βλάχους Στούρτζα, τους Μολδαβούς Καλλιμάχη, τους Ιταλούς Μάνο και Νέγρη, και τους Αρμένηδες Αριστάρχη. Τη Βουλγαρία αντιπροσωπεύουνε οι Βογορίδηδες και οι Λαχοβάρη. Όταν προσθέσουμε στους παραπάνω, τους Τραπεζούντιους Μουρούζη και Υψηλάντη, τους Ρωσσέτη, τους Μαυροκορδάτους, τους Σούτσους, τους Καρατζάδες, τους Ρίζους-Νερουλούς, τους Σταυράκογλου Μουσελίμηδες, Χυσόσκουλους, Δημάκηδες, Σκαναβήδες και κάτι ελάχιστους άλλους, εξαντλήσαμε το οικογενειακό δυναμικό της παντοδύναμης αυτής κάστας».

Αν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς στην Εκκλησία κάποιον διπλό ρόλο την περίοδο της σκλαβιάς, ακόμα δυσκολότερο είναι να αναγνωρίσει κανείς διπλό ρόλο στην συγκεκριμένη ελίτ, καθώς

• ως πολιτική ελίτ συνεργαζόταν απευθείας με τον Σουλτάνο για τη διαχείριση των υποθέσεων της Αυτοκρατορίας

• ως στρατιωτική ελίτ στελέχωνε μέχρι και ανώτατα αξιώματα του τουρκικού στρατού («Μεγάλοι Δραγουμάνοι του Στόλου») την ώρα που, σποραδικά έστω, οι Έλληνες προέβαιναν σε εξεγέρσεις στο Μοριά και τη Ρούμελη

• τα μέλη της ασχολούνταν με την αλληλοϋπονόμευση και την προστασία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την ίδια ώρα που οι φτωχοί ραγιάδες της Ελλάδας υπέφεραν τα δεινά της κατάκτησης.

Από την άλλη ωστόσο, διακρίνουμε στους Φαναριώτες μία αργή, σταδιακή αλλά και σταθερή ανάδυση στον κορμό της Αυτοκρατορίας, με επίβλεψη των εκπαιδευτικών και εκκλησιαστικών διαδικασιών, διεξαγωγή ευεργετικών για το Γένος διαπραγματεύσεων με τις ξένες δυνάμεις, γνωριμία με τις φιλελεύθερες και ρομαντικές ιδέες (αυτό είναι ένα κεφάλαιο που δεν πρόκειται να το αναπτύξω) – μια αθόρυβη εσωτερική τρώση του κορμού της Αυτοκρατορίας.

Με την ανάδειξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας, το Φανάρι, για πρώτη φορά μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και της Τραπεζούντας, περνά στην αντεπίθεση. Αυτό δεν γίνεται ευθύγραμμα, δεν γίνεται χωρίς εσωτερικούς κλυδωνισμούς, δεν γίνεται χωρίς εσωτερικό πόλεμο. Αλλά είναι γεγονός. Οι μυήσεις στην Μολδοβλαχία γίνονται αθρώες και στην Ελλάδα αποστέλλονται απόστολοι της Φιλικής, ο Θέμελης, ο Περραιβός και ο Δικαίος, για να προετοιμάσουν το επαναστατικό έδαφος και να διαβεβαιώσουν (ψευδώς όπως θα δούμε) πως όλα είναι έτοιμα για έναν πανεθνικό ένοπλο ξεσηκωμό με τη στήριξη της Ρωσίας.

Ας έχουμε όμως υπόψη μας και την γνώμη των τούρκων ιστορικών για την ελληνική-βυζαντινή αυτή ελίτ: Συμβουλεύομαι εκ νέου το σύγγραμμα του Νικηφόρου Μοσχόπουλου «Η ελληνική Επανάστασις κατά τους τούρκους ιστοριογράφους», όπου παρατίθενται – δυστυχώς περιφραστικά – τα γραφόμενα του κορυφαίου οθωμανού ιστοριογράφου, του Αχμέτ Ντζεβντέτ Πασά στο δωδεκάτομο έργο του «Γεγονότα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»:

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ:

«ΑΓΝΩΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ»

«…Ο Δζεβδέτ πασάς κατηγορεί μεν τους Φαναριώτας και τους Έλληνας εν γένει επί αγνωμοσύνη, ευρίσκει όμως φυσικόν το ότι οι Έλληνες είχον διάφορα ιδεώδη και μέμφεται τους τότε κυβερνώντας της Τουρκίας ως παραμελήσαντας το καθήκον, του να διδάξουν εις τους Έλληνας την τουρκικήν γλώσσαν και φιλολογίαν, να συνηθίσουν αυτούς εις τα «ωραία μουσουλμανικά ήθη και έθιμα», να εμπνεύσουν εις αυτούς την προς το κυρίαρχον έθνος αγάπην και ενισχύσουν δια του τρόπου τούτου τους μεταξύ αρχόντων και αρχομένων δεσμούς. Οι Έλληνες λέγει, έζων εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εις ιδιαίτερον δι’ αυτούς κόσμον, ως είδος ξενιζομένων μεταξύ των μουσουλμάνων, θεωρούντες και οι ίδιοι τούτους ως ξένους εις τα μέρη όπου ήσαν συμπαγείς».

«…Οι τελευταίοι (σ.σ. οι τούρκοι ιστορικοί Ρασίτ, Βασίφ και άλλοι), δεν παραλείπουν να κακίζουν τους Φαναριώτας και προ πάντων τον Αλέξανδρον Υψηλάντην (τον οποίον ο Δζεβδέτ ονομάζει «ελαφρόμυαλον»), τον Ν. Μουρούζην, τον Μιχαήλ Σούτσον και άλλους, χαρακτηρίζοντες αυτούς ως «προδότας» και αγνώμονας…»

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ

«Αρχικώς οι Τούρκοι εστερούντο διοικητικών στελεχών, μη έχοντες προσωπικόν ικανόν να διεξάγη τας υποθέσεις της κεντρικής διοικήσεως. Ως εκ τούτου, ο Μωάμεθ ο Πορθητής, περιεστοιχίσθη από Έλληνας ιδιαιτέρους γραμματείς και τούτο εξηγεί διατί μέχρι του σουλτάνου Σουλεϋμάν Α’ εις την ελληνικήν γλώσσαν συνετάσσοντο και απεστέλλοντο εις τον προορισμόν των όλα τα διπλωματικά έγγραφα, η μετά ξένων κρατών αλληλογραφία και αι συνθήκαι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…»

ΟΙ ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ…

«…αι ηγεμονίαι της Βλαχίας και Μολδαυίας, αν και κατοικύμεναι υπό λαού μη ανήκοντος εις την ελληνικήν φυλήν, κατήντησε να γίνουν κτήμα των Φαναριωτών, διότι οι κάτοικοι αυτών, όντες ορθόδοξοι, εξηρτώντο εκ του Πατριαρχείου, το οποίον ετήρει τότε τα ληξιαρχικά βιβλία όλων των χριστιανών, μεταξύ των οποίων περιελαμβάνοντο ως ορθόδοξοι, και οι Μαυροβούνιοι και οι Σέρβοι, αν και ανήκοντες εις την σλαβικήν φυλήν. Ούτοι υπήγοντο εις τα Πατριαρχεία Ιπεκίου και Αχρίδος (σ.σ. για εμάς, οι θρησκευτικοί αυτοί αρχηγοί ήσαν αρχιεπίσκοποι και όχι πατριάρχες). Αλλά το 1726, κατ’ αίτησιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου και χάρις εις τας προσπαθείας του τότε Μεγάλου Διερμηνέως Ιωάννου Υψηλάντου, τα δύο ταύτα Πατριαρχεία κατηργήθησαν και οι εκ τούτου εξαρτώμενοι ορθόδοξοι υπήχθησαν εις το ελληνικόν Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως, του οποίοι η επιρροή επεξετάθη (…) Και ενόσω μεν η τουρκική κυβέρνησις είχεν εμπιστοσύνην εις τους Έλληνας Μεγάλους Διερμηνείς και εις το Πατριαρχείον, δεν έπαυε να ικανοποιή τας τοιαύτας ενεργείας των. .

…ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

Οι Υψηλάνται όμως, όντες άλλοτες μεν Μεγάλοι Διερμηνείς, άλλοτε δε Ηγεμόνες της Βλαχίας, ή της Μολδαβίας, και τυχόντες τόσων και τόσων ευνοιών εκ μέρους της τουρκικής κυβερνήσεως, έτρεφον από τότε το παράβολον σχέδιον του να συνενώσουν υπό εν κέντρον όλους τους ορθοδόξους. Ούτως ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης, διατελέσαντες εφ’ ικανόν ηγεμόνες της Βλαχίας και της Μολδαβίας, εξηκολούθησαν βαδίζοντες εις την οδόν της «προδοσίας», προσπαθήσαντες να εφελκύσουν την προσοχήν των ευρωπαϊκών Δυνάμεων επί των Ελλήνων της Τουρκίας, οι οποίοι κατεπιέζοντο δήθεν υπό την τουρκικήν κακοδιοίκησιν. Τοιούτοι τινες αρχηγοί των Ελλήνων, προσεπάθησαν να τύχουν της βοηθείας και της Γαλλίας προς εκτοπισμόν των μουσουλμάνων εκ της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, ούτως ώστε οι εχθροί της Πύλης από τότε ανέμενον την εξέγερσιν των Ελλήνων. (σ.σ. αντιπαρέβαλε φίλε αναγνώστη τα παραπάνω με τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και τα κατ’ αυτόν όρια της Ελλάδας).

Ο Δζεβδέτ μάλιστα, παρατηρεί ότι σκοπός της Εταιρείας δεν ήτο η παλινόρθωσις της αρχαίας Ελλάδος, των αρχαίων Αθηνών και της αρχαίας Σπάρτης, αλλά πολύ ευρύτερος, δηλαδή η ίδρυσις κράτους έχοντος πρωτεύουσαν την Κωνσταντινούπολιν και περιλαμβάνοντος άπαντας τους εις το Πατριαρχείον υπαγομένους Ρωμηούς, προσθέτει: «Τόσον ευρεία φαντασία μόνον ες τους Ρωμηούς ευρίσκεται. Άλλα έθνη δεν τρέφουν τα πνεύματά των με τοιαύτας φαντασιοπληξίας».


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ:

«…Κατά τη διάρκεια του πολέμου τούτου (σ.σ. του ρωσοτουρκικού πολέμου που οδήγησε στην υπογραφή της Συνθήκης του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή), οι ραγιάδες του Μωρέως και των Νήσων, εις εν σημείον του αρχηγού του εις την Μεσόγειον εισπλεύσαντος ρωσικού στόλου της Βαλτικής, έκλιναν προς την Ρωσίαν (…) Αλλά μετά την αποχώρησιν του ρωσικού στόλου οι αντάρται κατενικήθηκαν. Η επανάστασις αύτη απέτυχε και οι Έλληνες αντελήφθησαν ότι δεν ήτο δυνατόν να πραγματοποιηθή το σχέδιόν των, αν δεν διεδίδοντο προηγουμένως μεταξύ αυτών τα γράμματα και οι τέχναι. Έκτοτε ήρχισαν να ασχολούνται με την ανάπτυξιν της ναυτιλίας, την απόκτησιν πλούτου και την διάδοσιν της παιδείας, όπως προσπαρασκευάσουν ούτω και τα πνεύματα δια την εξέγερσιν του έθνους των. (σ.σ. αντιπαράβαλλε φίλε αναγνώστη την παράγραφο αυτή, την εκτενή αναφορά μου στην εκπαιδευτική προσπάθεια του Γρηγορίου Ε’ αλλά και άλλων ιεραρχών και φαναριωτών στις σελίδες 12,13 και 14 – και ιδιαιτέρως στην μικρή μου μονογραφία για τον Διονύσιο Καλλιάρχη με τίτλο «Η «ΘΕΟΘΕΝ ΤΥΡΑΝΝΙΑ» ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» στη σελίδα 13)

Ο ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΙΒΑΝΙΟΥ ΧΑΛΕΤ ΕΦΕΝΤΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΩΡΟΔΟΚΟΥΣΑΝ

«Ο Χαλέτ εφέντης, γράφει ο Δζεβδέτ (τόμος ΙΑ’ σελ.94), εξυπηρετών τους Φαναριώτας, εξηπατάτο υπό τούτων και άλλως τε δεν συνέφερεν εις αυτόν να μη εξαπατάται. Διότι κατέστησε το αξίωμα του βοεβόδα (ηγεμόνος Βλαχίας και Μολδαυίας) και του Μεγάλου Διερμηνέως «γεδίκι» (προσοδοφόρον κτήμα) του, διορίζων εκείνους εκ των Φαναριωτών τους οποίους ήθελεν αυτός, αρμέγων τους ηγεμόνας ως άλλας γαλακτοφόρους αγελάδας. Με το δια των μέσων τούτων συλλεγόμενον χρήμα, ο Χαλέτ επλήρωνε τους ισχύοντας αξιωματικούς των γενιτσάρων και προσεπάθει να διατηρήση την θέσιν του δια τοιούτων ραδιουργιών». (σ.σ. ο αρχιγραμματέας του Διβανίου, ήταν κάτι σαν γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου).

Ο ΧΑΛΕΤ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ Μ. ΔΙΕΡΜΗΝΕΑ ΚΑΙ ΗΓΕΜΟΝΩΝ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

«Ο Χαλέτ εφέντης (…) προέβη μάλιστα μέχρι του να προκαλέση τον Ιανουάριον του 1817, την έκδοσιν βεζυρικής διαταγής, κατά την οποίαν η εκλογή ηγεμόνων Βλαχίας και Μολδαυίας, περιωρίζετο μεταξύ τεσσάρων φαναριωτικών οικογενειών, ούτως ώστε, όσοι εκ των Φαναριωτών δεν ανήκον εις αυτάς απεκλείοντο. Επειδή δε, προηγούντο κατά κανόνα οι κατέχοντες την θέσιν Μεγάλου Διερμηνέως, το αποτέλεσμα ήτο, ότι και η θέσις αυτή εκλείετο εις τους άλλους Φαναριώτας. Αι τέσσαρες οικογένειαι ήσαν οι Μουρούζαι, οι Καλλιμάχαι και οι δύο κλάδοι της οικογενείας των Σούτσων της οποίας δ΄δει την γενεαλογίαν και το οικογενειακόν δένδρον, αναφέρων ότι ο πρώτος Σούτσος, ο Διαμαντάκης ήτο γαλακτοπώλης, προς τοις άλλοις δε και ότι ο Μέγας Διερμηνεύς και μέγας λογοθέτης (του Οικουμενικού Πατριαρχείου) Νικόλαος Σούτσος και ο επίσης Μέγας Διερμηνεύς Αλέξανδρος Σούτσος εκαρατομήθησαν, ο πρώτος το 1769 και ο δεύτερος το 1807.

ΟΙ ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ ΠΛΑΙΣΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΚΟΥΣ

«Συνεπεία του τοιούτου περιορισμού, οι εις τας άλλας φαναριωτικάς οικογενείας ανήκοντες νέοι, βλέποντες εαυτούς αποκλειομένους από τα ανώτερα αυτά αξιώματα, προσεχώρουν εις την επαναστατικήν κίνησιν, εξυπηρετούντες την Φιλικήν Εταιρείαν και επιδιδόμενοι, ως λέγει ο ιστοριογράφος Σανί-ζαντέ, εις διαφόρους «σατανικάς μηχανορραφίας», ως αποδεικνύει και η περίπτωσης του Αλεξάνδρου Χαντζερή, πρώην ηγεμόνος της Μολδαβίας, συγγραφέως του διασήμου λεξικού (σ.σ. πρόκειται περί του τριτόμου αραβο-περσο-τουρκικού λεξικού εκδοθέντος εν Μόσχα το 1844 και το οποίον έτυχε του επαίνου της Γαλλικής Ακαδημίας). Ούτος, αποκλεισθείς και αυτός του ηγεμονικού αξιώματος, ειργάσθη πολύ κατά της Τουρκίας, ως και ο ανεψιός του, επίσης πεπαιδευμένος και γλωσσομαθής, διατελέσας ιδιαίτερος γραμματεύς του Αλή Πασά των Ιωαννίνων».

ΣΧΟΛΙΟ: Οι πληροφορίες που μας δίνει ο τούρκος ιστοριογράφος Ντζεβντέτ Πασάς, είναι πολύτιμες και εξαιρετικά πολύτιμες αποδεικνύονται και αυτές που θα δούμε στη συνέχεια. Ο Ντζεβντέτ καταγράφει τις ενέργειες των Φαναριωτών, τις οποίες ωστόσο ο ίδιος θεωρεί αποτέλεσμα «παρεξήγησης» και λανθασμένων κινήσεων εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία (με τι πολιτισμική ισχύ άραγε) θα μπορούσε κατά τη γνώμη του να απορροφήσει τους Έλληνες στον οθωμανικό πολιτισμό. Εξαιρετικά αφελή θεωρώ την θέση του οθωμανού ιστορικού, ότι η πλαισίωση της Φιλικής Εταιρείας από την ρωμαίικη ελίτ έγινε για λόγους…αντεκδίκησης, τη στιγμή που μυημένος στην Φιλική, ήταν και ο ίδιος ο Μιχαήλ Σούτσος (Βόδας) που ήταν ευνοημένος από την τελευταία κατανομή των αξιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, παρέθεσα την παράγραφο στην κρίση του αναγνώστη.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/05/2007, 21:58:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μέρος 2ον)

Φίλε Αναγνώστη

Πριν από δύο post, περιγράψαμε με τη βοήθεια των έγκριτων ιστορικών μας Ιωάννη Φιλήμονα και Κωνσταντίνου Παπαρηγόπουλου, αλλά και του λογίου Κωνσταντίνου Κούμα, την ανάδειξη του Γρηγορίου στο πατριαρχικό του αξίωμα – τις δύο τελευταίες φορές στο πλευρό της γαλλικής φατρίας των Σούτσων με προστάτη τον Αλέξανδρο Σούτσο.

Στο προηγούμενο post, ο τούρκος ιστοριογράφος Ντζεβντέτ Πασάς μας ενημέρωσε πως η οικογένεια των Σούτσων είχε δύο κλάδους. Ο ένας κλάδος αναδεικνεύει τον πρωτεργάτη της εξέγερσης, ηγεμόνα της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσο (Βόδα) – ο άλλος κλάδος τον ηγεμόνα της Βλαχίας Αλέξανδρο Σούτσο, ο οποίος, όπως αναφέρεται, ήταν αντίθετος με τη δράση της Φιλικής Εταιρείας και είχε στο παρελθόν φυλακίσει και τον Παπαφλέσσα στο Βουκουρέστι για την επαναστατική του δράση.

Η εξιστόρηση του Αγώνα από τις ελληνικές και τις τουρκικές πηγές, εξεταζόμενη προσεκτικά, επιφυλάσσει στον φίλο των συνομωσιών, εξαιρετικές εκπλήξεις και σενάρια – ειδικά αν διαβαστούν αναδρομικά. Η αναδρομική ανάγνωση της ιστορίας βεβαίως, είναι εξαιρετικά επισφαλής και μπορεί να οδηγήσει σε τραγελαφικά σενάρια, (όπως το ότι ο Χίτλερ ήταν όργανο των Εβραίων, οι οποίοι τον έβαλαν να τους σφάξει προκειμένου να καταφέρουν να φτιάξουν κράτος). Τα παρακάτω στοιχεία ωστόσο, σε συνδυασμό με τα όσα παραθέσαμε μέχρι στιγμής, μπορούν να αποτελέσουν απαρχή για γόνιμο προβληματισμό. Ας τα δούμε λοιπόν, με αφηγητές κατά κύριον λόγο, τους τούρκους ιστοριογράφους, όπως μας τους μεταφέρει ο Νικηφόρος Μοσχόπουλος στο έργο του «Η ελληνική επανάστασις κατά τους τούρκους ιστοριογράφους»:

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΣΟΥ (16 Ιανουαρίου 1821)

«Εις τα περί των εν Μολδαβία και Βλαχία προπαρασκευαστικών κινήσεων, ο Δζεβδέτ αναφέρει ότι, ενώ σχεδιάζετο ενέργεια προς παύσιν του ηγεμόνος Αλεξάνδρου Σούτσου, ούτος εθανατώθη δηλητηριασθείς υπό του ιατρού του. Την πληροφορίαν ταύτην, η οποία δεν συμφωνεί προς τας των ελληνικών πηγών, συμπληρώνει ο Δζεβδέτ λέγων ότι, καθ’ α γράφει ο Ζανί-ζαντέ, ο ιατρός του Αλεξάνδρου Σούτσου, κληθείς «να δώση εξηγήσεις» απέδωκε τον θάνατον εις τον Μιχαήλ Σούτσον. Ως δε είναι γνωστόν εκ των ελληνικών πηγών, επεδιώκετο η μετάθεσις του Μιχαήλ Σούτσου από Μολδαβίας εις Βλαχίαν, όπως διευκολύνη τα εκεί σχέδια του Υψηλάντου.

Ο Ζανί-ζαντέ, προσθέτει, ότι ο Αλέξανδρος Σούτσος είχεν ειπή κάποτε εν συνδιαλέξει μετά του Μουσταφά εφέντη, γραμματέως του Διβανίου, ότι ο Μιχαήλ Σούτσος θα εδραπέτευεν εις Ευρώπης, ως ο πενθερός του (ο Ιωάννης Καρατζάς). Επειδή όμως, λέγει ο Δζεβδέτ, αι υποθέσεις της Εταιρείας είχον προχωρήσει πολύ εν Βουκουρεστίω, η οικογένεια του Αλεξάνδρου Σούτσου δεν ηδυνήθη να αποκαλύψη την δηλητηρίασιν αυτήν. Και εις την αναφοράν, την οποίαν υπέβαλον οι βογιάροι του Βουκουρεστίου την 17ην Μαρτίου 1821, εγράφη ότι ο Αλέξανδρος Σούτσος απέθανεν εκ φυσικού θανάτου. Ούτω το πεδίον έμεινεν ελεύθερον δια την Εταιρείαν και εν Βουκουρεστίω. Εκ των αναφερομένων λόγων του Αλεξάνδρου Σούτσου, εξάγεται, λέγει ο Δζεβδέτ, ότι προέβλεπε τα προθέσεις του Μιχαήλ Σούτσου, αλλά δεν εύρισκε πού να αναφερθή, διότι ο Χαλέτ εφέντης είχε τον τελευταίον τούτον «μη στάξη και μη βρέξη». Αν έγραφεν ο Αλέξανδρος κάτι εναντίον του Μιχαήλ, ασφαλώς θα υφίστατο τα χείριστα. Αλλά και η σιωπή του δεν τον ωφέλησε, διότι πάλιν έπαθε την συμφοράν

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΟΥΤΣΟΥ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΜΑΧΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΟΣΤΟ ΤΟΥ

«Μετά τον τοιούτον θάνατον του Αλεξάνδρου Σούτσου, διωρίσθη ηγεμών της Βλαχίας ο Σκαρλάτος Καλλιμάχης, ο επιλεγόμενος «Σαρής», ήτοι ξανθός. Ήτο και αυτός, εις των εκλεκτών του Χαλέτ εφέντη. Από έγγραφα τινα της μεταξύ αυτών μυστικής αλληλογραφίας περιελθότα εις χείρας των αρμοδίων, εξάγεται ότι ο Χαλέτ εφέντης, συνεβουλεύετο τον Σκαρλάτον Καλλιμάχην επί σπουδαιοτάτων υποθέσεων του κράτους και είχε εμπιστοσύνην εις αυτόν. Άλλωστε, είχε ήδη χρηματίσει Ηγεμόνας της Μολδαβίας κατά το παρελθόν.

Η οικογένεια Καλλιμάχη, ήταν εξελληνισθείς μολδαυικός οίκος. Ο Σκαρλάτος, υπήρξε μέγας προστάτης των ελληνικών γραμμάτων και δωρητής του «Λογίου Ερμή» στη Βιέννη: Σύμφωνα με τον βιογράφο του Γρηγορίου Ε’ Ζαχαρία Μαθά, ο Σκαρλάτος «επροστάτευσε τας εν τη σχολή του Ιασίου παραδιδομένας Επιστήμας και το φιλολογικόν της Σμύρνης Γυμνάσιον, επροίκισε δια παντοτεινών σιτηρεσίων κατ’ έτος χορηγουμένων εκ των προσόδων της Ηγεμονίας. Ομοίως επροικοδότησε και την εν Βιέννην εκδιδομένην τότε φιλολογικήν εφημερίδα, (Βλ. τα χρυσόβουλλα αυτού εν τω Λογίω Ερμή εν έτει 1818 σελ. 255 και 597 και εν έτει 1819 σελ.205), εκοινοποίησε προς τον Γρηγόριον και προέτρεψεν εις την ανήκουσαν περί τούτου φροντίδα.

Ο Σκαρλάτος Καλλιμάχης, ήταν πληρεξούσιος της Τουρκίας στις συζητήσεις με τη Ρωσία για εκκρεμή διμερή ζητήματα – και δεν είχε κανέναν λόγο να αρνηθεί το πόστο του Ηγεμόνα της Βλαχίας. Όμως, προτιμά να παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη και να στείλει στη θέση του, ως τοποτηρητές τους Στέφανο Μαυροκορδάτο και Στέφανο Βογορίδη (κατά τον Τρικούπη, τον Κωνσταντίνο Νέγρη και τον Ιωάννη Σαμουρκάση). Στην ουσία δηλαδή, το πόστο του Ηγεμόνα παραμένει κενό. Την ίδια ακριβώς περίοδο, όλως τυχαίως ξεσπά το Κίνημα του Βλαδιμηρέσκου.

Περνάει ο χρόνος και, συν τοις άλλοις, ο αδελφός του Σκαρλάτου, ο Μέγας Διερμηνέας της Πύλης, Ιωάννης Καλλιμάχης, εμφανίζεται στον Χαλέτ Εφέντη και διαμαρτύρεται γιατί διορίστηκε ο αδελφός του στη Βλαχία.

Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ(;) ΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΟΣΤΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΙΕΡΜΗΝΕΑ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ, ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΡΟΥΖΗΣ

«Την επιούσαν εξωρίσθη αιφνιδίως εις Καισάρειαν ο Ιωάννης Καλλιμάχης, Μέγας Διερμηνεύς, αδελφός του Σκαρλάτου, διότι, εμφανισθείς εις τον Χαλέτ εφέντην, παρεπονέθη κατά του διορισμού του αδελφού του εις την θέσιν ηγεμόνος της Βλαχίας, υπενθυμίσας, ότι πρό τινος, ο Χαλέτ είχεν υποσχεθή την ηγεμονίαν ταύτην εις αυτόν ομολογήσαντα, ότι δεν κατέχει επαρκώς τας ξένας γλώσσας, όπως εκπληροί τα καθήκοντα Μεγάλου Διερμηνέως. Ο Σανί-ζαντέ, αναφέρει ότι ο Ιωάννης Καλλιμάχης εφάνη ευχαριστημένος με την εξορίαν του και μάλιστα ήτο λίαν φαιδρός καθ’ όλον το προς Καισάρειαν ταξείδιον. Τούτο εχαρακτηρίσθη υπό τινων, ως δεικνύον ότι ο Ιωάννης είχε μυστικάς πληροφορίας εξ Ευρώπης. Εις αντικατάστασίν του διωρίσθη ο Κωνσταντίνος Μουρούζης, ευνοούμενος του Χαλέτ. Ηπόρησαν τότε, οι μετά προσοχής παρακολουθούντες τας ενεργείας του Χαλέτ εφέντη, πώς διορίζει εις θέσιν τόσο εμπιστευτικήν, άνθρωπον έχοντα τόσους συγγενείς εν Ρωσία, όπως άλλως τε εξεπλάγησαν, όταν διώρισε τον Μιχαήλ Σούτσον ηγεμόνα της Μολδαβίας

Αναλογίσου και κάτι ακόμα αναγνώστη: Όταν ο Κωνσταντίνος Μουρούζης ανέλαβε στα 1821 το αξίωμα του Μεγάλου Διερμηνέως της Πύλης, ήταν μόλις 32 χρονών – και ο αδελφός του ο Νικόλαος, μόλις 30…

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΡΟΥΖΗΣ, ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΕΦΟΔΙΑΖΕΙ ΤΟΝ Δ. ΘΕΜΕΛΗ ΜΕ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ (16/01/1821)

Γράφει ο Φιλήμων: «Στις 16/01/1821, ο φιλικός Δ. Θέμελης, διωρισμένος από την Εταιρεία να δημιουργήσει Εφορία στα νησιά του Αιγαίου και να παραδώσει στους αρχιερείς τους την προκήρυξη του Υψηλάντη, κατέβη εις Κωνσταντινούπολιν, όθεν έλαβε έγγραφα συστατικά παρά του Νικολάου Μουρούζη, διερμηνέως της Άσπρης Θαλάσσης και του πατριάρχου Γρηγορίου, δια να κρύψη ούτω το πνεύμα της αποστολής του. Την 16η/01/1821, έφθασε εις Ψαρά, όπου εσύστησεν Εφορίαν».

Η "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΟΥΡΟΥΖΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΥ ΘΥΣΙΑ (In Memoriam)

Είναι στα τέλη του Ιανουαρίου του 1821, που ένας προδότης μαρτυρά στους Τούρκους την επαναστατική δραστηριότητα των Φιλικών, αλλά ταυτοχρόνως και η αγγλική πρεσβεία ειδοποιεί την Πύλη – και μάλιστα επανειλημμένως. Τους επαναστάτες σώζει η παραδοσιακή τουρκική ραθυμία, αλλά και η διπλή συμπεριφορά ενός από τους ανώτερους αξιωματούχους της Αυτοκρατορίας: Του Νικολάου Μουρούζη.

Δύσκολα θα εύρισκε κανείς τυπικότερο εκπρόσωπο της «ρωμαιοβυζαντινής λαίλαπας» από την οικογένεια Μουρούζη. Βυζαντινοί αριστοκράτες οι Μουρούζηδες κατέφυγαν μαζί με τον Αλέξιο Κομνηνό Δούκα μετά την Άλωση του 1204 στην Τραπεζούντα, όπου ίδρυσαν την ομώνυμη Αυτοκρατορία.

«Η οικογένεια Μουρούζη ίδρυσεν, ως αναφέρεται υπό πλείστων ιστορικών, το προάστιον Μουρούζ, εις ο κατώκησε μέχρι του 1665 (…) Μεταξύ των μελών της οικογενείας ταύτης, ο Αθανάσιος Κομνηνός Υψηλάντης, αναφέρει την Μαρίαν, ως οικοδομήσασαν την εν Τραπεζούντι περίφημον μονή της Παναγίας Σουμελά. Κατά την περίοδον της Τουρκοκρατίας, πλην του Αντιόχου, αναφέρονται ο Αδάμ, νυμφευθείς την εγγόνην του περιωνύμου Παναγιωτάκη Νικούση, του πρώτου Έλληνος όστις έλαβε το αξίωμα του μεγάλου διερμηνέως της Υψηλής Πύλης, οι υιοί του Ιωάννης (χρηματίσας μέγας ποστέλνικος της Βλαχίας (1776-1783) και απελαθείς εις Ρόδον), ο Ματθαίος (γενόμενος πρωτοσύγκελος του οικουμενικού πατριαρχείου τω 1775, ο Αλέξανδρος (διατελέσας μέγας διερμηνεύς) και πλείστοι άλλοι» (Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια).

«Ο Χαλέτ Εφέντης, εξαπατώμενος με τα ωραία λόγια των Φαναριωτών, είχεν απομακρυνθή από της αληθούς οδού και δεν εσκέπτετο άλλο ει μη μόνον την εξόντωσιν του Αλή πασά. Δεν ήθελε να γίνεται ο ελάχιστος λόγος περί των υπόπτων κινήσεων των Ελλήνων. Και αν ακόμη ηκούετο κάτι περί της παρασκευαζομένης εξεγέρσεως, αυτός ανέθετε τας ανακρίσεις εις τους Φαναριώτας, οίτινες ήσαν μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Και όταν ακόμη η εν Κωνστανινουπόλει αγγλική πρεσβεία ειδοποίησε την Υψηλήν Πύλην περί των τεκταινομένων, ο Χαλέτ απέστειλεν εις Πελοπόννησον τον διερμηνέα του στόλου Νικόλαον Μουρούζην, όστις, ων μεμυημένος εις την Εταιρείαν, όχι μόνον δεν συνεβούλευσε τους ομοεθνείς του, αλλά και παρεκίνησε τους αρχηγούς να σπεύσουν να κηρύξουν όσο το δυνατόν συντομώτερον την Επανάστασιν. Επανελθών δε εις Κωνσταντινούπολιν, εξέθεσεν ότι η κυβέρνησις πρέπει να είναι ήσυχος και να έχη εμπιστοσύνην εις τους ραγιάδες του Μωρέως. Ούτω, λέγει ο Δζεβδέτ, εξηπάτησε τους υπουργούς, οίτινες ηγνόουν την πραγματικήν κατάστασιν, ως εκ τούτου δε, εγκατελείφθη η σκέψις αποστολής στρατού εις Πελοπόννησον και αφέθη ελεύθερος ο ως όμηρος κρατούμενος Γεώργιος Μαυρομιχάλης, υιός του ηγεμόνος της Μάνης. Αν ελαμβάνοντο υπ’ όψιν αι επανειλημμέναι προειδοποιήσεις του πρεσβευτού της Αγγλίας και απεστέλλοντο εις Πελοπόννησον επαρκείς στρατιωτικαί δυνάμεις μετά πολεμοφοδίων, οι Έλληνες του Μωρέως δεν θα ετόλμων να επαναστατήσουν και δεν θα εκινούντο, η δε Επανάστασις θα κατεστέλλετο ως άλλοτε.

Είναι και αυτό έν από τα παράδοξα της εποχής εκείνης, το ότι δηλαδή, εξαπατήθησαν από τους λόγους ενός προδότου, ως ο Μουρούζης και δεν έδωσαν προσοχήν εις τας προειδοποιήσεις της Αγγλίας, η οποία περισσότερον πάσης άλλης Δυνάμεως, υπερήσπισε την ανεξαρτησίαν της Τουρκίας εις το Συνέδριον της Βιέννης» (Νικηφόρου Μοσχόπουλου: «Η ελληνική επανάστασις κατά τους Τούρκους ιστοριογράφους»)

Ο άνθρωπος που έδωσε τις συστατικές επιστολές στο Θέμελη για να διανείμει την προκήρυξη του Υψηλάντη στους επισκόπους και προύχοντες των νησιών του Αιγαίου, ο ίδιος άνθρωπος στάλθηκε από τον Σουλτάνο για να δει τι γίνεται στο Αιγαίο και να τον ενημερώσει. Ο Μουρούζης, κατέβηκε στα νησιά, ήπιε το ούζο και τους μεζέδες του και επέστρεψε πίσω στην Πόλη, κύριος όπως πάντα.

Ο τελευταίος έλληνας διερμηνέας του οθωμανικού στόλου, παρέμεινε στην Πόλη μέχρι την ώρα των σφαγών, ομνύοντας σταθερά πως δεν ξέρει τίποτα. «Ευθύς μετά την αποκεφάλισιν του αδελφού του, ερρίφθη ούτος εις τας φυλακάς του Ταρσανά σιδηροδέσμιος. Πληροφορηθείς ο σουλτάνος παρά του μεσιτεύσαντος υπέρ αυτού, Ντελή Αχμέτ Πασά, ότι έζη ακόμη, διέταξε τον διαμελισμόν αυτού, ενώπιόν του».

(Τον φαντάζομαι να οδηγείται μπροστά στο δήμιο με το ειρωνικό χαμόγελο του τζογαδόρου που τίναξε την μπάνκα στον αέρα και σύρεται δια της βίας προς την έξοδο. Και έναν άγγλο κυνικό, να τον αποχαιρετά με τους στίχους του Εγγονόπουλου:

«Στρατηγέ
Τι ζητούσες στη Λάρισα
σύ
ένας
Υδραίος;»)

Edited by - Trainman on 19/05/2007 22:26:21Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Bartimaeus
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Turks and Caicos Isl
172 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/05/2007, 23:59:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Bartimaeus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Trainman:
Bartimaeus

Μπορείς να ξεκινήσεις αν θέλεις από τη θέση, ότι ο Γρηγόριος εκκινείτο πάντα από το γενικό συμφέρον του Γένους. Αν όμως ο ίδιος έκρινε πως το γενικό αυτό συμφέρον ήταν να αναβάλλουν οι Έλληνες την Επανάσταση για μερικές δεκαετίες, (κάτι που πίστευαν κάποιοι άλλοι, π.χ. ο Κοραής), τότε ποια θα ήταν η στάση του;

Ποια θα ήταν η στάση του αν πίστευε πραγματικά, πως οι Έλληνες δεν είχαν ακόμα ξεπλύνει τις αμαρτίες τους για τις οποίες υποδουλώθηκαν;



Ας ξεκινήσω λοιπόν απ' τα θεμελιώδη και γενικά.

Γενικά θεωρώ πως όλοι οι Πατριάρχες - άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο - παράλληλα με το θεσμικό τους ρόλο ενείχοντο και σε ενέργειες συχνά συνομωτικού χαρακτήρα, όπου και όσο αυτές μπορούσαν να εξυφανθούν από τον «αραχνοΰφαντο» ιστό των προνομιών και, βέβαια, ανάλογα με το βαθμό αφιέρωσης των δρώντων προσώπων στο ιδανικό του ιερού αγώνα για την απελευθέρωση του Γένους. Αυτή θα εξακολουθούσε να είναι και η στάση του Γρηγορίου Ε΄, στην περίπτωση που πίστευε πως «ούπω ελλήλυθεν η ώρα».

Και επιπλέον εμπόνως Προσευχητική, όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα περί ξεπλύματος αμαρτιών, για όσους φυσικά γνωρίζουν και είναι σε θέση να εκτιμήσουν τι σημαίνει κάτι τέτοιο και ποια Δύναμη περικλείει...

Η επιστολή του άλλωστε προς τον επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα στις 28/12/1820, περί εγγύτητας «το του Σωτήρος πάσχα» μεσούντος του Δωδεκαόρτου των Χριστουγέννων, καταδεικνύει ότι ο Γρηγόριος είχε λάβει άνωθεν το μήνυμα πως «ο καιρός ελλήλυθεν», για όσους πάλι μπορούν να αντιληφθούν τέτοιου είδους υπαινιγμούς...

Και για να επανέλθω στις γενικές αντιλήψεις μου, η πεποίθησή μου για την πατριωτική στάση, τόσο των γενάρχων Πατριαρχών ειδικότερα, όσο και της Εκκλησίας γενικότερα, εδραιώνεται από: α) την απόλυτη ταύτιση της θρησκευτικής συνείδησης των υπόδουλων Ρωμιών με την ιστορική τους μνήμη ( «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ’ναι» ) και β) την συνταύτιση της θρησκευτικής με την εθνική τους συνείδηση, κυρίως όπως διαμορφώθηκε η δεύτερη στην ύστερη τουρκοκρατία ( το «χριστιανός ειμί» σήμαινε «εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω»).

Και πολύ νωρίτερα άλλωστε, το «Ρωμηός», που αρχικά δήλωνε όλους τους χριστιανούς της Ανατολής, κατέληξε σε εθνική ονομασία των χριστιανών εκείνων με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού, όπως και το «ομότροπον» όλων των χριστιανών, η «Ρωμιοσύνη», καταδείκνυε την αναβάπτιση - στο πλαίσιο της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας - του αρχέγονου ελληνισμού στα νάματα του χριστιανισμού, αυτό δηλ. που εύστοχα, κατ' εμέ, ο Παπαρηγόπουλος αποκάλεσε ελληνοχριστιανισμό.

Και όπου οι ραγιάδες επέλεξαν να κρατήσουν μόνο την ελληνική γλώσσα και όχι τη θρησκεία, δηλ. να εξισλαμιστούν, εκεί οι ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι είτε διατήρησαν την ελληνική τους συνείδηση μέσω του κρυπτοχριστιανισμού (βλ. Ποντιόφωνοι της Μαύρης Θάλασσας, Βορειοηπειρώτες που υποχρεώθηκαν σε αθεϊα) είτε εξωμότησαν ολοσχερώς και σταδιακά εκτουρκίστηκαν (βλ. Τουρκοκρήτες, και πώς αυτοπροσδιορίζονται οι Πομάκοι και άλλοι μη τουρκογενείς μουσουλμάνοι της Θράκης).

Όπου όμως η επιλογή ήταν η διαφύλαξη της θρησκευτικής πίστης με κάθε τίμημα, εκεί επέζησε η εθνική συνείδηση ακόμα κι όταν χάθηκε η ελληνική γλώσσα (βλ. τουρκόφωνοι Καραμανλήδες και Καππαδόκες της Τουρκίας).

Ο συνεκτικός λοιπόν ιστός της χριστιανικής πίστης με τον ελληνισμό διεφύλαττε και διαμόρφωνε - σε διαφορετικό κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο κάθε φορά - την εθνική συνείδηση και των ραγιάδων, πολύ πριν ενστερνισθούν οι δυτικόφρονες λόγιοί μας τα διδάγματα της Γαλλικής Επανάστασης...

Και δεν υπαινίσσομαι εδώ ούτε τα «κρυφά» σχολειά ούτε τα «φανερά» - άλλωστε έργο της Εκκλησίας απετέλεσαν και τα δύο - αλλά αποκλειστικά το γεγονός και μόνο το έργο της διαφύλαξης της χριστιανικής πίστης των υπόδουλων από την Εκκλησία. Άλλωστε, πιστεύω πως χάρη στην αιματοχυσία από τα πλήθη κυρίως των αγράμματων, αμόρφωτων και άξεστων ανώνυμων Ελλήνων αγωνιστών του '21 προήλθε η ελευθερία μας κι όχι από τους «κόπους» και τις «θυσίες» των καλαμαράδων.

Αν τώρα κάποιοι θέλουν να βαυκαλίζονται πως ο Κοραής ήταν ο κινητήριος μοχλός όλων αυτών των βλάμηδων, είναι δικαίωμά τους βέβαια, αλλά ας μας υποδείξουν και τις περιοδείες και τα κηρύγματα του Κοραή με τα οποία ξεσήκωνε τον αγράμματο λαό...

Δεν επιθυμώ, ωστόσο, σε καμία περίπτωση να μειώσω τη σημασία και το ρόλο των λογίων - και των δύο αντιμαχόμενων μερίδων - στην εθνική αφύπνιση (έχουν και αυτοί τη θέση τους και το μεγαλύτερο μερίδιο τιμής άλλωστε), αλλά αυτή η προπαγανδιστική μονομέρεια και η προκλητική κατασυκοφάντηση του ρόλου της Εκκλησίας δεν μπορεί να μένει αναπάντητη, και μάλιστα υπό το πρόσχημα της άρσης του φανατισμού εκατέρωθεν τάχα. Όμως αν κάποιος πρέπει να εγκαλείται για ακραίο φανατισμό, αυτός είναι ο ψευδόμενος συκοφάντης κι όχι αυτός που απολογείται για τις επιθέσεις που δέχεται...

Αυτά γενικά, για την ώρα...

© unregistered essenceΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Bartimaeus
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Turks and Caicos Isl
172 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/05/2007, 02:54:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Bartimaeus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Trainman:
Προσωπικά δεν πιστεύω – και πουθενά δεν έχω συναντήσει το παραμικρό στοιχείο - πως ο Γρηγόριος ανέλαβε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αυτοβούλως, πόσο δε μάλλον, να συμφιλιώσει τον Καποδίστρια με τους Φιλικούς. Αυτό δεν το κατάφερε ο Γαζής, θα το κατάφερνε ο Γρηγόριος;

Και γιατί θα πρέπει να κρίνουμε τον Πατριάρχη με ποδοσφαιρικούς όρους; Μόνο οι προπονητές του «Θρύλου» και του «Τριφυλλιού» κρίνονται εκ του αποτελέσματος...

Για τον Γρηγόριο, εκείνο που προέχει είναι το αν στοιχειοθετείται η όποια συνομωτική του δράση κι αν επιβεβαιώνεται ο συνομωτικός χαρακτήρας των ενεργειών του, είτε ήταν μυημένο μέλος της Φιλικής είτε δρούσε παράλληλα με αυτήν είτε ενεργούσε με δική του πρωτοβουλία είτε ενεχόταν σε Φαναριώτικες συνομωσίες και κυκλώματα. Και όπως βλέπω, τα πλείστα όσα στοιχεία προσκόμισες εσύ, χώρια τα δικά μου, συνηγορούν υπέρ του Γρηγορίου!... Το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον του είναι η πράξη του «αφορισμού»!

quote:
Trainman:
Αν απαλλαγείς από το οποιοδήποτε άγχος να δικαιώσεις ή να καταδικάσεις τον Γρηγόριο, θα μπορέσεις να τον κατατάξεις στο πλαίσιο της εποχής του και να ακολουθήσεις τα ίχνη που μιλάνε για τη στάση του.

Αν κάποιος βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος, αυτός δεν είμαι εγώ. Η τακτική της αποπλαισιωμένης ερμηνευτικής αποτελεί βασική στρατηγική των απέναντι, όχι δική μου. Και το γεγονός αυτό, μαζί με τη στενή γραφειοκρατική προσέγγιση που επιχειρούν, το έχω επισημάνει αρκετά νωρίς σ' αυτό το topic (βλ. σελ.10)

Με αυτήν και μόνο την προσέγγιση καταπιάνεται η διαδικτυακή και η έντυπη προπαγάνδα των απέναντι, που οργανώνεται με όρους μάρκετιγκ: ανεμίζουν «αφορισμούς» στο χέρι τους, θριαμβολογούν για τα «άπλυτα» της Εκκλησίας, που τάχα ανακαλύπτουν με τις εξονυχιστικές τους έρευνες και γενικά προκαλούν έναν πάταγο εντυπώσεων με τα φτηνά τους πυροτεχνήματα.

Όταν όμως τους παραθέτεις στοιχεία και τους παραπέμπεις σε πρωτογενείς πηγές ιστορικών και απομνημονευματογράφων της ελληνικής επανάστασης, τότε αρχίζουν και σου λένε ανεκδιήγητες φαιδρότητες περί πανίσχυρου και παντοδύναμου προπαγανδιστικού μηχανισμού της Εκκλησίας που σκαρφίζεται, οργανώνει και υλοποιεί «μύθους» και «θρύλους» περί κρυφών σχολείων, Αγίας Λαύρας, 25ης Μαρτίου και ανύπαρκτων λαβάρων, που πειθαναγκάζει έναν Αλέξανδρο Υψηλάντη να επιδίδεται σε φτηνή προπαγάνδα υπέρ του Πατριάρχη, που ποδηγετεί την ιστορική μνήμη ιστορικών και απομνημονευματογράφων αλλά και ολόκληρου του λαού συλλήβδην, ενώ και ο Κολοκοτρώνης με τον Μακρυγιάννη έχουν τόσο πολύ εμποτιστεί με το δηλητήριό της, που δεν ξέρουν τι τους γίνεται και από πού τους βαραίνει !!! Ουάου, ΤΖΑΚ ΠΟΤ...

Έπεται συνέχεια με τις «εκρηξιγενείς» απαντήσεις που εκκρεμούν...

Όχι, δεν είμαι θυμωμένος, απλά εκτονώνομαι...

© unregistered essenceΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/05/2007, 03:52:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Bartimaeus: Για τον Γρηγόριο, εκείνο που προέχει είναι το αν στοιχειοθετείται η όποια συνομωτική του δράση κι αν επιβεβαιώνεται ο συνομωτικός χαρακτήρας των ενεργειών του, είτε ήταν μυημένο μέλος της Φιλικής είτε δρούσε παράλληλα με αυτήν είτε ενεργούσε με δική του πρωτοβουλία είτε ενεχόταν σε Φαναριώτικες συνομωσίες και κυκλώματα. Και όπως βλέπω, τα πλείστα όσα στοιχεία προσκόμισες εσύ, χώρια τα δικά μου, συνηγορούν υπέρ του Γρηγορίου!... Το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον του είναι η πράξη του «αφορισμού»!

Βαρτιμαίε

Από την αρχή της ιστοριοδιηγητικής μου απόπειρας, δήλωσα πως εγώ υπερασπίζομαι την μνήμη του Γρηγορίου, αλλά όχι με τον τρόπο που προβλήθηκε αργότερα και όχι με τον τρόπο που εξακολουθεί να τον προβάλλει η Εκκλησία.

Ο Γρηγόριος δεν υπήρξε Άγιος - τουλάχιστον όχι περισσότερο από τους αδελφούς Μουρούζηδες που επίσης παρέμειναν στην Πόλη εθελοντικά γνωρίζοντας το τέλος τους - δεν μαρτύρησε για την χριστιανική του πίστη και, αν υπήρξε όντως εθνομάρτυρας, αυτό έγινε σε "μικρότερο" βαθμό από χιλιάδες άλλους, Έλληνες και αλλοδαπούς που υπέφεραν τα πάνδεινα για την Ελευθερία. (Τα εισαγωγικά, επειδή δεν υπάρχει βαθμολογία στους μάρτυρες).

Συμφωνώ πως ο Γρηγόριος δέχεται άδικες επιθέσεις, αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω π.χ. με το περί Γρηγορίου λήμμα της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας που έγραψε κάποιος μακαρίτης πλέον Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, πως ο Γρηγόριος υπήρξε επί της ουσίας ο κρυφός αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας!

Η στάση της Εκκλησίας σήμερα, όπως καταγράφεται στο βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για τον Γρηγόριο, αποσιωπά τελείως τόσα και τόσα στοιχεία που παραθέτω εδώ - για ποιόν λόγο; Για να δώσει μιαν εκσυγχρονισμένη εκδοχή του ίδιου παλαιού μύθου, ο οποίος σήμερα τουλάχιστον, είναι και αχρείαστος.

Και στο μεταξύ, το ρεζιλίκι στα Ιεροσόλυμα, αρχής γενομένης με τους Βαβύληδες και τους λοιπούς μυστήριους καλογήρους-νίντζα, δεν έχει τέλος...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/05/2007, 04:15:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Macedon: Και η σύγχρονη επίσημη άποψη της εκκλησίας της Ελλάδας (Γ. Μεταλληνός) καταφέρεται εναντίον της επανάστασης του 1821 γιατί έγινε με το χαρακτήρα "εθνικού" κινήματος και οδήγησε στη δημιουργία του ελληνικού κράτους και όχι ως "ρωμαίικο κίνημα" προς ανασύσταση της βυζαντινής αυτοκρατορίας (σελ.3).

quote:
Trainman: «…όντως ο αντι-διαφωτιστής Μεταλληνός αναδεικνύει την αντιπαράθεση «έθνους» και «γένους» που εκδηλώθηκε ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΑ εκείνα τα χρόνια και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (σελ.3)


ΓΙΑ ΠΟΙΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΄21

Φίλε Αναγνώστη

Ήδη από τις πρώτες σελίδες του thread, τέθηκε το ζήτημα της φύσης της Επανάστασης του ’21, της βυζαντινής κληρονομιάς του Πατριαρχείου και του Φαναρίου και της αντιπαραβολής της νεώτερης Ελλάδας με την κληρονομιά αυτή. Δεν είναι τυχαίο: Οποιοσδήποτε διάλογος με ανθρώπους που στέκουν αντιδιαμετρικά σε ό,τι αφορά το δίπολο Ελλάδα-Βυζάντιο και συζητούν για την Επανάσταση του ’21, είναι μοιραίο να περάσει από μια τέτοια φάση – κι εκεί, εν πολλοίς και να παραμείνει.

Τόσο οι σχεδιασμοί του Υψηλάντη, όσο και οι κινήσεις του Γρηγορίου του Ε’, σχετίζονται ΑΜΕΣΑ με τη διαλεκτική αυτή και ερμηνεύονται (ή όχι) από αυτήν. Επέτρεψέ μου, να το καταδείξω, διατυπώνοντας το ρητορικό ερώτημα «για ποιάν Ελλάδα οργανώθηκε το ‘21» για να δώσω μερικές ενδεικτικές απαντήσεις:

Η μεγάλη Ελλάδα του Ρήγα Φεραίου: «Ο λαός, απόγονος των Ελλήνων, οπού κατοικεί την Ρούμελην, την Μικράν Ασίαν, τας Μεσογείους Νήσους, την Βλαχομπογδανίαν, και όλοι όσοι στενάζουν υπό την δυσφορωτάτην τυραννίαν του οθωμανικού βδελυρωτάτου δεσποτισμού, ή εβιάσθησαν να φύγουν εις ξένα βασίλεια δια να γλιτώσουν από τον δυσβάστακτον και βαρύν αυτού ζυγόν, όλοι λέγω, Χριστιανοί και Τούρκοι, χωρίς κανέναν ξεχωρισμόν θρησκείας…» (Ρήγα Φεραίου «Νέα Πολιτική Διοίκησις»)

(Σημειωτέον ότι την ίδια περίοδο που ο Ρήγας γράφει την Νέα Πολιτική Διοίκηση, ο Αλέξανδρος (παπούς) και ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης διεκδικούν από τον Σελήμ τον Γ' (1789-1807), ισονομία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, χωρίς τελικά να τα καταφέρουν, καθώς ο Σελήμ εκθρονίζεται από τους γενιτσάρους).

Η μεγάλη Ελλάδα του Άνθιμου Γαζή : «Παντού το Γένος μας είναι επί ποδός πολέμου. Εις την Ήπειρον ο Αλή Πασάς εκήρυξε αποστασίαν κατά του βδελυρού αυθέντου του και έγινε σύμμαχος των Ελλήνων. Εις των Μωριάν οι αδελφοί μας στήνουν καθημερινών τρόπαια και αι νίκαι των δοξάζωσι το ελληνικόν όνομα. Εις το Αρχιπέλαγος το ναυτικόν των Ψαριανών και Υδραιοσπετζιωτών κατατρόπωσε την τουρκικήν φλόταν και εις μερικούς λιμένας αι συγκρούσεις και ναυμαχίαι όχι μόνον απέβησαν υπέρ των Ελλήνων, αλλά και μέρος της σουλτανικής αρμάδας εβυθίσθη και εγένετο παρανάλωμα του πυρός. Εις την Ρούμελην οι καπεταναίοι απ’ άκρου εις άκρον προξενώσι τον όλεθρον εις τους Αγαρηνούς. Εις τας Αθήνας οι Τούρκοι παρεδόθησαν και εις την ιεράν πόλιν κυματίζει τώρα η σημαία της ελευθερίας. Η Κωνσταντινούπολις δεν είναι μακράν η ημέρα κατά την οποίαν θα γίνη ελληνική και εις την Αγίαν Σοφίαν θα στηθή πάλιν ο Σταυρός (Άνθιμος Γαζής: Προκήρυξη Προς τους Λαούς της Ζαγοράς, των Φερών και της Αγυιάς, 7/5/1821)

Η μεγάλη Ελλάδα του Αλέξανδρου Υψηλάντη : «Ιδού μετρά τοσούτων αιώνων οδύνας, απλώνει πάλιν ο Φοίνιξ της Ελλάδος μεγαλοπρεπώς τας πτέρυγάς του και προσκαλεί υπό την σκιάν αυτού τα γνήσια και ευπειθή τέκνα της! Ιδού, η φίλη ημών Πατρίς Ελλάς ανυψώνει μετά θριάμβου τας προπατορικάς της σημαίας! Ο Μωρέας, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Σερβία, η Βουλγαρία, τα Νησιά του Αρχιπελάγους, εν ενί λόγω η Ελλάς άπασα επίασε τα όπλα, δια να αποτινάξη τον βαρύν ζυγόν των βαρβάρων και ενατενίζουσα εις το μόνον νικητήριον όπλον των Ορθοδόξων, τον τίμιον λέγω και ζωοποιόν Σταυρόν, κράζει μεγαλοφώνως υπό την προστασίαν μεγάλης και κραταιάς Δυνάμεως: Εν τούτω τω σημείω νικώμεν! Ζήτω η Ελευθερία!» (Προκήρυξη της 24ης Φεβρουαρίου 1821. Αναφέρεται στα απομημονεύματα του αγωνιστή Αθανάσιου Ξόδιλου με τίτλο «Η Εταιρεία των Φιλικών και τα πρώτα συμβάντα του 1821, έκδοση της Ακαδημίας Αθηνών).

Και επίσης: «…έως πότε θα υποφέρητε βλέποντας τους ναούς Κυρίου βεβηλωμένους από Αγαρηνούς; Έως πότε το ιερόν έδαφος της Ελλάδος να μιαίνεται από τους μιαρούς πόδας των τυράννων της; Έως πότε Σεχ-Ισλάμη αντί Χρυσοστόμου; Έως πότε Σουλτάνος αντί Κωνσταντίνου; Έως πότε η ψυχώλεθρος άγνοια του ιερού Ευαγγελίου εις έθνος, δια της γλώσσης του οποίου εκηρύχθη εις τα πέρατα της οικουμένης; Έως πότε η επονείδιστος αύτη απαιδευσία εις έθνος του οποίου οι προπάτορες εσόφισαν πάσαν την Γην; Έως πότε;…φευ! …έως πότε δούλοι ημείς των οποίων οι προπάτορες επολέμησαν πολλάκις υπέρ της ελευθερίας άλλων» (Μία από τις τελευταίες προκηρύξεις του Υψηλάντη. Περιλαμβάνεται στο λεύκωμα της Ακαδημίας Αθηνών «Η Φιλική Εταιρεία» για τα 150 χρόνια από την ίδρυση της Οργάνωσης, καθώς και στα απομνημονεύματα του Ξόδιλου).


Η μεγάλη Ελλάδα του σχεδίου του Υψηλάντη: «Μετά τον εμπρησμόν του στόλου, δέκα πλοία ελληνικά, έτοιμα, συμφέρει να υψώσουν την σημαίαν της πατρίδος εις την Μεσόγειον, την οποίαν όταν ίδωσι τα λοιπά των ομογενών πλοία, και μάλιστα μη έχοντα μηδένα φόβον εις την θάλασσαν δι’ έλλειψιν εχθρικών νηών, θέλουν ενωθή αμέσως με τα ημέτερα. Ώστε εις ολίγον διάστημα θέλει συντεθή στόλος ελληνικός, ικανός να φυλάττη τας νήσους, να φοβερίση την Ιωνίαν και όλα τα παράλια μέχρι Συρίας και Αιγύπτου και να ορμήση εν καιρώ αφόβως εις αυτήν την μητρόπολιν» (Άρθρον ΙΑ του Γενικού επαναστατικού Σχεδίου του Υψηλάντη, όπως το καταγράφει ο Φιλήμων, στο «Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως»).

Και επίσης: «Ο άρχων Κόμισος Κ. Θεόδωρος Νέγρης, μολονότι παρεξετράπη της ευθείας κατά τι, πλην ως άνδρα φιλότιμον και οπωσούν ικανόν δια την σχέσιν των Καλλιμάχιδων να υποταράξη τι τα ημέτερα, εάν αισθανθή ότι εξέπεσε κατά τι από την εύνοιαν της Εταιρίας, πρέπει ο Καλός με γράμματά του επαινετικά να τον βαστάζη ακίνητον και ευέλπιδα. Και, δια να τον αποκαταστήση θερμότερον ζηλωτήν, θέλει τον προτρέψει να διενεργήσει την Δραγουμανίαν της νήσου Κύπρου, ή Πελοποννήσου, όπου δήθεν η ευγενεία του δύναται να φανή ωφελιμώτερος εις το Γένος και ν’ ανταμειφθή αναλόγως με τας εκδουλεύσεις του» (Ειδική πρόβλεψη για τον Θεόδωρο Νέγρη στο άρθρο ΙΗ’ του Γενικού Επαναστατικού Σχεδίου).

Η μικρότερη Ελλάδα του σχεδίου του Υψηλάντη: «Λέγομεν όμως, ότι συμφερότερον εις την Ελλάδα είναι το ν’ αρχίσουν οι Σέρβοι, δια να ορμήση εκείσε ο εχθρός. Επειδή, αν ημείς αρχίσωμεν, οι Πελοποννήσιοι, το βάρος της εχθρικής φάλαγγος θέλει επιπέσει εις ημάς. Οι δε Σέρβοι αρχινώντες μετά ταύτα, ίσως διόλου δεν απαντήσουν εχθρόν και εκ τούτου έπεται να προχωρήσουν, όσον δεν συμφέρει εις την Ελλάδα και Θράκην (Άρθρον Ζ’ του Σχεδίου)

(Σημ: Το «ημείς οι Πελοποννήσιοι», υποδεικνύει, είτε αντιγραφικό λάθος του Φιλήμωνα, είτε συντακτικό λάθος του Υψηλάντη, είτε κάποια εισήγηση Πελοποννήσιου που περιελήφθη στο Σχέδιο αυτούσια, πιθανόν και του Περραιβού που μετέβη μετά την Πελοπόννησο στην Κωνσταντινούπολη όπως θα δούμε στη συνέχεια.)

Και επίσης: «Οι Σέρβοι, όντες προειδεασμένοι περί των καθ’ ημάς πραγμάτων, δεν ελπίζομεν να μη δεχθώσιν άσμενοι τας προτάσεις μας, εν ω μάλιστα έδοσαν υπόσχεσιν να συμμαχήσουν και βλέπουν ωφέλειαν προφανεστάτην και επιτυχίαν του σκοπού των αναμφίβολον. Επειδή τώρα έχουν σύμμαχον την Ελλάδα, την Ήπειρον και σχεδόν όλον το ημέτερον Γένος, αναμφιβόλως θέλουν καταπεισθή και ευκόλως θέλουν σηκώσει τα όπλα εις διαφέντευσιν των δικαιωμάτων τους – και βοήθειάν μας» (Άρθρον Θ’ του Σχεδίου)

Η μεγάλη Ελλάδα του Θ. Κολοκοτρώνη: «Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και, εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη» (Απόσπασμα από την «Ομιλία στην Πνύκα»).

Η μικρή (πολύ μικρή…) Ελλάδα του Θ. Κολοκοτρώνη: «Σαν τον έκλεξες για καλόν, πάρτον (σ.σ. τον Μαυροκορδάτο) εις την Άρταν, όχι εδώ εις την Ελλάδα, και μη μου βροντάς το πόδι, γιατί βουτώ το σπαθί και σου κόβω το κεφάλι». (Σημ. Επειδή την κουβέντα αυτή την είπε ο Κολοκοτρώνης στον επίσκοπο Άρτας, ο «Δαυλός» επικαλείται μεταξύ άλλων το σχετικό απόσπασμα για να καταδείξει ότι «ο κλήρος ήταν ξένος προς την ιδεολογία του Κολοκοτρώνη». Τέτοια νοημοσύνη!)

Η (πολύ στερεά…) Ελλάδα του Μακρυγιάννη : «Πήρε να σουρουπώση, έρχονται εις τους Αρκάδιους, οπού 'ταν εκεί, οι αρχηγοί, τους λένε ότι τους έγραψε ο Κολοκοτρώνης, ο Ζαϊμης, οι Ντεληγιανναίγοι κι' άλλοι πολλοί, ότι μία μεγάλη δύναμη απ' ούλους αυτούς τους συντρόφους έρχονται προς βοήθειάν τους και να μην τελειώσουνε τίποτας ομιλίες δια συβιβασμόν. Είχε πάγη ο άγιος Πρωτοσύγκελος κι' ο Γληγοριάδης 'σ αυτούς, όταν τους χαλάσαμε εις τ' Αλειτρούγι, και είπαν αυτά του αρχηγού Κολοκοτρώνη και διόρισε τα φουσάτα του αναντίον μας, και τους είπε με θέλει ζωντανό να με γδάρη σαν πρόβατο. ('Οτ' ήταν χασάπης εις την Ζάκυθο και γνώριζε την τέχνη αυτείνη, κι' αφού ήρθε γυμνός εις την Ελλάδα και πλούτηναν κ' έγιναν Κιαμιλμπέηδες αυτός και οι συντρόφοι του, καθημερινώς δουλεύουν την πατρίδα μ' εφύλιους πολέμους και νέες φατρίες.) Τότε αναχώρησαν οι Αρκάδιοι οι αρχηγοί από την ομιλίαν μας. («Καλοσύνες» του Μακρυγιάννη για τον Κολοκοτρώνη από το 6ο κεφάλαιο των Απομνημονευμάτων του)

Και επίσης: «Τότε εμείς στενά πολιορκημένοι από τους Τούρκους παντού, και δεν μαθαίναμε και τίποτας, ευρέθη εύλογον από τον Οικονόμο της 'Αρτας και Γώγο και Σκαρμίτζο να στείλουν εμένα ως πραματευτή να πάγω εις Πάτρα και από 'κεί να περάσω εις την ανατολική Ελλάδα ν' ανταμώσω πρώτα τον Διάκο, να τον ρωτήσω δια τα τρέχοντα και να του ειπώ να βαρέσουνε σε όλα αυτά τα μέρη, και να πάγω να μιλήσω και με τον Πανουργιά και άλλους καπεταναίους να βαρέσουνε αυτείνοι και οι Πελοποννήσιοι, να τραβηχτή κάμποση Τουρκιά, να βαρέσουμε και εμείς εκεί τότε» («Απομνημονεύματα», κεφάλαιο πρώτο).


ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ την έναρξη της Επανάστασης, όταν ήταν πλέον σαφές πως «ο σταυρός δεν επρόκειτο να κυματίσει στην Κωνσταντινούπολη», όταν ο όρος «Ελλάδα» ήταν πολύ λογικά, πολύ πιο συγκεκριμένος, βλέπουμε τις κεκτημένες ταχύτητες να εκφράζονται ποικιλοτρόπως. Παρακάτω, παρατίθενται ορισμένες ενδεικτικά:

Η μικρή Ελλάδα του Δημητρίου Υψηλάντη: «…εν ω η τε Δυτική και Ανατολική Ελλάς ούτως διακείμεναι, την μόνην σωτηρία εκ της Πελοποννήσου ελπίζουσι…» (Δ. Υψηλάντης από την Τρίπολη 30/10/1822 – Αρχεία Ελληνικής Παλιγγενεσίας)

«Θυμηθείτε τον Όλυμπο» από τον πατριώτη Γιώργο Λέλη: «Ο Όλυμπος δια την γεωγραφικήν του θέσιν, είναι την σήμερον το μέρος της Ελλάδος το οποίον απαιτεί μεγαλειοτέραν προσοχήν από μέρους της Διοικήσεως, δια λόγους πολλούς, δύω των οποίων είναι οι κυριώτεροι: Αν του Ολύμπου ο εξοπλισμός κατορθωθεί να γένη συστηματικός, όχι μόνον την Θεσσαλίαν έχει η Ελλάς, αλλά και την Μακεδονίαν ελπίζει, και την Ήπειρον καταπολεμεί και την Αλβανίαν τρομάζει. Ο Όλυμπος γίνεται το μέτωπο της Ελλάδος ως προς τους τυράννους, των οποίων συντρίβωμεν τον ζυγόν, και προς πάσαν άλλην δύναμιν η οποία ήθελεν ίσως παρρησιασθή εις εκείνα τα μέρη. Είναι λοιπόν ανάγκη και ανάγκη πολλά μεγάλη, αφ’ ενός μεν ο πόλεμος να ευδοκιμεί εις τον Όλυμπον, αφ’ ετέρου δε η διοίκησις να στερεωθεί τοιούτω τρόπω, ώστε στενή και άμεσος να είναι η σχέσις μεταξύ των λαών και της Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδος. Αλλά και τα δύω ταύτα χρήζουσι μέσων αναλόγων, καθότι αλλέως ο εξοπλισμός του Ολύμπου, την μεν Ελλάδα δεν ωφελεί, εις δε τους εκείσε Χριστιανούς φέρει κίνδυνον». (Αρχεία Ελληνικής Παλιγγενεσίας).

Η «ελευθέρα Ελλάς των χριστιανών» του Κολοκοτρώνη και του Πετρόμπεη: «Οι πολιορκημένοι αδελφοί μας χριστιανοί της Δυτικής Ελλάδος, επομένως η Πελοπόννησος, αι νήσοι και σχεδόν άπασα η ελευθέρα Ελλάς, άπαντες οι αληθείς πατριώται, επικαλούνται δια την κοινήν σωτηρίαν, την θαλάσσιον δύναμιν και την εκστρατείαν των Πελοποννησίων, αλλά δια ταύτα χρειάζονται χρήματα (Π. Μαυρομιχάλης, Θ. Κολοκοτρώνης, Σ. Χαραλάμπης, Α. Μεταξάς, σε επιστολή τους την 11η/10/1823 προς το Βουλευτικό)

«Μην ξεχνάτε τη Θεσσαλονίκη, ακόμα και τα Ιωάννινα» – από τον πατριώτη Ι. Περικλέους: «Και ενώ βεβαιότατα έως τώρα, έπρεπε εις εξ μήνας διάστημα, μετά την επικύρωσιν των νόμων και την ένωσιν όλων των εις τα όπλα της Ελλάδος επαρχιών να έχωμεν υπό την εξουσίαν μας, Ζητούνι, Πατρατζίκι, Λάρισα, Άρτα, Πρέβεζα, τολμώ δε και Ιωάννινα, και τέλος να έχωμεν τα όρια της ελευθερίας εις το Βαρδάρι και να πολεμώμεν τον εχθρόν εις την Θεσσαλονίκην. Και ναι, βέβαια, μα το ιερόν της πατρίδος μας έδαφος, εκεί, βέβαια, εκεί, ηθέλαμεν είμεθα και όλη η Ελλάς, ήθελε είναι ελευθέρα (…) Φίλοι ομογενείς πατριώται, στοχασθήτε καλά, φέρετε προ οφθαλμών όλα τα άλλα ταλαίπωρα μέρη της πατρίδος μας, την Ζαγοράν, την Κασσάνδραν, το Όρος και αυτήν την ταλαίπωρον Χίον (…) Ευθύς μόλις ως ηκούσαμεν ότι έφθασε από το Σούλι εις Ιωάννινα, ευθύς πάλιν εις Λάρισαν, και απ’ εκεί εις Διμοκόν, πατριώται, σας λέγω, και είθε να έβγω ψεύστης, αν από σήμερον έως εξ ή οκτώ το πολύ ημέρας, δεν προφθάσουν αι πελοποννησιακαί και αι των Αθηνών δυνάμεις, εκεί εις τα πόστα των να περιμένωσι των εχθρόν, φοβούμαι…μη…πως…και ο εχθρός υπερισχύση και…χαθή…ω Θεέ μου, μη γένοιτο μη, η Ελλάς». («Αίτησις αποστολής βοηθείας εις την Δυτικήν Χέρσον Ελλάδα» προς το Βουλευτικό από τον Ιάκωβο Περικλέους).

Οι συμβουλές του Ιγνάτιου Μολδοβλαχίας: «Να βεβαιώσετε την Ευρώπη καλώς διοικούντες και καλώς φερόμενοι, ότι είστε ικανοί να διοικηθήτε μόνοι σας, και ότι όταν επικυρωθεί άπαξ η ανεξαρτησία σας, ημπορείτε να την κρατήσετε και δεν θέλετε υποπέσει εις ξένον ζυγόν. Εν συνόψει τότε μόνον, ημπορεί να σας βοηθήση η Αγγλία, όταν γνωρίση ότι μπορείτε να χρησιμεύσετε, ως φράχτης εις τα προχωρήματα της Ρωσίας…» (Επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση 5/12/1823)

(Σημ.: Πώς θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως φράχτης στη Ρωσία η Ελλάδα, χωρίς την κυριαρχία επί των στενών του Βοσπόρου;)

«Οφθαλμός της Ελλάδος» η Κρήτη: «Από τα εσώκλειστα έγγραφα του Αρμοστού και των κατοίκων της νήσου Κρήτης, ως και από της φήμης και της παραδόσεως των εκείθεν αποδιδρασκόντων στρατιωτικών, πληροφορείται με δυσαρέσκειάν του άκραν το Βουλευτικόν, την αθλίαν και επικίνδυνον κατάστασιν της δυστυχούς εκείνης νήσου, περί της οποίας δεν αμφιβάλλεται, ότι και το σεβαστόν Εκτελεστικόν ομοίως τας αυτάς δυσαρέστους έχει πληροφορίας. Ότι η περί ης ο λόγος νήσος είναι ο δεξιός οφθαλμός της Ελλάδος και αν, (όπερ μη γένοιτο!) υποδουλωθή κινδυνεύει άπασα η Ελλάς και προ πάντων αι νήσοι του Αιγαίου Πελάγους, ουδεμία αντίρρησις…»(Επιστολή της 10ης/1/1824 του Βουλευτικού προς το Εκτελεστικό)

Κάτοικοι της Λέρου: Είμαστε κι εμείς τέκνα της ίδιας μητέρας: «Δεν δυνάμεθα, ούτε δια του προφορικού λόγου, αλλ’ ουδέ δια του γραπτού να εξιστορήσωμεν, τας κατά μέρος δυστυχίας μας, οπού δοκιμάζομεν, καθότι ευρισκόμεθα γυτνειάζοντες εις τα σύνορα της Ανατολής. Επειδή έως ου εσώζοντο περιφερόμενα περί ημάς ελληνικά πλοία, είχομεν γενναιότατα φρονήματα και εκ του εναντίου οι πολέμιοι ουδόλως ηδύναντο να υπολάβωσι κατά νουν εν τοιούτον φρόνημα, εις το να εκστρατεύσωσι καθ’ ημών. Κατά το παρόν όμως, επειδή εξέλειπον όλως δι’ όλου τα ελληνικά πλοία δια να ανθίστανται κατά του Τυράννου, ουδέ τα ημέτερα πλοιάρια δεν αποτολμούσι να εξέλθωσιν έξω του λιμένος, ώστε να μεταπλεύσωσιν εις άλλην νήσον, και να οικονομήσωμεν τα προς του ζην (…) Επειδή εσμέν βεβαιότατοι ότι εις το εξής δεν είναι ελπίς σωτηρίας από ένα τοιούτον διόλου βάρβαρο γένος, όθεν μη έχοντες πού άλλοτε να προσδράμωμεν, δια να παραστήσωμεν τα πάθη τα περικυκλούντα ημάς, καταφεύγομεν προς τον κοινόν ημών πατέρα, δια να απολαύσωμεν την άνεσιν και της ψυχής και της ζωής ημών. Όθεν ιδού οπού εξαποστέλλομεν, ως εκ προσώπου του Κοινού της πατρίδος μας τον κύριον παπα-Ιερόθεον, δια να προσφέρη τας δουλικάς ημών προσκυνήσεις και εν ταυτώ να γνωρισθώμεν και ημείς γνήσια τέκνα της κοινής ημών μητρός Ελλάδος, και ουχί μέλος απηλλοτριωμένον του ιερού καταλόγου των Ηρώων, και εν ταυτώ να πληροφορηθώμεν και ημείς τας εφετάς προόδους του Γένους, δια να λάβη η ψυχή ημών η κατώδυνος άνεσιν αποτεινάξασα την περικυκλώσασαν αυτήν δειλίαν…» (Επιστολή των κατοίκων της Λέρου στον Δημήτριο Υψηλάντη την 22α/2/1822)

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

Οι παραλλαγές είναι πάμπολλες: Ευρέως χρησιμοποιείται η λέξη Ελλάδα για την Ρούμελη, άλλοι πιο σωστά (ο φαναριώτης Νέγρης για παράδειγμα) κάνουν λόγο για «Χέρσα Ελλάδα» και πιο λίγοι για «Στερεά». Τα νησιά εξαιρούνται συνήθως του όρου, αν και η Διοίκηση αναφέρεται στην Κρήτη κάνοντας λόγο για τον «οφθαλμό της Ελλάδος», άλλοι υπενθυμίζουν πως υπάρχουν Έλληνες και στη Μακεδονία και δεν πρέπει να ξεχαστούν. Κανένας μα κανένας δεν θεωρεί Ελλάδα τα Επτάνησα. Πού βρίσκεται η άκρη;

Είναι ενήμεροι οι Έλληνες του μεγέθους της Ελλάδας (των ελληνικών εδαφών) και απλώς κάνουν ένα γραμματικό λάθος μέσα στα πολλά της διαλέκτου τους;

Ενδιαφέρεται ο κάθε Έλληνας για τον τόπο του πρωτίστως και αδιαφορεί για την ελευθερία των υπολοίπων Ελλήνων (κάτι αδιανόητο στις μέρες μας του σημερινού μας έθνους-κράτους) – αλλ’ απλώς στηρίζει τον συνέλληνα για γεωστρατηγικούς λόγους;

Μήπως συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα; Μήπως ο κάτοικος του ορεινού χωριού της Αρκαδίας αδιαφορεί για την Κύπρο, επειδή αγνοεί ακόμα και την ίδια της την ύπαρξη; Και μήπως η ελίτ του έθνους, οι άνθρωποι που γνωρίζουν την έκταση του Ελληνισμού, εκείνοι που αναλαμβάνουν την ευθύνη του σχεδιασμού έχουν μια Ελλάδα στο νου τους, αλλά και το εφικτό μπροστά στα μάτια τους; Και ποιος ήταν αυτός ο σχεδιασμός; Και ποια ήταν τα όρια του Ελληνισμού αυτού;

Μια σχετική απάντηση, βρήκα στην Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος (Τόμος Α’ σελ.326-7), του Σπύρου Μαρκεζίνη. Επικαλούμενος το βιβλίο-επιστολή ενός ομογενούς που τυπώθηκε στα 1853 με τίτλο "Russian Turkey or a Greek Empire? (The inevitable solution of the "Eastern Question": A letter to the Right Hon. Lord John Russel, as the ministerial leader of the House of Commons by G.D. Papanicolas, εκδόσεις Saunders and Stanford 1853)) ο Μαρκεζίνης παραθέτει μια στατιστική καταγραφή των πληθυσμών της περιοχής μας στις παραμονές του Κριμαϊκού Πολέμου. Η καταγραφή βεβαίως είναι στρογγυλεμένη και δεν έχει σχέση με τις σημερινές απογραφές, αλλά μας δίνει μια ιδέα της κλίμακας των μεγεθών στα 1853:

Τούρκοι Κωνσταντινουπόλεως 400.000
Τούρκοι Ευρωπαϊκής Τουρκίας και Νήσων: 2.600.000
Αρμένιοι Χριστιανοί Κωνσταντινουπόλεως: 250.000
Έλληνες Κωνσταντινουπόλεως: 150.000
Έλληνες Ευρωπαϊκής Τουρκίας, Νήσων και παραλίων Μικράς Ασίας: 4.650.000
Έλληνες Ελευθέρας Ελλάδος: 1.200.000
Βλάχοι της Πίνδου: 600.000
Αλβανοί Χριστιανοί (σ.σ. οι γνωστοί μας Αρβανίτες): 1.600.000
Σλαβόνοι και Σέρβοι: 1.200.000
Βούλγαροι : 3.000.000
Ρουμάνοι ή Δάκες: 4.000.000

«Εκ των 2.600.000 Τούρκων, οι 800.000 ήσαν αρνησίθρησκοι Σλαβόνοι της Βοσνίας. (σ.σ. εδώ γίνεται λόγος για τους Βόσνιους μουσουλμάνους). Το ίδιο περίπου συνέβαινε και δια τους Τούρκους της Ηπείρου που ήσαν αρνησίθρησκοι Αλβανοί". Ας σημειωθεί βεβαίως ότι πιθανότατα το 1853 οι Έλληνες της ελεύθερης Ελλάδας ήσαν και περισσότεροι απ' ό,τι προεπαναστατικά.

Ενδιαφέροντα είναι και τα παρακάτω στοιχεία, ειδικά για τους Έλληνες της Ρούμελης: Στα 1828, οι κάτοικοι της Ρούμελης ήσαν 569.000 έναντι 670.850 το 1821. «Λαμβανομένου υπόψη ότι στους αριθμούς του 1821 υπολογίζονται και 42750 Τούρκοι, η μείωση του χριστιανικού πληθυσμού το 1828 ήταν 58200» αναφέρει ο έλληνας πολιτικός.

Σήμερα, τα όρια της Ελλάδας, ως κράτους, είναι γνωστά και δεδομένα - και σε περίπτωση πολέμου, γνωρίζει κανείς τι πρέπει να απελευθερώσει. Το 1821, δεν υπήρχε κανένα προηγούμενο κράτος με το όνομα Ελλάδα. Υπήρχε το Βυζάντιο, πιο παλιά η Μακεδονική Αυτοκρατορία (για τους ελάχιστους που την εγνώριζαν) και πιο παλιά οι πόλεις-κράτη. Ο Αγώνας λοιπόν, δεν θα μπορούσε παρά να αφορά την εθνική ολοκλήρωση του Ελληνισμού και όχι απλά την ανακατάληψη κάποιων προσδιορισμένων εδαφών. Αν η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ζούσε έξω από τη Ρούμελη, το Μοριά και τις Κυκλάδες κι αν μέγιστο τμήμα της πλειοψηφίας αυτής, ζούσε πλάι στους Τούρκους στην Πόλη και τη Μικρασία, πώς θα μπορούσε το εθνικό κέντρο, η Φιλική Εταιρεία και ο Αρχηγός της να την αγνοήσουν; Και πώς θα κατάφερναν μόνοι τους το τιτάνιο έργο της απελευθέρωσής της;

Τόσο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, όσο και το Πατριαρχείο, όσο και οι υπόλοιποι Έλληνες που είχαν μια συνολική εικόνα του Ελληνισμού στο νου τους, αλλά και οι απλοί άνθρωποι που δεν ζούσαν με ένα γιαταγάνι στο χέρι, αλλά με ένα άροτρο, γνωρίζαν πως δεν ήταν δυνατόν να φέρουν το έργο αυτό σε πέρας χωρίς ξένη βοήθεια. Χωρίς την βοήθεια μιας «κραταιάς ξένης δυνάμεως».

Η αναμονή της βοήθειας αυτής, έπαιξε ένα πάρα πολύ άσχημο παιχνίδι στους Έλληνες και ειδικά στους πρωταγωνιστές του Αγώνα...

(Η συνέχεια στο επόμενο…)


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/05/2007, 22:22:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Macedon: Για τη Φιλική Εταιρεία και δη για τους ιδρυτές της ο Κοραής μιλάει σαφέστατα ("Είναι ελεεινοί εμποροϋπάλληλοι καταστραφέντες λόγω της κακής των διαγωγής και αφαιρούντες νυν το χρήμα των αφελών ψυχών εν ονόματι μιας πατρίδος ην αυτοί δεν έχουν.") (σελ.5)

quote:
Trainman: Η έκφραση αυτή, ανήκει στον Καποδίστρια και την χρησιμοποίησε προκειμένου να αποτρέψει τον Υψηλάντη από το να αναλάβει την ηγεσία της. Είναι γνωστό, πως ο Καποδίστριας ήταν αντίθετος με την Φιλική Εταιρεία και πως πριμοδοτούσε την Φιλόμουσο Εταιρεία της Βιέννης – αυτό ωστόσο εξ όσων έχω διαβάσει, δεν τον εμπόδιζε να διατηρεί και φιλικές σχέσεις με μέλη της πρώτης. Αναρωτιέμαι όμως: Αν ο συντάκτης της μισερής αυτής φράσης, ήταν ρασοφόρος, θα του την συγχωρούσες; (σελ.5)

quote:
Macedon: Στο κάτω-κάτω ο Καποδίστριας δεν εκπροσωπούσε κανένα εκτός από τον εαυτό του, ο πατριάρχης όμως υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε τους ραγιάδες. Και για να απαντήσω στο βασικό ερώτημά σου που σχετίζεται με το παραπάνω σχόλιο, ο καθένας (και ο Καποδίστριας) κρίνεται ανάλογα με τις πράξεις του. (σελ.6)


Η ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΒΑΡΙΕΣ ΣΑΝ ΨΕΜΑΤΑ (Μέρος 1ον)

Φίλε Αναγνώστη

Στο πλαίσιο της υποστηρικτικής μου προς τον Γρηγόριο γραμμής, είχα υποσχεθεί να τεκμηριώσω το ότι διπλή στάση απέναντι στις κυρίαρχες δομές, κρατούσαν, όχι μόνον το Πατριαρχείο, αλλά και άλλοι επιφανείς του Γένους ηγέτες.

Το τι στάση κράτησαν οι Φαναριώτες απέναντι στην Επανάσταση, σκιαγράφησα κατά κάποιον τρόπο στη σελ. 26 - και το τι στάση κράτησε ο Πατριάρχης, ξεκίνησα να το περιγράφω στις σελ. 19-25 χωρίς να το ολοκληρώσω. Ήρθε τώρα νομίζω η στιγμή, να ερευνήσουμε τα ερωτηματικά που προκύπτουν από τη στάση του Καποδίστρια και της Ρωσίας γενικότερα, καθώς και τις επιπτώσεις τους στην προετοιμασία του Αγώνα.

Όποιος επιλέγει να επιμορφωθεί από το Ιντερνέτ και βάλει στη μηχανή αναζήτησης τις λέξεις «Καποδίστριας-Φιλική Εταιρεία», θα σκοντάψει επάνω στους υβριστικούς χαρακτηρισμούς περί «ελεεινών εμποροϋπαλλήλων» που αφαιρούν το χρήμα των ομογενών τους. Ιστοσελίδες της άκρας αριστεράς που έχουν σαν μοναδικό τους οδηγό τον ακραίο μπαρμπα-Γιάννη Κορδάτο, αλλά και άλλες που φιλοξενούν εξίσου ανιστόρητες απόψεις, επαναλαμβάνουν σταθερά τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς της λεγόμενης «Αυτοβιογραφίας» του Κόμη Καποδίστρια, η οποία δεν ήταν παρά το υπόμνημα που έστειλε ο – απώτατης ιταλικής καταγωγής – μεγάλος Έλληνας πολιτικός στον Τσάρο της Ρωσίας μαζί με την παραίτησή του.

Ήταν λοιπόν τόσο αντεπαναστάτης ο Καποδίστριας; Ήταν κι αυτός «μισέλληνας» όπως ο Γρηγόριος ο Ε’, «υπάλληλος» στη δούλεψη των Ρώσων όπως ο Γρηγόριος στη δούλεψη των Τούρκων, «δωσίλογος» όπως οι Πατριάρχες ή οι Φαναριώτες, σε πλήρη αντίθεση με τους «αγνούς ανιδιοτελείς αγωνιστές» της Πελοποννήσου και της Ρούμελης; Ήταν ένας ακόμη εχθρός των λαών, ένας απλός ομοϊδεάτης του Μέττερνιχ; Μήπως ένας γραφειοκράτης που κάτι θέλησε να κάνει κι αυτός, αλλά λάκισε στην πρώτη δυσκολία;

Την απάντηση στο ερώτημα, ίσως να δίνουν οι παρακάτω πληροφορίες, που αλιεύω από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μονογραφία «Η Επτάνησος Πολιτεία»:

Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ (ΙΟΥΛΙΟΣ 1807)

Βρισκόμαστε στα 1806. Η Επτάνησος, κατόπιν της ήττας της Γαλλίας από την ρωσο-τουρκική συμμαχία και τις επακόλουθες διαπραγματεύσεις των Φαναριωτών με τους Ρώσους αξιωματούχους, έχει κηρυχθεί αυτόνομη και αυτοδιοικούμενη Πολιτεία υπό την προστασία της Ρωσίας και της Αγγλίας – ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο ελληνικό κράτος στην νεώτερη ιστορία. Στα Επτάνησα εφαρμόζεται ένα πρωτοποριακό δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο έχει εκπονήσει ο Ιωάννης Καποδίστριας, ως Γραμματέας της Επικράτειας της Επτανήσου Πολιτείας.

Υπάρχει ωστόσο, τουλάχιστον ένας παράγων που δεν το βάζει κάτω: Το όνομά του; Αλή-Πασάς.

Με γαλλική βοήθεια από τον Ναπολέοντα, ο περίφημος αρβανίτης ηγεμόνας, χτυπά τη Λευκάδα στις 18 Φεβρουαρίου 1807. Η κυβέρνηση των Επτανήσων δίνει εντολή στον Καποδίστρια να φροντίσει για την άμυνα του νησιού. Μαζί με τον γάλλο μηχανικό Μισσώ και άλλους τεχνικούς, ο Καποδίστριας αφικνείται στη Λευκάδα στις 27 Μαΐου. Στο νησί έχει ήδη σπεύσει από τον Απρίλιο ο – αυτοεξόριστος στην Κέρκυρα - Ιγνάτιος Άρτας (μετέπειτα Ουγγροβλαχίας), κατόπιν εντολής του κόμητος Μοντσενίγου μαζί με δυνάμεις Ηπειρωτών και Σουλιωτών, με οπλαρχηγούς τον Γιάννη Μπουκουβάλα, τον Κώστα και Γιώργη Στράτο, το Μήτσο και τον Γιώργη Κοντογιάννη, τον Γιώργη Πουλή και τον Γιάννη Κολοβελώνη. Η παράδοση θέλει επίσης να καταφθάνουν εκεί και άλλοι οπλαρχηγοί, όπως ο Κατσαντώνης, ο Μπότσαρης, ο Γρίβας, ο Ζέρβας, ο Φαρμάκης, ο Καραΐσκος, ο Τσόγκας κ.ά.

Σύμφωνα με τον καθ. Εμμανουήλ Πρωτοψάλτη, (γενικό διευθυντή των Αρχείων του Κράτους) και την μπροσούρα του «Ιγνάτιος Μητροπολίτης Ουγγαροβλαχίας», «εκ των περιγραφών των ιστορικών της νήσου, συνάγεται ότι, εκτός του Ρώσου στρατηγού Στάτερ και του πρυτάνεως Στυλιανού Βλασοπούλου, οι κυριώτεροι συνεργάται του Καποδίστρια εν τη οργανώσει της αμύνης της Λευκάδος υπήρξαν ο Ιγνάτιος και ο στρατηγός Παπαδόπουλος. Από κοινού ούτοι ωργάνωσαν την άμυνα της νήσου οικοδομήσαντες φρούρια και κατασκευάσαντες οχυρώματα δια του στρατού και με την βοήθειαν παντός του λαού, αλλά και του κλήρου, πάντων προθύμων να υπηρετήσουν την ανεξαρτησίαν της νήσου υπό την έμπνευσιν των προαναφερθέντων και του Μητροπολίτου Λευκάδος Παρθενίου Κονιδάρη (…) Εις το κεφάλαιον της διοικήσεως των αρματολών, ο Ιγνάτιος υπήρξεν ο πολυτιμότερος συνεργάτης του Καποδίστρια. Ουδείς εγνώριζε τα ήθη και τας αδυναμίας των πολεμιστών τούτων όσον εκείνος. Κατά την συνεργασίαν δε, ταύτην, ανεπτύχθη μεταξύ των και η πλέον ειλικρινής φιλία, η οποία εκτός από την καρδίαν των συνέδεσεν έκτοτε και την μοναδικήν δι’ αμφοτέρους σκέψιν δια την ανεξαρτησίαν της πατρίδος των».

Τρεις σημειώσεις προς το παρόν:

α) Ο στρατηγός Παπαδόπουλος, έλληνας στρατιωτικός στη δούλεψη της Ρωσίας, είναι αυτός στον οποίον αναφέρεται ο Κολοκοτρώνης, να δέχεται την πρόταση του Γέρου για επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων στην Πελοπόννησο. Την πρόταση απέρριψε (όπως ανέφερα στη σελ. 13) ο μπαρουτοκαπνισμένος πρόκριτος Παναγιώτης Μπενάκης: «O Παπαδόπουλος τo ανάφερε εις το συμβούλιο, και ο Μπενάκης εναντιώθη λέγων ότι: ‘’Την Πατρίδα μου, εγώ δεν την χαλάω άλλη μία φορά σαν τον πατέρα μου’’. Ο Μοντζενίγος είπε ότι: ‘’Πρέπει να υπάγουν να κτυπήσουν με τα Αγγλικά το κεφάλι, όπου είναι η Κωνσταντινούπολις και έπειτα, όταν κτυπήσωμεν το κεφάλι, το επίλοιπον είναι εδικόν μας’’. Έτσι εδέχθηκαν την γνώμην του και απέρριψαν την εδικήν μου».

Ο στρατηγός Παπαδόπουλος, σε επιστολή του προς τους καπεταναίους της 15ης Μαρτίου 1807, γράφει επίσης: «Ο Πανιερώτατος άγιος Άρτης, είναι επιφορτισμένος τας υποθέσεις σας και θέλει σας δώσει τας πρώτας αρχάς του συστήματός σας και των κινημάτων, όπου πρέπει να επιχειρισθήτε. Εγώ θέλω τελειώσει το επίλοιπον. Και ενωμένοι μαζί, θα συντρίψωμεν τον βαρύν ζυγόν των τυράννων και θα ελευθερώσωμεν την φιλτάτην πατρίδα και τους αδελφούς μας».

β) Ο Ιγνάτιος Ουγγροβλαχίας όμως, είναι ο γνωστός ιεράρχης ο οποίος καταφέρθηκε με αισχρές εκφράσεις κατά του Αλέξανδρου Υψηλάντη, με αποκορύφωμα το αμίμητο: «Ποτέ οι Γραικοί δεν ήθελαν κινηθή αν δεν εφαίνετο κατά κακήν τύχην ένας Υψηλάντης…». Ο Ιγνάτιος ήταν της σχολής ‘’πρώτα η μόρφωση και μετά όλα τα άλλα’’: Γράφει σχετικά στον Ν. Κεφαλά στην Βέρνη, ότι ανάγκη του Γένους ήταν πρώτιστη η παιδεία, ώστε «να καλυτερεύση η ηθική του, να αυξηθώσιν αι γνώσεις του και κατά το παρόν να ημπορή να ζη οπωσούν καλήτερα υπό τους Τούρκους, και δια το μέλλον να είναι άξιον καλητέρας τύχης, αν περιστάσεις ευτυχείς ήθελαν ποτέ παρρησιασθή». Ο Περραιβός τον αποκαλεί, άδικα κατά τη γνώμη μου, «επιστήθιον υπουργόν του Αλή». Ο Ιγνάτιος είχε συνεργασθεί όπως είδαμε στη σελ. 12, με τον Άνθιμο Γαζή και τον Καποδίστρια στην ίδρυση της «Φιλομούσου Εταιρείας» - ωστόσο την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας την έμαθε (όπως ο ίδιος ομολογεί) πολύ αργά.

γ) Σύμφωνα με την παράδοση που καταγράφεται στις βιογραφίες του Κατσαντώνη, στα έργα του Αρ. Βαλαωρίτη αλλά και σε λόγο που εκφώνησε ο Παναγιώτης Σούτσος στη Μητρόπολη Αθηνών την 19η/7/1864, ενώπιον του Πληρεξουσίου της Επτανήσου, στην ακτή του Μαγεμένου στη Λευκάδα, «συνελεύσεως γενομένης και παρεστώτος του φιλοπάτριδος και μεγαλοπράγμονος μητροπολίτου Άρτης Ιγνατίου, οι αρματολοί ώμοσαν επί του Ιερού Ευαγγελίου την απελευθέρωσιν των Ελλήνων και ώρισαν το ερχόμενον έαρ χρόνον της πράξεως, τόπον δε εκρήξεως το Καστρίον, παρά τους πρόποδας του Ολύμπου κείμενον».

«Το δε ταμείον της επαναστάσεως επλούτισαν οι εν Κερκύρα αδελφοί του μεγαλοφυούς Ιωάννου Καποδίστρια Βιάρος και Αυγουστίνος, ο Αντώνιος Κουερίνης, ο Διονύσιος Ρώμας, ο Καίσαρ Λογοθέτης της Ζακύνθου, οι Άννινος και Μεταξάς της Κεφαλληνίας και άλλοι».

Αν τα παραπάνω που αναφέρει ο Σούτσος στην ομιλία του είναι πραγματικά γεγονότα, και όχι κάποια ρομαντική εκ των υστέρων επαύξηση προφορικών παραδόσεων της Επτανήσου που επινοήθηκαν στην προσδοκία της Ένωσής της με την Ελλάδα, τότε ίσως επιβεβαιώνονται και από τα γραφόμενα του Παπαρρηγόπουλου, για απόφαση των αρματολών της Ανατολικής Στερεάς με αρχηγό τον παπα-Θύμιο Βλαχόβα για εξέγερση στις 29 Μαΐου του 1808.

Όπως και να ‘χει το πράγμα, η γαλλορωσική συνθήκη του Τιλσίτ, δίνει το φιλί της ζωής στην Τουρκία και επιστρέφει τα Επτάνησα στους Γάλλους. Η Τουρκία προβαίνει σε νέους διωγμούς κατά των Ελλήνων και η εξέγερση ματαιώνεται.

δ) Σύμφωνα με τον Φιλήμωνα, ο Βιάρος Καποδίστριας μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία από τον Αριστείδη Παπά στα 1819, ο κόντες Διονύσιος Ρώμας (σημαίνον στέλεχος του ελευθεροτεκτονισμού της Επτανήσου) επίσης στα 1819, ο αδελφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη ο Νικόλαος Υψηλάντης από τον Γαβριήλ Κατατάζη στα 1818, για να μυήσει στη συνέχεια τα δυο του αδέλφια, τον Γεώργιο Υψηλάντη στα 1819 και τον Δημήτριο Υψηλάντη στα 1820.

ΣΧΟΛΙΟ: Αν στα 1814, έτος ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας, αναγνώριζε κανείς την ανάγκη προστασίας μιας «κραταιάς ξένης δυνάμεως» προκειμένου να επιτύχει την εθνική ολοκλήρωση του Ελληνισμού, (ή τουλάχιστον να διασφαλίσει την επιτυχία της Επανάστασης σε ένα μείζον τμήμα της τότε γνωστής «Ελλάδας»), τότε το πλέον ευνόητο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει, είναι να αποτανθεί…

• Στον Ιωάννη Καποδίστρια, έλληνα υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας – μιας χώρας που είχε αντικειμενικά εδαφικές βλέψεις προς Νότο

• Στον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώην Γραμματέα της Επικράτειας της Επτανήσου Πολιτείας, ο οποίος είχε υποσχεθεί απελευθέρωση της Ελλάδας και είχε συναντηθεί με κάποιους από τους πλέον σημαντικούς οπλαρχηγούς των υποδούλων

• Στον Ιωάννη Καποδίστρια, τον στενό συνεργάτη του Ιγνάτιου Ουγγαροβλαχίας, πρωτεργάτη της προσπάθειας εκπαιδευτικής αναγέννησης της Ομογένειας και του υπόδουλου Ελληνισμού, ο οποίος επίσης έφερε στο παρελθόν διαθήκες εξέγερσης εκ μέρους της Ρωσίας

• Στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, γιό του αυτοεξόριστου ρωσόφιλου φαναριώτη, Κωνσταντίνου Υψηλάντη, (ο οποίος όπως είδαμε, είχε πολεμήσει στο πλευρό της Ρωσίας στα 1807 εναντίον των Οθωμανών) και υπασπιστή του Τσάρου της Ρωσίας.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Bartimaeus
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Turks and Caicos Isl
172 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/05/2007, 02:29:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Bartimaeus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Trainman:
Επίσης θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να δεις και το άλλο: Στις όποιες διαπραγματεύσεις για τον πατριαρχικό θρόνο, οι Πατριάρχες, ούτε το πάνω χέρι είχαν, ούτε καν ισότιμα δεν συμμετείχαν. Το πού θα «έδειχνε την εύνοιά του ο Γρηγόριος» ήταν απολύτως, ή σχεδόν καθόλου σημαντικό. Σημαντικότερο ήταν ποιος θα έδειχνε τη δική του εύνοια στον Γρηγόριο…
Δεν διαφωνώ μ' αυτό που λες, άλλωστε στη σεσηπασμένη οθωμανική διοίκηση, όπου οι αποκεφαλισμοί ανωτάτων αξιωματούχων και οι δημεύσεις των περιουσιών τους ήταν σχεδόν ενταγμένες στον ετήσιο προϋπολογισμό, ένα από τα «αιμοδοτικά» προγράμματα της οικονομίας της -όπως έχεις ήδη καταθέσει- ήταν και οι «αλλαξοκωλιές» στον πατριαρχικό θρόνο! Ωστόσο αναρωτιέμαι πόσο ανιδιοτελείς ήταν οι διάφορες «ευγενείς» χορηγίες για το μπαξίσι του Μεγάλου Βεζύρη...

Άραγε οι υποψήφιοι Πατριάρχες επαιτούσαν από πόρτα σε πόρτα ή οι ευγενείς χορηγοί συνωστίζονταν έξω απ' το γραφείο του κλωτσομπουνηδόν;

Αλλά το αφετηριακό μου ερώτημα είναι άλλο: Πώς ένας ισχυρός μεν αλλά ανομοιογενής οικονομικός παράγοντας, ποικίλης γεωγραφικής και εθνικής προέλευσης, που συρρέει κατά κύματα στην Κωνσταντινούπολη για εμπορικούς κυρίως λόγους, καταφέρνει τελικά να συσπειρωθεί και να μεταμορφωθεί από έναν εσμό εμποροραγιάδων - κοινωνικοταξικά άσχετων με την πάλαι ποτέ επιφανή αριστοκρατία της Πόλης- σε σημαντικότατο πολιτικό παράγοντα, όχι μόνο των υπόδουλων Ρωμηών αλλά και της ίδιας της οθωμανικής αυτοκρατορίας;

Προφανώς, πρέπει να υπάρχει ένας άξονας συσπείρωσης αυτού του συνονθυλεύματος, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι de facto "εθνικός". Επομένως το κέντρο αναφοράς τους δεν είναι φυλετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υφίστανται ενοποιητικοί δεσμοί, που προσδίδουν στο σύμφυρμα αυτό μια "ταυτότητα" πέρα και υπεράνω των εθνικών διακρίσεων και των εθνοτικών διαφορών, που (διαπιστωμένα) ενυπάρχουν στα μέλη του. Και βέβαια υπαινίσσομαι την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, τον θεμελιώδη συνεκτικό δεσμό που, χάρη στον οικουμενικό της χαρακτήρα, συνείχε τα έθνη και τις εθνότητες στη χιλετή τους συνύπαρξη εντός της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και τώρα πλέον στο Ρουμ μιλέτι.

Ένα λοιπόν το κρατούμενο, ο άξονας συνοχής και συσπείρωσης, η ορθόδοξη πίστη (χωρίς ωστόσο να απολυτοποιούμε το βαθμό συνοχής της). Δύο, ο θεσμικός φορέας αυτής της οικουμενικής πίστης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τρία, αν η κότα γεννά το αυγό (που είναι βέβαιο), κάποιος από τους δύο, Πατριαρχείο και Φαναριώτες, πρέπει οπωσδήποτε να είχε το πάνω χέρι - όχι στη διαπραγμάτευση του πατριαρχικού θρόνου (αυτό θεωρώ πως ήταν απλά η εξόφληση του προηγηθέντος «δανείου») αλλά πολύ νωρίτερα ήδη, στην αφετηρία αυτής της σχέσης...

Στην εκκίνηση λοιπόν το ποιος ασκούσε εξουσία στο πλαίσιο της δοτής «εθναρχίας» και ποιος προσπαθούσε να προσεταιρισθεί ποιον, για να αποσπάσει ένα μερίδιο εξουσίας και να προσεγγίσει κάποιο άλλο ανώτερο, είναι κατανοητό και προφανές νομίζω. Όπως κατανοητή πρέπει να είναι η ευγενής αυτή προσφορά του Πατριαρχείου και οι ευεργετικές επιπτώσεις της για την «προκοπή» του Γένους...

Και μπορεί εσύ, αγαπητέ Ανδρέα, λόγω της διαλεκτικής σου έφεσης [...] να βλέπεις ή να υπονοιάζεσαι παντού αντιθέσεις και συγκρούσεις, προσωπικά εγώ στη συγκρότηση και διαμόρφωση αυτής της σχέσης διαβλέπω μια βάση «συναλληλίας» και συνεξαρτήσεων, που τη θεωρώ σαν μια πρόδρομη μορφή των σημερινών σχέσεων πολιτείας - εκκλησίας (όχι βέβαια της περιόδου ΠΑΣΟΚ, αλλά υπό τη σημερινή διακυβέρνηση της ΝΔ... )

quote:
Trainman:
Υποψήφιοι Πατριάρχες υπήρχαν σωρό. Άνθρωποι που να μιλάνε έξι γλώσσες όπως ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (παππούς) και που να μπορούν να συνομιλούν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Αυστρίας ή της Ρωσίας, υπήρχαν πάρα, μα πάρα πολύ λίγοι…
Αν λοιπόν το Πατριαρχείο χρειαζόταν οπωσδήποτε ανθρώπους, κληρικούς ή λαϊκούς, που να μιλάνε, εκτός από τα λατινικά, τουλάχιστον άλλες πέντε-έξι γλώσσες, θα μπορούσε είτε να τους εκπαιδεύσει είτε απλά να τους... παραγγείλει! Και πιστεύω πως με κάποιους από τους Φαναριώτες έπραξε και τα δύο (εκτός κι αν θεωρείς πως όλοι οι Φαναριώτες ήταν ευκατάστατοι και ιδίοις εξόδοις σπουδαγμένοι, ειδικά οι εκ Πελοποννήσου αφιχθέντες, και πως το Πατριαρχείο δεν είχε την οικονομική ευρωστία ή κι αν δεν την είχε, δεν θα έβρισκε τους πόρους για κάτι τέτοιο!...).
quote:
Trainman:
Υ.Γ.: [...] Αλήθεια, γιατί ήταν δωσίλογος ο Τζαβέλας;
Ένα τριαξονικό βιβλία έχεις διαβάσει, βρε Ανδρέα, στα απομνημονεύματα του Γέρου «κλάταρες»; Τέλος πάντων...

Δεν εννοούσα τον πεθερό του Γενναίου αλλά τον Κωνσταντή Δουράκη, πεθερό της μιας από τις τρεις θυγατέρες του Κολοκοτρώνη. Η ρετσινιά, την οποία προανάφερα σε άλλο σχόλιο, του Κολοκοτρώνη για τους Μανιάτες ελέχθη εξαιτίας της απληστίας του συμπέθερού του: «Οι Μανιάται λησμονούν όλα δια τα γρόσια». Ειρήσθω ότι η επικήρυξη του Γέρου είχε φτάσει τις 50.000 γρόσια! Πειρασμός τεράστιος, για «λεφτά» αισθήματα ανάμεσα σε συμπεθέρους....

Φυσικά η ρετσινιά, ως γενικευμένη, είναι αυτονόητα άδικη, αλλά και για ένα πρόσθετο λόγο επίσης, επειδή αυτός που βοήθησε τελικά τον Κολοκοτρώνη, να ξεγλιστρήσει από τη φάκα που του έστησε ο συμπέθερός του, ήταν ο αδερφός του τελευταίου, δηλαδή Μανιάτης κι αυτός! Αλλά ο συμπαθέστατος μεν, πλην όμως «χοντρόπετσος» Γέρος δεν μπαίνει στον κόπο να αναφέρει ούτε καν το όνομά του! Λες να μη το γνώριζε;

Αλλά τον δικαιολογώ: όποιος καεί στο γάλα, ...«ξεχνά» και το γιαούρτι!

quote:
Trainman:
Υ.Γ.: Χαίρομαι που ανασκευάζεις τα όσα μέσα στον ρεβανσισμό σου καταλόγισες στον Κολοκοτρώνη.
Σε κάποια πράγματα, Ανδρέα, ακόμη κι όταν είναι να υπερασπιστώ όχι απλά την άποψή μου αλλά τον θιγμένο εαυτό μου, είτε βαριέμαι ν' απαντήσω κυρίως λόγω περιορισμένου χρόνου είτε με «ρίχνουν» ψυχολογικά οι πρόσθετες κι εν πολλοίς περιττές εξηγήσεις, που συχνά καταλήγουν και σε παρεξηγήσεις:

Τα όσα λοιπόν, μέσα στο ρεβανσισμό μου για τις προκλήσεις του Επαίτη, διατύπωσα εις βάρος του Κολοκοτρώνη, χρειάζονταν μόνο μια απλή αναδιατύπωση περί «δωσιλογισμού» (σε εισαγωγικά) κι όχι ανασκευή της άποψής μου για τον Κολοκοτρώνη. Την άποψή μου την εξέφρασα, όταν είχα αποκαλέσει λίγο νωρίτερα τον Γέρο «Ρωμιό» και «λεβέντη Έλληνα», κατηγορήματα πάνυ αταίριαστα, νομίζω, σε έναν οποιονδήποτε δωσίλογο (χωρίς εισαγωγικά)...

Δοθείσης ήδη της ευκαιρίας, εξηγούμαι και για το πρόσφατο παρελθόν, όταν στο thread για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο με είχες περίπου εγκαλέσει για ασέβεια προς το πρόσωπο του αγ. Αυγουστίνου, ενώ εγώ είχα αφήσει απλά έναν υπαινιγμό για τη θεολογία του και μόνο, και όχι για το πρόσωπο του ίδιου του αγίου. Και είναι γνωστό, ότι η θεολογία του Αυγουστίνου -διαδεδομένη στον καθολικισμό- αμφισβητήθηκε από ορθόδοξη θεώρηση. Το επισημαίνω από ευαισθησία και μόνο, έστω βραδυφλεγή, σε θέματα πίστης. Να μη μένουν τέτοιες σκιές, τουλάχιστον...

Εν πάσει περιπτώσει, ας μη χάνουμε το δάσος για το δέντρο... Συνέχισε το θέμα, με όσο πιο άνετο ρυθμό μπορείς. Εμένα μου έτυχαν «αβαρίες», τρία σερί ολονύχτια ξενύχτια σε νοσοκομείο κι επιπρόσθετα εργασιακά άχθη, γι' αυτό και αραίωσα.... Με τα σχόλιά σου, επί του θέματος, σοβαρές διαφωνίες δεν έχω, αλλά κάποιες παρατηρήσεις, σχόλια, επισημάνσεις, διευκρινιστικές απορίες ίσως, ναι. Διάθεση συμμετοχής, όπως βλέπεις έχω. Ελπίζω να βρω και το χρόνο.

--------
ΥΓ_1. Αν μπορέσεις να βρεις το σύγγραμμα του Γεωργίου Λάϊου: «Ανέκδοτες επιστολές και έγγραφα του 1821: Ιστορικά ντοκουμέντα από τα αυστριακά αρχεία», Αθήνα, εκδ. Δίφρος 1958, έχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Γρηγόριο και για τον «αφορισμό». Έχω κάποια σχετική πληροφόρηση, αλλά για μένα είναι σχεδόν αδύνατο να βρω το βιβλίο αυτό...

ΥΓ_2. Στα όσα ισχυρίζεσαι για την (μη) αγιότητα του Γρηγορίου έχεις κάποιο άδικο. Προς το παρόν, σου λέω μόνο ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία το πρωτεύον είναι η αναγνώριση και η αποδοχή της αγιότητας από την εκκλησιαστική συνείδηση, από τον ίδιο τον πιστό λαό, και το τελευταίο η γραφειοκρατική επικύρωση της αγιότητας από τη Διοίκηση της Εκκλησίας, που απλά επισημοποιεί και γνωστοποιεί το γεγονός της ύπαρξης ενός τοπκού αγίου και στις υπόλοιπες εκκλησίες. Αυτός γενικά είναι ο κανόνας της Εκκλησίας. Οι εξαιρέσεις άλλη φορά, όταν μας προκύψουν...

Πάντως σε κάθε περίπτωση η αγιοποίηση αποβλέπει στη δημιουργία προτύπων, έχει δηλαδή παιδαγωγικό χαρακτήρα. Όπως επεσήμανες κι εσύ, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι άγιοι που είναι παντελώς άγνωστοι σε μας, γνωστοί όμως σε Εκείνον...

ΥΓ_3. Δεν με ενδιαφέρει εδώ η αγιοποίηση του Πατριάρχη, αλλά η ιστορική του δικαίωση στη συνείδησή μας ως Νεοελλήνων.

ΥΓ_4. Τα δυο τελευταία σχόλιά σου, υπόψιν, ακόμα δεν έχω προλάβει να τα διαβάσω.

© unregistered essenceΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/05/2007, 03:37:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Trainman
1) Οι Πατριάρχες δεν ασκούσαν εξωτερική πολιτική - και στα πολιτικά ζητήματα ευθυγραμμίζονταν με την κυρίαρχη γραμμή της ελληνικής αριστοκρατίας του Φαναρίου, πολλά από τα μέλη της οποίας κατάγονταν από μεγάλους βυζαντινούς οίκους.

4) Η αριστοκρατία του Φαναρίου, ήταν ευθέως συνδεδεμένη με ξένες κυρίαρχες δυνάμεις με τις οποίες βρισκόταν σε συνεννόηση.

5) Η συνεννόηση αυτή αφορούσε κατ’ αρχήν τα συμφέροντα της Τουρκίας και την εδαφική ακεραιότητά της


Είναι πράγματι παράξενο το ότι φτάσαμε σε 26 σελίδες για να καταλήξουμε στο αυτονόητο: Οτι ο Πατριάρχης ευθυγραμμιζόμενος με την αριστοκρατία του Φαναρίου είχε από κοινού σαν μέλημα τα συμφέροντα της Τουρκίας. Κάτι που αλλωστε το απέδειξε τόσο ο Γρηγόριος πασάς ο Ε΄ 23 χρόνια πριν την έναρξη της επανάστασης όσο και οι προκάτοχοι και οι διάδοχοί του (και το αποδεικνύουν ακόμη).

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης έχασε όλες τις επαρχίες του που ανεξαρτητοποιήθηκαν καθώς τα νέα κράτη (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία) προχώρησαν στη δημιουργία αυτοκέφαλων εκκλησιών, καθώς γνώριζαν πως η εκκλησιαστική εξάρτηση από το τουρκικό πατριαρχείο ουδόλως εξυπηρετούσε τις εθνικές τους πολιτικές.

Η θέση σου ότι το Φανάρι και το Πατριαρχείο εξυπηρετούσε τα τουρκικά συμφέροντα ομολογώ ότι με ξένισε αλλά δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα. Κρατάω αυτό σαν κεντρικό συμπέρασμα της όλης συζήτησης και αφήνω τις υπόλοιπες εικασίες, υποθέσεις, ευχές, κτλ. σ'αυτούς που αρέσκονται να προσαρμόζουν τα γεγονότα προς τη θεωρία, αντί να προσαρμόζουν τη θεωρία σύμφωνα με τα γεγονότα. Κι αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική προς τη θεωρία τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Bartimaeus
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Turks and Caicos Isl
172 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/05/2007, 14:29:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Bartimaeus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
macedon:
Η θέση σου ότι το Φανάρι και το Πατριαρχείο εξυπηρετούσε τα τουρκικά συμφέροντα ομολογώ ότι με ξένισε αλλά δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα
Εύγε, macedon, μόλις ανακάλυψες την Αμερική, μέσω Σείριου...

Εφόσον σε... «ξένισε» το αυτονόητο, ότι δηλ.το Φανάρι και το Πατριαρχείο έπρεπε να εξυπηρετούν τα τουρκικά συμφέροντα, τότε προφανώς -δεν εξηγείται αλλιώς- θεωρείς ότι τόσο η δοτή εθναρχία του Πατριάρχη, όσο και οι διορισμοί των Φαναριωτών στους υπουργικούς θώκους από τον Σουλτάνο, έγιναν για να πληγούν τα συμφέροντα της οθωμανικής αυτοκρατορίας!... Και επενδύεις στον Σουλτάνο προθέσεις και πράξεις «αυτοεξωμοσίας» του!!!

Είναι όντως μία... «λογική» κι αυτή! Θα μπορούσα μάλιστα να συμφωνήσω μαζί της, αν απλά υποκαθιστούσες την «αυτοεξωμοτική» πρόθεση του Σουλτάνου με τα ενδόμυχα κίνητρα του Πατριάρχη και των Φαναριωτών, όπως αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια κι όχι από τις «ευχές» μας...

quote:
macedon:
Κρατάω αυτό σαν κεντρικό συμπέρασμα της όλης συζήτησης...
Ναι, βέβαια, μη χάσεις τα κουφέτα!...

Εκείνο το «κατ’ αρχήν» στην 5η παρατήρηση του Trainman, μαζί με το υπόλοιπο μισό που παρέλειψες από την πρότασή του: «[...] χωρίς ωστόσο να λείπουν οι ενέργειες που θα την υπέσκαπταν», συν τα όσα περί διπλής στάσης του Πατριάρχη και των Φαναριωτών διαλαμβάνονται συχνά-πυκνά στα σχόλιά του, τα έκανες καυτή γαργάρα, peppermint Listerine...

quote:
macedon:
[...] και αφήνω τις υπόλοιπες εικασίες, υποθέσεις, ευχές, κτλ. σ'αυτούς που αρέσκονται να προσαρμόζουν τα γεγονότα προς τη θεωρία, αντί να προσαρμόζουν τη θεωρία σύμφωνα με τα γεγονότα. Κι αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική προς τη θεωρία τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...
Προφανώς, από τη μια οι «υπόλοιπες εικασίες, υποθέσεις, ευχές» που υπαινίσεσσαι αφορούν τις «εύλογες» προθέσεις του Σουλτάνου κι όχι τη σύμπραξη και συμπαιγνία Φαναριωτών και Πατριάρχη εις βάρος του, κι από την άλλη τα «γεγονότα που προσαρμόζονται στη θεωρία» αφορούν τις αυτονόητες υποχρεώσεις του Πατριαρχείου και των Φαναριωτών απέναντι στην Υψηλή Πύλη κι όχι τους τόσους και τόσους κοψοκέφαλους Φαναριώτες, αρχιερείς και Πατριάρχες, που, ναι μεν, «δεν εκτελούσαν σωστά τα χρέη τους», αλλά αυτό δεν σήμαινε πως συνωμοτούσαν κιόλας εναντίον της Πύλης!

Για άλλη μια φορά, macedon, μονά-ζυγά δικά σου!!!!....

© unregistered essenceΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2007, 06:45:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:
BartimaeusΔεν διαφωνώ μ' αυτό που λες, άλλωστε στη σεσηπασμένη οθωμανική διοίκηση, όπου οι αποκεφαλισμοί ανωτάτων αξιωματούχων και οι δημεύσεις των περιουσιών τους ήταν σχεδόν ενταγμένες στον ετήσιο προϋπολογισμό, ένα από τα «αιμοδοτικά» προγράμματα της οικονομίας της -όπως έχεις ήδη καταθέσει- ήταν και οι «αλλαξοκωλιές» στον πατριαρχικό θρόνο! Ωστόσο αναρωτιέμαι πόσο ανιδιοτελείς ήταν οι διάφορες «ευγενείς» χορηγίες για το μπαξίσι του Μεγάλου Βεζύρη...

Άραγε οι υποψήφιοι Πατριάρχες επαιτούσαν από πόρτα σε πόρτα ή οι ευγενείς χορηγοί συνωστίζονταν έξω απ' το γραφείο του κλωτσομπουνηδόν;


Βαρτιμαίε

Τα στοιχεία δεν τα έχω πρόχειρα και ίσως δυσκολευτώ να τα εντοπίσω, διότι είμαι εξαιρετικά άτακτος στην ταξινόμηση του αρχείου μου. Αν μετρά ωστόσο το κύρος μιας ατομικής μνήμης, μπορείς να δώσεις την απάντηση από το εξής δεδομένο:

Το Πατριαρχείο ήταν ήδη από τα μέσα του 1700 χρεοκοπημένο, οπότε μπήκε ένας όρος (αν δεν κάνω λάθος, από τον Σουλτάνο, αλλά δεν παίρνω και όρκο), ότι όποιος Πατριάρχης ανελάμβανε τον θρόνο, ανελάμβανε και το χρέος του Ιδρύματος προσωπικά.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι προσωπική περιουσία είχε ο κάθε υποψήφιος, αλλά δεν πιστεύω πως οι Αγγελόπουλοι είχαν τόσο τεράστια περιουσία ώστε να μπορούν να αναλάβουν ένα τέτοιο χρέος. Ένας κύκλος συμφερόντων όμως, πλάι σε έναν Μαυροκορδάτο, έναν Καρατζά, ή έναν Υψηλάντη, μπορούσε.

Για την γενικότερη κατάσταση των οικονομικών του Ιδρύματος, (το οποίο συντηρείτο ουσιαστικά από την Μολδοβλαχία – πόσα είχαν να δώσουν οι υπόλοιποι;) καταγράφω τα όσα αναφέρει ο Μ. Γεδεών για τα πεπραγμένα του Ιερεμία Γ’ (1716-1726):

«Κατά την υπ’ όψιν ημών χρονικήν περίοδον, η κατάστασις των οικονομικών του Πατριαρχείου, κατέβη εις το ναδίρ αυτής, ούτε ην δυνατόν να εξοφληθώσι τα παλαιά χρέη και να η έγκαιρον τον πατριαρχικόν ταμείον εις καταβολήν ετησίων χορηγιών ώδε κακείσε. Ώστε ο αείμνηστος Ιερεμίας ηναγκάσθη να ζήση εν μεγίστη πενιχρότητι, κρατήσας αντί των πολλών ιερέων της πατριαρχικής αυλής δύο μόνον πρεσβυτέρους και δύο διακόνους, «αμοιβαδόν καθ’ εβδομάδα ιερουργούντας» - πολλάκις δε και εναχθείς δικαστικώς και περιορισθείς, εν τέλει κατώρθωσε ν’ αποσβέση μέρος του χρέους κατ’ αποκοπήν, ω μεν ήμισυ, ω δε το τρίτον αποτίσας. Τότε, προς ελάφρυνσιν του πατριαρχικού ταμείου, επεφόρτισεν εις τας πλείστας των επαρχιών του οικουμενικού πατριαρχικού θρόνου το χρέος. Και εν τούτοις, ο λαμπρός πατριάρχης, διηνεκώς εραδιουργείτο και πάντοτε εσώζετο, πεσών τέλος θύμα της αλαζόνος ανευλαβείας του ηγεμόνος Μολδαβίας Γρηγορίου Γκίκα…»

quote:
BartimaeusΑλλά το αφετηριακό μου ερώτημα είναι άλλο: Πώς ένας ισχυρός μεν αλλά ανομοιογενής οικονομικός παράγοντας, ποικίλης γεωγραφικής και εθνικής προέλευσης, που συρρέει κατά κύματα στην Κωνσταντινούπολη για εμπορικούς κυρίως λόγους, καταφέρνει τελικά να συσπειρωθεί και να μεταμορφωθεί από έναν εσμό εμποροραγιάδων - κοινωνικοταξικά άσχετων με την πάλαι ποτέ επιφανή αριστοκρατία της Πόλης- σε σημαντικότατο πολιτικό παράγοντα, όχι μόνο των υπόδουλων Ρωμηών αλλά και της ίδιας της οθωμανικής αυτοκρατορίας;

Προφανώς, πρέπει να υπάρχει ένας άξονας συσπείρωσης αυτού του συνονθυλεύματος, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι de facto "εθνικός". Επομένως το κέντρο αναφοράς τους δεν είναι φυλετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υφίστανται ενοποιητικοί δεσμοί, που προσδίδουν στο σύμφυρμα αυτό μια "ταυτότητα" πέρα και υπεράνω των εθνικών διακρίσεων και των εθνοτικών διαφορών, που (διαπιστωμένα) ενυπάρχουν στα μέλη του. Και βέβαια υπαινίσσομαι την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, τον θεμελιώδη συνεκτικό δεσμό που, χάρη στον οικουμενικό της χαρακτήρα, συνείχε τα έθνη και τις εθνότητες στη χιλετή τους συνύπαρξη εντός της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και τώρα πλέον στο Ρουμ μιλέτι.

Ένα λοιπόν το κρατούμενο, ο άξονας συνοχής και συσπείρωσης, η ορθόδοξη πίστη (χωρίς ωστόσο να απολυτοποιούμε το βαθμό συνοχής της). Δύο, ο θεσμικός φορέας αυτής της οικουμενικής πίστης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τρία, αν η κότα γεννά το αυγό (που είναι βέβαιο), κάποιος από τους δύο, Πατριαρχείο και Φαναριώτες, πρέπει οπωσδήποτε να είχε το πάνω χέρι - όχι στη διαπραγμάτευση του πατριαρχικού θρόνου (αυτό θεωρώ πως ήταν απλά η εξόφληση του προηγηθέντος «δανείου») αλλά πολύ νωρίτερα ήδη, στην αφετηρία αυτής της σχέσης...

Στην εκκίνηση λοιπόν το ποιος ασκούσε εξουσία στο πλαίσιο της δοτής «εθναρχίας» και ποιος προσπαθούσε να προσεταιρισθεί ποιον, για να αποσπάσει ένα μερίδιο εξουσίας και να προσεγγίσει κάποιο άλλο ανώτερο, είναι κατανοητό και προφανές νομίζω.


Δεν είμαι βέβαιος εάν σε καταλαβαίνω σωστά ή όχι. Αυτό που αντιλαμβάνομαι από τα γραφόμενά σου, είναι ότι θεωρείς πως, εφ’ όσον η αναδυόμενη αστικοεφοπλιστική τάξη δεν είχε πολλά να μοιράσει με την παλαιά αριστοκρατία, (αλλά είχε ως συνεκτικό ιστό τη θρησκεία), τότε, στο πλαίσιο αυτών των δομών, η Εκκλησία είχε μεγαλύτερη δύναμη, οπότε εκείνη είναι που θα είχε το πάνω χέρι στα δύο χέρια του σώματος των Ρωμηών.

Αν αυτή είναι η θέση σου, επέτρεψέ μου να διαφωνήσω. Πέραν της όποιας προσωπικής κρίσης που μπορεί κανείς να εξάγει από τα όσα διαβάζει, υπάρχουν και οι μαρτυρίες της εποχής, ή ανθρώπων που έζησαν στον απόηχό της.

Για παράδειγμα, ο Ζ. Μαθάς, ο επίσκοπος Θήρας και βιογράφος του Γρηγορίου, αναφέρει πως ο Πατριάρχης κατηγορήθηκε πως «χάριν του Ηγεμόνος Αλεξάνδρου Σούτσου ενήργησε δι’ ιδίας αναφοράς την εις Μυτιλήνην εξορίαν του Κωνσταντίνου Μουρούζη»:

«Αληθώς, δι’ αναφοράς του Γρηγορίου τω 1819, εξωρίσθη αδίκως, ανόμως, απανθρώπως, ο φιλογενέστατος Κωνσταντίνος Μουρούζης εις Μυτιλήνην, όπου μείνας ολίγους μήνας, επανήλθε πάλιν εντίμως, έσχατος γενόμενος Διερμηνεύς του τουρκικού Κράτους, αποκεφαλισθείς δε ο μακάριος τω 1821 Απριλίου 2, ως συμπράκτωρ και συμμέτοχος της Ελληνικής Επαναστάσεως, αλλά γελά, όστις ακούει ότι οστισδήποτε Πατριάρχης υπήρξε τοσούτον ισχυρός πολιτικώς, ώστε δια μόνης απλής αναφοράς προς την εξουσίαν απέπεμπεν εις εξορίαν τους Μουρούζας, ή και άλλους των επιφανών και παρά τοις Τούρκοις μέγα δυναμένων Ηγεμονικών οικογενειών! Άλλοι έγραψαν ταύτην την αναφοράν…» αναφέρει ο Μαθάς.

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσεις επίσης, την μόρφωση των αριστοκρατικών οικογενειών, τον πλούτο των συμφερόντων που συσπειρώνονταν γύρω τους (και που – πολύ λογικά – την εποχή του φατριασμού ανάμεσα στους «γαλλίζοντες» και τους «ρωσσίζοντες» θα πρέπει να είχαν σχεδόν…διεθνοποιηθεί!), το κύρος του πρωτεουσιάνου απέναντι στον επαρχιώτη και την όποια ευγνωμοσύνη θα είχε ο δεύτερος απέναντι στον πρώτο (βλ. τον Μητροπολίτη Δέρκων και τη σχέση του με τον Παπαφλέσσα), όπως επίσης και την ανυπαρξία οικογενειακής παράδοσης στη διατήρηση του θρόνου: Η ανατολική Εκκλησία, δεν είχε Βοργίες, να πέφτει ο ένας και να έρχεται ο άλλος στη θέση του.
Αν έπεφτε το κεφάλι ενός Σούτσου, στο πόστο του θα τον διαδεχόταν ένας άλλος Σούτσος. Αν καθαιρείτο ένας Αγγελόπουλος, δεν επρόκειτο να τον διαδεχθεί κάποιος άλλος Αγγελόπουλος, έστω και στην υποψηφιότητα.

quote:
Bartimaeus: Όπως κατανοητή πρέπει να είναι η ευγενής αυτή προσφορά του Πατριαρχείου και οι ευεργετικές επιπτώσεις της για την «προκοπή» του Γένους...

Κάποιος βλέπει το ποτήρι μισοάδειο, ή μισογεμάτο. Εγώ το βλέπω μισό και προσαρμόζω την στάση μου ανάλογα με τον συνομιλητή μου. Γιατί Bartimaeus, δυστυχώς, το ποτήρι μισό ήταν…

quote:
Bartimaeus: Και μπορεί εσύ, αγαπητέ Ανδρέα, λόγω της διαλεκτικής σου έφεσης [...] να βλέπεις ή να υπονοιάζεσαι παντού αντιθέσεις και συγκρούσεις, προσωπικά εγώ στη συγκρότηση και διαμόρφωση αυτής της σχέσης διαβλέπω μια βάση «συναλληλίας» και συνεξαρτήσεων, που τη θεωρώ σαν μια πρόδρομη μορφή των σημερινών σχέσεων πολιτείας - εκκλησίας (όχι βέβαια της περιόδου ΠΑΣΟΚ, αλλά υπό τη σημερινή διακυβέρνηση της ΝΔ... )

Οι σχέσεις Φαναρίου και Εκκλησίας, δεν ήταν σχέσεις αντίθεσης. Οι σχέσεις της αντίθεσης, εντοπίζονταν στο εσωτερικό των δύο επιμέρους δομών – και ήσαν αδυσώπητες.

quote:
Bartimaeus: Αν λοιπόν το Πατριαρχείο χρειαζόταν οπωσδήποτε ανθρώπους, κληρικούς ή λαϊκούς, που να μιλάνε, εκτός από τα λατινικά, τουλάχιστον άλλες πέντε-έξι γλώσσες, θα μπορούσε είτε να τους εκπαιδεύσει είτε απλά να τους... παραγγείλει! Και πιστεύω πως με κάποιους από τους Φαναριώτες έπραξε και τα δύο (εκτός κι αν θεωρείς πως όλοι οι Φαναριώτες ήταν ευκατάστατοι και ιδίοις εξόδοις σπουδαγμένοι, ειδικά οι εκ Πελοποννήσου αφιχθέντες, και πως το Πατριαρχείο δεν είχε την οικονομική ευρωστία ή κι αν δεν την είχε, δεν θα έβρισκε τους πόρους για κάτι τέτοιο!...).

Η λέξη «Φαναριώτης» προσδιορίζει μια ελίτ στην οποία δεν είχαν μπει ακόμα οι εμποροεφοπλιστές. Το αν κατάγονταν όλοι από ευγενείς βυζαντινούς οίκους (όπως διατείνονταν) είναι όντως εξαιρετικά αμφίβολο, αλλά πάλι δεν γνωρίζω κάποιον πληβείο από την Πελοπόννησο που να έγινε μέλος της κάστας αυτής. Το γεγονός για παράδειγμα, ότι ο Ρήγας υπήρξε γραμματέας του Μαυρογένη, δεν τον έκανε «Φαναριώτη».

Από κει και πέρα Bartimaeus, μπαίνει ένα πικρό ερώτημα: Δεν χρειαζόταν το Πατριαρχείο κάποιους που να μιλάνε, όχι 5-6 γλώσσες και λατινικά, αλλά έστω σωστά ελληνικά; Γιατί ο κλήρος βρισκόταν σε τέτοια αμάθεια, (όπως είναι τεκμηριωμένο ότι βρισκόταν), μηδέ αρκετών Πατριαρχών εξαιρουμένων;

Το παράδοξο δε, είναι ότι στη γλωσσική διαμάχη, οι Φαναριώτες κρατήσαν τη σωστή γραμμή, υπερασπιζόμενοι την δημοτική, σε αντίθεση με τους πατριαρχικούς λογίους, που, αν και είχαν πληβειανική καταγωγή, επέλεξαν την αρχαΐζουσα.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2007, 06:47:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Macedon: Είναι πράγματι παράξενο το ότι φτάσαμε σε 26 σελίδες για να καταλήξουμε στο αυτονόητο: Οτι ο Πατριάρχης ευθυγραμμιζόμενος με την αριστοκρατία του Φαναρίου είχε από κοινού σαν μέλημα τα συμφέροντα της Τουρκίας. Κάτι που αλλωστε το απέδειξε τόσο ο Γρηγόριος πασάς ο Ε΄ 23 χρόνια πριν την έναρξη της επανάστασης όσο και οι προκάτοχοι και οι διάδοχοί του (και το αποδεικνύουν ακόμη).

Η θέση σου ότι το Φανάρι και το Πατριαρχείο εξυπηρετούσε τα τουρκικά συμφέροντα ομολογώ ότι με ξένισε αλλά δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα. Κρατάω αυτό σαν κεντρικό συμπέρασμα της όλης συζήτησης και αφήνω τις υπόλοιπες εικασίες, υποθέσεις, ευχές, κτλ. σ'αυτούς που αρέσκονται να προσαρμόζουν τα γεγονότα προς τη θεωρία, αντί να προσαρμόζουν τη θεωρία σύμφωνα με τα γεγονότα. Κι αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική προς τη θεωρία τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...


Εμένα πάλι δεν με ξένισε καθόλου το σχόλιό σου. Το ότι θα επαναλάμβανες επί λέξει τα όσα από την αρχή υποστηρίζεις σε πείσμα των όσων έχουν κατατεθεί και συνεχίζονται να κατατίθενται, το περίμενα. Δεν περίμενα ωστόσο, ότι θα το κάνεις πριν από το επίσημο τέλος της συμμετοχής μου και μάλιστα επικαλούμενος…μισή μου φράση από δεκάδες post!

quote:
Macedon: Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης έχασε όλες τις επαρχίες του που ανεξαρτητοποιήθηκαν καθώς τα νέα κράτη (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία) προχώρησαν στη δημιουργία αυτοκέφαλων εκκλησιών, καθώς γνώριζαν πως η εκκλησιαστική εξάρτηση από το τουρκικό πατριαρχείο ουδόλως εξυπηρετούσε τις εθνικές τους πολιτικές.

Ειδικά για τη δημιουργία του βουλγαρικού Πατριαρχείου, έχω ήδη γράψει (http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=8929&whichpage=13&ARCHIVE=) – και πάλι εις μάτην.

Για όσους βαριούνται να ξαναδιαβάσουν το μικρό μου πόνημα υπενθυμίζω τις σαφείς, σαφέστατες διαμαρτυρίες των Βουλγάρων πριν από την απόσχισή τους, ότι το Πατριαρχείο εξελληνίζει με το στανιό την Εκκλησία τους:

«Μετά την τοιαύτην κατάργησιν των ειρημένων ανεξαρτήτων θρόνων, μετά τας τοιάδε παύσεις, καταδιώξεις και δεινάς υπερορίας των Μητροπολιτών και Επισκόπων, πάραυτα ο Πατριάρχης Σαμουήλ έγνω δραστηρίως βαλείν εις πράξιν τα περαιτέρω, αποκαθιστών επί των χηρευουσών Βουλγαρικών Επαρχιών Αρχιερείς Γραικούς (…)ώστε από τε των Ναών του Υψίστου και από των εκπαιδευτηρίων εξοβελισθείσαι η τε Σλαβωνική και η Βουλγαρική γλώσσα αντικατεσθάτησαν δια της Ελληνικής (…)Ούτε δε και Εκκλησίαι και Σχολεία και Ιερά Μοναστήρια βαθμηδόν και κατ’ ολίγον μετεποιούντο εις Γραικικάς κτήσεις, αχρισού και αυτήν την ύπαρξιν του Βουλγαρικού Λαού το Πατριαρχείον μικρού δειν να διαγράψη της Ιστορικής ζωής, Βουλγαροφώνους επισήμως αποκαλούν τους Βουλγάρους…" ("Η το Βουλγαρικόν ζήτημα αφορώσα Επιστολή των Βουλγάρων Αρχιερέων προς τας ορθοδόξους Εκκλησίας" – Κωνσταντινούπολη 1869).

Με βάση την υποδοχή που έλαχε η πρώτη απάντηση, δεν υπάρχει βεβαίως κανείς λόγος να ασχοληθώ και με τις υπόλοιπες αυτοκέφαλες Εκκλησίες.


Edited by - Trainman on 28/05/2007 06:58:20Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2007, 06:54:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΒΑΡΙΕΣ ΣΑΝ ΨΕΜΑΤΑ (Μέρος 2ον)

Φίλε Αναγνώστη

Το ζήτημα της «ρωσικής βοήθειας» και της στάσης που κράτησε ο Καποδίστριας ως υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, εξακολουθεί να ταλανίζει τους ιστορικούς και τους φιλίστορες. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί:

- Αφ’ ενός ο Καποδίστριας παρουσιάζεται στην αρχή ως φίλος της ένοπλης εξέγερσης (όπως τον είδαμε στην σύσκεψη των αρματολών στη Λευκάδα στο προηγούμενο post) – ενώ και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης μέχρι το τέλος της ζωής του επιμένει με μεγάλη πίκρα στην ψυχή του να λέει ότι ο Καποδίστριας του είχε υποσχεθεί βοήθεια και στο τέλος τον πούλησε.

- Από την άλλη, όλες οι μαρτυρίες ανθρώπων που ήλθαν σε επαφή με τον Καποδίστρια για να τον καλέσουν σε βοήθεια (πλην εκείνη του Υψηλάντη), διαβεβαιώνουν πως ο Κόμης αρνείτο πεισματικά τη βοήθεια αυτή και προέτρεπε τους συνομιλητές του να στραφούν προς άλλες μεθόδους εθνικής ανύψωσης – και κυρίως προς την παιδεία. Αντίστοιχες άλλωστε απόψεις είχαν (όπως είδαμε), τόσο ο Κοραής, όσο και ο επίσκοπος Άρτης (και στη συνέχεια Ουγγαροβλαχίας) Ιγνάτιος.

Είναι λοιπόν διχασμένη προσωπικότητα ο Καποδίστριας; Είχε μήπως ο Υψηλάντης τα μυαλά του πάνω απ’ το κεφάλι του να μην καταλαβαίνει τι του λέει ο Κόμης; Ή μήπως τελικά ο Καποδίστριας δούλευε αποκλειστικά για λογαριασμό της Ρωσίας;

Ας δούμε μερικά από τα στοιχεία που διαθέτουμε:

Ο ΦΙΛΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

1) Για τη σύναξη στη Λευκάδα γράφει ο Παναγιώτης Σούτσος (Λόγος στη Μητρόπολη Αθηνών στα 1864): «Συνελεύσεως γενομένης και παρεστώτος του φιλοπάτριδος και μεγαλοπράγμονος μητροπολίτου Άρτης Ιγνατίου, οι αρματολοί ώμοσαν επί του Ιερού Ευαγγελίου την απελευθέρωσιν των Ελλήνων και ώρισαν το ερχόμενον έαρ χρόνον της πράξεως, τόπον δε εκρήξεως το Καστρίον, παρά τους πρόποδας του Ολύμπου κείμενον». Την ίδια πληροφορία μας δίνει ο στρατηγός Πάτροκλος Κοντογιάννης στο βιβλίο του με τίτλο «Κοντογιανναίοι: Κλέφτες Αρματωλοί, Αγωνισταί» (Αθήνα 1924), μιλώντας για τον πρόγονό του, Μήτσο Κοντογιάννη, που είχε κι αυτός λάβει μέρος στη σύναξη της Λευκάδας: «Ο Καποδίστριας συγκεντροί πάντας τους άνω οπλαρχηγούς και προσαγορεύει αυτούς, πάντες δε ξιφουλκήσαντες ομνύουσι, συμφώνως προς πρόποσιν εγερθείσαν υπό του Καποδιστρίου, να πραγματοποιήσωσι την παρ’ αυτού εξενεχθείσαν ευχήν της απελευθερώσεως όλης της Ελλάδος».

2) Για τη δράση της Εταιρείας των Φιλομούσων που είχε ιδρύσει ο Καποδίστριας μαζί με τον Άνθιμο Γαζή και τον Ιγνάτιο Ουγγαροβλαχίας, αναφέρει μυστικός πληροφοριοδότης της αυστριακής αστυνομίας (5/2/1815) που καλύπτει τις συζητήσεις στο περιθώριο του Συνεδρίου της Βιέννης: «Όταν ο συνομιλητής του τον ηρώτησε:
- «Και τι λέγουν οι Τούρκοι;», απήντησεν ο Καποδίστριας:
- «Δεν λέγουν τίποτε, αλλ’ όταν θα ξυπνήσουν μια μέρα και θα σφάξουν μερικούς – οι άλλοι θα σωθούν. Η Εταιρεία όμως θα εξαπλωθή και σιγά-σιγά, θα μπορέση η Ελλάς να εγερθή. Το Έθνος είναι πάντοτε το αυτό, δεν αναπνέει παρά την Ελευθερίαν. Έλληνες σκλάβοι δεν υπάρχουν, εκτός από εκείνους των Πριγκηπονήσων, απέναντι της Κωνσταντινουπόλεως (δηλαδή οι Φαναριώται). Αυτοί οι αξιολύπητοι που θέλουν να πλουτήσουν και ν’ ανεβούν και καταλήγουν να χάσουν το κεφάλι τους όταν γίνουν ισχυροί. Οι άλλοι Έλληνες, των βουνών, είναι ένα άλλο είδος ανθρώπου. Και ακριβώς εις αυτούς στηρίζεται και απευθύνεται το εν Αθήναις Λύκειον της Εταιρείας των Φιλομούσων». (Καθ. Πολυχρόνης Ενεπεκίδης: «Ρήγας – Υψηλάντης – Καποδίστριας» Αθήνα 1965, Εκδ. «Βιβλιοπωλείον της Εστίας.)

3) Ο Καποδίστριας επιδοκιμάζει τον πατριωτισμό του Υψηλάντη. Γράφει η κόμισα Λουλού Τύρχαϊμ επιστήθια φίλη του Αλ.Υψηλάντη στο βιβλίο της με τίτλο «Η ζωή μου – Αναμνήσεις από τον μεγάλον κόσμον της παλαιάς Αυστρίας 1788-1819» Μόναχο 1913-4: «Ο Καποδίστριας που ήταν πληροφορημένος για όλα, επεδοκίμασε με ενθουσιώδη λόγια την πατριωτική επιθυμία του νεαρού του φίλου, που ήθελε να θυσιάση την ζωή του για την ευτυχία της πατρίδος του και του επανέλαβε αυτό που είχε πη πολλές φορές στους συμπατριώτες του, δηλαδή ότι ακόμη και αν η ευρωπαϊκή πολιτική δεν θα επέτρεπε στον τσάρο Αλέξανδρο να κηρυχθή ανοικτά υπέρ της ελληνικής υποθέσεως, ωστόσο η καρδιά του θα είναι πέρα για πέρα με το μέρος της Ελλάδος (…) Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις θέλησε ο Υψηλάντης να μιλήση με τον τσάρο αλλά ο Καποδίστριας τον εμπόδισε, ίσως γιατί φοβόταν ότι το αναποφάσιστον στου τσάρου θα μπορούσε να περιπλέξη το κίνημα (…) Παρ’ όλα αυτά, ήθελε ο Υψηλάντης να μιλήση και με τον τσάρο, ο Καποδίστριας όμως τον έπεισε να μην το κάνη. Τότε εξέφρασε ο Υψηλάντης την επιθυμία τουλάχιστον να κάνη γνωστό στον τσάρο ότι έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ο Καποδίστριας το βρήκε και αυτό περιττό, χωρίς καν να επιτρέψη στον φίλο του ν’ αποχωρήση από τον ρωσικό στρατό με την δικαιολογία ότι το διάβημα αυτό του Υψηλάντη, θ’ απεθάρρυνε τους Έλληνας στην Πελοπόννησο, που έβλεπαν στο αξίωμά του ως Ρώσου αξιωματικού, μια απόδειξι της προστασίας του τσάρου».

4) Ο Υψηλάντης για τον Καποδίστρια: "Συμφώνησε ανεπιφύλακτα" (Επιστολή από τη φυλακή της 2ας/1/1828 προς τον Τσάρο): «Ο κόμις Καποδίστριας, ον συνεβουλεύθην, συνεφώνησε προς την γνώμη μου, εύρε τα σχέδια και τας παρασκευάς μου καλάς και καταλλήλους και μοι συνεβούλευσεν, ίνα ενεργήσω και επιχειρήσω την έναρξιν τούτων, μη δεικνύων δισταγμόν περί της επιτυχίας».

Ο ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

α) Στη σελίδα 5, είδαμε την απάντηση που έδωσε ο Καποδίστριας στο νεαρό Νικόλαο Γαλάτη, έναν νεαρό με ευγενική καταγωγή από την Ιθάκη, ο οποίος μάλιστα, ισχυριζόταν πως ήταν συγγενής του, όταν ο δεύτερος του έκανε την πρώτη επίσημη πρόταση εκ μέρους της Φιλικής Εταιρείας να αναλάβει την αρχηγία της. Σύμφωνα με την λεγόμενη «Αυτοβιογραφία» του, δηλαδή το Υπόμνημα που υπέβαλε στον Τσάρο αποχωρώντας από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, είπε στον Γαλάτη: «Δια να σκέπτεται κανείς Κύριε, περί τοιούτου σχεδίου πρέπει να είναι παράφρων (…) Η μόνη συμβουλή ην δύναμαι να σας δώσω, είναι να μην ομιλήσετε περί αυτής εκεί οπόθεν ήλθατε και να είπετε εις τους εντολείς σας ότι, αν δεν θέλουν να καταστραφούν και να συμπαρασύρουν μεθ’ εαυτών εις τον όλεθρον το αθώον και δυστυχές έθνος των (sic), πρέπει να εγκαταλείψουν τας επαναστατικάς ενεργείας των και να ζήσουν ως πρότερον, υφ’ ας κυβερνήσεις ευρίσκονται, μέχρις ου η Θεία Πρόνοια αποφασίση άλλως».

ΣΗΜ: Ας προσέξει ο αναγνώστης ότι ο Καποδίστριας μιλά στο Υπόμνημά του προς τον Τσάρο για τους Έλληνες σαν να μην ανήκει στο έθνος τους.

β) Ο Καποδίστριας αποθαρρύνει τους αρματολούς: Πάντα σύμφωνα με το Υπόμνημά του προς τον Τσάρο (τη λεγόμενη «Αυτοβιογραφία του») όταν ο Αναγνωσταράς (ο σύντροφος του πρωτοκαπετάνιου της Πελοποννήσου, Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη), ο Χρυσοσπάθης, ο Π. Δημητρακόπουλος και ο Ι. Φαρμάκης που είχαν κατηχηθεί από τον Σκουφά παρουσιάστηκαν ενώπιόν του στα 1818, εκείνος τους εξορκίζει «να μεταχειρισθούν πάσαν αυτών την επιρροήν, όπως μεταπείσουν όλους εκείνους, οίτινες είχον την ατυχίαν να εγγραφούν ως μέλη της εταιρείας».

γ) Την ώρα που ο Ξάνθος κτυπά την πόρτα του Καποδίστρια, τον Ιανουάριο του 1820, ο αδελφός του δεύτερου, (σύμφωνα με τους καταλόγους της Φιλικής Εταιρείας του Φιλήμονα) ο Βιάρος Καποδίστριας, είναι ήδη μεμυημένος. Και όμως και ο Ξάνθος τρώει πόρτα! Γράφει σχετικά, ο ιδρυτής της Φιλικής : «Ο Καποδίστριας δεν εδέχθη, λέγων ότι, υπουργός ων του Αυτοκράτορος, δεν ηδύνατο – και άλλα πολλά. Ο Ξάνθος τω επανέλαβεν, ότι οι Έλληνες είναι αδύνατον να μένουν εις το εξής τυραννούμενοι και ότι η επανάστασις ήτον άφευκτος και δια τούτο, ενώ έχουσιν ανάγκην Αρχηγού δεν είναι δίκαιον ως Έλλην και εν υπολήψει παρ’ αυτοίς και πολλοίς άλλοις, να μείνη αδιάφορος και άλλα πολλά. Αλλ’ εκείνος επανέλαβεν ότι δεν ημπορεί να μεθέξη δια τους ανωτέρω λόγους και ότι, αν οι Αρχηγοί γνωρίζουν άλλα μέσα προς κατόρθωσιν του σκοπού των, ας τα μεταχειρισθώσιν, και ηύχετο να τους βοηθήση ο Θεός».

δ) Στα τέλη Μαΐου του 1820, ο Ιωάννης Παπαρηγόπουλος, υπάλληλος του ρωσικού προξενείου της Πάτρας, επισκέπτεται τον Καποδίστρια ως απεσταλμένος των προκρίτων και των μυημένων αρχιερέων της Πελοποννήσου, ώστε να βεβαιωθεί, εάν τα όσα διέδιδαν οι Φιλικοί περί ανάμειξής του και περί ρωσικής προστασίας είναι αληθή. Γράφει σχετικά ο Κανέλος Δεληγιάννης στα Απομνημονεύματά του: «Φθάσας λοιπόν εις Πετρούπολιν και ανταμώσας τον Καποδίστριαν, τον έδωκεν εν γράμμα από εκείνα τα οποία είχομεν υπογεγραμμένα όλοι ημείς οι συναχθέντες εις Τριπολιτσάν (…) Αλλ’ άμα ανέγνωσε το γράμμα μας εκείνο ο Καποδίστριας ενεπλήσθη υπό τοιούτου αλόγου θυμού και ως μαινόμενος τον λέγει απείρους ύβρεις καθ’ όλων των προκρίτων και αρχιερέων της Πελοποννήσου και ότι «πρέπει να τους ειπής αυτών των απονενοημένων να εβγάλουν πάσαν ιδέαν επαναστάσεως από τον εγκέφαλόν τους (…) Το Ελληνικόν Έθνος πρέπει πρώτον να φωτισθή δια συστάσεως σχολείων και μετά δέκα πέντε και είκοσι χρόνους, εάν ευρεθή αρμοδία περίστασις και συμπέση κήρυξις πολέμου της Ρωσίας κατά της Τουρκίας, τότε θέλει φροντίσωμεν…»

ΣΧΟΛΙΟ: Εκείνα που αξίζει κατά τη γνώμη μου να παρατηρήσει κανείς είναι ότι:

• Ο Καποδίστριας παρουσιάζει μια διττή συμπεριφορά. Αρνείται οιαδήποτε ανάμειξη με τους Φιλικούς, ή συμφωνία με τις επιδιώξεις τους όταν μιλά με έλληνες απεσταλμένους.

• Αντί της όποιας επαναστατικής δραστηριότητας αντιπροτείνει να δοθεί έμφαση στην Παιδεία, εξομολογούμενος μάλιστα, πως η δική του προσπάθεια, η Φιλόμουσος Εταιρεία, απευθύνεται κυρίως στους «ανθρώπους των βουνών» με το αδούλωτο πνεύμα.

• Την ίδια ώρα, ο ίδιος επεξεργάζεται σχέδια απελευθέρωσης της Ελλάδας, (έχει δώσει ήδη μια διαβεβαίωση στους οπλαρχηγούς από την εποχή της Επτανήσου Πολιτείας ότι είναι μαζί τους) και, αν πιστέψουμε τον Υψηλάντη, έδωσε και το πράσινο φως για την ένοπλη προσπάθεια.

Ο Γρηγόριος ο Ε’, δεν ήταν βεβαίως ο άνθρωπος που θα δρομολογούσε στρατηγικές ένοπλης εξέγερσης ή υποβοηθητικών διπλωματικών ενεργειών. Αν εξαιρέσουμε όμως αυτό, σε τι διέφερε η στάση του από εκείνην του έλληνα διπλωμάτη; Διαφέρει ωστόσο η αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται στον έναν και στον άλλον: Κατά του Καποδίστρια βάλλουν μονάχα μερικοί περιθωριακοί ιστορικοί, ή φιλίστορες - κατά του Γρηγορίου, ο κάθε πικραμένος...

Η πολύ σημαντική παρένθεση για τη ρωσική στάση, τον Καποδίστρια και τις συνέπειες στην επαναστατική προσπάθεια, θα κλείσει με το επόμενο post για να γυρίσουμε ξανά στο «ψαχνό»…
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2007, 07:20:32  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Trainman
Κατά του Καποδίστρια βάλλουν μονάχα μερικοί περιθωριακοί ιστορικοί, ή φιλίστορες - κατά του Γρηγορίου, ο κάθε πικραμένος...

Ισως γιατί ο Καποδίστριας δεν έφερε το βαθμό του πασά τριών ιππουρίδων, όπως ο Γρηγόριος ο Ε και ο Ιμπραήμ.

Ισως γιατί ο Καποδίστριας, όντας κυβερνήτης της Ελλάδας, είχε εκ προοιμίου σαν στόχο του την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και όχι του τουρκικού κράτους, όπως ο Γρηγόριος και η φάρα του.

Ισως γιατί ο Καποδίστριας έστειλε στο διάολο τα γιουσουφάκια του πατριάρχη Αγαθάγγελου πασά που ζητούσαν την επιστροφή των Ελλήνων στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Ισως γιατί τελικά ο Καποδίστριας να ήταν Ελληνας ενώ ο Γρηγόριος τουρκόδουλος χριστιανός.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2007, 09:29:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δεν γνωρίζω καλά το θέμα, αλλά έχω την εντύπωση ότι το άρθρο της Αμαλίας Ηλιάδη που βρήκα δίνει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.

http://www.matia.gr/7/78/7806/7806_1_03.html


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2007, 10:14:44  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το άρθρο της κας Ηλιάδη ιστορικά πάσχει σε πολλά σημεία. Οι απόψεις της είναι σαφώς φιλτραρισμένες μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς της ορθόδοξης χριστιανικής μυθολογίας σχετικά με τα αναπόδεικτα θεωρήματα της ανύπαρκτης εθνικής δράσης της εκκλησίας εναντίον των Οθωμανών, διανθισμένες με τα "απαραίτητα" παραφιλολογικά στοιχεία περί "κρυφών σχολειών" και "προστασίας του ελληνισμού από την ορθοδοξία".

Η βιβλιογραφία του εν λόγω άρθρου είναι μια ιστοσελίδα που περιέχει ένα επίσης ατεκμηρίωτο άρθρο και μια εγκυκλοπαίδεια.

Αλλωστε, διαβάζοντας το βιογραφικό της είδα πως η ειδικότητά της είναι τα συναξάρια και οι βίοι αγίων.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

EPAITHS
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
244 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2007, 11:21:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους EPAITHS  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Διάβασα προσεκτικά τις αναφορές του Trainman σχετικά με τον Καποδίστρια, εξαγάγωντας κάποια ορθά συμπεράσματα γύρω απο τα οποία θα ήθελα και την πάντα πολύτιμη γνώμη του macedon.
Αρχικά δέν πρέπει να γίνεται καμία σύγχιση των ρόλων του Καποδίστρια και του πατριάρχη Γρηγορίου. Ο πρώτος ήταν διευθύνων κυβερνητικός ενός κράτους υπερδυνάμεως για την εποχή εκείνη φιλικότατου στον Ελληνισμό ο δεύτερος ήταν καθαρά ένας υπάλληλος του σουλτάνου όπως και οι Φαναριώτες υποχρεωμένος απο την θέση του και μόνο να εξυπηρετεί τα Τουρκικά συμφέροντα με κάθε μέσο.
Παρατηρούμε την πρώτη φουρνιά αναφορών σχετικά με τον Καποδίστρια την εποχή που αναφέρεται ο Σούτσος στον λόγο του στην Μητρόπολη Αθηνών (1864) (1807 - 1808) τον Καποδίστρια να υπερασπίζεται, να ευλογεί, να ζητάει την προετοιμασία της επανάστασης. Την δεύτερη φουρνιά αναφορών μετά την ίδρυση της Φιλικης Εταιρείας (1818 - 1821) ο Καποδίστριας ήταν οριζόντια και κάθετα αντίθετος σε κάθε επαναστατική κίνηση.
Γιατί άραγε, ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΣΜΟ?
Εγώ αδυνατώ να πάρω την συγκεκριμένη θέση, τα λόγια του ΥΠ.ΕΞ. του τσάρου απέναντι σε αυτούς που τον προσέγγιζαν να αναλάβει επ'ωμου την προετοιμαζόμενη επανάσταση ήταν ξεκάθαρα. Ο Κόμης δέν ήθελε εκείνη την στιγμή την πραγματοποίηση επανάστασης γιατί τόσο ο Ελληνικός λαός ήταν ολοκληρωτικά αμόρφωτος και ανέτοιμος, ενώ δέν υπήρχε εκείνη την εποχή καμιά υποστήριξη ξένης δύναμης που θα μπορούσε να σώσει τους Έλληνες απο την κακιά ώρα. Και είχε δίκιο, οι συνθήκες το 1807 ήταν εντελώς διαφορετικές αφού η υποστήριξη της υπερδύναμης Ρωσίας τότε που βρισκόταν σε πόλεμο με την Τουρκία ήταν δεδομένη. Μετά την ειρηνική συνθήκη του Τιλσίτ την ατυχέστατη για την πατρίδα μας αντιστράφηκαν τα πράγματα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
EPAITHS
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
244 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2007, 11:23:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους EPAITHS  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο Καποδίστριας έβλεπε κατα την πολιτική του κρίση οτι μιά αποτυχία θα είχε τόσο καταστροφικές συνέπειες για τον Ελληνισμό ώστε θα ακολουθούσε άλλη μιά σειρά 400 χρόνων σκλαβιάς, θα εξαφανιζόταν πλέον δια παντός απο τον χάρτη. Και παραλίγο να έβγαινε αληθινός διότι εάν δέν εμφανιζόταν μιά σειρά τυχερών συμπτώσεων περί το 1827 όπου οι ξένες δυνάμεις συνεργαζόμενες υπέρ της πατρίδας μας τίναξαν στον αέρα όλο τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο. Οι αρματωλοί και οι κλέφτες με την ανετοιμότητα τους αλληλοσπαραγμούς και την πλήρη έλλειψη μόρφωση είχαν καταφέρει να κάνουν μιά τρύπα στον νερό.
Το τελικό συμπέρασμα είναι οτι πρέπει να σκεφτόμαστε και την ουσία, το βαθύτερο εννοιολογικό νόημα όταν βλέπουμε τέτοιες φράσεις. Τόσο ο Καποδίστρια όσο και ο Γρηγόριος εξίσου δέν ήθελαν εκείνη την εποχή την επανάσταση ο καθενας για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Αυτό που μετράει είναι τα κίνητρα και όχι οι αποπομπές, ή οι αφορισμοί. Ο ένας δέν ήθελε να χάσει την υψηλότατη θέση σάν αρχηγός των απανταχού Ορθοδόξων, ο άλλος όχι απλά φοβόταν αλλά έτρεμε την αποτυχία που θα είχε σάν αποτέλεσμα ότι πιό τραγικό για όλους μας.
Ο Καποδίστριας το λέει ξεκάθαρα στην απάντηση του προς τον Ι.Παπαρρηγόπουλου "πρέπει πρώτα να μορφωθεί ο λαός και να περιμένουμε μιά ευνοική περίσταση ώστε να έχουμε και την βοήθεια της Ρωσίας εξασφαλισμένη". Σε εκείνη την περίπτωση η επανάσταση του γένους μας δέν είχε καμιά πιθανότητα αποτυχίας.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/05/2007, 20:23:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
EPAITHS: Τόσο ο Καποδίστριας όσο και ο Γρηγόριος εξίσου δέν ήθελαν εκείνη την εποχή την επανάσταση ο καθενας για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Αυτό που μετράει είναι τα κίνητρα και όχι οι αποπομπές, ή οι αφορισμοί. Ο ένας δέν ήθελε να χάσει την υψηλότατη θέση σάν αρχηγός των απανταχού Ορθοδόξων, ο άλλος όχι απλά φοβόταν αλλά έτρεμε την αποτυχία που θα είχε σάν αποτέλεσμα ότι πιό τραγικό για όλους μας.

Η δίκη των προθέσεων πρέπει να τεκμηριώνεται και όχι να χρησιμοποιείται ως αξίωμα.

Στα 1821, ο Γρηγόριος ήταν ήδη ένας υπέργηρος Πατριάρχης με ελάχιστα χρόνια ζωής μπροστά του. Γνώρισε εξ αρχής την ίδρυση και τους σκοπούς της Φιλικής, υπέγραψε τις πατριαρχικές επιστολές με τις οποίες η Φιλική Εταιρεία διαδόθηκε ανά την Ελλάδα τις οποίες συνέταξε ο γραμματέας του και κράτησε κλειστό το στόμα του, ακόμα και όταν η προδοσία του Αγώνα χτύπησε και την δική του πόρτα. Και τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί.

Αν επειδή υπάρχει ο τελικός αφορισμός, θέλει κανείς να στέκεται στο αξίωμα ότι ο εκάστοτε Πατριάρχης δεν ήθελε την επανάσταση για να μην χάσει την πατριαρχική του θέση, ακόμα και όταν οι εντολείς του Φαναριώτες είχαν μυηθεί στην επαναστατική Οργάνωση, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Ας το κάνει όμως, παραδεχόμενος ότι αυτό είναι μια ατεκμηρίωτη προσωπική του προσέγγιση - ή, ανατρέχοντας στα ιστορικά δεδομένα, ας οδηγηθεί και ας παρουσιάσει κάποια στιγμή, τη δική του ολοκληρωμένη εκδοχή.


quote:
EPAITHS: Αρχικά δέν πρέπει να γίνεται καμία σύγχιση των ρόλων του Καποδίστρια και του πατριάρχη Γρηγορίου. Ο πρώτος ήταν διευθύνων κυβερνητικός ενός κράτους υπερδυνάμεως για την εποχή εκείνη φιλικότατου στον Ελληνισμό ο δεύτερος ήταν καθαρά ένας υπάλληλος του σουλτάνου όπως και οι Φαναριώτες υποχρεωμένος απο την θέση του και μόνο να εξυπηρετεί τα Τουρκικά συμφέροντα με κάθε μέσο.

quote:
Macedon: Ισως γιατί ο Καποδίστριας δεν έφερε το βαθμό του πασά τριών ιππουρίδων, όπως ο Γρηγόριος ο Ε και ο Ιμπραήμ.

Στα 1821, ο Καποδίστριας υπήρξε κάτι χειρότερο: Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας βασικού στυλοβάτη της Ιεράς Συμμαχίας και εχθρού κάθε επανάστασης. Ο Καποδίστριας ήταν καθαρά ένας υπάλληλος του Τσάρου, όπως οι Φαναριώτες ήταν υπάλληλοι του Σουλτάνου.

quote:
Macedon: "...ο Πατριάρχης ευθυγραμμιζόμενος με την αριστοκρατία του Φαναρίου είχε από κοινού σαν μέλημα τα συμφέροντα της Τουρκίας. Κάτι που αλλωστε το απέδειξε τόσο ο Γρηγόριος πασάς ο Ε΄ 23 χρόνια πριν την έναρξη της επανάστασης όσο και οι προκάτοχοι και οι διάδοχοί του (και το αποδεικνύουν ακόμη)".

quote:
Macedon (σελ.13): Μετά την υπογραφή της συνθήκης του Κάμπο Φόρμιο (18.10.1797), τα Ιόνια νησιά πέρασαν στην κυριαρχία των Γάλλων. Αυτό δυσαρέστησε τους Τούρκους οι οποίοι τελικά δέχτηκαν να υπογράψουν συνθήκη με τους ορθόδοξους Ρώσους το 1799 και να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τα νησιά. Ο Σουλτάνος Σελίμ ο Γ΄, στην προσπάθειά του αυτή είχε ένα πολύ άξιο σύμμαχο. Τον πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄!

Με εγκύκλιό του προς τους κατοίκους και κληρικούς των Ιονίων, ο συνεργάτης του Σουλτάνου κατηγορούσε τους Γάλλους για "αθεϊα" και "ασέβεια", δικιολογούσε την κήρυξη του πολέμου από τους Τούρκους εναντίον τους, και σημείωνε πως ο τουρκικός στόλος ερχόταν "εις τα μέρη ταύτα όχι κατά των νήσων και των κατοίκων, αλλά μάλλον δια να υποστηρίξει αυτούς εις την αληθήν ελευθερίαν(!) και να τους απαλλάξη του ζυγού και της τυραννίδος(!!) εις ήν ακουσίως ενέπεσον και να τους απολυτρώση(!!!) από την μέλλουσαν ασέβειαν και αθεϊαν".


quote:
Macedon: Ισως γιατί ο Καποδίστριας έστειλε στο διάολο τα γιουσουφάκια του πατριάρχη Αγαθάγγελου πασά που ζητούσαν την επιστροφή των Ελλήνων στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Ισως γιατί τελικά ο Καποδίστριας να ήταν Ελληνας ενώ ο Γρηγόριος τουρκόδουλος χριστιανός.

Κατά τα άλλα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να βλέπει κανείς ανθρώπους σαν τον Macedon, να κατηγορούν τον Γρηγόριο και τους Υψηλάντες, ότι έδωσαν στα 1798 τα Επτάνησα στον Καποδίστρια (αντί να τα δώσουν στους Γάλλους) - και την επόμενη στιγμή να εκθειάζουν τον Καποδίστρια ως "Έλληνα" σε αντιδιαστολή με τον "τουρκόδουλο" Γρηγόριο!

Edited by - Trainman on 29/05/2007 22:04:47

Edited by - Trainman on 29/05/2007 22:08:03Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/05/2007, 20:49:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΣΑΝ ΨΕΜΑΤΑ (Μέρος 3ον)

Φίλε Αναγνώστη

Στα προηγούμενα δύο αφιερώματα στο σενάριο της ρωσικής βοήθειας, είδαμε εάν ισχύει η άποψη που κατατέθηκε, (Macedon, σελ. 6), ότι «ο Καποδίστριας αντιπροσώπευε μόνον τον εαυτό του», ή εάν ο Καποδίστριας, αποτελούσε τη σταθερή και μόνιμη αναφορά των ελλήνων συνωμοτών, με φόντο τη Ρωσία που εκείνος εκπροσωπούσε.

Είδαμε επίσης την αμφίσημη στάση που κρατούσε ο επτανήσιος διπλωμάτης απέναντι στις επαναστατικές προοπτικές των υποδούλων: Σχεδόν εχθρικός απέναντι σε όσους κατέστρωναν επαναστατικά σενάρια που ενέπλεκαν τη Ρωσία ερήμην του, αλλά και μονίμως προβληματιζόμενος ο ίδιος για τις δυνατότητες εθνικής χειραφέτησης και ολοκλήρωσης.

Είδαμε επίσης – και υπάρχει άφθονο σχετικό υλικό – το πώς οι κινήσεις του Καποδίστρια και οι επαφές του, ήσαν διαρκώς υπό την στενή παρακολούθηση του Μέττερνιχ, δυσχεραίνοντας τους ελιγμούς και τις πρωτοβουλίες του έλληνα διπλωμάτη.

Τελειώνοντας με το αίνιγμα Καποδίστρια, θα παραθέσω τρεις ακόμα αμφίσημες πληροφορίες για τη στάση που κράτησε ο ίδιος απέναντι στην πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Υψηλάντη, μαζί με μερικά σχόλια, για να προχωρήσω στη συνέχεια σε μερικές άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες και στις επιπτώσεις που είχε το σενάριο περί ρωσικής προστασίας στην επαναστατική προετοιμασία.


ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ (Τελευταίο)


Στο Υπόμνημα που κατέθεσε ο Καποδίστριας στον Τσάρο στα 1826, (το οποίο παρουσιάζεται συνήθως υπό τον τίτλο «Αυτοβιογραφία»), ο έλληνας διπλωμάτης αναφέρεται και στον τελικό διάλογο που είχε με τον Υψηλάντη πριν την κάθοδο του τελευταίου στην Μολδοβλαχία: «Οι Έλληνες, όσοι φέρουν όπλα, θα ανθίστανται εις τα όρη των ως θα έπραττον τούτο από αιώνων. Και εάν εις τον επικείμενον αγώνα κατά του Αλή Πασσά, κατορθώσουν να γίνουν κύριοι του Σουλίου και άλλων ομοίων οχυρών σημείων, θα αντιτάξουν μακράν αντίστασιν. Ούτω, ευρισκόμενοι εις θέσιν ευνοϊκήν, δεν θα περιμένουν τίποτε από την ευρωπαϊκήν πολιτικήν, ίσως δε, ο χρόνος και τα γεγονότα μεταβάλλουν την κατάστασιν και επιφέρουν περιστάσεις αίτινες θα είναι ευμενείς δια τους Έλληνας. Τότε μόνον η Ελλάς θα δύναται να ελπίζη βελτίωσιν της τύχης της. Εάν όμως αξιούν τινες να επιτύχουν τον σκοπόν τούτον, προκαλούντες ταραχάς και βαυκαλιζόμενοι ότι δύνανται να εξαναγκάσουν τον Αυτοκράτορα προς δράσιν, όχι μόνον οικτρώς απατώνται, αλλά και κατακρημνίζουν το δυστυχές τούτο έθνος εις άβυσσον συμφορών – εξ ων ουδείς εις τον κόσμον θα δυνηθή να το σώση».

Εδώ συναντάται ο φιλ-αρματολός Καποδίστριας με τον επιφυλακτικό Καποδίστρια. Βλέπουμε δηλαδή, μια συνολική θέαση του ελληνικού ζητήματος που περιλαμβάνει, τόσο την τοπική ένοπλη δράση, την αναμονή και προσδοκία της εθνικής ανεξαρτησίας και ολοκλήρωσης, όσο και την εχθρότητά του απέναντι σε σενάρια που προσπαθούσαν να εκβιάσουν την ρωσική παρέμβαση (που προέκυπτε από τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή).

Ο Ιωάννης Φιλήμων, περιγράφει διαφορετικά τη συνάντηση των δύο ανδρών, απηχώντας σαφώς την εκδοχή της οικογένειας Υψηλάντη: «Ο Καποδίστριας ουδεμίαν αντέταξεν εναντίαν γνώμην, και υπεστήριξε μάλιστα την απόφασιν του Υψηλάντου. Ούτος δε χαίρων και λαβόμενος της χειρός αυτού, ηρώτησε: «Τίνα, Κόμη, έχετε γνώμην, όταν οι Έλληνες επαναστατήσωσι κατά του σουλτάνου; Εναντία άρα θέλει είσθαι η Ρωσσία, ή βοηθήσει, αν ουχί δι’ όπλων, όπερ ουξ αξιώ, αλλά τουλάχιστον δι΄υλικών μέσων;» Ο Καποδίστριας απεκρίθη: «Αρκεί η εμφάνησις ολίγων χιλιάδων επαναστατών κατά την Ελλάδα, όπως η Ρωσσία συνδράμη εκ των ενόντων»…»

Η Κόμησα Λ. Τύρχαϊμ, επιστήθια φίλη του Αλ. Υψηλάντη, γράφει στις «Αναμνήσεις» της: «Θυμάμαι που μου είχε πη ο Καποδίστριας στη Γενεύη το εξής: Όταν ο Υψηλάντης μίλησε στον τσάρο για το κίνημά του και τον παρακάλεσε να τον απολύση από τον ρωσικό στρατό, τότε ο τσάρος πήδηξε από την χαρά του και χειροκροτώντας είπε: «Μπράβο νεαρέ μου! Αυτό το ονομάζω εγώ: Ό,τι πρέπει»! Έπειτα από μία ώρα πήγε ο τσάρος στον Μέττερνιχ και δυο ώρες αργότερα διέταξε τον Καποδίστρια να γράφη στον Υψηλάντη ένα κεραυνοβόλο γράμμα, όπου απεδοκίμαζε κατηγορηματικά το κίνημά του και τον απειλούσε βαρειά. Ο Καποδίστριας δεν κατώρθωσε να μεταβάλη καθόλου το περιεχόμενο της επιστολής αυτής. Από εκείνη την ημέρα είχε παραλύσει η επιρροή του επί του τσάρου και το άστρο του είχε χάσει την λάμψι του προ του Μέττερνιχ».

Ποια εκδοχή είναι η σωστή; Εκείνη που παρουσιάζει ο Καποδίστριας στον Τσάρο, ή οι υπόλοιπες; Και αν οι τελευταίες παρουσιάζουν πιστά τα γεγονότα, τι θα έλεγε στον – καινούργιο – Τσάρο ο Καποδίστριας στα 1826, την ώρα που κατερχόταν να βοηθήσει την Ελλάδα; Ότι «τόσα χρόνια στην αυλή σου, ραδιουργούσα σε βάρος των συμφερόντων της Ρωσίας και έπαιζα το δικό μου παιχνίδι;»

Οι ιστορικοί που αποδέχονται την αθωότητα του Καποδίστρια, παρουσιάζουν ενδείξεις ότι ο Μέττερνιχ διέβαλε τον έλληνα διπλωμάτη στον Τσάρο, λέγοντάς του ότι συνεργάζεται με τους αντιμοναρχικούς ρώσους επαναστάτες – τους Δεκεμβριστές. Αυτό το θέμα δεν χρειάζεται να το αναπτύξουμε.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Είχε δίκιο ο Καποδίστριας που απέτρεπε τους Έλληνες από το να στηρίζονται στη Ρωσία; Είχε δίκιο που αποποιείτο το ρόλο του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας; Ήταν μήπως γι’ αυτό «αντεπαναστάτης»; Και αν δεν υπήρχε η μπλόφα αυτή περί της ρωσικής προστασίας, πώς θα γινόταν η επαναστατική προετοιμασία; Πώς θα πείθονταν οι προεστοί, οι καραβοκυραίοι, οι «νοικοκύρηδες»;


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/05/2007, 20:55:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΣΑΝ ΨΕΜΑΤΑ (Μέρος 4ον)


Φίλε Αναγνώστη

Στη σελίδα 20, μιλήσαμε για τον συνωμοτικό κωδικό «σχολείο», ή «ελληνομουσείο», τον οποίον χρησιμοποίησαν οι Φιλικοί προκειμένου να διευρύνουν τον κύκλο των δραστηριοτήτων τους και να προβούν σε μυήσεις. Είδαμε επίσης, το πώς ο γραμματέας του Πατριαρχείου, Γεώργιος Αφθονίδης απέστειλε, (με ενδεχόμενη γνώση και συμφωνία του ίδιου του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’) τις περίφημες πατριαρχικές επιστολές στα πέρατα της Ελλάδος στις οποίες ζητούσε υλική βοήθεια για την ίδρυση του «σχολείου», δηλαδή της Φιλικής Εταιρείας.

Στη σελίδα 20, είδαμε επίσης, την επιστολή του ίδιου του Γρηγορίου του Ε’ προς τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, να επαινεί την πρωτοβουλία του για την ίδρυση του «ελληνομουσείου» στη Μάνη και να καλεί τους Μανιάτες «να δείξετε πραγματικά ότι είστε απόγονοι των σοφών και ενδόξων ανδρών» - κάτι που οδήγησε και στην τόσο κρίσιμη για τον Αγώνα, συμφιλίωση των αντιμαχόμενων σπαρτιατικών οίκων. Πίσω από την ωραία αυτή ιστορία ωστόσο, κρύβεται μία ακόμα τραγωδία.

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, δεν υπήρξε, ούτε ρομαντικός, ούτε αφελής. Με μεγάλους δισταγμούς μπήκε στην Εταιρεία, ζητώντας μάλιστα και γενναίες υλικές ενισχύσεις για το «σχολείο» τις οποίες οι Φιλικοί δεν ήσαν σε θέση να καλύψουν. Έτσι, ο σπαρτιάτης ηγεμόνας, θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόταν να επαναληφθεί το σενάριο της αποτυχημένης Επανάστασης του 1769-70 που πνίγηκε στο αίμα.


Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΜΑΡΗΝΟΥ


Τον Φεβρουάριο του 1820, καταφθάνει στην Πετρούπολη ο απεσταλμένος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Κυριάκος Καμαρηνός, προκειμένου να συναντήσει τον Καποδίστρια. Κουβαλά μαζί του δύο επιστολές του Μανιάτη αρχηγού, στις οποίες ο τελευταίος αναφέρεται στη «σχολή» και ζητά βεβαίως οικονομική βοήθεια εκ μέρους της Ρωσίας.

Ο Καποδίστριας γίνεται και πάλι έξω φρενών, βλέποντας πως το πρόσωπό του εμπλέκεται εκ νέου χωρίς την άδειά του στους σχεδιασμούς των Φιλικών. Απαντά λοιπόν στον Πετρόμπεη, με μία επιστολή στην οποία του διευκρινίζει τη δική του στάση.

Η επιστολή που έχει διασωθεί ως απάντηση του Καποδίστρια στον Μαυρομιχάλη, έχει δεχθεί σοβαρότατες αμφισβητήσεις για την γνησιότητά της. Καθώς όμως, ένα τουλάχιστον μικρό τμήμα της έχει διασταυρωθεί, μπορεί να κατατεθεί κι εδώ με τις δέουσες επιφυλάξεις. Τι λέει λοιπόν ο Καποδίστριας;

«Η Ρωσία προστατεύει τους Έλληνας, είναι ομόθρησκος αυτών και αι συνθήκαι τη παρέχουσι δικαίωμα τοιαύτης προστασίας. Αλλ’ αι συνθήκαι αύται, ακριβώς καθιερώνουσι την ειρήνην μετά της τουρκικής κυβερνήσεως, ώστε οι Έλληνες δεν δύνανται να απολαμβάνωσι τόρα την υψηλήν ταύτην προστασίαν, ειμή διατηρουμένης της εν Ανατολή ειρήνης και χάριν της ειρήνης».

«Μη πιστεύητε ότι ενούμενοι δια τοιούτων καθιδρυμάτων (σ.σ. σχολείων) μετ’ άλλων επαρχιών εχουσών παρόμοια θα γίνετε ισχυρότεροι προς αντίπραξιν κατά της δυνάμεως της τουρκικής κυβερνήσεως, ή ότι η μικρά βοήθεια ήτις θα σας δοθή προς συντήρησιν της σχολής σας, θα είναι εχέγγυον μεγαλειτέρων επικουριών, τας οποίας θα ηδύνασθε να μεταχειρισθήτε κατά βούλησιν προς υποστήριξιν της ανεξαρτησίας δια των όπλων. Επιθυμώ να σας ομιλήσω καθαρά ως προς τούτο, διότι αι εξηγήσεις του κου Καμαρηνού με κάμνουν να πιστεύω ότι ραδιούργοι τινες σας ενέβαλον εσφαλμένας ιδέας περί τούτων πάντων…»

«Αν τα σχολεία ευδοκιμούσι πολλαχού της Ελλάδος, τούτο συμβαίνει διότι ευρίσκονται υπό την αιγίδα της Εκκλησίας και μόνον δια τούτο η Πύλη τα σέβεται. Όταν όμως υποπτευθή ότι τα καθιδρύματα ταύτα δύνανται να γίνωσιν εστίαι επαναστάσεων και αναστατώσεων, θα τα καταστρέψη και ουδέν θα ηδύνατο ν’ αναχαιτίση τους καταδιωγμούς. Θα είχε πληρέστατον δίκαιον, διότι και δικαίωμα και καθήκον πάσης Κυβερνήσεως, είναι να επαγρυπνή περί της διατηρήσεώς της (sic). Ιδρύοντες λοιπόν την σχολήν σας, έχετε πάντα ταύτα προ οφθαλμών. Εξαρτήσατέ την ολοτελώς εκ των Πατριαρχείων και μεταχειρισθήτε καλούς διδασκάλους, ίνα διδάξωσι την εθνικήν μας γλώσσαν, τα θρησκευτικά, στοιχειώδη φυσικήν και ιστορίαν. Ο κος Περραιβός είναι λίαν αξιοσύστατος (sic). Τον είδον εξασκούντα μετ’ επιτυχίας τον διδάσκαλον εν ταις δημοσίαις σχολαίς Κερκύρας. Μη περιβάλλητε μηδεμίαν επιδεικτικότητα το νέον τούτο καθίδρυμα, αλλά θεωρήσατέ το ως παράρτημα της Εκκλησίας».

Εδώ ο Καποδίστριας εκπλήσσει, καθώς φτάνει μέχρι του σημείου να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία να επαγρυπνεί για την επιβίωσή της. Υπάρχει φρικτότερη διατύπωση από αυτήν;

Την ίδια όμως στιγμή, ο Καποδίστριας θεωρεί τον αρχισυνωμότη Χριστόφορο Περραιβό, «λίαν αξιοσύστατον»! Δεν ήξερε άραγε ο Κόμης το ποιόν του ανδρός; Το ήξερε – και πολύ καλά μάλιστα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Όπως και να ‘χει το πράγμα, ο Καμαρηνός, έκπληκτος για τα όσα άκουσε από τον Καποδίστρια, παίρνει το καράβι της επιστροφής. Δεν θα επιστρέψει ποτέ στη Μάνη.

«Τότε, κατά διαταγήν του Υψηλάντου, οι Φιλικοί Διονύσιος Ευμορφόπουλος, Βασίλης Καραβιάς και Σφαέλος, επιβάντες δήθεν ως ναύται του πλοίου δια του οποίου μετέβαινεν ο Κυριάκος Καμαρηνός εις Γαλάτσιον, ίνα δια Κωνσταντινουπόλεως επιστρέψη στη Μάνη, έπνιξαν αυτόν και τινα συνοδοιπόρον του εις τα ύδατα του Δουνάβεως. Τοιουτοτρόπως, ο απεσταλμένος των Μανιατών υπέστη μαρτυρικόν θάνατον και από Ελληνικάς χείρας, της τραγικής αυτής θυσίας επιβαλλομένης χάριν του ιερού σκοπού εις ον απέβλεπεν η Φιλική Εταιρεία (…) Εάν ο Καμαρηνός επέστρεφεν εις Μάνην και εκόμιζε τας επιστολάς και τας προφορικάς οδηγίας του Καποδιστρίου, είναι λίαν πιθανόν ότι λόγω της βαρύτητος του ανδρός, η Μάνη θα απείχε πάσης επαναστατικής ενεργείας. Εν Πελοποννήσω, άνευ της ενισχύσεως των Μανιατών, ουδέν επαναστατικόν κίνημα ήτο δυνατόν να επιτύχη, τοιουτοτρόπως δ’ η επανάστασις εν τη κυρίως Ελλάδι, ή θα εματαιούτο, ή θα κατεπνίγετο εγκαίρως» (καθ. Απόστολου Δασκαλάκη 1453-1821: «Η Μάνη και η Οθωμανική Αυτοκρατορία»)


Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ


Για τον νεαρό Ιθακιό ευγενή, Νικόλαο Γαλάτη που επιδίωξε, πρώτος εκ μέρους των Φιλικών, τον Δεκέμβριο του 1816, να έρθει σε επαφή με τον Καποδίστρια, μιλήσαμε ήδη στη σελ. 5. Ο Καποδίστριας έδιωξε κακήν-κακώς τον Γαλάτη από το γραφείο του και έδωσε μάλιστα και εντολή να τον παρακολουθούν.

Ο νεαρός Γαλάτης είχε προηγουμένως μια ταχύτατη άνοδο στην ιεραρχία της Φιλικής Εταιρείας, καθώς κατάφερε να εντυπωσιάσει τον Σκουφά – ισχυριζόταν μεταξύ άλλων πως ήταν μακρινός συγγενής του Καποδίστρια.

Στον Γαλάτη οφείλουμε την μύηση του αυτοεξόριστου στη Μόσχα, μεγαλοφαναριώτη πρώην ηγεμόνα της Βλαχίας και γνώριμου του Ρήγα Φεραίου, Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου Φιραρή, ο οποίος είχε ήδη δημιουργήσει μια δική του ολιγομελή οργάνωση με στόχο την απελευθέρωση της Ελλάδας, υπό την επωνυμία «Φοίνιξ» - στηριζόμενος κι αυτός σε μελλοντική βοήθεια της Ρωσίας. Στο Γαλάτη χρωστούμε επίσης την μύηση των μεγαλεμπόρων των Ιωαννίνων, Νίκου Πατσιμάδη και Κωνσταντίνου Πεντεδέκα, καθώς του ηπειρώτη Μάνθου Ριζάρη.

Ο απερίσκεπτος νεαρός, μετά την αποπομπή του από τον Καποδίστρια, δεν έφυγε από την Πετρούπολη. Αντιθέτως, παρέμεινε στην πόλη, όπου γνωρίστηκε με τον Χριστόφορο Περραιβό και τον θεσσαλονικιό Δημήτριο Αργυρόπουλο, ο οποίος με παρέμβαση του Αλ. Υψηλάντη διορίστηκε αργότερα, πρόξενος της Ρωσίας στο Ιάσιο. Παντού ο Γαλάτης διατυμπάνιζε ότι συμμετείχε σε μία επαναστατική οργάνωση που απεργάζεται την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Ένα βράδυ, οι τρεις συνωμότες συλλαμβάνονται από την ρωσική αστυνομία πλάι σε μία κοκότα πολυτελείας, πιθανότατα πράκτορα της ρωσικής ασφάλειας.


Η ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΑΛΑΤΗ


«Ο Καποδίστριας και η αστυνομία του Τσάρου φοβήθηκαν ότι οι κινήσεις του Γαλάτη έγιναν αντιληπτές από τον Άγγλο πρεσβευτή Κάθκαρτ. Ύστερα από ανακρίσεις, ο Περραιβός και ο Αργυρόπουλος αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά ο Γαλάτης διώχτηκε από την Πετρούπολη. Και εδώ κρύβεται το μεγάλο μυστικό του Καποδίστρια. Ο Γαλάτης δεν απελαύνεται, αλλά στέλνεται στη Μολδαβία με διπλωματική κάλυψη και τίθεται υπό την προστασία του Γενικού Προξένου της Ρωσίας εκεί, του Πίνη. Στο Ιάσιο του έδωσαν 500 δουκάτα που ισοδυναμούν με 5000 ρούβλια, ποσό πολύ μεγάλο για τα μέτρα της εποχής. Παράλληλα του έδωσαν και το ψευδώνυμο Αλεξιανός, προφυλάσσοντάς τον από ενδεχόμενη παρακολούθησή του. Όλ’ αυτά δείχνουν ότι, όχι μόνον δεν τον τιμώρησαν, αλλά τον αντάμειψαν γενναία. Τον έστειλαν στο Ιάσιο με διπλωματική κάλυψη και τον χρηματοδότησαν για να μπορεί να κινηθεί ελεύθερα (…)

Ο Γαλάτης στο Ιάσιο συνεχίζει το έργο του (…) Μύησε πολλούς υπαλλήλους του ρωσικού προξενείου. Ανάμεσα στους μυημένους του είναι και ο Γεώργιος Λεβέντης (σ.σ. θυμήσου αναγνώστη την Πατριαρχική Επιστολή προς τον Λεβέντη, που καταθέσαμε στη σελίδα 20). Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεται ότι τιμώρησαν το Γαλάτη και κείνος να μυεί τους υπαλλήλους του προξενείου – και αυτό, σε περιοχή που ελέγχεται από τους Τούρκους». (Περικλής Ροδάκης: «Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και η Φιλική» - Εκδόσεις Γόρδιος 1996).

(Να μην ξεχάσουμε επίσης να σημειώσουμε, ότι κατά την απελευθέρωση του Περραιβού και του Αργυρόπουλου, μετά την ανάκριση, τους δόθηκε και…αποζημίωση για την ενόχληση εκ μέρους των αρχών, 100 ρούβλια στον πρώτο και 50 ρούβλια στον δεύτερο. Το ‘χεις δει ποτέ αυτό αναγνώστη να συμβαίνει;)

Ο Γαλάτης θα απελαθεί από το Ιάσιο, όταν στο γάμο του ανεψιού του Μητροπολίτη Μολδαυίας, Βασιλίτζα, μαστίγωσε την γαμήλια πομπή και μαζί μ’ αυτήν, την ίδια τη νύφη. Ο ενθουσιώδης, αθυρόστομος και…μπουρδελιάρης νεαρός, θα δολοφονηθεί από τους Φιλικούς, όταν, μεθυσμένος από το πάθος της φιλοδοξίας, θα αξιώσει την γενική αρχηγία της Εταιρείας - και θα απειλήσει μάλιστα να καταδώσει τα μυστικά της στον ισχυρό άνδρα της οθωμανικής κυβέρνησης, τον Χαλέτ Εφέντη.


Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Ν. ΓΑΛΑΤΗ


Γράφει ο Φιλήμων: «Συμβουλευόμενος μάλλον το φανταστικόν παρά το κριτικόν της ψυχής του, απέβλεπεν είς τον μοναδικόν σκοπόν του να κατασταθή αυτός το απεριόριστον κέντρον και το ταμείον της Εταιρίας. Εις μάτην αγωνίζονται οι Αρχηγοί να διαρρυθμίσωσι το δύστροπον πνεύμα του δια των νουθεσιών και των θυσιών των. Συνετέλουν όλαι αυταί εις οικονομίαν στιγμιαίαν. Ο Γαλάτης, θρασύς εις την γλώσσαν, ανήσυχος εις τον νουν, άπληστος από χρήματα, εις τόσας εξετραχηλίσθη ατοπίας, ώστε παρά την στενήν σχέριν του με μίαν ύποπτον Πρεσβείαν ετόλμησε να επαπειλή και προδοσίαν άμεσον εις τους Τούρκους. (…) Μίαν των ημερών εκίνησεν ως μαινόμενος εις την οικίαν του Χαλέτ Εφένδη. Κατά θείαν οικονομίαν μετεμελήθη καθ’ οδόν, επιπληχθείς από ένα συμπολίτην του Ιθακήσιον, προς τον οποίον ωμολόγησε χωρίς συστολήν τον σκοπόν του. Επιστρέψας εις την οικίαν εκείνων, τους οποίους ήθελε προ ολίγων στιγμών προδώσει, ερωτήθη πού ήτο. Και αυτός χαμογελών τους λέγει την αλήθειαν, προσθέτων: «Έκαμα τούτο. Διότι σας εζήτησα τα Γράμματα των Προσηλύτων και δεν μ’ εμπιστεύθητε καθό σύντροφον…».

Ο Γαλάτης δολοφονείται τον Νοέμβριο του 1819 με απόφαση του Αναγνωστόπουλου, του Ξάνθου και του Τσακάλωφ. Η περιγραφή του Φιλήμονα, είναι ανατριχιαστική: «Ο Τσακάλωφ (…) τον πείθει να περιηγηθώσι πρώτον μνημεία τινα της Αρχαιότητος εις την καταντικρύ Ερμιόνην, όπου μετέβησαν. Αυτός και ο Γαλάτης βηματίζονται εις παραλληλόγραμμον. Έφθασαν εις εν κείλωμα, όπου ο Δημητρόπουλος ειδοποιεί δια νεύματος τον πρώτον, ότι είναι η ώρα. Ο Τσακάλωφ εντεύθεν δεν προοδεύει, υποκρινόμενος ότι παρατηρεί τι. Ο Δημητρόπουλος λαμβάνει την θέσιν του και πυροβολεί τον Γαλάτην. Αυτός και πληγωμένος αποσύρει το ξίφος και ορμά κατά μέτωπον προς τον φονέα του, ος τις τον πυροβολεί εκ δευτέρου εις το στήθος και τον θανατώνει…»

Εμένα βεβαίως, η εικόνα του νεαρού Γαλάτη μου είναι ιδιαίτερα προσφιλής. Η διήγηση περί ενδεχόμενης προδοσίας του δεν με πείθει. Το ζήτημα είναι όμως, ότι για τον οποιονδήποτε λόγο, οι επικεφαλής της Εταιρείας θεώρησαν την παρουσία του επιζήμια και επικίνδυνη. Τέτοια πράγματα γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται στις επαναστατικές οργανώσεις.


Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ


Στην δήθεν «Αυτοβιογραφία» του, το υπόμνημά του προς τον νεαρό Τσάρο της Ρωσίας, ο Καποδίστριας κάνει λόγο και για τις δύο δολοφονίες. Γράφει λοιπόν για τον Καμαρηνό:

«Ο δυστυχής ούτος αγγελιαφόρος δεν έφθασεν ούτε εις Κωνσταντινούπολιν, ούτε εις Μάνην. Έμαθον προ διετίας ότι απέθανε θύμα της αληθείας των εξηγήσεων ας εκόμιζε και αίτινες θα ηδύναντο να εξαγάγουν εκ της πλάνης των, τους αρχηγούς της Πελοποννήσου και της Ηπείρου περί της φανταστικής υποστηρίξεως δι’ ης εβαυκάλιζον αυτούς μερικοί ταραξίαι, ίνα τους αναγκάσουν να λάβουν τα όπλα. Λέγεται ότι και ο Γαλάτης έλαβε την αυτήν τύχην. Η δε εξαφάνισις των δύο τούτων ανδρών, δικαιολογεί την υπόνοιαν, ότι ούτοι εθανατώθησαν ως οχληροί μάρτυρες της αληθείας, ην άλλοι προσεπάθουν να κρύψουν από τους Έλληνες».


ΤΕΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΜΗ


• Εν ολίγοις, ο Καποδίστριας, που αντί να φυλακίσει τον Γαλάτη και τον Περραιβό, τους άφησε ελεύθερους και μάλιστα με αποζημίωση…
• …ο ίδιος άνθρωπος που χρηματοδότησε τον Γαλάτη στο Ιάσιο με 5000 ρούβλια και τον άφηνε να μυεί τους υπαλλήλους του ρωσικού προξενείου δημιουργώντας τις κατάλληλες εντυπώσεις στους Έλληνες…
• ο ίδιος άνθρωπος που στην επιστολή του προς τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη θεωρεί τον Περραιβό ως «λίαν αξιοσύστατον διδάσκαλον»


• … ο ίδιος αποθάρρυνε συστηματικά τον Γαλάτη, τον Ξάνθο, τον Καμαρηνό, τον Νέγρη, τους αρματολούς, τον Ι. Παπαρηγόπουλο…
• …ο ίδιος αναγνώριζε γραπτώς το δικαίωμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να καταστέλλει τις επαναστάσεις…
• …ο ίδιος αναφέρει γραπτώς στο νεαρό Τσάρο, ότι οι Φιλικοί σκότωσαν τους δύο απεσταλμένους προκειμένου να μην αποκαλύψουν την αποδοκιμασία του!

Είναι τρελός ο Καποδίστριας αναγνώστη; Κι αν κάποιοι επιμένουν να στέκονται στα γραπτά κείμενα των θρησκευτικών, ή πολιτικών αφορισμών, τι θα πουν στην προκείμενη περίπτωση;


ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΓΑΛΑΤΗ


Ό,τι κι αν έκανε ο Καποδίστριας στο παρασκήνιο, στο προσκήνιο οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Φιλικής Εταιρείας γνώριζαν τις δηλώσεις του. Και οι δηλώσεις του Καποδίστρια ήσαν εχθρικές προς την Εταιρεία.

Ο Καμαρηνός δολοφονήθηκε για να μην πει στον Πετρόμπεη ότι η Ανωτάτη Αρχή ήταν ένας μύθος. Ο Γαλάτης ήταν αθυρόστομος – και ανάμεσα στ’ άλλα, υπήρχε ο κίνδυνος να πει δημόσια, τι αντιμετώπισης έτυχε από τον Καποδίστρια στην Πετρούπολη. Και οι δύο δολοφονούνται. Η άρνηση του Καποδίστρια, έπρεπε πάση θυσία να κρατηθεί μυστική. Και αυτό, το κατάφερε η Φιλική Εταιρεία μέχρι τέλους. Ακόμα και ο κορυφαίος των Φιλικών και ταμίας της Εταιρείας, Παναγιώτης Σέκερης, «μέχρι του Ιανουαρίου 1821 δεν αμφέβαλλε «περί ξένων βοηθειών» και μέχρις ακόμη των παραμονών της Επαναστάσεως, δηλαδή μέχρι της 1ης Μαρτίου 1821, δεν εγνώριζεν, εάν ο Καποδίστριας είναι σύμφωνος ή αντίθετος προς την Επανάστασιν» - σχολιάζει ο Ι. Μελετόπουλος παρουσιάζοντας το «Αρχείον Π. Σέκερη».

Το μυστικό της δήθεν εχθρότητας του Καποδίστρια, οι ηγέτες της Φιλικής Εταιρείας καταφέρνουν να το κρατήσουν καλά κρυμμένο. Η επιχείρηση όμως έχει και άλλα παρεπόμενα: Ο αδελφός του δολοφονηθέντος Νικολάου Γαλάτη, ο κουτσός αρχιμανδρίτης Ευστάθιος Γαλάτης, ζητά εκδίκηση. Δωροδοκεί κάποιον ονόματι Φωκά Σφαέλλο, να δολοφονήσει τον φονιά του αδελφού του, καθώς και τον Παπαφλέσσα, τον οποίον προφανώς, θεωρεί συνυπεύθυνο.

Οι Φιλικοί μαθαίνουν το σχεδιασμό και στήνουν ενέδρα στον Σφαέλο. Εκείνος γλυτώνει, μεταμελείται και αργότερα η μοίρα του δίνει έναν ηρωικό θάνατο στο Δραγατσάνι. Ο αρχιμανδρίτης Ευστάθιος Γαλάτης ειδοποιείται από τους Φιλικούς, ότι αν δεν κάτσει στ’ αυγά του, θα έχει την τύχη του αδελφού του. Κι εκείνος, χωλός άλλωστε, θα συμμορφωθεί.

Ο προδότης της Φιλικής Εταιρείας, ο Ασημάκης Θεοδώρου, σύμφωνα με τον Φιλήμονα, υπήρξε «συνεργός κατά την καρδίαν αυτού, του σεσημειωμένου Ευσταθίου Γαλάτου». Συνεργός στην καρδιά, στους πόθους.

Ακόμα ένας ιερωμένος αποδεικνύεται εχθρός της Επανάστασης. Είναι απορίας άξιον, πώς ο Δαυλός δεν έχει αφιερώσει ακόμη ένα του τεύχος στο πρόσωπό του...
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/05/2007, 21:49:01  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
TRainman
Στα 1821, ο Καποδίστριας υπήρξε κάτι χειρότερο: Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας βασικού στυλοβάτη της Ιεράς Συμμαχίας και εχθρού κάθε επανάστασης. Ο Καποδίστριας ήταν καθαρά ένας υπάλληλος του Τσάρου, όπως οι Φαναριώτες ήταν υπάλληλοι του Σουλτάνου.

Θα μπορούσες ίσως να αντιπαραβάλλεις τις ανθελληνικές ενέργειες του Καποδίστρια (αν βρεις τίποτε) με τις ανθελληνικές ενέργειες του Γρηγορίου πασά (που είναι κάμποσες) και των υπόλοιπων πατριαρχών (που είναι αμέτρητες) αντί να αρέσκεσαι σε φτωχά πυροτεχνήματα εντυπώσεων...

Απ'όσο θυμάμαι όμως, η συζήτηση έχει σαν θέμα τον Γρηγόριο τον Ε΄ οπότε μένουμε σ'αυτό που εσύ είπες, πως εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Οθωμανών. Αν θέλεις να συζητήσουμε για τον Καποδίστρια, άνοιξε ένα σχετικό θέμα και τα λέμε εκεί. Ο συγκριτισμός αυτού του είδους είναι μέθοδος που ταιριάζει σε παιδάκια του δημοτικού σχολείου αλλά δεν πιστεύω πως ταιριάζει στο πρόσωπό σου.

quote:
Trainman
Κατά τα άλλα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να βλέπει κανείς ανθρώπους σαν τον Macedon, να κατηγορούν τον Γρηγόριο και τους Υψηλάντες, ότι έδωσαν στα 1798 τα Επτάνησα στον Καποδίστρια (αντί να τα δώσουν στους Γάλλους) - και την επόμενη στιγμή να εκθειάζουν τον Καποδίστρια ως "Έλληνα" σε αντιδιαστολή με τον "τουρκόδουλο" Γρηγόριο!

Πιο ενδιαφέρουσα είναι η προσπάθεια που γίνεται να αθωωθούν οι μόνιμοι πολέμιοι του ελληνισμού από αυτόκλητους συνηγόρους και ακόμη πιο ενδιαφέροντα είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται απ'αυτούς, με αποκορύφωμα την "ιστορική συγκυρία", στο όνομα της οποίας αθωώνονται οι πάντες και δικαιολογούνται τα πάντα (εφόσον εξυπηρετείται ο χριστιανισμός και οι εκπρόσωποί του).

Ομολογώ πως κάποτε μου δημιουργούσε απορία και έκπληξη η στάση αυτών των ανθρώπων, σήμερα μου προξενεί απλά λύπηση για την κατάντια τους...

Οσον αφορά στο κυρίως θέμα της συζήτησης, ξεκίνησα με τη βασική αρχή ότι οι Φαναριώτες και ο Πατριάρχες ήταν υπάλληλοι του Σουλτάνου και εξυπηρετούσαν τους σκοπούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οι οποίοι (εξ ορισμού) ΔΕΝ ταυτίζονταν μ'αυτούς του ελληνισμού, παραθέτοντας σχετικά μόνο στοιχεία για να υποστηρίξω τα λεγόμενά μου.

Μετά από 26 σελίδες παράθεσης σχετικών και άσχετων σεντονιών, και χρησιμοποιώντας κατά κόρον την τεθλασμένη οδό, έφτασες στο σημείο να παραδεχτείς το ίδιο. Για μένα η συζήτηση λοιπόν έχει τελειώσει, γιατί η συζήτηση γίνεται για να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα και κάτι τέτοιο έχει επιτευχθεί.

Μπορείς να συνεχίσεις τις προσωπικές σου επιθέσεις - αν δεν έχεις να πεις τίποτε καλύτερο - αλλά δεν υπάρχει ούτε διάθεση ούτε σκοπιμότητα να σε ακολουθήσω.

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στη συζήτηση.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Συνοδινός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Germany
165 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/05/2007, 01:26:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Συνοδινός  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τεστ

Edited by - Συνοδινός on 30/05/2007 01:30:16Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 39 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33 34 35 36 37 38 39
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.40625
Maintained by Digital Alchemy